Marea Britanie: lecții despre democrație și liberalii aroganți

Din victoria istorică obținută de conservatorii pro-Brexit din Marea Britanie la alegerile parlamentare se pot trage trei lecții.

”Prima este că, după trei ani de circ politic, democrația britanică și-a revenit. Voința populară exprimată la referendumul pentru Brexit din 2016 va fi respectată, că unora le place sau nu. A fost o mare greșeală ca unii să considere că rezultatul referendumului putea fi inversat. La alegerile de pe 12 decembrie, o mare majoritate a decis ca voința poporului să fie respectată și Marea Britanie să iasă din UE. ”Să facem Brexitul” nu a fost doar un slogan, ci o marcă a maturității democratice de a pune voința populară mai presus de propriile convingeri, oricare ar fi prețul. Partidul Liberal Democrat, pro-european, a făcut campanie pentru a anula Brexitul și a fost spulberat la alegeri pentru aroganța aceasta”, scrie Les Echos.

”A doua lecție este o consecință a celei dintâi: Regatul Unit va ieși din UE până pe 31 ianuarie. Parlamentul va da lumină verde. Având cea mai puternică majoritate începând din 1987, premierul Johnson va avea mână liberă să negocieze un acord pentru relațiile viitoare cu UE, fără a fi supus presiunii aripii radicale pro-Brexit”.

A treia lecție identificată de publicația franceză privește Partidul Labursit, dar și un alt partid de centru-stânga din UE, PSD-ul și conducerea sa. ”Jeremy Corbyn, liderul laburist, a fost ales în 2015 prin manevre ale aparatului de partid și prin epurarea unor militanți. Acum, electoratul a avut ocazia de a sancționa această deturnare a partidului lor și i-au administrat cea mai dură înfrângere începând din anii 1930. Laburșitii vor trebui să-și conceapă o politică credibilă și să renunțe la liderul lor de neales”.

”A patra lecție este una existențială. Partidul Național Scoțian, care militează pentru un nou referendum pentru independență, a obținut un scor record. Presiunea asupra Londrei va fi considerabilă. Legăturile constituționale dintre națiunile Regatului vor fi puse la încercare mai mult ca niciodată. Conservatorii vor reuși să scoată țara din UE, dar riscă să piardă Regatul Unit”, scrie Les Echos.

Mai putem adăuga o a cincea lecție data de alegerile de pe 12 decembrie. Marea Britanie nu poate fi acuzată că este o democrație tânără și neexperimentată. Ei bine, alegătorii din aceasta patrie a democrației au ales un partid în al cărui Manifest electoral stătea scris: ”După Brexit, trebuie să privim și la aspectele mai largi ale constituției noastre: relația dintre guvern, parlament și justiție”. Electoratul britanic nu a privit justiția si nici pe magistrați ca fiind intangibili.

Reacții internaționale

Statele UE și SUA saluta victoria lui Boris Johnson și a conservatorilor, în timp ce presa liberală din Regatul Unit vorbește nici mai mult nici mai puțin decât de ”alegerea unui dictator” și despre perspectivele sumbre ale Marii Britanii.

Declarația președintelui României, care își exprima ”mulțumirea față de rezuiltatul obținut la alegerile din Marea Britanie” pot părea suprinzătoare. Însă aceeași abordare au avut-o și premierii Spaniei, Portugaliei, în timp ce cancelara Angela Merkel și premierul olandez Mark Rutte au fost ceva mai rezervați, însă și ei mulțumiti de faptul că la Londra va exista o majoritate parlamentară clară.

Majoriatea obținută de Paridul Conservator pro-Brexit este cea mai mare începând din perioada în care partidul era condus de Margaret Thatcher. Deputații conservatori au fost aleși pe un program pro-Brexit, iar aceasta înseamnă ca nu vor mai exista blocaje parlamentare în calea ieșirii din UE. Apoi, cu o majoritate disciplinată, premierul Johnson va putea negocia un acord pentru ieșirea din UE, fără piedicile eventale din partea brexiterilor radicali.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a sugerat în declarația sa că nu acesta este rezultatul cel mai bun pentru Rusia. ”Sperăm mereu ca forțele politice care câștigă alegerile, indiferent de țară, să adere la dialog și să se concentreze pe stabilirea unor relații bune cu țara noastră. Însă nu știu în ce măsură sunt potrivite asemenea așteptări în cazul conservatorilor britanici”,  a spus Dmitri Peskov.

Președintele SUA a fost entuziast. ”Felcititări Boris Johnson pentru această mare victorie. Marea Britanie și SUA vor fi libere acum să încheie un acord comercial nou, după Brexit. Acest acord poate fi mai mare și mai profitabil decât orice acord ar putea fi încheiat cu UE. Bravo Boris!”, a scris președintele Trump, pe Twitter.

Alegătorii s-au săturat de agresivitatea, aroganța și insultele liberalilor

Au existat lideri europeni care au ales alt mod de a saluta victoria lui Boris Johnson. ”Oamenii s-au săturat pur și simplu de politica agresivă a extremiștilor liberali, care nu știu decât să interzică, să dea ordine, să insulte, să urască. Sunt meschini, aroganți, fanatici și, mai presus de toate, inumani”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al președintelui ceh Milos Zeman, un politician criticat în UE pentru pozițiile sale pro-ruse și pro-chineze.

Într-un mod similar abordează victoria lui Boris Johnson și publicația conservatoare Daily Telegraph. ”Mica bulă londoneză este în stare de șoc. Institutele de sondare, experții – chiar și mulți conservatori ursuzi – nu au întrevăzut una dintre cele mai dramatice realinieri din istoria britanică. Să nu va înșelați, căci la asta asistăm în această seară, facem istorie. Mulți nu ne-am gândit că vom vedea căzând zidul roșu al laburiștilor în cursul vieții noastre. Însă, în această seară, el s-a făcut pulbere sub ochii noștri”.

