MApN vrea să finanţeze echipa de fotbal Steaua cu fonduri de la bugetul de stat

În loc să pregătească armata pentru eventuale conflicte cu duşmanii ţării, Ministerul Apărării Naţionale a pornit „războiul” cu Gigi Becali pentru a prelua echipa de fotbal Steaua Bucureşti. Am putea avea chiar o Ligă a Guvernului, dacă toate ministerele ar proceda la fel, că doar banii publici de-aia sînt: să fie risipiţi.

Profitînd de eşecurile sportive din ultima vreme ale echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Ministerul Apărării Naţionale s-a gîndit că ar fi bine să refacă vechea echipă guvernamentală din perioada comunistă, cînd şefii armatei aveau locuri în lojele stadionului şi plecau în deplasare în străinătate cu fotbaliştii la toate meciurile internaţionale. Mulţi dintre ei şi dintre antrenorii şi sportivii clubului, obţineau chiar grade militare pentru activităţile sportive ale echipelor Armatei!

Decizia conducerii Ministerului Apărării Naţionale s-ar putea ca, în locul unor satisfacţii, să le deschidă unora drumul către puşcărie. Şi asta pentru că şi-au propus să arunce banii publici pe care-i primeşte de la bugetul de stat într-o activitate care nu are nici o legătură cu activitatea pentru care toţi cetăţenii României contribuie la bugetul său uriaş. Ministerul Apărării Naţionale, mai ales după intrarea ţării în NATO are atribuţii specifice, care ţin de pregătirea militarilor, de derularea unor operaţiuni în teatrele de război, de strategia de apărare a ţării, nicidecum de campionatul de fotbal!

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut hatîrul ministrului Apărării

Totul a început de la decizia ÎCCJ, cea condusă de Livia Stanciu, care, în luna aprilie, a decis ca stema și însemnele Clubului Steaua să revină Ministerului Apărării Naţionale. Juristul MApN Florin Talpan declara imediat, ca după cîştigarea unui război: Am învins! Le-a respins contestația în anulare, este o chestie extraordinar de mare. Decizia este irevocabilă, nu mai au ce să mai facă, ei s-au învățat să o folosească gratis și nu se mai poate așa”! Reacţia aceasta deplasată a locotenent-colonelului Florin Talpan arată că unor oameni care nu prea au ce să facă în armată le trec prin cap tot felul de idei trăznite.

După cum se ştie, Clubul de fotbal Steaua a fost înfiinţat în 1947 sub numele Asociaţia Sportivă a Armatei, aproape în acelaşi timp cu Clubul de fotbal Dinamo, cluburi departamentale organizate după modelul sovietic: unul al Armatei, celălalt al Ministerului de Interne, preluînd şi denumirile de la ruşi, unde cluburile similare se numeau ŢSKA şi Dynamo. După Revoluţie, s-a cerut, în mod firesc, desfiinţarea tuturor cluburilor finanţate de ministere, mai ales cel al Ministerului Apărării Naţionale şi al Ministerelui de Interne, pentru că ani de zile acestea şi-au folosit forţa instituţională într-un domeniu care ar fi trebuit să se desfăşoare după alte principii: egalitate de şanse, fair-play etc. Ulterior, tocmai pentru ca banul public să nu mai fie folosit în alte scopuri decît acelea pentru care se adună la buget, toate cluburile de fotbal departamentale s-au privatizat şi au devenit profesioniste, aşa cum se întîmplă în toată lumea.

În mod surprinzător, acum, din senin, celor din conducerea Ministerului Apărării Naţionale li s-a făcut iarăşi dor de perioada cînd, sprijiniţi de Valentin Ceauşescu, fiul dictatorului Nicolae Ceauşescu, tăiau şi spînzurau în fotbal, folosind gradele militare şi fondurile destinate armatei pentru distracţia lor!

