„Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist”

Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Ambasada Lituaniei în Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România organizează la Palatul Suțu în perioada 22 mai – 30 iunie 2024, expoziția foto-documentară „Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist”, informeaza un comunicat al reprezentantilor Muzeului Municipiului București. Vernisajul expoziției, la care publicul este invitat să participe, va avea loc miercuri, 22 mai 2024, ora 14.00.

Instaurarea regimului de ocupaţie sovietică în teritoriile din stânga Prutului a avut consecințe dramatice, resimțite până în prezent în societatea din Republica Moldova.

Sovietizarea forțată a demarat odată cu adoptarea, în perioada 26 august – 4 noiembrie 1940, a trei hotărâri cu privire la recrutarea a 59 500 de persoane, preponderent din localităţile rurale, ca forță de muncă pentru industria carboniferă și siderurgică din URSS.

La 12-13 iunie 1941, în cele șase județe basarabene, incorporate forțat în componența URSS, au fost arestate 4 507 de persoane şi deportate 13 885 de persoane. Al doilea val de deportări din RSS Moldovenească a avut loc în zilele de 5-6 iulie 1949, în baza unei hotărârii strict secrete a Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist, prin care au fost deportate în Siberia și Kazahstan 35 796 de persoane, dintre care 11 889 erau copii. În noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951, a urmat al treilea val al deportărilor staliniste în RSS Moldovenească, de această dată pe motive confesionale, fiind supuse represiunii 2 617 de persoane, inclusiv 842 de copii, membri ai organizațiilor religioase considerate ilegale și antisovietice.

La fel, odată cu instaurarea ocupației sovietice, în Basarabia a fost implementată politica de rechiziții a cerealelor în temeiul hotărârilor Consiliului Comisarilor Poporului al RSS Moldovenească şi CC al PC(b) din RSS Moldovenească din 9 aprilie 1945, prin care țăranii erau obligați să livreze statului cote de cereale, iar nerespectarea acestor hotărâri era pedepsită conform art. 58 şi art. 58-1 al Codului Penal al RSS Ucrainene.

În rezultatul acțiunilor criminale ale statului sovietic de rechiziționarea a grânelor de la țărani în RSS Moldovenească, în perioada decembrie 1946 – august 1947, au murit de foamete circa 200 000 de persoane; la acestea adăugându-se alte 350 000 de victime afectate de malnutriție și zeci de cazuri înregistrate de canibalism”, arată organizatorii.

Expoziția foto-documentară „Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist” prezintă narațiunile victimelor și supraviețuitorilor represiunilor politice și deportărilor în masă din perioada sovietică. Imaginile și documentele expuse din fondurile Muzeului Național de Istorie a Moldovei și a celor valorificate în cadrul Programului de stat „Recuperarea și valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1941, 1944-1953” prezintă publicului larg ororile regimului totalitar-sovietic și memoria acestei tragice perioade în societatea de astăzi.

Expoziția a fost elaborată în cadrul proiectului „Cultura memoriei pentru societățile în proces de transformare democratică: promovarea celor mai bune practici între Lituania și Republica Moldova”, susținut de Programul „The Development Cooperation and Democracy Promotion Programme” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania în Republica Moldova.

Curator – Dr. Ludmila D. Cojocaru

 • Termenul GULAG a fost preluat din limba rusă cu semnificația inițială Direcția Generală de Muncă a Lagărelor pe teritoriul URSS, care și-a extins semnificația după 1989 prin desemnarea emblematică a spațiului de detenție sub orice formă, incluzând deportările, închisorile, regimul forțat de reședință, restricționarea dreptului de alegere a locului de muncă și trai etc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

46 de Comentarii

 1. Sovietizarea a fost facut de SOVIETICI, adica RUSI, UCRAINENI, LETONI, ESTONI, GRUZINI si ceilalti. Bag seama ca romanii au iubit sovietizarea. Altminteri nu se explica ardoarea cu care se ofera ei drept carne de tun pentru ucraineni.

 2. nu i-au sovietizat, i-au eliberat de fasciștii de la București. le fel cum îi eliberează acum și pe ucrainieni de nazism.

