Mediul privat, avertisment privind companiile lui Firea

Reprezentanții mediului privat spun că activitatea companiilor municipale din București distorsionează mediul concurențial și cer Primăriei Capitalei detalii despre conducere, sedii, achiziții și proiecte a celor 22 de companii, arată un comunicat emis marți de Coaliția pentru Dezvoltarea României.

Coaliția pentru Dezvoltarea României cere Primăriei Municipiului București să respecte principiile liberei concurențe, transparența și prevederile legale în atribuirea contractelor de servicii publice către cele 22 de companii înființate trecut.

„Evaluând modul în care au funcționat cele 22 de companii înființate în 2017 sub umbrela Primăriei, am constatat că există o prăpastie adâncă între principiile de acțiune și practica administrației publice din București, în atribuirea contractelor de servicii publice, pe de o parte, normele legale în vigoare și mecanismele pieței libere, pe de altă parte. Ne îngrijorează, de asemenea, lipsa de transparență care caracterizează întreaga activitate de până acum a companiilor municipale, în absența unei comunicări corecte din partea administrației publice locale, pe acest subiect”, se arată în comunicat.

Reprezentanții mediului privat spun că prima consecință a înființării companiilor municipale a fost ”perturbarea mediului concurențial”.

„Informațiile existente până în prezent indică faptul că cele mai multe achiziții s-au făcut prin atribuire directă, uneori în timp record, ceea ce exclude de la bun început orice analiză serioasă a posibilelor oferte. Eludarea reglementărilor privind achizițiile publice pun un mare semn de întrebare asupra calității serviciilor care ajung la beneficiar, tocmai pentru că exclud obligativitatea documentației de certificare a capabilităților financiare, tehnice și umane ale companiilor de a implementa proiectele”, precizează reprezentanții mediului de afaceri, spunând că în acest mod”primăria dă cale liberă pentru instituirea unui soi de monopol al proastei calități pe bani mulți, ceea ce nu poate fi în acord cu o piață liberă funcțională”.

Potrivit Coaliției pentru Dezvoltarea României, Primăria Capitalei este lipsită de experiență și competență în gestionarea companiilor înființate, ceea ce duce la întrebări privind eficiența serviciilor oferite, „iar lipsa oricărui control asupra modului de cheltuire a fondurilor poate lăsa cale liberă risipei banului public și lipsa de transparență care caracterizează activitatea celor 22 de companii încalcă orice principiu democratic după care funcționează astăzi administrațiile publice din Uniunea Europeană”.

„Cheltuirea discreționară a banilor publici, atât prin practica atribuirilor directe, cât și prin resursele financiare mobilizate pentru întreținerea holdingului Primăriei (salarii ale conducerii, consiliilor de administrație și bonificații, sedii, dotări etc.) pune în pericol un buget și așa foarte împovărat și excludeorice criteriu de eficiență. Având în vedere aceste constatări, punctul de vedere formulat de Consiliul Concurenței, dar și contestațiile venite din partea unora dintre membrii CMB, reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României consideră că modul actual de reglementare și funcționare a acestor companii este deficitar, discreționar și distorsionează mediul concurențial local”, spun reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Aud azi ca exista o „Coalitie pentru dezvoltarea Romaniei ” care inteleg ca se ocupa doar de problemele Capitalei.Ce a facut „Colitia asta „pentru dezvoltarea Romaniei pana astazi ?

  2. Sărmanii privați! I-a tăiat Găbița de la cașcaval! Ce o ard ei cu distorsiunea!

  3. Reprezentanții mediului privat. Care-or fi aia, firmele sustinute de Boagiu, de Videanu si de alti ” liberali „?

  4. Auziti la mediul privat(???) din Romania: ”perturbarea mediului concurențial”. Pai fraierii de profesori, de ce-si mai bat gurile sa-ne spuna(educe???) ca mediul privat gaseste singur metode de autoreglare intr-o economie de piata bazata pe competitie??? Numai ca la noi, in Romania, privatizarea este facuta cu STATUL ROMAN, iar cand nu mai merge „duma”, se inchide pravalia.

  5. Reprezentantii mediului privat = sunt in totalitate firme straine, multinationale!

  6. Companiile din UE care colaboreaza,executa lucrari de calitate cu costuri corect stabilite nu fac parte din ‘Coalitia pentru dezvoltarea Romaniei”.Recomand membrilor Coalitiei ,care sunt in mod cert,excelenti antreprenori sa spuna ce lucrari au facut in orase din UE si sa le prezinte drept garantii de executie la orice licitatie din tara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.