Manevră politică sau mișcare civică

Klaus Iohannis a anunțat că dorește inițierea unui referendum pe tema ordonanțelor de grațiere și modificare a Codurilor penale. Liderii PSD au vorbit despre contrademonstrații și chiar despre demararea procedurii de suspendare a președintelui și declanșarea referendumului.

Dacă varianta contrademonstrațiilor pare să fi fost abandonată, anunțul eventualului recurs la voința populară era încă așteptat la închiderea ediției. Argumentele PSD pentru a cere suspendarea lui Iohannis sunt refuzul numirii lui Sevil Shhaideh, participarea la mitingul de duminică și dorința inițierii referendumului pentru grațiere. În lupta care va urma, președintele României se poate baza doar pe suportul popular al celor care sunt împotriva modificărilor legislative propuse de PSD.

Iohannis nu va avea însă în spate un aparat de partid care să mobilizeze electoratul la vot, deoarece PNL este în pragul colapsului după alegerile din decembrie, iar USR este mai mult o organizație civică, fără structură în teritoriu. Argumentul anticorupției poate însă compensa aceste neajunsuri. PSD în schimb este un partid bine rodat, care va scoate la vot toți simpatizanții. PSD a încercat să crească numărul votanților săi prin măsurile fiscale deja adoptate sau anunțate.

Susținerea unor legi care lovesc Justiția s-ar putea să îi fie însă fatală. Miza va fi cine va reuși să aducă la vot mai mult de 18% din electorat, acesta fiind procentajul cu care PSD a câștigat majoritar alegerile.
Cum era și de așteptat, opoziția din Parlament a speculat și a folosit protestele pentru a ataca cu declarații politice puterea.

„Guvernul trebuie să retragă, de îndată, cele două proiecte de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea legilor din domeniul penal și să dea asigurări că actuala majoritate renunță la astfel de demersuri de subminare a statului de drept. Actualul ministru al Justiției trebuie să demisioneze pentru încercarea sa de ciopârțire a legilor penale și de grațiere a protejaților politici“, susține președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, într-un comunicat de presă transmis luni, citat de Agerpres.

„Continuarea de către liderii PSD – ALDE a acestei atitudini iresponsabile nu va rezolva lucrurile, ci va adânci revolta oamenilor care au transmis un mesaj cât se poate de clar: legea este pentru a fi respectată, și nu pentru a fi ocolită. O societate democratică se bazează pe respectarea legilor, și nu pe ocolirea lor ori pe scutirea unor privilegiați politic de răspunderea legală“, conchide liderul liberalilor.

În ceea ce-l privește pe liderul USR, Nicuşor Dan, acesta a ales să se adreseze luni pe Facebook alegătorilor PSD. El le-a cerut acestora să pună presiune pe politicienii pe care i-au votat, ca să renunţe la amnistia şi graţierea „politicienilor penali“. „Fac un apel către alegătorii PSD şi ALDE. Nu cred că vreunul dintre voi a votat pentru graţierea şi amnistierea politicienilor penali. Sunt sigur că aţi votat cu speranţa unei vieţi mai bune pentru voi şi ai voştri. Asta nu înseamnă nici amnistie, nici graţiere“, a scris Nicuşor Dan. „Este o lege pe care Dragnea şi ai lui o dau pentru ei, nu pentru voi. Vă chem să puneţi presiune pe politicienii pe care i-aţi votat, să renunţe la amnistie şi graţiere şi să se ocupe de problemele reale ale ţării“, a precizat deputatul USR.

PSD – între nervi și analiză

„Nu vom ceda sub nicio formă la ce ne-am propus. Mâine vom lua o decizie în acest sens. (…) Dragi români care ne-ați votat, nu cedăm nici măcar un milimetru. Noi ce-am promis, aia facem până la capăt. Tot ceea ce am promis“, a spus Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct al PSD, duminică, la Antena 3.

„Da, și legea grațierii e cu dedicație, cum cu dedicație avem toate legile! Și bursele pentru studenți sunt cu dedicație, altele sunt pentru tineri, altele sunt pentru fermieri. Avem 1.400 de dedicații care împreună formează dedicații pentru poporul român!“, a mai declarat nervos, la un alt post de televiziune, Codrin Ștefănescu.