 3. Nu mai ucideți miliarde de oameni cu mimarea democrației, credinței, justiției, educației, științei, medicinei etc, toți din partide, parlamente, guverne, justiție, armată, poliție,sănătate, administrație, afaceriști etc ,că să vă îmbogățiți, să trăiți în lux și opulență etc, in principal cei din SUA, Occident, NATO, UE și apoi pretutindeni pe Pământ , după exemplul vostru!

 4. Aoleu: Lituania, Letonia, Estonia, tarile germanice naziste se gasesc, tocmai ele, care-au avut legare de concentrare pe teritoriile lor, sa vorbeaasca de „gulagurile” sovietice? Ori polonezii, invadatori ai Rusiei devenite bolsevice, si ajunsi, ca prizonieri d erazboi, în sate POPULATE din Siberia! apropo: de unde stim ca-n fotografii nu-i vorba de proprii locuitori -tarani si oraseni, saraci, nespalati si dezbracati -, ai tarilor respective? ori tipii n-au vazut fotografii de-ale muncitorilor americani între cele doua razboaie?!! Fotografia din ziar: grup de copii bine-mbracati, cu haine calduroase si botine, si curati, probabil în fata unei scoli careia i s-a pus post-festum, pentru intoxicare, o inscriptie „explicativa” despre … Stalin. Rusine @Muzeului Municipiului Bucuresti pentru întovarasirea cu nazisti întru intox! Rusine „curatorului” LUDMILA Cojocaru-„doctor”gras platit în sorosism!

 5. Ileano, tu vrei sa ne zici ca nu au existat? Stii ca exista marturii, inscrisuri, fotografii etc. nu?

 6. erata si post scriptum: aoleo! „gulagurile” sovietice?!!! … prizonieri de razboi. post scriptum ” regimul de ocupatie sovietica din stânga Prutului” dateaza din … 1812, când Moldova le-a fost cedata rusilor de Otomani. Atunci si instituindu-se alfabetul chirilic si scolile-n limba rusa. Moldovenii au învatat în ruseste-ntre 1812-1918, si, poate, si dupa, asa ca numai de „rusificarea lor fortata” nu poate sa fie vorba. Am vazut carti de povesti, Creanga, în româna cu caractere chirilice si superb ilustrate de Coca Cretzoiu Sheinescu. Carti de scoala în ROMÄNA, asadar, în alfabet chirilic, dar ÎN ROMÂNA. Asta fiind „sovietizarea”. În articol = si alte ineptii. „Expozitie” (care, apropo, coincide cu invazia Germaniei naziste, la 1941, alaturi de aliati, între care, si România, a URSS: am vazut si filme documentare ale epocii: numai de-o „armata” nu putea fi vorba: soldati (aveau uniforme), plimbându-se prin sat, în timp ce femeile localnice-si întindeau rufe la uscat). Când va dispare Sandu-Soros-Sfânta-Mare-Nerusinare din R. Moldova, care are nevoie de-o curatenie generala în rândul oficialilor (apropo, si antisemiti, a se vedea cum l-a tratat Sandu-Soros-Sfânta-Mare-Nerusinare pe Ilan Shor, rival politic!!! Si cine vorbeste de „dictatura” si „totalitarism” … sovietice???!!! taman Sandu-Sfânta-Soros-Mare-Nerusinare, alaturi de neo-nazistii baltici!

 7. Am cunoscuți din acele famili care au fost deportate. Prin satele basarabene oamenii îi numesc „din cei ridicați”.Adica au fost ridicați și duși. Desigur a fost o tragedie,o crimă a acelui regim condus de Jugasvili..În satul nostru, pe atunci cu vreo 200 gospodarii țărănești, au fost deportate patru familii …Si iata,cu trecutul de ani, unii, care acum „iubesc patria” mai tare ca altii au găsit un argument ca cica dacă nu ai fost deportat deci ai colaborat!!??