Presa liberală: Boris Johnon este un ”dictator ales”

Presa liberală este însă în doliu. The Independent se teme că Boris Johnson va profita de majoritatea confortabilă pentru a abroga legea din 2011 care prevede organizarea alegerilor parlamentare din cinci în cinci ani. ”Daca va fi abolită, premierul se va bucura de libertatea totală de a declanșa alegerile în cel mai bun moment politic pentru el și va putea manipula economia pentru a câștiga alegerile. Cu alte cuvinte, Johnson va avea mai multe puteri decât a avut orice alt premier pe timp de pace – aproape ca un dictator ales. Rămâne de văzut cum își va exercita aceste atribuții”.

Pe aceeași linie, cotidianul The Guardian este îngrijorat de reformele pe care Boris Johnson le pregătește pentru justiția britanică. Manifestul Partidului Conservator pentru aceste alegeri a inclus următoarea afirmație: ”După Brexit, trebuie să privim si la aspectele mai largi ale constituției noastre: relația dintre guvern, parlament și justiție”. Pentru analiștii liberali este limpede că e vorba despre o răzbunare a premierului, căruia nu i-a plăcut deloc când parlamentul și Curtea Supremă l-au împiedicat să scoată Marea Britanie din UE, în precedentul mandat. A fost lovit de judecătorii care au decis că este ilegal ca premierul să suspende activitatea parlamentului. O altă măsură pe care o poate lua Boris Johnson este aceea de a redesena circumscripțiile electorale în favoarea conservatorilor și de a introduce un sistem de date de identificare pentru alegători, ceea ce ar descuraja participarea la vot a tinerilor și a imigranților. Analiștii liberali sunt speriați că afirmația din Manifestul conservatorilor poate însemna orice – organizarea alegerilor atunci când decide majoritatea, restrângerea prerogativelor Curții Supreme, restrângerea prerogativelor regale, posibilitatea ca premierul să poată declara război.

Tristețe și în redacția The New York Times, care titrează că ”Boris Johnson va schimba Marea Britanie pentru totdeauna” și, evident, nu în bine. ”Mulți alegători se vor uita acum la o țară pe care nu o mai recunosc și vor căuta explicații” pentru rezultatul de joi seara, scrie The New York Times. Ziarul american mai adaugă pe lista spaimelor liberalilor și posibilitatea ca guvernul Johnson să ducă o politică împotriva romilor și a altor populații nomade, inclusiv prin confiscarea bunurilor lor. ”Așa cum britanicii au învățat anterior, conservatorii știu să profite de majoritățile lor. Acum au o majoritate sănătoasă și cinci ani pentru a o folosi”, scrie NYT.

Începe scenariul Trump – insinuări despre imixtiunea Rusiei

Desigur, nu au lispit din presa britanică speculațiile despre implicarea Rusiei în aceste alegeri. The Guardian a cultivat încă din luna noiembrie această teorie, plecând de la decizia guvernului Johnson de a nu face public un raport al comisiei parlamentare pentru servicii și securitate națională despre imixtiunea Rusiei în  afacerile interne din Marea Britanie. Însă electoratul britanic nu a fost influențat – o lecție si pentru atacurile și impeachmentul inițiat de democrații americani împotriva președintelui Donald Trump. În articolele despre posibila imixtiune a Rusiei, The Guardian subliniază și o realitate din politica britanică: ”Politicienilor noștri le place să vorbească dur despre Rusia, însă acțiunile lor concrete sunt o altă poveste”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

43 de Comentarii

  1. Oficiale · 650/650 locuri
    Pentru majoritate, sunt necesare 326
    Voturi
    Partid și lider
    Locuri
    Procent
    Număr

    Partidul Conservator
    Boris Johnson
    365 43,6 % 13.966.565

    Partidul Laburist
    Jeremy Corbyn
    203 32,2 % 10.295.607

    Partidul Național Scoțian
    Nicola Sturgeon
    48 3,9 % 1.242.372

    Liberalii Democrați
    Jo Swinson
    11 11,6 % 3.696.423

    Din aceste cifre oficiale se vede ca aproape 15 milioane de britanici au votat impotriva Brexit si conservatorii pro Brexit sunt votati de 14 milioane ,si totusi conservatorii in baza unui ciudat sistem de vot,au majoritatea in camera Comunelor
    Halal democratie!

  2. Pregati-va sa reprimiti pasarile calatoare ce vor fi expulzate acasa. 90% din romanii la „lucru” in GB sunt culegatori de portofele si prostituate. Se va face curatenie. Romanii care vor ramane sunt cu adevarat romani care ne fac cinste si le doresc succes si multa sanatate.

  3. Jeremy Corbyn a fost gasit atirnind sub Podul Londrei dupa infringerea din alegeri. Noul Sultan al Marii Britanii, Blondul Boris Johnson isi Sorbea Sampania in anturajul Interlopilor „Conservatori” in timp ce Scotienii fug pe capete in Padurile tarii vecine si prietene Irlanda. Infractorii mioritici si Interlopii cu Credit Card sint rugati sa pastreze Calmul pe Perioada Sarbatorilor de Iarna.
    Anglia va Renunta la Monarhia atit de Costisitoare Pecuniar si va deveni Califatul Blonzilor Islamici.

  4. voiau in UE. Conservatorii ce au beneficiat de consiliere tovarasasca, vor afara. Foarte bine.
    Sper ca francezii si restul europenilor, sa le inchida tunelurile de sub Canalul Manecii, in nas.
    In schimb, scotienii vor ramane in UE iar EI vor ramane cu volanul pe dreapta sau pe…stanga.