Bugetul Apărării se majorează anual cu 0,3 % pentru a se ajunge la 2 miliarde de euro

Dacă ne uităm pe site-ul Ministerului Apărării Naţionale, aflăm că, din totalul surselor de finanţare de 7.357.396.000 RON de care dispune, 6.279.080.000 RON provin de la bugetul de stat, ceea ce înseamnă aproximativ 1,4 miliarde de euro. Ori de cîte ori a fost vorba de bani pentru armată, populaţia a manifestat înţelegere, considerînd că apărarea ţării este un obiectiv de interes naţional. În acest fel, cînd ministrul Mircea Duşa a cerut o creştere anuală a bugetului MApN cu 0,3 % din PIB, astfel încît în anul 2016 să se ajungă la 2% din PIB, adică la suma de 2 miliarde de euro, CSAT şi Parlamentul au fost imediat de acord, mai ales că acest lucru se decisese la ultima reuniune NATO.

Cu alte cuvinte, Armata primeşte sume uriaşe de la bugetul de stat pentru a se dota conform standardelor NATO, cetăţenii contribuind cu taxele şi impozitele reţinute din puţinele lor venituri pentru a asigura fondurile necesare. În aceste condiţii, oare cum este posibil ca unor conducători ai Armatei să le treacă prin minte ca, avînd pe mînă 2 miliarde de euro anual, să arunce o parte din ei pe fotbal?

Iată ce declara ministrul Mircea Duşa, atunci cînd a solicitat mărirea bugetului pentru Armată: În ultimii doi ani am beneficiat de un buget mai mare care ne-a permis să continuăm programul de modernizare şi înzestrare a armatei, programe complexe care sunt foarte importante şi necesare. Aceste programe se referă la aviaţia de vânătoare, un program foarte complex, şi programul pentru avioane de transport mediu – avioanele Spartan. Vom aduce şi avionul 7 (n.r – Spartan). Tot datorită faptului că am beneficiat de un buget mai mare în acest an şi de rectificări pozitive şi în vară şi acum ne-a permis organizarea de exerciţii de instruire la nivelul armatei cu toate categoriile de forţă – terestre, aeriene, navale”.

Oricît am căuta, nu vom găsi în declaraţia sa nici un cuvînt despre nevoia armatei de a-şi face propria echipă de fotbal!

MApN vrea stadionul înapoi, deşi modernizările au fost făcute de Gigi Becali

Suporterii echipei Steaua erau obişnuiţi să-şi vadă favoriţii jucînd pe Stadionul din Ghencea, acolo era baza sportivă din vremea comunismului. Puţini ştiu însă că acest Stadion Ghencea, deşi aparţine în acte Ministerului Apărării Naţionale, ar fi trebuit, la fel ca şi celelalte baze sportive din ţară, să fie trecut la Consiliul Municipal! Stadionul îndeplineşte acum condiţiile necesare desfăşurării activităţilor sportive prin investiţiile făcute de Gigi Becali (terenuri, scaune, nocturnă), cel care a preluat cu ani în urmă echipa Steaua, finanţînd-o din banii săi!

De pildă, în ultimii doi ani, MApN a investit în baza sportivă suma de… 1.000 euro, deşi a încasat drept chirie cîte 20.000 euro pentru fiecare meci disputat pe Stadionul Ghencea! Acum, după ce ÎCCJ le dă înapoi marca Steaua, cei de la MApN cer de la Becali 50.000 de euro pentru fiecare meci pentru a juca pe tricouri cu stema clubului Steaua!

În plus, Ministerul Apărării Naţionale se consideră şi proprietarul palmaresului Clubului Steaua, de parcă trofeele din competiţiile interne şi Cupa Campionilor Europeni le-ar fi obţinut coloneii şi generalii din Armată! Conducerea MApN uită că, în toţi anii cînd Clubul Steaua a jucat sub patronajul ministerului, banii au venit tot de la bugetul de stat, deci de la cetăţeni, nu din salariile personaalului militar, deci a considera că Armata are dreptul de moştenitor al performanţelor Stelei este un abuz cît se poate de evident! La fel ca şi pretenţia de acum a MApN ca şi trofeele obţinute de Steaua sub patronatul lui Gigi Becali să revină Armatei, deşi, de ani de zile, finanţarea echipei s-a făcut exclusiv din banii acestuia!