 8. În spatele sovietizării stau khazarii .Poporul rus a suferit de pe urma sovietizării. Au ajuns carne de tun ,au pierdut proprietăți, toate relele pe care le invocați mai sus s-au răsfrânt și asupra rușilor. Degeaba lătrați cățeilor,ursul oricum trece. Atenție la cozi (de topor), sa nu va muște ursul
  Hai pa.

 9. @CV : nu spun ca satele respective n-au existat. Îi condamn, însa, pe propagandistii cu ifose de „oraseni” carora, pardon, însa le pute satul fiindca fara curent electric si apa curenta (si cine-i de vina, daca nu tot ei, care au fost lideri politici si n-au investit în infrastructura, ci-n razboi?!), si, pâna s-ajungi, sunt drumuri de tzara, nu sosele asfaltate. Mijlocul de locomotie fiind caruta, mai degraba, si-nca si la vremea respectiva, decât masina sau caile ferate. În satele respective, erau, însa, tot oameni, tarani, care-si cultivau pamânturile ale caror recolte le mâncau si fandositii de „anti-comunisti”. În rezumat, adica, toate satele din România epocii si din tarile estice vecine erau, de fapt, „gulaguri”. Si-acuma, în regiunile de munte, tot de „gulaguri” fiind vorba. Dintre care, unele … turistice. Apropo, o manastire = un cvasi-gulag.Bine gospodarit, prosper, cu flori si verdeata, dar un gulag.

 10. Glasurile rusești au nimicit mult msi mulți oameni decât nazismul. Efectele sunt și azi. Deportare,ruperea copiilor de parinti soțiile de sori. Munci grele în Siberia . Torturi groaznice. Oameni schilodiri pe viata. Comunismul în sine are mai multe victime decât nazismul. Comunismul ucide și în prezent.

 11. Gulagurile rusești au nimicit mult msi mulți oameni decât nazismul. Efectele sunt și azi. Deportare,ruperea copiilor de parinti soțiile de sori. Munci grele în Siberia . Torturi groaznice. Oameni schilodiri pe viata. Comunismul în sine are mai multe victime decât nazismul. Comunismul ucide și în prezent.

 12. @CV, ps: gulag = sat. Sper sa realizezi, fiindca esti inteligent, ca-n sate nu puteau s-aiba domiciliul fortat multi oameni, fiindca asezarile erau prea mici. Si de tabere de corturi, de tipul asezarilor indienilor, n-am auzit în „gulag”. Asa ca „victimele” comunismului (adica ai propriei lor înregimentari în cauza nazismului si razboiului, în locul intereselor de obste), au fost foarte putine. La nivel national, astazi, activistii tuturor partidelor politice sunt la câteva zeci de mii. Sa zicem ca-naintea WW2, partidele politice tot câteva zeci de mii de activisti (lume cu carnetul de partid în buzunar) sa fi avut. Dintre care, nu toti erau asidui. Asa ca numarul alora cu domiciliu fortat într-un „gulag” sa fi fost, maximum-maximorum, de 10 000, în toata România. Compara-l cu numarul victimelor civile ale razboiului pe care l-au provocat.

 13. Toți erau needucați în spiritul cinstei,omeniei, dreptății, adevărului etc, hoți și criminali ,,la drumul mare ” și propaganda nazistă, criminală împotriva umanității, popoarelor de rând îi,, cocoață” ca eroi.

 14. Vasile Alecsandri aiura,desigur,când a scris „Pohod na Sibir”-mă rog,nu era vorba de perioada de după al II- lea război mondial,dar dovedește exercițiul îndelungat-„țaristă”-„țaristă” metoda deportării,dar socotită foarte potrivită și de către bolșevici…

 15. iar marota cu nazismul. hai si cu anstisemitismul sa fie tacimul complet! acele intimplari au fost posibile tocmai datorita acestei mentalitati imbecile de a sufoca prezentul cu trecutul. tot asta s-a in intimplat si ianite de al doilea razboi mondial.si ce constatam in prezent? ca tarile care stau toata ziua in gura cu nazismul si antisemitismul ucid la foc automat! IN PREZENT! dar se scuza ca una a invins nazismul si alta a suferit in razboi… in razboi au suferit toti pe tot pamintul. nimeni nu a suferit mai mult sau mai putin! si nimeni nu a invins nimic. razboiul ne-a infrint pe toti! dupa atita amar de vreme nu sintem in stare sa iesim din logica lui.

  bestiile nu se dezmint!