  5. Oare cum ar arata astazi acest sistem global daca toate marile IMPERII ar da ianpoi tot ce au JEFUIT in numele lui ISUS CRISTOS , DUMNEZEU si regii sau imparatii aflati vremelnic la putere in respectivele colonii ??? Cine l-a autorizat pe James COOK sa declare teritoriile pe care le-a descoperit ca fiind supuse ale coroanei britanice !!! Sau cine i-a autorizat pe CONCHISTADORII SPANIOLI sa ucida milioane de locuitori sud-americani ??? Dar cine le-a permis tuturor scursurilor Europei , sa ucida zeci de mii de INDIENI AMERINDIENI??? Ca sa faca noul imperiu saxon in AMERICA ??? Toti au motivat ca s-au facut americani din pricina RELIGIEI !!! Dar oare in BIBLIA lor , de atunci casi de astazi nu scria : SA NU UCIZI ??? Inclin sa cred ca nici un AVA nu le-a dat acest ordin !!! SA MA CONTRAZICA CINEVA !!!

  6. Englezii au mândria lor.
    N-au mai vrut să fie a cincea roată la „căruța”
    condusă de doamna cu panta-
    loni, Merkel.
    @Gollum, imi pare rau că
    nu-ți convine rezultatul.
    Dacă nici in United Kingdom
    nu este democrație… Dacă
    ar fi câștigat liberalii tăi
    englezi, nicio clipă n-ai fi spus că sistemul de vot din
    insulă este deficitar. De data asta, măcar, n-ai ce
    face, globalistule.

  7. Liberalii in UK sunt terminati dupa trucul lui Blair.Liberal democratii sunt ornamentali.
    Laburistii au pierdut pentru ca n-au acceptat Brexitul nu ca n-au lider sau programe.Corbyn nu prea era liberal.

  8. Iluzii. UK nu va fi lasata sa paraseasca Kolhozul, indiferent de situatie. Ar fi un precedent periculos pentru nemti. Daca UK chiar va reusi sa paraseasca Kolhozul, acest moment va fi inceputul sfarsitului pentru URSS 2.0. Dar eu nu cred ca au nici cea mai mica sansa. Nemtii vor da mai degraba foc Europei decat sa piarda puterea si cel de-al patrulea Reich pe care si l-au cladit. „You can check out any time you like,
    But you can never leave!”.

  9. „multi chemati , putini alesi „greu se obtine cetatenia in UK . majoritatea slugilor nu stiu asta. ce au crezut ? Bravo , de trei ori bravo perfidului albion . astept redesteptarea noului PNL.

  10. @cib
    Faci confuzie intre Rumania si UK, un imperiu in carne si oase.Canada, Australia, India ,Hong-Kong ? Si cate si mai cate au fost inventate sa produca pentru UK.
    Germania a fost infranta si va intra in criza la anul.Noi vom plati pierderile alături de alte state estice idioate.
    Sistemele bancare din Olanda Germania si Franta vor fi in pioneze.

  11. … cind se va produce Brexit-ul ? Ca am impresia ca incepe sa se afle pe aceeasi pagina de carte de istorie cu Cromwell sau cu razboaiele anglo-bure ! Inteleg … va fi in 2020 … pe 30 sau pe 31 februarie ? Sau mai poate astepta cam pina de Paste ? De Pastele cailor.

  12. Ce-mi „place” (oare ?) e cind observ, dupa „semnaturi”, ca javrele care le pling de mila englezilor, ca „ce se vor face saracii de ei, afara din Europa ?”, de parca ar fi toti cel putin lorzi, sint tot aceleasi care sint fani Iohannis, care dorm cu portretele lui Macron si Merkel sub perna si care (probabil ca sa faca uitati niste ani murdari din „CV” inainte de ’89), acum sint toti mari „proeuropeni”, „democrati” (??) si ultraliberali !

  13. alegerea lui boris Johnson este nula si neavenita …este rezultatul imixtiunii rusilor lui Vladimir putin …de aa este trump asa de bucuros…boris un nume rusesc este o mascot ruseasca …

  14. @Elena: aveti dreptate. Cum „pacanelele mele” sa-i integram pe toti cei aflati la furat, la cersit, la prostitutie, la jefuit in UK? Procentul dumneavastra este absolut corect. Pe mine m-a mirat oripilarea „romanilor verzi” la remarca lui Nigel Farange, ca ar prefera un jihadist arab ca vecin decat un „roman”. Stim noi la cine se referea. Iar omul avea dreptate, sa fie clar. Va fi naspa pentru noi, cei ramasi in tara, ca se va repatria….”DIASPORA”, aia atata de activa de pe telefoanele mobile, agramata, inculta, nesimtita si degraba datatoare de…”M…..” poprului roman si celor care au ramas in tara doar pe motivul ca aveau un loc de munca stabil si au ramas oameni cinstiti.

  15. @legionarul : pentru nimic în lume n-as fi crezut ca pot sa fiu de-acord, si-nca-ntr-o proportie covârsitoare, c-un … „legionar”. @cib : te-nseli grav. Francezii si nemtii deja si-au împartit institutiile internationale care sunt, acuma, în Londra … mai ales ca Big Ben-u’ de mult a emigrat, si el, prin diferite orase europene, daca te uiti bine-mprejur … dar ca Marea Britanie tot imperiu a ramas, sunt de acord cu @Nimeni. Ulysse fiindu-i numele adevarat … care are dreptate si privind falimentul UE, din cauza de faliment Franta (în primul rând)-Germania. Singurul colac de salvare, pentru ambele, fiind … Rusia. Merkel e c-un picior în groapa (electorala), Macron, însa, stiu ca vâsleste puternic (si cu reusite) spre Moscova. Devenind gaullist. Ïn ciuda presei (sorosiste). Despre Olanda, habar n-am, dar n-o cred în faliment. Verhofstadt o fi fiind el flamand, însa belgian. Sezând la Bruxelles. Aproape de … Waterloo. Daca te-ai fi referit la Belgia, te-as fi crezut. Privind, însa, Olanda, nu.