Marea tentaţie a şefilor din MApN – banii din transferuri şi din aranjamente

Orice om cu scaun la cap s-ar putea întreba de ce vrea conducerea Armatei să devină proprietarul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, din moment ce, măcar în ultimii ani, fotbalul a devenit o pepinieră pentru puşcării, cei mai mari dintre finanţatori ajungînd după gratii, fiind condamnaţi la ani grei de închisoare.

Evident, singurul răspuns este BANII, şi nu cei la vedere, ci cei negri. Să faci o afacere pe banii statului, înseamnă ceva. Adică, toate cheltuielile să le faci din banii de la buget, iar banii rezultaţi din aranjamente sau sau cei negri din transferuri să intre în buzunarele conducătorilor! Asta da afacere care să te ducă, la un moment dat, direct după gratii, însă, pentru sumele vehiculate în fotbal, poate că unii dintre generali consideră că merită să rişte!

Există două cazuri de notorietate care pot să justifice circuitul banilor în fotbal: cazul Unirea Urziceni şi cel al Oţelului Galaţi. În ambele situaţii, echipele au căştigat campionatul intern, au încasat banii de la UEFA pentru Campions League, după care, chiar în anul următor au retrogradat, invocînd lipsa banilor, cea din Urziceni ajungînd pînă la desfiinţare! A rămas însă nerozolvată situaţia banilor (e vorba de zeci de milioane de euro!), care, practic, au ieşit din circuitul fotbalistic şi s-au dus în buzunarele cine ştie cui!

Clubul de fotbal presupune şi multe alte oportunităţi financiare, ştiindu-se că există şi metodele mai vechi de a face bani din fotbal, între care vînzarea de produse publicitare, care ani de zile nu a fost controlată de nimeni, mai ales în perioada comunistă, cînd se tipăreau diverse materiale, nefiind declarată decît o parte infimă, restul banilor urmînd un circuit „la negru”. Pentru Armată, gestionarea unor asemenea fonduri, sub protecţia secretului militar, n-ar fi o problemă! Iar la Steaua, aceste fonduri ar putea fi uriaşe, chiar în perioadele mai slabe. De pildă, numai la ultimele meciuri din preliminariile competiţiilor europene, Steaua a adunat 1.9 milioane de telespectatori în faţa televizoarelor la meciurile cu Rosenborg şi peste 2 milioane la dubla cu Partizan Belgrad! Deci, balta ar putea face mult peşte pentru pescarii iscusiţi din MApN.

Cu alte cuvinte, sînt posibile multe explicaţii faţă de interesul din ce în ce mai evident al unor oameni din conducerea MApN de a pune din nou mîna pe echipa de fotbal Steaua Bucureşti şi pentru finanţarea participării acesteia în competiţie din banii publici.

Duşa: „Clubul Armatei este finanțat de stat prin bugetul MApN în proporție de 90% și 10% din venituri proprii”

Armata are, totuşi, un club sportiv despre care ministrul Mircea Duşa spunea chiar zilele acestea următoarele: Acest club este finanțat de stat prin bugetul MApN în proporție de 90% și 10% din venituri proprii. El trebuie să își desfășoare activitatea cu respectarea legilor statului român. La club avem mai multe secții sportive și referitor la fotbal, clubul are o bază materială generoasă și trebuie să pună această baza materială la dispoziția tinerilor și copiilor. De aceea am salutat inițiativa conducerii clubului de a reînființa activitatea pentru copii și juniori”.

Avem, deci, o recunoaştere oficială a finanţării clubului Armatei, care foloseşte banii publici pentru activităţi extra-militare! Nu ştim dacă există un cadru legal în baza căruia Ministerul Apărării Naţionale trebuie să se ocupe de timpul liber al copiilor şi tinerilor, căci de aceste activităţi ar trebui să se ocupe Ministerul tineretului şi sportului, Armata avînd alte atribuţii în societate!