 16. De-aia moldovenilor de peste Prut le sunt dragi muscalii si vor ca Moldova sa fie unita cu Rusia. Le-a placut cum i-a omorat Stalin.
  [KktkuM0tZ: lingau filorus consecvent]

 17. Comentarii de genul celor ale lui Ileana Rollason nu ar putea apare in presa de larga circulatie intr-o tara care a suferit ocupatia ruseasca. La noi se poate.

 18. @ Ileana Rollason-va-ti făcut la modul grotesc de rahat cu ultimele două postări.Va rog sa nu-mi comentați postarea,mie nu-mi face cinste.Eu mă adresez unor oameni sănătoși la mansardă.

 19. @CV: pastreaza-ti cuvintul si continutul pentru tine, si du-te sa te cauti. Dac-ti lipsesc studiile de antropologie, nu-i vina mea. Te credeam si inteligent, si cultivat, si matematician, nu m-asteptam sa dai în gropi @Anonim: închipuie-ti ca te-nseli, draga! ce-am scris a aparut (si-n editii considerabile, si cu reeditari substantiale, actualmente, inclusiv), si-n SUA, si-n Franta, autorii fiind profi universitari. Ori îti închipui ca Stéphane Courtois, cu „pelerinajul” lui, apropo, într-un gulag, adica pe la manastirile din Maramures, unde sa se si ghiftuie bine, are vreo trecere-n Franta? nu ca socialistii n-ar fi-ncercat sa-l „propulseze”, numai ca figura nu le-a mers. Lume desteapta, nu ca prin alte parti. Ai noroc de lunga noastra corespondenta, c-altfel, nu-ti raspundeam. Te rog sa nu mai ma citezi ca exemplu, însa, fiindca nu-i reciproc. Daca am ceva de spus, eu ma adresez tie, nu dau sfoara (aiurea) prin tzara. Abtine-te.

 20. Cei care au inventat sistemul de gulaguri erau din etnia lui Vexler si a lui Simonis, adica aceiasi oameni care azi omoara civili in Palestina.

  Fondatorii sistemului gulag au fost Naftali Frenkel si Genirh Iagoda.
  Primii administratori au fost Teodors Eihmans (leton), Lazar Kagan, Matei Berman si Israel Pliner.

  Cu exceptia lui Eihmans, toti au facut parte din acea etnie care se plange ca e persecutata peste tot pe unde se duce.

 21. Vorbesti aiurea.

  In primul rand ca numarul mortilor in gulaguri e undeva la un milion si jumatate, cu mult sub numarul oficial al celor ucisi de nazisti.

  Pleaca inapoi la Kiev!

 22. Moldovenilor de peste Prut le este drag oricine le da ceva moca.

  Vreo 70 de ani s-au prefacut ca sunt rusi. Dupa aia vreo 25 de ani s-au prefacut ca vor sa se reunifice cu Romania iar acum vor sa adere la UE si NATO.

  Cand a inceput zdreanta de Sandu vreun demers pentru reunificarea Moldovei cu Romania sau cand a vorbit ea vreo data despre asta cand a venit in Romania? Niciodata!

 23. Din experienta mea observ ca aia care se plang cel mai mult de ororile comunismului au dus-o cel mai bine in comunism. Multe „victime” ale comunismului care azi vin sa ne spuna noua ce s-a intamplat de fapt locuiesc bine mersi in strainatate si au averi pe care nu le pot justifica.

  Alt lucru pe care il observ e ca niciodata nu se discuta despre cine a creat comunismul, adica indivizii aia cu perciuni care se inchina la caramizi. Totul e pus in carca rusilor si a altor europeni.

 24. Libertatea de exprimare e valabila pentru toti, inclusiv pentru cei care au opinii controversate sau incorecte.

  Daca vrei cenzura, pleaca la Kiev.

 25. Celui fara pseudonim, protejatul de redactiei:

  De acord cu conditia unui arbitraj corect.