  16. Îmi place când îi văd pe postacii neomarxiști făcuți praf nemaiștiind ce să inventeze. Au ajuns de rahat cu laitmotivul: Putin s-a amestecat iar în alegeri.Cât de tare e Putin! Face ce vrea pe planetă! Sunteți penibili!

  17. @Elena: Ai fost tu in UK si i-ai numarat tu pe romanii de acolo si ai vazut tu ce fac romanii in UK? Cu Brexitul e altfel. Votul pentru iesirea din UE a fost unul emotional. Destul de probabil, sa fie organizat al doilea referendum pentru independenta Scotiei si sa fie cistigator. Asta ar amorsa dezmembrarea Regatului Unit, caci si Tara Galilor manifesta tendinte secesioniste, desi aceasta si-a pierdut independenta cu mult inainte de Scotia. Ce va mai ramine atunci din a 7-a economie a lumii? …

  18. @Apuleius Platonicus
    Mai tovaraselule, unde ai vazut matale purice sa fuga din blana cainelui? Nu mai vin astia inapoi nici daca-i tai bucati.

  19. @Apuleius Platonicus Stai linistit ca nu vin ei in tara. Cat va mai dura babilonia UE, se vor muta in Franta, Spania, Italia si la idiotii nemti sau cei nordici. Cand se va rupe Ce A Pe-ul UE, atunci va fi grav. Sunt unii la cersit si furat de cand s-au nascut, nu stiu ce-i munca si nu pot fi integrati decat prin puscarii. Foarte grav este faptul ca au drept de vot si daca nu se va schimba legea votarii, turma asta parazita numita pompos „diaspora” va hotari soarta tarii.

  20. @Anonim Te ustura Brexit? Ceapeul UE e varza si va dispare in curand. Nu va fi niciun referendum in Scotia si nici in Tara galilor si daca va fi, va avea aceiasi soarta ca cel din Catalonia. Iti faci vise. Eu am fost in Anglia de cel putin 20 ori si-i stiu bine pe cei de care vorbesc, te impiedici de ei peste tot. Daca esti cumva in GB la recoltat portofele, fa-ti transferul pe continent dar ai grija ca zonele pe continent sunt deja ocupate si te-ai putea trezi plutind pe Sena cu gatul taiat daca-i deranjezi pe cei cu vechime. Ai grija de sanatatea ta pentru ca este in mare pericol. Bafta!

  21. @Anonim: nu, nu. Brexit n-a fost un „vot emotional”. Asta-ncearca sa acrediteze Labour, în frunte cu Tony Blair – criminalul de razboi. Tipii de la-nceput n-au vrut în UE, si cât au fost, i-au pus piedici. Marea Britanie = primul caz de Polonia-Tarile Baltice (Letonia, în special)-PNT-CD-n UE. Sprijinit, la fel ultimelor, si-nca puternic, de rivalii (fiindca asta-i adevarul) peste ocean. Din cauza lor si acolitilor „liberalo”-sorosisti din interior, si naufragiul. Privind-o pe @Elena: nu-i nevoie sa fi fost în „UK”: ajunge sa-i vezi si-auzi pe oficiali si sa fii atent la avioanele brusc subit si dintr-o data afretate aller sans retour, pline de pasageri, si la-mprejurimile imediate: la Match, lânga mine, nu mai dau peste nici un/o … care „hai, daaa-mi, ca n-aaaam … haaai, cumpara-mi si mie, ca n-aaam… si copiii, ar mâncaaaa, si ei … „, si-n jurul garii, la fel. Au disparut. Si culmea-i c-asta a facut-o un (fost si-n fondul fondului, actual) socialist (Macron). Un „liberal”, pardon…al carui discurs si-ale carui fapte se tot schimba si modifica, din cauza de presiune interna a electoratului, devenit patriot (adica „nationalist, populist”, pardon…), electorat care-i si pro-Vestele Galbene (cu programul lor economic cu tot, fiindca au unul infinit mai de bun simt decât ala de la Elysée), si-mpotriva asa-ziselor „reforme” apocaliptice ale tipului (succesorul Maestrilor cu modestie, duplicitari, amândoi fiind, însa, si François : Mitterand, colaboratorul nazistilor – Hollande, sfetnicul de budoar al primului…).

  22. @Ileana: Am vazut „democratia engleza”in care PC cu 44% voturi,controleaza 56% din locurile din Camera Comunelor (vorba aia :”fiecare vot, nu conteaza”:))
    Te rog sa ma lamuresti cu sistemul francez,in care partidul madamei Le Pen,castiga ,sa zicem 40 % din votul popular dar in Parlament,ce sa vezi,au doar 25% din parlamentari,(tot asa un vot „democratic”departe de „proportional”!Alta democratie bagata ca ‘model”in ochii nostrii

  23. @Elena: Dupa limbaj si cunostinte , foarte probabil, tu te numeri printre cei plecati dincolo cu alte treburi, inclusiv cea despre care se zice ca ar fi cea mai veche meserie pe pamint. Secesiunea Cataloniei si a Scotiei nu au reusit pentru ca dezmembrarea este o prajitura care se serveste numai celor din Est, desi problemele Marii Britanii, Frantei, Italiei, Spaniei, Belgiei, desi problemele acestora erau infinit mai mari (de exemplu in Ulster timp de 30 de ani a fost practic razboi civil) decit cele ale Iugoslaviei, Cehslovaciei si a Romaniei, ultima scapata (inca) la limita. In particular, la esecul Scotiei au pus umarul ei insisi, desi sentimentul proindependenta este puternic. In campanie, au promis ca, in caz de victorie, vor denucleariza tara si vor inchide baza navala de la Faslane, unde cindva au manifestat si ‘pacifistii’, in treacat bine spus stipendiati de Moscova. Colac peste pupaza, tatucul Putin a declarat ca va invita Scotia independenta sa adere la Uniunea Euroasiatica. Creadea cineva ca Big Brother va accepta ca la Faslane, in locul submarinelor din clasa Vanguard si Astute sa ancoreze cele din clasa Borei si Yasen? Ce va fi in continuare, vom trai si vom vedea.