Juristul MApN: „Vom cere o sumă consistentă pentru a-i permite lui Becali să se mai folosească de nume, siglă, palmares”

Într-un interviu acordat recent pentru ProSport, juristul Clubului Armatei, locotenent-colonelul Florin Talpan a făcut cîteva declaraţii surprinzătoare. El a precizat că-i va cere finanţatorului echipei Steau, Gigi Becali, o sumă uriaşă pentru a folosi însemnele Steaua: „Ministerul este deschis la negocieri, dar va cere o sumă consistentă pentru a-i permite lui Becali să se mai folosească de nume, siglă, palmares. În cazul în care latifundiarul rămâne pe poziţia intransigentă de până acum, Armata va folosi denumirea Steaua pentru reînfiinţata secţie de fotbal a clubului sportiv. Iar gruparea lui Becali va pierde inclusiv trofeele de după 2004”.

Este cît se poate de clară intenţia de a face imposibilă negocierea şi, drept consecinţă, de a se face toate demersurile pentru ca Armata să-şi facă propria echipă de fotbal! Sînt invocate chiar trofeele obţinute de Steaua lui Becali după 2004. Absurdul situaţiei descrise de Florin Talpan este evident: adică Armata vrea şi trofeele obţinute cu banii investiţi de Becali, în schimb, pentru că acum i s-a dat dreptul asupra siglei, vrea să fie recunoscută ca şi cum ar fi finanţat activitatea fotbalistică şi după 2004!

Nu cred că este doar o naivitate a juristului Armatei, ci, mai degrabă, o demonstraţie de forţă a unei instituţii a statului faţă de un finanţator privat. Cu aceste principii vrea Armata să intre într-o competiţie sportivă, în care, prin forţa instituţională şi banii publici, să se lupte cu eforturile unor privaţi, care folosesc banii proprii pentru a-şi ţine la suprafaţă propriile echipe?

Clubul Armatei a vrut să-şi înscrie echipa în liga a v-a, dar a fost nevoit s-o retragă

Pentru a arăta că nu glumeşte, Clubul Sportiv al Armatei a înscris numele Steaua în Liga a V-a de fotbal, fiind chiar programată în prima etapă să joace cu Progresul Spartac 1944, vineri, 4 septembrie, de la ora 17:00! Se anunţase că echipa Steaua, în varianta MApN, va folosi juniorii de la Şcoala de fotbal Toni Doboş, care sînt antrenaţi de fostul mare fotbalist al Stelei, Toni Doboş. Numai că, chiar înainte de primul meci, Clubul Sportiv al Armatei a anunţat că se retrage din campionat… din lipsă de jucători!

Iată, în acest sens, declaraţia lui Bumbescu: „S-a făcut o mică greșeală. Chiar azi am vorbit la club și mâine o să ne retragem. Nu avem cum să ne înscriem în liga a cincea pentru că abia au început selecțiile la grupele de copii. Nu putem să jucăm în liga a cincea”. În consecinţă, miercuri, 2 septembrie, Bumbescu a mers personal la Asociația Municipală de Fotbal București pentru a face formalităţile de retragere a echipei!

Clubul Sportiv al Armatei a anunţat însă că nu renunţă şi, la anul, vor încerca să înscrie echipa CS Steaua Bucureşti direct în Liga a IV-a, ca şi cînd ar fi participat anul acesta în Liga a V-a, ar fi cîştigat seria şi ar fi promovat în Liga a IV-a! Demonstraţia aceasta de forţă se înscrie alături de celelalte metode deja anunţate, cu care Armata vrea să intre în fotbalul de performanţă. Mai rămîne să trimită şi tancurile la meciurile de fotbal!

