
O statuie din bronz reprezentând-o pe Prima Doamnă a SUA Melania Trump a fost furată în țara sa natală, Slovenia.
‘Incidentul a fost raportat marți. Polițiștii s-au deplasat imediat la fața locului și a fost deschisă o anchetă’ pentru găsirea vinovatului, a declarat joi pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliției.
În mărime naturală și cocoțată pe un trunchi de copac, în mijlocul unui câmp privat de lângă Sevnica, orașul din estul țării în care Melania Trump și-a petrecut copilăria, statuia dezvelită în 2020 o înfățișa salutând cu mâna, într-un gest inspirat din imaginea cuplului prezidențial de la inaugurarea lui Donald Trump din 2017.
Autorul operei, artistul conceptual american Brad Downey, a explicat că a vrut să creeze un ‘non-monument, contra-propagandă’, dorind să critice politicile locatarului de la Casa Albe și amintindu-i că însăși propria sa soție, născută Melania Knavs, în Iugoslavia, este imigrantă.
Artistul s-a declarat ‘trist’ din cauza dispariției lucrării, care era fixată ferm de trunchi prin beton și bare de fier, forțându-i pe hoți să secționeze statuia deasupra gleznelor.
‘Am impresia că are ceva de-a face’ cu revenirea miliardarului la putere, ‘dar cine știe?’, a declarat el pentru AFP.
O statuie precedentă, înfățișându-l pe fostul manechin în celebra ei rochie albastră, a fost incendiată de necunoscuți și transformată în cenușă în iulie 2020. Sculptată grosier cu un fierăstrău dintr-un trunchi de copac și comparată cu o sperietoare de păsări, făcuse însă înconjurul lumii.
Discreta ‘Primă Doamnă’ Melania Trump, în vârstă de 55 de ani, nu a vizitat niciodată orașul, situat la aproximativ 90 de kilometri de capitala slovenă Ljubljana.
Fostul manechin și-a părăsit țara natală cu două milioane de oameni înainte de sfârșitul comunismului și a aterizat în strălucitorul New York al anilor 1990 pentru a-și continua cariera. A dobândit cetățenia americană în 2016 și este a treia soție a lui Donald Trump, iar fiul lor, Barron, vorbește limba slovenă.
Dacă primul mandat al republicanului a stârnit mari speranțe la Sevnica, unde au înflorit produsele purtând eticheta ‘Melania Trump’, al doilea a fost întâmpinat cu indiferență și chiar ostilitate, în contextul războiului comercial declanșat de Washington împotriva UE.
@ BC pe teritoriul vechii Yugoslavii se vorbeste sirbo-croata. Ati inventat limba slovena ? Babardiilor. La scoalaaaaaaa……
ce merite are o asemenea persoana sa merite o statuie -aceasta este mesajul pe ncare il transmit prin getul lor cei care au furat statuia !!~!
@ ciclop: asta ai înțeles tu? De fapt „Statuia” aia era o batjocurǎ la adresa Melaniei Trump. Asta a vrut sǎ transmitǎ cel care a fǎcut-o.