  Libera exprimare nu inseamna acceptarea fara rezerve a unor comentarii, indiferent cit de badaranesti si aberante si respingerea si editarea altora, chiar si cind am scris pe adresa redactiei despre aceste fapte reprobabile, care arunca in derizoriu regulile de publicare, clar exprimate si tot atit de clar incalcate chiar de moderatori.

 26. Sovietizarea a fost făcută de Lenin Stalin și toată elita comunistă toți dgizdani că și Marx ideologul și ideatorul marxismului.CİUMA ROȘİE 🍅

 27. @Ileana Rollason-sa contești munca documentată a unui autor fabulos cum este Courtois este de noaptea minti.Sa contești crimele,deportările,deznationalizare moldovenilor este mai grav,in orice caz nu ați avea dreptul la cuvânt in nici o publicație democratica.Sa va fie rușine pentru cele patru postări ,cele de mai sus.Nu numai ca mințiți ca un rus,dar în manipulările dvs.se ascunde un suflet ce tocmai a pășit în iad alături de toți criminalii din istorie care va plătesc murdar să fiți avocatul lor.Rusine doamna!

 28. @CV-adaug ca persoana în cauză ,IRollanson ,pretins cultivată,răstălmăcește adevărul istoric.Nu merită atenție,și chiar mi-ar fi milă de dansa,fiind un caz patologic,dacă nu ar insista cu răstălmăcirea faptelor în pofida celor mai grele dovezi care demonstrează existența hecatombelor ideologiei comuniste.

 29. Apropo pentru cine nu știe în Gulag au fost duși și evrei😉

 30. @Anonim: fiindca tot ne vorbim, în mod exceptional, îti atrag atentia ca tarile baltice n-au fost „ocupate”, asa cum scrii. Ele însele au cerut sa adere la URSS, si-si aveau proprii presedinti si propriile guverne, etc. Si tot ele sunt, acuma, date fiindu-le trecutul interbelic nazist, în avant-garda neo-nazismului în Europa. Scrii aiurea, când ar trebui sa te informezi despre ce-ndura rusii/rusofonii din respectivele tari, R. Moldova si ce-ndurau în partile din Ucraina care-au devenit ruse. @mariuta : daca vrei sa vezi un „caz partologic”, uita-te-n oglinda. Asta, în afara inculturii imense de care dai dovada. @Oreste din Bacau: aoleo! ia pune mâna pe carte, amice! dr. Annie Lacroix Riz, prof univ emerit, Roberta Manning, prof univ, dr. John Arch Getty, la fel, si, privind SUA, Nicola Mirkovic. Prost si analfabet sa fii, xenofob (la fel milogului extremist de Courtois, despre care-ti interzic sa ma contrazici, fiindca stiu despre ce vorbesc!), da’ cu pliscu’ mare! înroleaza-te-n Azov, decât sa intoxici si insulti cu nerusinare! @Ileana: comunismul a fost creat de francezi, la 1789 (iacobinii) si de Comuna din Paris. Miscari foarte puternice, si imitate si-n Europa, si pe alte continente, între care, în America de Nord, de SUA (la Fayette, trimis acolo chiar de Ludovic al XVIlea (!) sa sprijine Razboiul de Independenta).

 31. @Anonim, ps: vezi ca tatarii din Crimeea au votat pentru anexarea la Rusia, din cauza persecutiilor pe care le sufereau de la regimul de la Kiev. Esti exasperant. Rabdare si longevitate de elefant s-aiba interlocutorul, si tot aduci lumea la disperare, prin reaua vointa pe care ti-o cultivi cu sfintenie. Plus ca, revenind la tatari, Rusia moscovita de ei a fost creata (Hoarda de Aur), si-mpotriva lor a si luptat (cetateanul Minin si Contele Pojarski, statuie, Piata Rosie, Moscova). La Kremlin, între palate, fiind si din epoca tatara a principatului. Cladiri superbe, ca decoratie, mici de statura si cu ferestre (târzii, fiindca ferestrele sunt un element arhitectonic târziu si scump), ovale. Ucraina fiind o ramasita a Republicii celor 2 Natiuni, la fel asa-zisei „aliante” (ori asa ceva, „intiative”) a celor 3 mari (= Polonia, din care faceau parte si Balticele, odata, pâna la Caspica, dar cu complicitatea principatelor române de azi, pe care, pe la Renastere, le pradau, devastau, si-ale caror femei le violau. Halal „exemple”, mai dai, si tu!).@@Ileana: exact. România neo-fanariota.