Pentru a impresiona opinia publică, imediat după ce înscrisese în Liga a V-a acea echipă fantomă, fără fotbalişti, acelaşi jurist Florin Talpan anunţase că Armata are deja sponsori! Iată declaraţia sa: „M-au contactat deja oameni de afaceri care doresc să investească la Steaua. Singura condiție este să existe o singură echipă. Cea înființată în Liga 5 poate să devină echipa a doua sau chiar a treia a clubului”! Adică, singura echipă de fotbal a Armatei, care, cum s-a văzut, nu avea nici un jucător legitimat, ar fi fost a doua sau chiar a treia, fără să existe însă prima! Se vede din elicopter, ca să folosim un termen militar, că toate aceste demersuri artificiale nu sînt decît metode de presiune asupra finanţatorului echipei Steaua de a ceda în faţa forţei Armatei!

Becali: „Dacă o vor, o dau înapoi, să plătească ei, cu taxe, un milion de euro pe lună”

Gigi Becali a mai făcut afaceri cu armata, în urma unor negocieri la nivel înalt, şi s-a ales cu cîţiva ani de puşcărie în cazul schimbului de terenuri. Acum nu mai este dispus să intre în astfel de combinaţii cu Armata, aşa că ar vrea să cedeze echipa Steaua Ministerului Apărării Naţionale, însă atrage atenţia asupra marilor probleme care se vor ivi: „Dacă o vor, o dau înapoi. Că ei zic că fac echipă. Uite cum o dau eu pe Steaua! Am luat-o pe locul 12 şi zece milioane pagubă şi o dau aşa: zero datorii, bine nu zero datorii, o dau cu o lună neplătite salariile, adică a doua lună cînd vine să platească ei repede, ca să vadă cum e. Să vină luna şi să platească 7-800 de mii, un milion aproape cu taxe. Să-i doară. Banii din ianuarie, din drepturile de televizare îi iau eu, că o sa zică „un milion jumătate, plătim din ăia”!

Becali reaminteşte celor de la MApN că a luat echipa pe locul 12, că nu mai jucase mulţi ani în Cupele europene şi pierduse coeficientul de ţară, dar că le va da echipa cu palmaresul obţinut în anii cît a condus-o pe banii lui. În acest sens. l-a sunat chiar pe ministrul Mircea Duşa, care, însă, nu i-a răspuns: „L-am sunat pe ministru (n.r. – Apărării, Mircea Duşa). Nu răspunde. E un om de mare calitate, dar, să mă scuze, nu are putere. Ca să fii ministru trebuie să ai putere. Păi răspunde-i lui Becali, dacă tot ai zis că faci echipă. ‘Nu vreau să iau echipa’ sau ‘ia să vedem în ce condiţii o preluăm’. Că aşa ca să-ţi baţi joc…

Suporterii: „Locotenent-colonelul Talpan a cîştigat singur libertatea Stelei şi tot singur a pornit reînfiinţarea secţiei de fotbal”

Clubul Sportiv al Armatei a încercat şi o diversiune, folosind suporterii, care au dat publicităţii un Comunicat în care aproape că i-au ridicat statuie juristului Florian Talpan şi l-au ostracizat pe Gigi Becali, alături de care au cunoscut, totuşi, succese majore în aceşti ani: „Dorim să anunţăm prin acest comunicat susţinerea noastră totală pentru locotenent-colonelul Florin Talpan. Prin acţiunile sale din ultimii ani, acest STELIST a reuşit să scape Steaua de cel mai mare duşman din istoria sa, Gigi Becali, un om care a murdărit necontenit timp de mai bine de un deceniu numele şi blazonul celei mai mari echipe din istoria României. Am vrea să ne bucurăm, să spunem că suntem fericiţi că totul s-a terminat. Însă adevărul este că noi, steliştii, am cîştigat doar o luptă dintr-un razboi mult mai complex”.

