Mesajul părintelui Costin Butnar, Arhiepiscopia Sibiului

Mesajul părintelui Costin Butnar, Arhiepiscopia Sibiului:

„Zilele trecute am stat de vorbă cu aproape 200 de tineri într-un liceu de elită din Brașov. Cei mai mulți dintre ei se pregătesc să plece la studii în străinătate și în mod firesc i-am întrebat care este bagajul cu care vor vorbi despre România englezilor, francezilor, americanilor sau austriecilor. Mare mi-a fost mirarea că nu știu mai nimic despre istoria noastră, nici măcar datele esențiale și le-am propus să stăm de vorbă despre Ardealul secolului al XVIII-lea. Am povestit despre 1701: trecerea mișelească a românilor ortodocși la catolicism, deci data de înființare a bisericii care astăzi se numește greco-catolică. Apoi despre 1762, când împărăteasa Maria Tereza l-a trimis pe generalul Adolf (!) von Bukow să îi pună la punct pe încăpățânații de români ortodocși, care nicidecum nu vor să treacă la catolicism. Iar acest nume sinistru a distrus peste 250 (unii zic 400) de mănăstiri și biserici în Ardeal, multe dintre ele cu creștinii înăuntru. Le-am vorbit de istoria Mănăstirilor Sâmbăta, Dejani, Șinca, Bucium… Nici măcar unul nu a auzit de acest eveniment al istoriei noastre… Apoi am vorbit despre 1784, că tot am avut amintirea lui 2 noiembrie, când a început Răscoala. Le-am zis cum se făcea acel „Untold” al tragerii pe roată, cu reprezentanți din toate satele. Le-am și desenat procedura aceea barbară și terifiantă.
Să mergi la Cambridge și să nu știi în ce secol a trăit Ștefan cel Mare, sau cum a murit Brâncoveanu, mi se pare incredibil și inadmisibil. Le-am spus că nu-i condamn și că nu e vina lor. Asta se vrea: tăierea rădăcinilor, ca apoi exodul milioanelor de creiere să fie foarte ușor posibil, aceasta fiind și cea mai mare valoare de export a României, înaintea petrolului, pădurilor, gazelor, băncilor, etc. Apoi i-am întrebat dacă nu văd altfel acum opoziția Austriei de a intra noi în Schengen, după ce știu puțin despre secolul 18 din Ardeal. M-am bucurat totuși să-i văd cu gura căscată, zicând că nu le vine să creadă că aud pentru prima dată.
Vă dați seama că aceștia sunt tineri într-un liceu de înaltă ținută, mulți dintre ei fiind olimpici la multe materii? Deci nu avem voie să știm istoria noastră, dar ni se impune acum o altă materie obligatorie în liceu. Oare întâmplător?”

Să ne fie trezirea… permanentă!“

 

N.red – Postarea a fost făcută pe data de 4 noiembrie 2023, însă, din păcate, mesajul este de actualitate

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

7 Comentarii

  1. Până acum ceați făcut , ați construit biserici care nu prea mai au oameni pentru ele ?. Luați crucea și intrați în școli și cluburi , și aduceți biserica și istoria în manualele copiilor . Degeaba va lăuda Satana că sunteți cuminți și blânzi , că vă ia enoriași și vii botează după cum vrea el , în timp ce romanul cică nu vrea sa mai muncească nici la autostrăzi pentru un salar de 1000€ , că cică are preturi mai mari că în Germania și vrea și el 3-4mi că la neamț, că și firma străină care ne face bucățică de autostradă ia de 2 ori mai mult în România /km decât în Germania , dar de platit vrea a lucra cu sclavi și domestici . Halal țară , trădată de propria prostie și de tâlharii din politică și serviciuri !