  24. Laburisti erau in cadere(sondaje).Fostul premier Cameron a propus un refrendum in Scotia stiind ca va castiga.A castigat.A facut a doua propunere un referendum pentru Brexit(credea ca va catiga si aici).A pierdut,datorita unei companii nationaliste.A demisionat.Laburistii se vor lovii de dorinta Scotiei,Irlandei si Tara Galilor care tot pe teren nationalist vor independenta.Cu siguranta in Irlanda vor fi atentate.UE va da sprijin ,mascat celor trei.

  25. @Gollum : n-am cum sa te lamuresc, fiindca nici eu nu pricep. Ar fi vorba despre sistemul electoral BI-PARTINIC francez, pus în functie dupa WW2 (de Gaulle?), ca sa se evite caderile succesive ale guvernelor, în a IV a Republica, din cauza absentei, în parlament, a unei majoritati solide. Regula actuala fiind ca seful ales al statului îsi conduce partidul la victorie-n alegerile legislative. Macron a reusit sa distruga PSD (aparent, cel putin, fiindca majoritatea s-a transformat, victorioasa … „En Marche!”- ca-n toate dictaturile, fie vorba-ntre noi)… Republicanii (fosti ai lui Sarkozy) reusind sa se distruga singuri (multi au si emigrat în le Rassemblement National, partidul Marinei le Pen, si ajuns în actualul Parlament European). Ïn campania prezidentiala, Macron a sustinut sus si tare ca va reintroduce în Franta sistemul proportional (al Parlamentului European). Numai ca, de la vorba (are majoritatea în parlament…), la fapte (majoritate care-ntotdeauna are dreptate, si care, daca alegerile ar fi proportionale, ar trebui, dimpotriva, sa dezbata. Si-ar fi pusa-n încurcatura, si-nca MARE, de MLP) …

  26. @Anonim: observ ca n-am de-a face c-un individ rational. NICI DRACU’ nu vorbeste, în presa, etc., despre intelectualii români din Franta. Motivele fiind în Muntenia, la Bucuresti:”oameni” „politici” criminali, care si-au distrus tara. Mâine-i-un documentar, pe canalul TV-SCOALA, despre asasinarea Ceausestilor, dupa un asa-zis „proces” (pe care francezii-l fac praf, si-au dreptate). Românii titrati din Vest : din cauza asa-zisilor „shefi” din Bucuresti, TZIGANI, si-nca ordinari, sunt INVIZIBILI. Ïn locul tziganilor din palatele de la Bucuresti, presa vestica-i desemnându-i de „români” pe tziganii de pe strazile Vestului. Muta-te tu-n Vest, sa vezi si-auzi cum e, în loc sa ma insulti ca la usa cortului. „Balivernele cu Polonia, tarile baltice”: n-ai decât sa-i spui unui polonez ca-s „baliverne”, ca-ncepe cu „invazia”, „paktul Ribbentropp-Molotov”, si uita de Silezia pe care Polonia actuala si-a anexat-o cu nerusinare prometeista. Cu gândul la Moscova anului 1600, ocupata de Republica celor 2 Natii. Mitocan. ps eu sunt frantuzoaica de origine, si dintr-o familie de „pionieri”. Ajunsi în România din vointa lui Napoleon III, pentru a construi infrastructurile unei tari în formare. Si de casatoria mea-ti interzic sa te-agatzi. Nerusinat ordinar ce te afli. @Groza : Marea Britanie n-are decât vreo 3 sute de ani de existenta (formata fiind la finele secolului al XVIII lea).

  27. @Ileana Rollason: nu eu te-am insultat ci tu ai tras la cloaca mahalalei, dupa cum o faci prea des pentru ifosele tale. Nu se vorbeste in presa pentru ca nu se vrea, obiectivul fiind altul. De alti imigranti, care nu sint cu nimic mai breji decit cei veniti din Romania dar care fac potlogarii infinit mai mari, presa nu spune nimic. Despre romani nu s-a prea auzit sa dea cu cutitul sau sa puna bombe dar tot romanii sint cei insulati de o puslama ca Nigel Farange. Daca acesta ar fi spus despre musulmani ce a spus despre romani, cariera sa politica ar fi fost terminata, poate chiar si viata. La asta contribuie si pasivitatea romanilor, atit a oficialitatilor dar si a celor vizati. Am in vedere mizeriile servite unor romani care s-au remarcat public, prin sport sa arta, si care nu au luat nici o atitudine, inclusiv pe calea legii, caci era cazul. Zici ca esti frantuzoaica, dare se prea poate sa fii o piranda ca oricare alta, dupa cit stii si cum te exprimi. Apropo, Union Act, prin care Scotia se uneste cu Anglia si formeaza Marea Britanie, este din 1707, deci inceputul secolului 18, nu finele. Nu ma intereseaza in nici un fel viata ta personala ci doar am punctat ipocrizia ta, proprie parvenitilor. Daca esti frantuzoaica, de ce nu iti vezi de Franta ta si te bagi pe forumul acesta, ba mai si faci mereu propaganda ruseasca? Ce spui tu despre Polonia actuala (nu de acum sute de ani cind lumea era oricum alta) sint pure baliverne pentru ca, foarte probabil, esti rusoaica mai mult decit orice altceva. In fine, asta lasi sa se inteleaga.