Evident, dintr-un asemenea Comunicat, nu putea lipsi şi puţin populism: „Noi ne dorim din tot sufletul o renaştere a fotbalului românesc. Din acest motiv vrem să îi mulţumim domnului locotenent-colonel Talpan pentru reînfiinţarea grupelor de copii şi juniori în cadrul secţiei de fotbal a clubului Steaua Bucureşti. Această iniţiativă este excepţională, nu doar pentru că porneşte reînfiinţarea secţiei de fotbal, ci şi pentru că are ca personaje principale copiii, viitorul, atît al Stelei cît şi al României.. Stelişti, veniţi alături de Florin Talpan! Veniţi alături de Steaua Bucureşti! Echipa noastră are acum nevoie de noi mai mult ca oricînd.”. Dar, după cum se ştie, suporterii de fotbal din toată ţara, nu numai cei de la Steaua, nu au răbdare nici măcar de la un meci la altul, aşa încît o răbdare pe 10-15 ani nu este decît demagogie, pe care, iată, juristul MApN o foloseşte în intersul său personal.

Liviu Dragnea: „E păcat că MApN nu a găsit o soluție împreună ca Steaua să joace în Ghencea”

În „războiul” dintre Armată şi echipa de fotbal Steaua a intervenit şi Liviu Dragnea, preşedintele PSD, partid din care face parte şi ministrul Mircea Duşa: „Vreau să-mi exprim o mare dezamăgire. Eu sunt rapidist, dar nu mi-e indiferent ce se întâmplă cu un nume ca Steaua. Steaua e legendă în România. E păcat că s-a ajuns în situația asta. E păcat că Ministerul Apărării nu a găsit o soluție împreună cu clubul Steaua ca această echipă să joace unde a jucat întotdeauna, în Ghencea. E ca și cum ai spune că Rapid nu mai poate să joace în Giulești. Păi Rapid și Giulești înseamnă același lucru. Steaua și Ghencea înseamnă același lucru, în cartierul ăla toți copiii din Ghencea creșteau cu Steaua în suflet, mi se pare nefiresc”.

În declaraţia sa, după cum se vede, Liviu Dragnea a sugerat ca discuţiile dintre Armată şi clubul Steaua să se poarte pentru ca echipa să revină pe stadionul Ghencea, fără să facă vreo referire la preluarea echipei de către Armată, intuind, probabil, că o asemenea situaţie ar aduce în discuţie problema banilor de la buget care ar trebui folosiţi pentru susţinerea unei echipe de fotbal a Armatei, ceea ce ar crea numeroase probleme politice, mai acum, cînd liderul PSD încearcă să liniştească apele în disputa cu Opoziţia, care cere insistent demisia guvernului PSD condus de Victor Ponta. Numai o astfel de risipă a banului public pe o echipă de fotbal a Armatei i-ar mai lipsi actualui Guvern!

Paradox: Mircea Duşa, ministrul Apărării, e dinamovist, iar Gabriel Oprea, ministrul de Interne, e stelist

Încă din ianuarie 2010, Corneliu Vadim Tudor, cunoscut ca înfocat susţinător al Stelei, făcea o dezvăluire senzaţională, că Gabriel Oprea ar fi vrut să cumpere echipa Steaua de la Gigi Becali, oferind pe loc suma de 20 milioane de euro: Gabriel Oprea ar vrea să cumpere Steaua, din informaţiile mele vrea să-i ofere douăzeci de milioane de euro lui Gigi Becali şi să cumpere Steaua. Se pare că e mare criză de bani, e criză economică. Mai mult nu vreau să comentez”.

Declaraţia era făcută imediat după ce Gigi Becali anunţase că vrea să dea în judecată MApN: „Activez documentul pe care îl am de şapte ani, de la AVAS. Îl reactivăm, pentru că eu am cesionat clubul. Ca să nu mă mai duc eu la Gabi Oprea să cerşesc. Stadionul e al meu! Gazonul, tabela, scaunele, terenurile, tot e al meu! Eu le dau 300.000 pe an, dar tot ei sînt proprietari! Dau ministerul în judecată”!

