Măsuri anticriză, marca PSD

Impozitarea diferenţiată a veniturilor, în trei trepte, de 15, 25, respectiv 35%. Asta au propus azi social democraţii, ca soluţie pentru ieşirea din criza economică.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a prezentat azi un program alternativ anticriză al social democraţilor, bazat pe impozitarea diferenţiată, în trei trepte, de la 15 la 35%.

Pogramul alternativ de soluţii al PSD, prezentat de Năstase, împreună cu deputaţii Constantin Niţă, Iulian Iancu şi senatorul Viorel Ştefan, a fost denumit „Solidaritate pentru Dezvoltare”.

Întrebat la ce niveluri de salarizare s-ar aplica aceste trei cote, Năstase a răspuns că specialiştii PSD încă fac simulări şi aşteaptă date de la Ministerul Finanţelor.

„Aşteptăm aceste date, pentru a ne poziţiona corect, pentru a nu genera comentarii inutile”, a adăugat el, menţionând ca reper doar salariul mediu pe economie.

În varianta scrisă a programului PSD se menţionează intenţia păstrării nivelului actual de impozitare, respectiv cota de 15% în varianta social democraţilor, pentru cei cu venituri de până la 4.000 de lei.

Alte măsuri

Social democraţii propun ca această impozitare diferenţiată să fie însoţită de deduceri fiscale pentru investiţii, educaţie, asigurări şi confort termic.

O altă măsură propusă de PSD este reducerea cu 3% a CAS, atât pentru angajat, cât şi pentru angajator şi scăderea impozitului pe profit şi pe dividende la 15%.

Neimpozitarea profitului reinvestit, majorarea gradului de absorbţie a fondurilor europene, introducerea licitaţiilor electronice la toate achiziţiile publice, diminuarea arieratelor sau modificarea coşului de alimentare cu gaze naturale din producţia internă pentru persoanele fizice sunt alte măsuri alternative propuse de PSD.

De asemenea, social democraţii au mai propus introducerea a trei puncte vamale pentru produsele petroliere şi a patru puncte vamale pentru produsele din alcool şi tutun, dublarea redevenţelor pentru exploatarea resurselor naturale şi eliminarea impozitului minim sunt alte măsuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.