  28. Zi-ne si noua te rog cu ce au imbunatatit romanii si bulgarii calitatea vietii in UK. Faptul ca ei nu te omoara nu inseamna ca ei sunt utili. Eu am locuit in diaspora si mi-a fost LEHAMITE de majoritatea romanilor de acolo care nu faceau nimic decat sa denatureze ambientul civilizat de acolo. La un moment dat ma prefaceam ca nu sunt din Romania ca sa nu rada lumea de mine. Am dat si de romani foarte OK, inca mai vorbesc cu ei, dar ei sunt doar o minoritate acolo.

    Daca rusii s-ar muta in Romania si ar fura locurile de munca de la romani, daca rusii ar ajunge majoritari in unele zone din Romania, tu cum ai reactiona? Iti zic eu cum; ai incepe sa zbieri ca din gura de sarpe ca aoleo, vin rusii!!!

    Hai, zi ca sunt rusnac bolsevic de la Tiraspol, cum iti place sa zici cand nu ai niciun contraargument logic.

  29. Un al 6 punct pe care nu l-a marcat autorul artocolului este ca pentru prima data nationalistii din Irlanda de Nord i-au surclasat pe unionisti. Se va rupe si Ulsterul de UK sau va incepe sezonul de bombe si atentate ca odinioara?

  30. @Anonim : ce te-amesteci ? ti-am facut eu scandal privindu-ti pdv publice? n-ai decât sa nu mai publici TU, sa nu mai intervii TU, nu sa te iei de altii!!! ai priceput, Mr. Mitocan emerit? repet ca esti de lehamite, cu halul în care vociferezi si gesticulezi. ps. Când mi se pare necesar, intervin, si-n Franta, în diferite publicatii si pe site-uri. Sunt „motor de conversatie”. Ce folos ai tu ca-i faci propaganda NATO (fiindca prin el se dau în stamba acuma Polonia si Balticele)? Uita-te-n oglinda. Sa vezi ca-ti lipseste obrazul. Vrei razboi în care sa fii, personal, reformat, si-n care sa moara altii, pe care-i îndoctrinezi cu xenofobia. Rusofobia tot xenofobie fiind, si ea. Lash obraznic. Papa Doc. Final de partida.

  31. @Pt Anonim: Im primul rind, romanii nu au luat locul nimanui ci completeaza deficitul de resurse umane sau fac serviciile pe care localnicii nu vor sa le faca. Abia acestia sint cei care stau pe ajutoare sociale, fiind cetateni britanici. Nimeni nu ar angaja pe cineva daca nu are nevoie. Romanii nu sint in nici un caz majoritari in nici o zona, probabil nici altii, nu mai mult de o strada sau poate un cartier. Nu cred ca exista vreun oras in UK in care strainii sa fie majoritari. La urma urmei, strainii nu au venit ca ocupanti care au trecut prin foc si sabie pe autohtoni (asa cum de exemplu au facut rusii in Basarabia, chiar si dincoace de Prut in anumite timpuri) ci au fost acceptati dintr-un motiv sau altul intro-o anume perioada, cind era nevoie de ei. Deci imigrantii, romani sau altii, au contribuit la economia UK. Daca ti-e rusine sa spui ca esti roman sau romanca, de ce te-ai dus acolo si nu ai stat acasa? Daca totusi ai fost insultat ca roman, de ce nu ai pus lucrurile la punct? Si da, dupa ceea ce spui despre romani, se pare ca nu prea esti de aici.

  32. In 2011 in Londra, 70% din copii aveau cel putin un parinte imigrant, 36% din locuitorii orasului se nascusera intr-o alta tara iar la scoala majoritari erau elevii cu parinti imigranti. Din 2011 pana in prezent au mai venit alte zeci de milioane de imigranti iar acum Londra are un primar musulman iar majoritari sunt imigrantii, nu nativii britanici. Te sfatuiesc sa te informezi inainte sa vorbesti balarii. Londra nu mai este majoritar britanica din 2015.

    Te sfatuiesc de asemeni sa inveti despre regula „cererii si a ofertei” locurilor de munca. Conform ei, cu cat sunt mai multi muncitori pe piata muncii, cu atat mai mult salariile SCAD si rata somajului CRESTE. Mai simplu spus: muncitori straini = numarul de muncitori este mai mare = salariile scad si rata somajului creste. Romanii in UK nu completeaza nimic, ei doar lucreaza mai ieftin si fura locurile de munca de la nativi.

    Iti multumesc pentru veninul tau rusofob, dar rusii nu au fost mai rai decat turcii. Daca poti sa-i ierti pe turci, poti sa-i ierti si pe rusi.

    Mai sunt multe de spus despre ignoranta si tupeul tau mitocanesc, dar am sa spun doar un singur lucru in incheiere: indiferent de ce crezi tu, BREXITUL O SA SE INTAMPLE. In toata ecuatia asta, tu nu contezi.

  33. Pt Ileana: Individul asta anonim e doar un mitocan provincial cu tupeu. El habar n-are despre nimic. Tot ce stie sa faca e sa te acuze ca ai fi propagandist de la Kremlin daca nu esti de acord cu el.

    El nu a iesit nici macar o zi din provincia lui infecta dar te contrazice pe tine, care locuiesti in Franta, si pe mine, care am locuit prin diaspora de cand ma stiu. Inceteaza sa-ti mai pierzi timpul cu un astfel de spargator de seminte. Dupa 2-3 replici ignora-l.