„Este posibil ca la presiunea imensă pe care o fac cei care ne susțin, milioane de oameni care ne-au votat și cel puțin cei 800.000 de membri cu familiile lor să facem și noi niște contra-mitinguri. Ne gândim încă, dar dacă facem așa ceva, se va vedea exact care este susținerea de care ne bucurăm în România și ce vor românii exact“, a adăugat secretarul general adjunct al PSD.
O altă abordare a avut însă luni vicepreședintele PSD Mihai Chirica. Acesta a declarat luni, la RFI, că nu se poate vorbi despre o lovitură de stat în cazul protestelor din ţară, el apreciind însă că prezenţa preşedintelui Iohannis în Piaţa Universităţii „nu a fost potrivită“.

„Nu cred că asistăm neapărat la o lovitură de stat. O lovitură de stat, în primul rând, se programează de cei care vor să preia puterea. În momentul de faţă, nu s-a arătat neapărat o structură care vrea să preia puterea. Prin urmare, e un val de emoţie“, a declarat vicepreşedintele PSD Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

Vicepreşedintele PSD consideră că prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis între manifestanţi „nu a fost potrivită“. „Nu a fost potrivită, pentru că nu putea aduce un element de discuţie între, să spunem, tabere, dacă putem vorbi despre tabere, ci, dimpotrivă, a incitat o parte dintre manifestanţi, astfel încât pe acest fond nu se poate ajunge la o exprimare reală a unei democraţii“, a afirmat Chirica. „PSD cu siguranţă nu va organiza contramanifestaţii, ăsta-i un lucru cert, motiv pentru care nici nu cred că se va pune vreodată în discuţie acest lucru. Sigur, la nivelul conducerii centrale se va lua o decizie în acest sens şi probabil că în zilele următoare va fi făcută publică“, a mai precizat Chirica.
În privinţa celor două ordonanţe, vicepreşedintele PSD a mai spus: „Eu cred că ar trebui să fie prezentate cât mai pe larg şi pe înţelesul tuturor acele elemente care pot aduce discuţii interminabile şi care pot stimula opinia publică într-un sens negativ. Trebuie modificate în consecinţă. Trebuie făcută o analiză cât se poate de raţională, pentru că nu România a inventat legea amnistiei (…), trebuie văzut până unde, dacă este imperios necesar şi dacă trebuie adoptată soluţia aceasta sau una care să împace spiritele“. l

Iohannis versus Dragnea

Klaus Iohannis: „Am venit aici, în Piața Universității, ca și miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația din România, vrea să slăbească statul de drept, or, așa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislația și zeci și sute de politicieni certați cu legea să-i găsească cu dosarele curate și să continue fărădelegile. Românii pe bună dreptate sunt indignați“, a spus șeful statului.
Liviu Dragnea: „M-am întors de la instalarea președintelui Americii și l-am găsit pe președintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestație neautorizată, împotriva Guvernului României, împotriva ordinii constituționale și împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept. Președintele țării s-a situat azi în afara legii, vizând avantaje politice personale și cerând aberații constituționale: retragerea unor ordonanțe, mai ales a unora care nu au fost date. E un început de lovitură de stat. De fapt, președintele Iohannis vrea, așa cum a vrut și fostul președinte Băsescu, să pună în cătușe puterea legitimată prin votul democratic. Vrea ca în continuare România să fie condusă de instituții fără legitimitate democratică, prin teroare, iar românii să rămână prizonierii unor puteri nealese. Îi asigur pe români că nu-i voi mai permite președintelui Iohannis să răstoarne ordinea constituțională, să uzurpe calități oficiale intrând abuziv în ședințele de guvern sau să incite la dezordine socială și violență“, a susținut liderul PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook.