 32. Tante Rollason sau cum te cheamă, voi merge să văd fotografiile alea. Sâc! Să nu mai spui românilor ce de treabă au fost rușii. Punct

 33. @IR: Nu iti raspund si nici macar nu te citesc, pentru ca moderatorii protejeaza pe fata pe cei cu pozitii proruse.

  O voi face dupa ce, la articolul a carui adresa am dat-o, mi se va publica partea a doua a raspunsului, fara a fi editata. Nu mi se pare corect ca interlocutorului sa i se permita adresari mojicesti, asta facind abstractie de aberatiile din continut in numele sfintei libertati de expresie, iar mie sa imi fie editate sau chiar respinse comentariile.

  Libertatea de expresie nu priveste doar pe cei care se inchina spre Moscova.

 34. Apropo pentru cine nu stie, gulagurile sunt o creatie 100% evreiasca, la fel ca si comunismul bolsevic creat de Iulius Martov, Leo Deutsch si Pavel Axelrod si bazat pe ideile lui Karl Marx (toti evrei), sustinut activ de bundul muncitorilor evrei si de cativa rusi si polonezi naivi pacaliti de minciunile marxiste si de corcituri fara o apartenenta etnica clara, cum a fost Lenin.

 35. Libertatea de exprimare inseamna ca lumea sa spuna tot ce vrea ea fara sa tina cont de apucaturile isterice ale unui anonim internat la balamuc.

  Nu sunt de acord cu majoritatea opiniilor lui IR dar niciodata n-am injurat-o si nici ea nu m-a injurat pe mine. In schimb tu si trolul ala vaccinist sunteti singurii de aici care injura lumea NON-STOP! Nu exista articol unde sa nu injurati pe cineva. Normal ca mesajele tale n-or sa-ti fie publicate! Aici nu e mahalaua in care ai crescut.

  Daca vrei cenzura pentru „pro-rusi”, pleaca la Kiev!

 36. @Anonim: „nu-mi raspunzi”, haida-dé! din lipsa de bibliografie pentru idioteniile pe care le-ntinzi pe hârtie, nu de-altceva. Fii logic si pune-ti mintea la contributie, fiindc-ai putea, în loc sa te agati de intoxicari.

 37. @C.V., 17 MAI 2024 LA 18:47: „@ Ileana Rollason-va-ti făcut la modul grotesc de rahat”, etc. V-ATI facut, amice! „pe voi, va, v-„, acuzativul pronumelui personal + verbul auxiliar („ati”, de la „a avea”). V-ATI facut. De unde si concluzia panseurilor tale privind „grotescul”. Ma va, în ce ma priveste, în timp ce pe tine te loveste frontal. Salve, daca-ti revii.

 38. @cârcotas: în primul rând ca nu-i vorba de rusi. N-ai cum sa le identifici etnia din fotografii. Si-n al doilea, singur spui ca-i vorba de „fotografii”, adica de creatii artistice. Asupra carora fotograful, care si-a fixat cadrul, adica punerea-n scena a personajelor pe care si le-a ales si decorurile, si care-a comis si un proces tehnic, mixajul, are drepturi de autor. Daca te duci la o expozitie de arta, foarte bine. Sa n-o confunzi, însa, cu adevarul istoric, fiindca nu esti „celebrul, faimosul, exceptionalul, neuitatul … cum te cheama, domnule?!” „- Stéphane Courtois, maestre”.

 39. Deci ai putut sa-i ierti pe turci, pe sasi, pe ucrainieni, pe austrieci care i-au cotropit si jefuit pe romani, dar nu poti sa-i ierti si pe rusi? Interesant…

 40. @@cârcotas: @cârcotas i-a iertat si pe unguri. Unio Trium Natiorum dupa rascoala de la Bobâlna, 1437.