  34. @Unui necioplit arogant si ignorant: Citezi din Wikipedia dar nu pricepi. Populatia Regatului Unit era in 2011, in cifre rotunde, de 63 de milioane, estimindu-se pentru 2019 67 de milioane. Unde vezi tu zeci de milioane de imigranti din 2011 incoace? Londra este o metropola, o capitala, normal sa fie cosmopolita. Chiar si asa, procentul britanicilor in Londra este de 45% iar cel total al albilor de 60%. Despre populatia scolara, ce ai citat tu papagaliceste se refera la scolile de stat, accesibile oricui dar, probabil, nefrecventate de toti, caci pe ansamblul populatiei pina la 15 ani, procentul albilor este chiar mai mare 46%. Ca religie, musulmanii reprezinta 4,4% din totalul populatiei UK si 12,4% din cel al Londrei.

    Despre cere si oferta, angajarea cu forme legale a unui strain presupune formalitati. In nici un caz, un strain nu va fi preferat doar pentru ca accepta un salariu mai mic, fara sa fie competent. Exista chiar reguli stricte de salarizare. Un doctor inginer nu poate fi platit cu salariul unui debutant iar diplomele romanesti sint recunoscute automat.

  35. @Aceluisai necioplit arogant si ignorant:

    Despre rusi, da, au fost mult mai rai si de neiertat decit turcii. Am fost vasalii nu provinciile turcilor, cum a fost Basarabia la rusi. Rusia a vrut sa ocupe complet Principatele in 1829, 1854, chiar si Romania in 1878. Nu le-a reusit doar pentru ca s-au opus Marile Puteri. In 1940, chiar a vrut desfiintarea Romaniei, complotind cu Ungaria si Bulgaria, carora le propunea ocuparea intregii Transilvanii, respectiv Dobrogii, siesi rezervindu-si intreaga Moldova. Nu turcii au inventat aberanta teorie a moldovenismului care rupe poporul roman si nu turcii au schimbat religia si limba in scoli si biserici. Turcia a fost singura tara care s-a oferit sa ajute Romaninia in 1940 in caz de razboi cu URSS. Cu Turcia, odata obtinuta independenta, nu a mai existat nici o problema, populatia turca ramasa in Romania fiind loiala Romaniei. Nu acelasi lucru se poate spune despre Rusia.

    Sigur ca Brexitul va fi. As paria cu tine, desi evit a-mi face de lucru cu mahalaua, ca acesta nu va stopa imigratia mai deloc. Britanicii s-au inlenit prea de tot si exista deficit de resurse umane in multe ramuri, de exemplu in sistemul medical, unde se angajeaza si din Vietnam.

    In fine, despre periplul tau prin cele strainatati: te-ai dus cum ti-e felul si te-ai intors sau ramas tot asa.

  36. Baiete, mitocania ta reprezinta motivul pentru care englezii au votat Brexit; s-au saturat de imigranti mitocani.

    Deci tu consideri ca este „normal” ca intr-un oras cum este Londra, majoritari sa fie imigrantii? Intrebare: cum ai reactiona daca romanii ar ajunge minoritari in Cluj sau Bucuresti? Daca imigrantii din Londra s-ar muta la tine in oras, cum te-ai simti? Nu te-ai simti bine deloc. Eu am fost prin Londra, si stiu ce vorbesc. Procentele de pe wikipedia sunt de la ultimul recensamant din 2011. Daca ma iau dupa ce am vazut in 2015 cand am fost acolo, cred ca englezii reprezinta sub 30% din toti locuitorii Londrei.

    In ceea ce priveste romanii care lucreaza acolo, cei mai multi nu au diploma. Sunt ca familia lui Dinca. Se duc sa spele podele sau sa vanda legume in magazinele indiene. Am fost prin UE si am stat la multe hoteluri; angajatii erau imigranti din Vietnam, Romania, Rusia, Bulgaria si unii erau moldoveni. Ei nu vorbeau nici macar engleza bine. De ce crezi ca angajatorii cauta astfel de semianalfabeti din Rusia si Romania? Pentru ca lucreaza mai ieftin! Asta e singura ratiune!

    Iti recomand sa te duci la un psihiatru sa-ti tratezi obsesia maladiva cu rusii. Nu de alta dar debitezi niste ineptii de se sparge si termopanul. Tu consideri ca dupa 400 de ani de vasalitate turceasca si dupa 800 de ani de jug nemtesc si maghiar in Ardeal, rusii au reprezentat raul cel mai mare pentru romani? In curand o sa incepi sa spui ca rusii l-au tras pe roata pe Horea si ca tot rusii l-au omorat pe Constantin Brancoveanu. Daca pui in balanta raul pricinuit de turci si pe cel pricinuit de rusi, nu ai cum sa spui ca rusii au fost mai rai (decat daca esti un slugoi al UE-ului).

    Ma bucur ca esti de acord ca Brexitul se va intampla. Asta e tot ce conteaza. Ceea ce slugoii mitocani ai UE-ului din Romania cred despre Brexit nu are nicio relevanta. Deci poti sa-ti iei opinia ta si sa stergi parbrize cu ea (asa cum fac 80% din imigrantii romani in Spania).

  37. Baiete, ai nevoie de medicamente. Eu am fost in East End in 2015. Procentele alea sunt din 2011. Daca ma iau dupa ce am vazut in 2015, englezii reprezinta mai putin de 30% din toti locuitorii Londrei. Daca tie ti se pare „normal” ca intr-un oras nativii sa fie minoritari, presupun ca nu te-ar deranja daca romanii ar deveni minoritari in Bucuresti sau Cluj, nu? Majoritatea romanilor care lucreaza in UK nu au diploma nici de bac. Sunt chelneri sau vanzatori in magazinele indienilor. Tu vrei sa-mi zici ca romanii fara bac sunt mai calificati sa lucreze in UK decat sunt englezii?

    In ceea ce-i priveste pe rusi, mai ai un pic si vei spune ca rusii l-au tras pe roata pe Horea si l-au omorat pe Brancoveanu. Daca tu crezi ca in 400 de ani de jug turcesc raul suferit de romani a fost mai mic decat cel din scurta perioada a protectoratului rusesc, ai probleme. Turcii i-au tinut pe romani in Evul Mediu pana la finele secolului al 19-lea, dar tu te crizezi ca aoleo, rusii ti-au luat Moldova, de parca saracia din Romania ar fi rezultatul pierderii Moldovei.