Duelul foștilor pe Facebook

Dacian Cioloș: „Oamenii care au ieșit în stradă în această seară nu au fost aduși cu autocarele, nu au fost cumpărați cu promisiuni și iluzii. Există mijloace de transport mult mai încăpătoare și resorturi mult mai puternice: se numesc idealuri. Sunt individuale, dar se trezesc colectiv“, a scris fostul premier duminică, pe Facebook, alături de o fotografie a protestului de stradă.
Victor Ponta: „Dl Iohannis şi «Propaganda» o să ceară iar demisia Guvernului PSD? Sau de data asta nu au reuşit să facă să «moară oameni»? Mai încearcă o dată…“, a scris iniţial Ponta pe Facebook, adăugând că președintele a declanșat toată această acțiune ca să vină iar „Guvernul «Lui» tehnocrat“. Postarea fostului premier a fost comentată de un cititor: „E simplă coincidenţă, sau ne trezim cu câte un incendiu ori de câte ori preşedintelui Iohannis nu-i convine câte un prim-ministru? O fi piroman?“. „Da! Este piroman şi România va «arde» până tot controlul revine la Iohannis şi la «Sistem»“, a răspuns Victor Ponta.

Pe Internet, ca și la protest, majoritatea participanților au fost contrariați de faptul că de modificările legislative propuse de Ministerul Justiției vor beneficia cu dedicație importante personaje politice arestate sau cercetate pentru fapte de corupție. Oamenii au participat la protest sau au susținut online mișcările de stradă, revoltați de hoția de multe feluri care în ultimii 27 de ani a beneficiat din greu de sprijinul și acoperirea unei mari părți a politicienilor de toate culorile, care au beneficiat din greu de toate ilegalitățile păstorite. Redăm mai jos câteva dintre comentariile cititorilor Cotidianul.

DAN
În esență, manifestanții au ieșit pentru libertate, democrație, stat de drept. Fiți sigur că fondatorul Cotidianul, distinsul domn Ion Rațiu, ar fi fost unul dintre manifestanți. Sunt valorile în care a crezut și luptat o viață întreagă.

ANDREI
Corupții sunt disperați, au observat că românii sunt greu de manevrat și îl simpatizează pe Iohannis și au încredere în continuare în el, asta e problema penalului Dragnea, asta este și problema celorlalți trepăduși! Postacilor puși în slujba corupților. Să vă fie rușine dacă vă mai imaginați că cei care au ieșit ieri au fost manipulați, așa cum faceți voi cu cei asistați social!

ÎCCJ
Iohannis nu instigă, președintele se alătură voinței oamenilor cinstiți de a scăpa de hoții și corupții din Guvern și o mare parte din Parlament. La cât mai multă pușcărie pentru bandiți!

RADU DAN MIHĂILESCU
Manifestanții sunt persoane educate, așa cum se observă din imaginile filmate, care câștigă suficient, astfel că nu se deranjau pentru 100 de lei. Aceștia nu pot fi de acord ca niște condamnați sau viitori condamnați care fură din banii noștri să scape nepedepsiți.

REBECA
În lupta împotriva corupției, îl urmăm pe președinte. Noi, cei care suntem împotriva corupției, suntem de patru ori mai mulți decât tot PSD-ul cu votanți cu tot. Raportul asta nu poate fi răsturnat, nu e ca la alegeri, unde lumea nu s-a prezentat la vot. În fața marilor primejdii bolșevice, oamenii se mobilizează și renunță la găleata sau sticla de ulei date drept mită de PSD. Oamenii își apără existența pusă în pericol de lăcomia și ticăloșia unor lideri ai PSD, care în loc să guverneze responsabil, eliberează toți marii corupți pe care-i înzestrează și cu toate averile pe care le-au furat. Istoria cu mătușa Tamara a lui Năstase era o glumiță nevinovată față de anvergura corupției cultivată de Dragnea.

JUJU
Nu este războiul politic al lui Iohannis cu PSD, ci, dimpotrivă, este riposta populației normale la cap la ofensiva promovării corupției PSD-iste care încearcă să distrugă instituțiile fundamentale ale statului pentru a salva de la confruntarea cu justiția a unei adevărate armate de corupți ai PSD, ultimul pe listă, Liviu Dragnea!

LĂMURITORUL
O majoritate parlamentară are dreptul să guverneze, dar nu în interes propriu, cu grațieri, amnistieri, scutiri de la plata despăgubirilor a celor peste 60 ani (da’ de ce nu a tuturor, sau e suficient și necesar ca doar cei peste 60 să beneficieze, așa, cu totul întâmplător?), și alea trecute (așa se dorea) prin ordonanță de urgență. Mai există conștiință civică în țara asta, de mult n-a mai fost plin bulevardul așa!