 41. I-a iertat si pe perciunati desi ei au creat ideologia comunista si au contribuit substantial la introducerea ei in Romania. Sigur i-a iertat si pe americani desi au bombardat civili in Bucuresti in al doilea razboi mondial. Noi iertam pe toti, mai putin pe rusi.

 42. @@I.R. (III) : + Comuna din Paris (cf. Mizerabilii, Victor Hugo, adica lumea care sedea-ntr-o mizerie si murdarie crunte, uita-te, daca poti, la fotografiile epocii. Comuna care jefuieste si arde si Palatul Tuileries, de lânga Luvru si construit ca replica a lui, de catre Marie de Médicis, regina Frantei). Americanii, bombardamentele din România : familia mea materna – si civili, cu totii -, a fost una din victime: tipii i-au bombardat casa, care nu era nici obiectiv militar, nici strategic si care-a ars în întregime si, dat fiindca razboi, „famelie”, a statului, „mare, renumeratie, dupa buget, mica”, si fara rost de cea mai mica despagubire. Rusii: intra-ntr-o tara aliata timp de 3 ani, a lui Hitler, deja devastata de bombardamentele americano-britanice, si-n care majoritatea populatiei era si saraca lipita pamântului, si analfabeta si care-a mai trebuit sa plateasca si despagubiri de razboi: „comunismul” a alfabetizat-o, construindu-i si apartamente, adica aducându-i igiena si confortul (curentul electric, apa curenta) si asistenta medicala si scoala, gratuite.

 43. Dna. Ileana Rollason, chiar daca nu ma cunoasteti, eu va asigur ca, va citesc cu sufletul la gura si cu o incantare egala cu aceea traita fata de profesorii mei, din Liceul „Sf. Sava”, care dascali – la fel ca dvs., ne-au invatat sa gandim profund, sa citim inainte de a deschide gura, sa facem performanta oriunde ne-am afla. Ceea ce am si facut – majoritatea elevilor de Sf.Sava, educatia si scoala temeinca ne ajuta sa recunoastem si sa iubim un carturar ca dvs. Restul comentariilor sunt „spam”, nu merita retinute.

 44. Ziarul, aveti o tartorita protapita pe viata si sufletele curate de tineri.
  De ce nu intelegeti sa trimiteti dragonul de unde a venit, respectiv binurile de gunoaie din Franta?
  Chiar asa? Ne insultati inteligenta cu (editat)? Deja intox a disparut. Urmeaza si ceilalti.
  Nu e un avertisment, este o realitate. N-avem nevoie de buruieni lenese de caracter sa isi stearga metehnele pe noi.
  I don’t care ca are personallitate, nu straluceste ci musteste de prostie.

 45. @Miorita:

  Troli ca: Ileana Rollason, cu propaganda ei grotesc stalinista; derbedeul care scuipa dupa cum e deprins la usa cortului; ics, care bate cimpii cu cit de nationalisti scirbosi sint romanii, pentru ca nu recunosc nationalitatea moldoveneasca cea anexata si oprimata de ‘valahi (asa ii numeste el pe romani); axon, care potopeste cu aberatiile sale mai toate forumurile, etc., etc. se simt la largul lor, pentru ca li se permite.

  Moderatorii, in numele sfintei libertati de opinie, invocata pina si de un pusti obraznic, fara bruma de cunostinte ci numai un pospai de vorbe de chibit de miuta pe maidan, care isi tot schimba pseudonimul, nu fac altceva decit sa dea apa la moara propagandei rusesti. Mai mult, moderatorii au o anume slabiciune pentru acest gen de comentarii, pe care le lasa sa treaca fara restrictii.

  Dublul standard in moderare se poate vedea la articole recente cum sint cele despre deportarea tatarilor, Fintina Alba, Transnistria. Istoria acestei practici, cu favorizarea pe fata a comentariilor proruse, dateaza cam de cind a inceput razboiul in Ucraina. Simpla coincidenta sau optiune?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.