Măsurile luate pentru secțiile de vot din străinătate

BEC a decis marți seară, în urma discuției cu reprezentanții MAE, că Birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate trebuie să fie completate în 5 zile dacă nu au numărul maxim de membri, iar alegătorii vor putea veni la turul 2 cu declaraţia pe proprie răspundere printată şi completată, urmând să o semneze şi dateze în secţie.

Astfel, decizia BEC adoptată marţi prevede că în termen de 5 zile, în situaţia în care biroul electoral al secţiei de votare din străinătate nu este constituit din numărul maxim de membri, preşedintele biroului va putea asigura completarea acestuia cu persoane din lista întocmită de MAE.

Potrivit legii, fiecare birou electoral al secţiei de votare din străinătate este constituit dintr-un preşedinte, desemnat de şeful reprezentanţei diplomatice, de regulă din cadrul acesteia, şi din 2 până la 6 reprezentanţi ai formaţiunilor politice care au propus candidaţi şi că birourile electorale pentru secţiile de votare din străinătate nu pot funcţiona cu mai puţin de 3 membri, preşedinte şi 2 reprezentanţi ai formaţiunilor politice care au propus candidaţi.

Completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate cu reprezentanţii formaţiunilor politice care au propus candidaţi se face de către preşedintele biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate. În lege se mai arată că, în cazul în care numărul persoanelor propuse de formaţiunile politice este insuficient pentru completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, acestea sunt completate cu persoane cu o bună reputaţie şi fără apartenenţă politică, dintr-o listă întocmită de Ministerul Afacerilor Externe.

Legea mai stabileşte că lista este transmisă spre avizare Autorităţii Electorale Permanente de către Ministerul Afacerilor Externe, în formatul solicitat de aceasta, în termen de două zile de la întocmire. Avizul Autorităţii Electorale Permanente se comunică Ministerului Afacerilor Externe până cel mai târziu cu 5 zile înaintea desemnării preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare.

De asemenea, BEC a decis că alegătorii din străinătate îşi vor putea printa singuri formularul declaraţiei pe propria răspundere, afişat pe site-urile BEC şi al MAE, document pe care îl vor putea completa şi în afara secţiilor de votare.

Decizia a fost adoptată ţinând cont de necesitatea fluidizării procesului de votare la secţiile de votare din străinătate în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României.

Potrivit deciziei BEC, în toate cazurile, după identificarea alegătorului, semnarea şi datarea declaraţiei pe propria răspundere se va face numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate.

Biroul Electoral Central „a pus în discuţie şi oportunitatea şi posibilitatea reală de suplimentare a secţiilor de votare din străinătate”, precum şi „necesitatea de a se asigura şi a se lucra cu un număr de ştampile egal cu numărul de cabine de vot, chiar dacă nu sunt prezenţi toţi membrii biroului electoral al secţiei de votare”.

În urma acestor discuţii, BEC a adoptat şi o hotărâre. În preambulul acesteia se arată că a fost adoptată având în vedere „situaţia creată de incidentele ivite la secţiile de votare din străinătate, privind exerciţiul dreptului la vot” în data de 2 noiembrie. În hotărâre se precizează că menţiunea din legea pentru alegerea preşedintelui că al doilea tur de scrutin se organizează pe baza „aceloraşi liste de alegători” se referă doar la secţiile de votare din ţară, spre deosebire de secţiile de votare din străinătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.