OMV Petrom renunță la investiția din Marea Neagră georgiană

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

OMV Petrom a anunțat că se retrage din proiectul offshore din Georgia, unde deținea un perimetru de explorare, dar unde încă nu începuse forajul. În raportul cu rezultatele financiare, compania menționează că „Perimetrul II de Explorare Offshore din Georgia: s-a decis retragerea din această țară”.

Cu toate acestea, nu au fost oferite detalii despre modalitatea în care s-a produs această retragere – fie prin returnarea concesiunii statului georgian, fie prin transferul acesteia către o altă companie.

Petrom a obținut licitația pentru acest perimetru offshore în Georgia în vara anului 2020, după participarea la o licitație organizată de Guvernul de la Tbilisi.

Încă din acel moment, au început negocierile cu autoritățile georgiene pentru un acord de împărțire a producției. Acest tip de acord, specific legislației georgiene, presupune împărțirea câștigurilor obținute din vânzarea hidrocarburilor între stat și companie, iar cheltuielile legate de explorare sunt deductibile fiscal până la demararea producției.

Peter Zeilinger, senior-vicepreședinte la OMV, a subliniat că decizia de a se retrage din Georgia nu afectează planurile companiei de extindere a activităților upstream în regiunea Mării Negre.

Aceasta reprezintă o continuare a strategiei OMV Petrom, având în vedere semnarea recentă a unui contract pentru intrarea în licența de explorare Han Asparuh, în zona offshore a Bulgariei. Acest pas vine după ce Total s-a retras din proiectul din Bulgaria, OMV Petrom devenind și operator în această zonă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

7 Comentarii

  1. care sa fi fost piticul din ureche care le-a soptit sa o stearga de acolo? nu se pupa cu planurile de viitor ale rusiei?

  2. Georgienii ieri, au adoptat o lege, care nu s-au încumetat s-o adopte multe țări europene dar care mulți și-o doresc.. Legea cu ONG-urile .. Necatand la revolta opoziției, legea a fost adoptată iar din colhozul European au urmat tunaturi și fulgere. O asemenea lege deja funcționează f. bine în SUA încă din anii treizeci. Pentru alții este interzisă.. Dacă discutam despre democrație🤣🤣
    Cu OMV se poate de spus, că cine vrea să călărească georgienii acolo imediat și descalecă…

  3. @Năvrăpăscu:
    Normal, numai unii au voie sa-i submineze pe altii. Tare buna ar fi o astfel de lege si la noi, dar nu avem cum sa o sam atata timp cat suntem sub jug.

  4. daca ar avea romanii verticalitatea morală și coloană verticala a gerogienilor,ar fi o forță în Europa.

  5. Nu îi lasă georgienii să facă ce vor așa cum fac in RoColonia ocupată , jefuită , supusă și exploatată ? De asta și-au luat catrafusele austriecii din Georgia ? Dragnea la pușcărie , nu e bună ordonanța 114 ! Huooo. Ori suntem colonie ori nu mai suntem ? Noi ne-am chinuit mult să ajungem colonie exploatată de Occident și vrea Dragnea să ne dea de ne julește ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.