Marea delegaţie oficială „americană” de la salonul VIP? Vladimir Tismăneanu cu familia!

Dezmăţul pe bani publici se pare că a atins cote alarmante în mai toate instituţiile statului. Nici la dumneavoastră nu s-a stat mai bine. Ce aţi constatat după preluarea IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc)?

În iulie anul trecut a venit Corpul de Control al Prim- Ministrului, iar în urma controlului s-a redactat un raport care constată multe deficienţe din punct de vedere managerial, dar şi fapte de natură posibil penală: deconturi ilegale, deturnare de fonduri publice…

Concret…

Spre exemplu, profesorul Vladimir Tismăneanu, când venea în România, se caza la Vila Lac 2 cu costuri de aproximativ 200 de euro pe zi. El stătea mai multe săptămâni în România în fiecare an… De asemenea, avea un telefon mobil plătit de institut. Vă daţi seama ce costuri erau anual pe convorbiri transatlantice. Inutil să vă mai spun că domnia sa nu avea nicio relaţie contractuală cu institutul. El avea o funcţie onorifică şi nu avea dreptul să beneficieze de acest telefon.

A mai fost o situaţie hilară: la un moment dat, institutul a închiriat salonul VIP de la Aeroportul Otopeni pentru că – şi există un act oficial în acest sens – urma să vină o delegaţie oficială din Statele Unite. Cine credeţi că erau „oficialităţile” pentru care s-a închiriat salonul? Vladimir Tismăneanu, fiul său şi soţia sa! Ce a mai constatat Corpul de Control? În momentul în care era cazat la Vila Lac 2, pentru domnia sa, care se plimba prin ţară, se plăteau şi deplasări, la Timişoara sau aiurea, tot din fondurile institutului, fără a fi decazat de la Bucureşti.

Tismăneanu cel ubicuu… Care să fi fost motivele acestei „generozităţi” a institutului?

Cred că motivele ţin de relaţia pe care o are domnul profesor cu cei din conducerea PD, dar mai ales cu Traian Băsescu – şi sunt chestiuni ultracunoscute – cum să plătească domnul Tismăneanu din propriul buzunar?

Aţi deranjat nişte interese şi vă loviţi de reacţia sistemului…

Lucrurile nu s-au oprit doar la redactarea raportului şi la trimiterea lui către premier. A fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie şi – surpriză – din octombrie anul trecut se fac audieri în acest dosar, iar ieri (n.r. –vineri, 29 martie) ni s-au cerut documentele care atestă ceea ce vă relatam mai devreme. Pe de altă parte există dovezi, există mail-uri trimise, care dovedesc o coordonare a acestor atacuri împotriva mea. Cum se liniştesc cei din interior, apare domnul Tismăneanu care „aruncă” câteva texte despre mine, apoi îi mai pune şi pe alţii să scrie. Este – dacă vreţi – un mod de a acoperi scandalul legat de obţinerea de foloase necuvenite de către domnul Tismăneanu de la institutul nostru şi de la Institutul Cultural Român, unde şi-acolo deconturile sunt de ordinul zecilor de mii de euro. Şi-atunci domnul profesor şi-a făcut un obicei din a ataca aceste instituţii aproape zilnic.

Domnul Tismăneanu spune că s-a politizat institutul, că vin comuniştii, că sunteţi unealta lui Ponta şi că nu daţi nume, dacă tot acuzaţi…

Iată că tocmai le-am dat. Procurorii n-au muncit degeaba! Dar mi se mai spune că există un management defectuos – culmea, de la venirea mea în instituţie – şi ce bine şi frumos era pe vremea domului Tismăneanu. Am nişte colegi care se opun oricăror decizii date de conducere, decizii care fie că-i privesc direct pe ei, fie întregul institut, doar pentru că au pierdut un război politic. S-a politizat acum institutul? Nu, el era un fief personal al profesorului Tismăneanu şi existau şi persoane care beneficiau direct de intrarea în acest fief. Domnul îl transformase într-un „obiect” personal şi îl manevra de peste Ocean. Toate conferinţele îi erau dedicate, dacă vă uitaţi pe site-ul institutului, textele de pe blogul personal erau preluate de site, aproape toate publicaţiile au fie prefaţă, fie postfaţă, fie cuvânt înainte ce poartă semnătura lui Vladimir Tismăneanu.

Şi dacă le-aţi făcut fişa postului s-a terminat cu „traiul pe vătrai”?

S-a terminat dacă am impus program de lucru de opt ore pe zi, am „decuplat” o serie de colaboratori aduşi pe crierii politice… Bineînţeles că toate aceste lucruri au deranjat!

Nu sunteţi sceptic, având în vedere „triunghiul amoros” Tismăneanu-Băsescu-DNA?

Nu. Procurorii chiar şi-au făcut treaba. Există acest dosar care-şi urmează cursul şi în continuare domnii cu pricina vor avea multe dureri de cap, aceste documente există, sunt clare şi vi le voi pune la dispoziţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.