  38. Altii merg mai des la Londra, chiar si de mai multe ori intr-o luna, si nu bat toba. Tu insa a fost degeaba. Te-ai intors cum te-ai dus. Prima afacere a unui indian a fost deschisa, nu in Scotia, nu in Irlanda ci la Londra, in 1810. Dupa el, au venit si altii, din proprie initiativa sau adusi cu zaharelul din nevoie de mina de lucru, cum s-a petrecut dupa razboi. Se invata asta la cursul despre viata in UK, necesar pentru cetatenie. La intelectul si educatia ta de baiat de mingi de pe maidan, tu insa nu ai cum intelege ce a insemnat o capitala de Imperiu intins peste mari si tari. In alte orase britanice, proportia britanicilor trece de 80% iar al albilor de 90%.

    De tratament ai tu nevoie, insa e prea tirziu. Ai sarit peste cei 7 ani de acasa, chiar si peste restul. In materie de rau, da, rusii sint la concurenta cu austriecii si ungurii, nu insa cu turcii. Nu ma repet ca e inutil. In prezent, nu Turcia este un pericol pentru Romania ci Rusia. Vezi ce i-am scris simpatiei mele eterne IR despre fortele rusesti din regiune.

    Nu e cazul sa te repeti nici tu. Ai aratat destul cit de limitat si mojic esti. Oare de ce cuvintul ‘mojic’ este din rusa?

  39. Ai nevoie de o camasa alba cu fermoar la spate. Debitezi ineptii cum o face Greta la ONU.

    NU CONTEAZA ca in „alte” orase majoritari sunt britanicii nativi; imigrantii nu trebuie sa fie majoritari NICAIERI in UK. Cum te-ai simti tu daca in comuna ta majoritari ar fi imigrantii din Bulgaria? Daca ai sa te uiti pe lista infractorilor dati in urmarire generala pe teritoriul UK-ului, ai sa vezi ca 75% din cei listati sunt imigranti. Deci nu mai bate campii despre pretul zaharului din 1810.

    Daca tu consideri ca un semianalfabet din Turda este mai calificat sa spele geamuri in UK decat e un britanic nativ, inseamna ca ai nevoie de medicamente sau ca ai luat prea multe medicamente. Vrei sa-mi spui ca pe tot teritoriul UK-ului nu se gasesc spalatori de geamuri? Aici e vorba doar de munca ieftina; angajatorii iau muncitori straini NECALIFICATI care lucreaza ieftin.

    Nu ma intereseaza deloc de obsesia ta maladiva cu Rusia. In 2019 nu rusii te calca cu tirul in Franta, nu rusii vin sa-ti rapeasca fetele de liceu ca sa le trimita prin Olanda sa se prostitueze. Raul pe care rusii l-au facut romanilor nu e mai mare decat raul pe care l-au facut turcii. Deci zbiara tu cat vrei, stramba-te ca Greta la ONU, da-ti pumni sub centura, nu ai sa convingi pe nimeni.

    Iti urez mult succes tie si rudelor tale din diaspora (Mailat si Dinca) si mult spor la spalat WC-uri turcesti prin Antalia. Roger and out.

  40. @Aceluaisi necioplit cu mult liber de la Admin:

    Degeaba zici tu ca iesi mereu din Romania daca maidanul nu iese din tine.

    De unde stii ca 75% din urmaritii din UK sint imigranti? De unde stii ca doar 30% din londonezi sint englezi (pe scotieni, irlandezi si galezi nu-i numeri?)? De unde stii ca 80% din romanii din Spania spala parbrize? Absenta raspunsului iti garanteaza impostura.

    Curios dar in UK nu prea se vad imigranti la spalat geamuri si nici la salubritate, poate in constructii dar nu asiatici. Acestia sint mai mult pe la benzinarii si bacanii. Ma rog, o parere subiectiva, fara cifre.

    Rusii nu calca cu TIRul pentru ca nu prea au cum. Rar se vad autovehicole rusesti pe soselele europene. De altfel, in excursiile prin lume, ei prefera senilatele, Budapesta, Praga, mai incoace Tighina, Groznii. Nici cele pe roti nu sint chiar uitate. Autoturisme Lada si omuleti negri sau verzi mai are maica Rusie. O excursie la Chisinau sau Iasi nu e de lepadat. Daca a mers in Crimeea de ce nu ar merge si in Moldova? Ce conteaza pentru ei un petec de hirtie, zis tratat international sau o frontiera?

    Zici ca rusii nu rapesc fete. Nu au ocazia. Cind au avut-o, pe unde au ajuns, au facut-o cu virf si indesat. Mai zici ca nu ei l-au ucis pe Brincoveanu. Desigur nu. Atunci erau departisor de Nistru. Dupa ce l-au trecut, au facut-o. Ai auzit de generalul roman, luat de rusi din mijlocul trupelor sale pe Frontul de Vest, si care nu s-a mai intors niciodata?

    Trei cuvinte englezesti, si acelea utilizate aiurea, nu te fac cunoscator al vietii din Marea Britanie. Daca taceai, englez erai. De ce nu ai spus ceva in rusa? Te prindea si mai bine.

  41. Draga Admin, sper ca vei binevoi a-mi publica textul adresat distinsului meu preopinent fara nume, ma rog, pseudonim.

    Sper totodata ca ai remarcat atentia care am avut-o pentru finul sau obraz. Nu de alta dar un text mai frust l-ar fi ranit in sensibila-i pudoare si forumul ar ramane fara un valoros cunoscator al vietii britanice.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.