Pro manifestații

Ștefan Vlaston, comentator politic
„Demonstraţiile şi manifestaţiile programate sunt singurele capabile să oprească Guvernul să meargă mai departe, cum s-a văzut în cazurile Roşia Montană şi Colectiv. Demonstraţii de amploare în Bucureşti şi principalele oraşe din ţară, începând de duminică seară, ar pune pe gânduri actuala putere, pentru că nu ştie unde se vor opri. A folosi forţa şi contramanifestaţiile împotriva demonstranţilor pare o nebunie, riscă să transforme totul într-o revoltă populară de amploare şi cu final necunoscut. “.

Mihai Şora, filosof
„Să revenim la elefanţii noştri. În clipa de faţă, nimic nu mi se pare mai periculos pentru biata democraţie românească decât asaltul asupra Justiţiei, prin ordonanţe de urgenţă cu dedicaţie pentru oligarhi. Ei pot strecura un elefant sub preş ori după uşă, în pivniţă sau în pod, întotdeauna va rămâne ceva pe dinafară: trompa. Şi – câtă vreme există oameni care văd trompa elefantului, oameni cărora le pasă de ţara lor, de viitorul copiilor lor – nu este totul pierdut“, a scris Mihai Şora pe Facebook. Șora a fost ministrul Învățământului în guvernul Petre Roman, în timpul mineriadei din 13-15 iunie. El a fost singurul ministru al acelui guvern care a demisionat după reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității.
Contra manifestaţii

Alfred Bulai, sociolog
„Gestul președintelui spune totul despre cum funcționează politica românească. Un miting ilegal. Domnul Iohannis, părintele corectitudinii, participă la un miting neautorizat. E nivelul la care se află politica românească și mișcarea civilă“, a afirmat acesta pentru site-ul DCNews. El nu crede că protestul a avut culoare politică, ci că există oameni politici în spatele lui.

Victor Ciutacu, jurnalist
„Dacă PSD mâine nu cere convocarea, în regim de urgență, a Parlamentului, suspendarea președintelui și organizarea referendumului pentru demiterea președintelui, atunci PSD poate să se desființeze. A câștigat degeaba alegerile, nu merită încrederea românilor care l-au votat și poate să plece acasă. Ce a făcut Klaus Iohannis în această seară înseamnă instigare la răsturnarea ordinii de stat, a ordinii constituționale. Klaus Iohannis este arestabil mâine dimineață. Este pericol pentru ordine publică. “

Valentin Stan, analist
„Ce face Iohannis e instigare la lovitură de stat. Vedem oameni care se manifestă agresiv, coordonați de președintele Iohannis, un băiat pe care Dragnea l-a salvat de la suspendare. Vedem demonstrații ilegale, cu ocuparea carosabilului.“

**

Transformare prin Photoshop

De la anticorupție la instigare
Protestul de duminică seară a fost prilejul ideal, pentru multe dintre persoanele care au ca țintă dezinformarea publică, să distorsioneze adevărul. Multe postări, mesaje și fotografii au circulat pe platformele de socializare, însă o imagine în care apare Oana Bîzgan, deputat USR, a devenit „viralul zilei“. Fotografia în cauză o înfățișează pe Oana Bîzgan în centrul acțiunilor anticorupție susținute după incendiul de la Colectiv. Pe carton era scris mesajul „Rock this country“ („Zguduiți această țară“).

La câteva luni distanță, avocatul Dumitru Marian Tomoioagă și consilierul PSD Târgoviște Alin Marina au schimbat mesajul cu ajutorul unui program de editare a pozelor. Astfel, s-a transformat în: „Dăm foc țării dacă este nevoie“ și a fost distribuit atât pe Facebook, cât și pe România TV. Dacă unii internauți au crezut că fotografia este reală, mulți dintre ei au cerut ca această faptă să fie sesizată la Parchetul General sau de organele de poliție. Contactat ulterior de Cotidianul, Dumitru Marian Tomoioagă a declarat că a șters fotografia de pe pagina personală de Facebook, deoarece a primit amenințări și mașina i-a fost vandalizată. (A.C.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Boeru 40 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.