Cu alte cuvinte, intenţia celor care au condus Armata de a prelua echipa Steaua are un anumit istoric şi nu este exclus ca ea să fi fost reactivată tocmai acum, cînd Gabriel Oprea deţine funcţia de vice-prim-ministru şi pare a juca un rol extrem de important în formarea unui nou guvern condus PNL, în care partidul său, UNPR, va avea de jucat o carte importantă.

De altfel, ne aflăm în faţa unui mare paradox: actualul ministru al Armatei a declarat că este dinamovist, iar actualul ministru de interne s-a declarat totdeauna ca fiind stelist! Aşadar, ce se doreşete acum ţine, mai degrabă, de intenţiile lui Gabriel Oprea, mare iubitor de fotbal, care a înfiinţat pe vremeuri, împreună cu Miron Cozma, Federaţia de fotbal-tenis, cînd era un fel de „aghiotant” al acestuia!

În calitatea sa de Ministru de Interne, fiind stelist declarat, Gabriel Oprea se uită cu jind la clubul Dinamo Bucureşti, care a fost tot club departamental în vremea comunismului, unde generalii de poliţie au încă un cuvînt de spus, şi ar vrea ca şi la Steaua să se întîmple acelaşi lucru cu generalii de armată!

Cine vrea cu adevărat să-i ia echipa lui Gigi Becali, s-o treacă la Armată şi s-o finanţeze din banii publici, rezultă şi dintr-o declaraţie a Ministrului Mircea Duşa din toamna anului trecut, în care recunoştea că echipa de fotbal Steaua nu aparţine Clubului Sportiv al Armatei: Echipa de fotbal Steaua nu aparţine de clubul Steaua, are brandul Steaua, mai joacă din cînd în cînd la noi, dar eu sînt dinamovist, aşa că le urez succes dinamoviştilor. Am fost şi ministru la Interne, aşa că nu puteţi să mă acuzaţi.

De altfel, chiar în luna martie a acestui an, Mircea Duşa declara că nu are nici o intenţie de a prelua la MApN clubul de fotbal Steaua: „Clubul Steaua are acum deja foarte multe secţii: baschet, gimnastică, handbal, volei, înot, polo… Nu, în momentul de faţă nu se pune problema de altă echipă! N-au trecut de atunci decît 5 luni şi lucrurile par a se fi schimbat.

În ceea ce mă priveşte, nu sînt partizanul nici uneia dintre variante, întrucît sînt pe viaţă suporterul necondiţionat al adevăratei echipe Universitatea Craiova (căci şi la noi este o mare problemă cu FC Universitatea Craiova şi echipa Primăriei, CSU Craiova, la aceasta din urmă fiind folosiţi mulţi bani din bugetul local).

Singura problemă care mă preocupă este această intenţie a Ministerului Apărării Naţionale de a face iarăşi o echipă departamentală, ministerială, care să folosească banii publici de la buget pentru o activitate care nu ţine de sarcinile unui minister atît de important! Mai eles acum, cînd se fac eforturi susţinute de către toate partidele pentru creşeterea nivelului de trai al populaţiei, pentru colectarea mai eficientă a banilor la buget şi pentru împiedicarea risipei acestora, astfel încît taxele şi impozitele să fie mai mici şi mai suportabile de către cetăţeni.

Ori, MApN, prin această decizie aiuristică, în loc să încaseze cei 300.000 de euro pe an de la echipa lui Gigi Becali şi să scadă corespunzător suma cerută de la bugetul de stat, micşorînd povara populaţiei, vrea să arunce pe fotbal vreo 10 milioane de euro anual, doar pentru satisfacţia unor generali din armată, care vor să treacă fotbalul între activităţile militare care ţin de siguranţa naţională!

Aşa cum spuneam mai sus, dacă se va produce acest lucru, ca MApN să-şi facă echipă de fotbal, exemplul ar putea fi urmat şi de celelalte ministere, astfel încît, la anul, să nu mai avem LPF, adică Liga Profesionistă de Fotbal, ci LFM, adică Liga de Fotbal a Ministerelor!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.