Marga: Regimul Băsescu a afectat destinul elevilor care au susţinut Bac-ul

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, prof. univ. dr. Andrei Marga, respinge afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, făcute la postul public de televiziune referitor la consecinţele „reformei Marga” asupra rezultatelor la examenul de Bacalaureat din acest an.

„Nu ‘reforma Marga’, care-l preocupă atât de mult pe Traian Băsescu, este la originea crizei educaţiei în România actuală, ci măsurile incompetente ale regimului Băsescu”, arată rectorul UBB, marţi, într-un comunicat, precizând, totodată, că fiind plecat în străinătate la data emisiunii, răspunde astăzi celor susţinute de şeful statului.

Profesorul Andrei Marga argumentează că elevii care au susţinut Bacalaureatul în 2011 erau în clasa I în anul 2000 şi „au petrecut sub regimul Băsescu vreo şapte ani (…), regim ce avea timp să-i pregătească”. „În fapt, prin decidenţii săi diletanţi, tocmai regimul Băsescu este acela care le-a afectat destinul”, arată rectorul UBB.

Universitarul clujean expune, în context, trei observaţii, prima fiind că „Traian Băsescu a desfigurat democraţia şi a împins ţara într-o criză cuprinzătoare, cea mai gravă din istoria ei modernă!”. „El sugerează, mai nou, că cei din jur nu-l merită. (…). Nu putem, însă, să nu observăm că pe unde a trecut Traian Băsescu s-a cam prăbuşit totul: situaţia flotei navale a României, a căilor ferate, a autostrăzilor, a Capitalei, a reţelei sănătăţii, a serviciilor publice, a economiei, mai nou a educaţiei oferă probe concludente. Traian Băsescu nu pare să se priceapă la astfel de lucruri, dar îi atacă cu aplomb pe alţii, căutând să-i inducă în eroare pe cei din jur. Oricum, Traian Băsescu ar face mai bine să-şi completeze cunoştinţele lacunare cu care spune că a venit din liceu – se ştie ce însemna nota 7,50 la liceu în timpul său – şi din institut, pentru a putea vorbi în cunoştinţă de cauză despre educaţie”, afirmă prof. dr. Andrei Marga.

Rectorul UBB evidenţiază că în timpul mandatului său de ministru (1996-2000) nu au fost desfiinţate şcoli profesionale şi nu au avut loc reduceri de personal didactic. Dimpotrivă, s-au creat şi modernizat zeci de şcoli profesionale, liceele s-au diversificat ca profil, s-a înfiinţat direcţia formării profesionale în ministerul educaţiei, iar România a aplicat un program performant în domeniu, care a atras elogii la Bruxelles şi Torino.

„Traian Băsescu a agreat, ca membru în două guverne, în care am fost împreună, măsurile ‘reformei Marga’, cum îi place să spună. Cu acea reformă România era la nivelul ţărilor din Europa Centrală şi a încheiat, în mai 2000, primul capitol de negociere în aderarea ţării la Uniunea Europeană. Cine este de vină că transporturile, de care răspundea Traian Băsescu, n-au trecut acel examen? Cine este de vină că Traian Băsescu confundă studenţii şi profesorii cu odraslele agramate ce aveau nevoie de proptele şi vrea reducerea cheltuielilor cu educaţia? Cine este de vină că Traian Băsescu s-a înconjurat de sfătuitori mediocri în educaţie? Cine este de vină că Traian Băsescu a creat şi în educaţie o stare de dezorganizare şi a demotivat, deopotrivă şi amplu, elevii, studenţii şi profesorii? Traian Băsescu ar trebui să compare documentele ‘reformei Marga’ cu mormanele de prostii ce constituie legislaţia sa, cu care îşi face iluzii astăzi”, arată rectorul UBB.

Profesorul Andrei Marga spune, totodată, că toate măsurile care „îl încântă” pe preşedintele Traian Băsecu, precum curriculum la dispoziţia şcolii, descentralizarea, bacalaureatul diferenţiat, clasificarea universităţilor, pactul naţional în educaţie, etc. sunt preluate din acea reformă”. Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, pe 25 iulie, la postul public de televiziune, că rezultatele examenului de bacalaureat din acest an corespund evaluării făcute în urmă cu trei ani de către comisia prezidenţială pentru Educaţie, menţionând, totodată, că profesorii sunt printre cei mai bine plătiţi angajaţi pe ora de lucru din România.

„Aş spune un lucru simplu: dacă citiţi raportul comisiei prezidenţiale pentru Educaţie, veţi constata că asta era evaluarea de acum trei ani. S-a tergiversat mult introducerea noii legi a Educaţiei. Reforma Marga a fost un mare eşec şi rezultatele s-au văzut după vreo zece ani. Desfiinţarea liceelor profesionale, scoaterea tehnicienilor din sistemul de învăţământ a fost o mare eroare. Mi-aduc aminte că m-am bătut atunci că se desfiinţau şi liceele care ţineau de Ministerul Transporturilor, cele de Căi Ferate, de Aviaţie, liceele auto, de plângeam eu că nu se mai fac tinichigii şi mecanici auto. A fost o mare eroare şi acum vedem rezultatele. Trebuie aplicată noua lege cu toată fermitatea şi trebuie să găsim formule să dăm o şansă acestor copii”, a spus preşedintele Băsescu, într-un interviu acordat TVR, întrebat despre rezultatele la examenul de bacalaureat din acest an.

El a completat că elevii ar trebui să înţeleagă că nu se mai poate lua examenul de bacalaureat copiind. „Am avut două şocuri în această vară – bacalaureatul şi definitivatul”, a adăugat preşedintele. „Până la toamnă, Ministerul Educaţiei va trebui să ia măsuri să concentreze copiii acolo unde există şi profesori. Ştiu povestea: daţi-ne bani mai mulţi şi vom fi profesori mai buni. Spun şi eu, deocamdată, cadrele didactice, pe ora de lucru, sunt printre cei mai bine plătiţi din România. Şi eu aş vrea să lucrez 16 ore şi să mai fac şi meditaţii pe urmă”, a spus Băsescu.

Cât priveşte media pe care a obţinut-o la examenul de bacalaureat, şeful statului a răspuns că nu îşi aminteşte prea bine, dar că nu a fost „strălucită”. „Nu-mi aduc aminte, dar să ştiţi că n-a fost strălucită (media la bacalaureat – n.r.), n-am fost un absolvent de 10. Cred că a fost pe la 7,40, 7,50, undeva pe acolo”, a menţionat Traian Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Ghetu 854 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.