  2. Măi popă, una e să îi înveți istorie și alta e să îi faci revanșarzi. Ce a fost a fost, acum fiecare e liber să se ducă la ce biserică vrea. Eu sunt ortodoxă și nu merg la biserica noastră pentru că nu sunt scaune. La greco catolici sunt. Biserica ortodoxă română e prea dogmatică ( vezi nebunul de Teoctist). Dacă mai umblați cu șopârle și zâzanie și voi și catolicii veți pierde din enoriași.

  3. Șuolduovianu’ aista butnar să-și vază di Șuolduova lui, și să-și lase minciunile BORîte acasă, că în Ardeal nu avem nevoie de ele. Cine știe ce plod de popă BORît turnător la Secu’ o mai fi și ăsta, că popiya ortodoksă se transmite dinastic, se vede clar asta în ultimele decenii! PE ȘPĂGI TRADIȚIONALE!
    Nu mai reiau aici disputa cu trecerea la greco-catolicism (peste 3000 de preoți greco-catolici au fost ASASINAȚI după decretul din 1948 CU BLAGOSLOVENIYA BORîciunii miticești!), și nici memoria generalului von Buccow n-o s-o apăr (deși basnele alea hortodokse cu distrugerea „sutelor de biserici”, dintre care unele ar fi fost „cu enoriașii în interior”, e repetată mîrșav de BORîciune fără nici o rușine, de zeci de ani, FĂRĂ NICI O DOVADĂ! von Buccow a distrus violent la Sîmbăta-de-Sus un skit DIN LEMN ridicat de călugări SÎRBI trimiși ilegal pe teritoriul Transilvaniei habsburgice de brînkovanul parșiv – nu a existat atunci nici o „mănăstire” a brînkovanului, trădătorul de la Stănilești, actuala a fost zidită după 1937, la ordinul MONARHIEI ROMANO-CATOLICE!), deși el a executat corect un decret clar al Mariei Terezia, dat cu 3-4 ani mai devreme, că orice clădire ridicată în Ardeal fără autorizație să fie imediat demolată de proprietari! Legal, nu?!
    Iar la Brașov, unde inventează BORîciunea baza „rromînismului ortodoks” – în fosta feudă a makidonului Șaguna care I-A AFURISIT PE CEI CARE SCRIU CU LITERE LATINE! – cartierul se numește „Șchei” de la SLAVI („șchei”, local), BULGARII ORTODOKȘI cărora sașii le-au dat voie să se stabilească în orașul lor! Abia apoi s-au așezat peste ei rromîni, da’ numele a rămas „Șchei”!

  4. Dacă unica întrebare a imbecilizantelor televiziuni “de știri” care se pune elevilor performanți din școlile românești este: Și unde vrei să pleci la școală în străinătate? Dacă istoria României nu este materie directoare, ci Istoria Holocaustului și a Comunismului. Și depre Comunism nu că ăia au avut un proiect de țară pentru România și cetățenii ei fantastic economic și utopic social ci plictisitoarea ședință de învățământ politic. Iar din articolul despre Victor Babeș înțelegem că nici acasă nu se mai învață istorie și românism ca cei plecați le studii precum românul Victor cu educație și carieră la vârf în BudaPesta austro ungară cu soție maghiară, să vină în București să fie profesor universitar și creator de institut de cercetare model pentru Occident. Și să-și boteze copilul Mircea.

  5. Băi ipocriților, nu aveți popi în toate scolile din Ro, inclusiv în grădinițe? De ce nu au povestit chestiile astea elevilor? Ah da, trebuia mai întâi să-i îndobitocească cu bolunzeniile din biblie. Și apoi hai să nu rupem lanțul, popă catolic sau popă ortodox, tot un drac e. Mbuăhăhăhă!!!

  6. Da, chiar adevărat este că nu se mai învață istoria țării noastre în școli ! Trebuie ras tot ce înseamnă patriotism și iubire de țară. S-a schimbat profund atât programa de istorie, cât și manualele. Ne-am adaptat atunci când ne pregăteam să intrăm în UE și de atunci școală a luat-o tot la vale.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.