MApN vrea să preia cimitirul Valea Uzului

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat că instituția pe care o conduce va pregăti un memorandum prin care va solicita oficial Guvernului preluarea Cimitirului eroilor de la Valea Uzului.
„În urma analizei situației concrete a Cimitirului eroilor căzuți în cele două războaie mondiale de la Valea Uzului, Ministerul Apărării Naționale a demarat procesul de fundamentare a procedurile legale pentru preluarea în administrare a acestei necropole de război. Astfel, MApN va pregăti un Memorandum prin care va solicita Guvernului României preluarea acestui cimitir, în vederea menținerii statutului de cimitir internațional al acestei necropole de război, având în vedere faptul că aici sunt înhumați militari de mai multe naționalități, respectiv militari ungari, români, germani, ruşi, sârbi, austrieci și italieni”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș, pentru Mediafax.
Potrivit ministrului, procesul de preluare a Cimitirului din Valea Uzului presupune consultarea tuturor părților implicate.
„Structurile MApN care vor prelua responsabilitățile administrării cimitirului internațional vor asigura respectarea dreptului neîngrădit al fiecarei țări de a-și comemora eroii căzuți în luptă și care sunt înmormântați aici. De asemenea, MApN are capacitatea să asigure efectuarea activităților de protejare și întreținere a mormintelor și de reabilitare a operelor comemorative existente în cadrul acestui cimitir internațional, în deplin respect al normelor de drept internațional aplicabile și al acordurilor bilaterale ale statului român încheiate în acest domeniu cu țările care au eroi care odihnesc în cimitirul de la Valea Uzului”, a mai subliniat Gabriel Leș.
Potrivit unor surse avizate, procedura de preluare de către MApN a Cimitirului ar putea fi încheiată în maximum 30 de zile, în cazul în care există consens din toate punctele de vedere.
Precizările vin după ce premierul Viorica Dăncilă a solicitat, sâmbătă, respectarea simbolurilor statale ale României și normele de ordine publică și face apel la responsabilitate în ceea ce privește acțiunile referitoare la situația din Valea Uzului, propunând ca acesta să fie preluat de Ministerul Apărării – având în vedere faptul că în această necropolă sunt înhumați militari de mai multe naționalități.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

9 Comentarii

  1. Ferice de tine,frate Les,de Ziua Cincizecimii s-a pogorat Duhul Sfant asupra ta,au si romii minoritari un ministru al Apararii, capabil si binecuvantat!Practica in continuare in minister,„vorbirea în limbi”poate te intelegi si cu UDMR si ungei cu untdelemn,ca au mare trebuinta …Bucuraţi-vă! – Chairete!

  2. Gasca de banditi care guverneaza sa nu isi supere unguri si piarda sprijinul lor nu il va lasa pariu.

  3. Mi se pare o idee buna ca M.Ap.N. sa preia administrarea cimitirului international din Valea Uzului. Toate cimitirile in care sunt inmormantati soldati cunoscuti si necunoscuti trebuie admnistrate de M.Ap.N.!

  4. Cum?! Și nu mai pune nu știu ce văcar-primar semi-analfabet din Harghita lacătul pe poarta acestui cimitir ca la mumă-sa acasă? Nu mai acoperă prostovanii locali din zonă Sfânta Cruce în saci de gunoi menajer?

  5. Succes in finalizarea acestei initiative! Se doreste un cimitir deschis tuturor vizitatorilor in fiecare zi a saptamanii si nu aflat la discretia personala a unor (sa le zicem) capriciosi cu aere de stapani.

  6. Trebuie data lege ca toate cimitirele MILITARE sa treaca in patrimoniul ARMATEI.de asemenea si FONDURI ANUALE stabilite tot prin lege. De asemenea toate cetatile medievale preluate de armata si intarite transformate in unitati militare….ca nu se stie cand avem nevoie de ele…cetatea Rasnov…cetatea aradului…castelul Bran…bran inseamna poarta in germana….etc

  7. @LEGE IN PARLAMENT
    Exact asta ma pregateam si eu sa scriu . Cimitirele militare nu trebuie lasate in gestiunea unor primari idioti. Sa existe o structura in cadrul Ministerului Apararii , cu buget si care sa se ocupe numai cu treaba asta.

  8. Revin . Tot asa ar trebui ca monumentele ostasilor romani impreuna cu zonele lor de amplasare sa fie trecute in administrarea si PATRIMONIUL aceleliasi structuri . S-ar evita situatii in care la Carei , primarul sa planteze in fata monumentului o perdea de arbori care sa-l oculteze , iar de ex la Arad sa se tot incerce mutarea monumentului Ostasului Roman din Piata Avram Iancu in Cetate, mutarea discretionara a statuii lui Mihai Viteazu din Oradea , etc

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.