Micii comercianţi cer ajutorul statului

Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) solicită autorităților ca micile magazine să rămână deschise și să nu le fie restricționată activitatea, în contextul instituirii stării de urgență. ANCMMR cere și măsuri de sprijin pentru comercianții afectați de COVID-19.

„Micile magazine trebuie să rămână deschise! În condițiile extinderii epidemiei, magazinul de proximitate devine tot mai important pentru a evita aglomerările din marile magazine și pentru a reduce circulația persoanelor pe distanțe mari. Cetățenii trebuie să aibă aproape punctele de aprovizionare cu alimente și bunuri de strictă necesitate, iar comercianții au nevoie de susținerea statului, prin măsuri concrete, pentru a-si putea desfășura activitatea”, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreședintele ANCMMR.

Acesta a mai spus că magazinele de cartier au luat măsuri de protecție si igienizare a spațiilor comerciale și se depun eforturi pentru aprovizionare în ritm susținut.

„Considerăm că Guvernul ar trebui să includă cheltuielile făcute în beneficiul salariaților, în scopul limitării pandemiei COVID-19, în categoria cheltuielilor sociale deductibile integral. Același regim se poate aplica și cheltuielilor efectuate cu materialele consumabile și serviciile aferente necesare pentru prevenirea răspândirii epidemiei, realizate în beneficiul clienților. Aceste cheltuieli substanțiale și neprevăzute pot pune presiune pe activitatea economică a micilor comercianți, deja serios afectată în contextul epidemiei. Nu trebuie să uităm că angajații cei mai expuși infectării cu coronavirus după personalul medical, sunt cei din retail, și în special casierii și personalul de la vitrinele asistate care intră în contact zilnic cu mii de oameni”, a mai spus vicepreședintele ANCMMR.

ANCMMR consideră că autoritățile statului trebuie să continue dialogul cu sectorul de retail și toți agenții economici care vor fi afectați atât de efectele epidemiei, cât și de restricționarea unor drepturi fundamentale precum libertatea economică.
Între măsurile de sprijin cerute se numără amânarea plății contribuțiilor sociale (CAS, CASS si CAM), amânarea cu două luni a depunerii declarațiilor fiscale sau rambursarea rapidă a TVA pot constitui un sprijin în această perioadă dificilă din punct de vedere social și economic.

„În unele zone, activitatea zilnică ar putea avea de suferit prin reducerea sau întreruperea programului. În aceste condiții, solicităm Guvernului să aibă în vedere scutirea de la plata impozitelor și contribuțiilor aferente indemnizației pentru angajații a căror activitate a fost limitată. În zonele afectate, ar trebui reduse chiar și impozitele locale pentru a nu asista la creșterea poverii fiscale în contextul reducerii sau întreruperii activității, preîntâmpinând astfel falimentul unor agenți economici”, a precizat Feliciu Paraschiv.

Printre alte măsuri solicitate de ANCMMR se numără: compensarea plăților concediilor medicale restante datorate de stat angajatorilor cu sumele datorate pentru CAS, CASS și CAM; compensarea plăților concediilor medicale cu sumele datorate pentru CAS, CASS și CAM în luna următoare înregistrării concediului medical; măsuri speciale pentru facilitarea aprovizionării constante cu mărfuri a magazinelor de proximitate; verificarea lanțului de prețuri producător-distribuitor-retailer pentru a diminua specula cu produsele a căror cerere crește; sprijinul autorităților pentru dezinfecția imediată a magazinelor intrate în carantină, pentru a reduce gravele pierderi financiare cauzate de perisabilități și pentru a putea relua fluxul aprovizionării către clienții din proximitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Vedem ca inca singurele masuri pentru sustinerea economica a populatiei le-a luat CEC si Banca Transilvania. Pe astia chiar i-a luat virusul pe nepregatite.

  2. Să ramână dechise dar să nu tripleze prețurile. Findcă când au aparut marketurile străine în Sibiu zaharul uleiul și fâina în magazinele de cartier erau de minim o dată și jumătate mai scumpe decă în market azi unde prețul a și căzut la zahăr și uneori ulei și un euro a fost și 3,2 lei. Pâinea facută tot de privați locali la același preț al făinii ca în 2012 dată când domnul Ponta a scazut TVA de la 24 % la 9 % aproape s-a dublat la preț. Asta la prețul benzinei de anul acesta! Dacă sunt lăsați inimoșii afaceriști de cartier de capul lor făina va fi 15 lei, zahărul 15 lei, ulei 10 lei. Nu ar fi o fericire domnule Feliciu!

  3. Micile magazine sunt mai sigure cu conditia ca…sa pastreze pretul nu cum am vazut ca l-au dublat si vanzatorii testati de virus la 2 saptamani.

  4. Sa va duceti de rapa ba nemernicilor! Am auzit ca preturile le-ati dublat pana la triplare! Cum e posibil sa faceti asa ceva? Ba, voi sunteti tampiti, a crescut nivelul de trai de ati saltat preturile si in plus, indiferent de cresterea veniturilor, voi trebuie sa ii ajutati pe romani si nu sa cereti de la guvernanti ajutoare…pentru preturi crescute! Si voi sunteti contributori la cresterea saraciei si scaderea imunitatii cetatenilor din ROMANIA deiarece saltati nejustificat preturile si cetatenii nu au cu ce sa cumpere!

  5. Este vrajeala. Publicitatea oficiala pe praful asta putea sa-i coste mai mult. Nici o banca nu face pomeni, cu atat mai putin fomistii nostri.

  6. Comercianti rimeaza cu speculanti! Statul sa plafoneze preturile la produsele de baza!

  7. Problema e ca nu impun respectarea distantei sociale si igienei, si nu sunt la fel de aprovizionate.

  8. cum mai e vrăjeala cu statul minimal? Acum toți privații vin la stat, adică la oamenii de rând, care abia o duc de azi pe mâne!

  9. Urate comentarii! Natia romana nu se dezminte. Pizma imoptriva micilor comercianti,care reprezinta o infima parte din comertul alimentar, vinovati de toate relele, sustinerea lanturilor straine, care sunt de fapt cauza maririi preturilor si a importurilor care ruineaza economia Romaniei. Sa nu fie ajutati privatii romani, in schimb nu ne deranjeaza uriasele ajutoare de stat date de liberali firmelor straine. Cu asa popor ne e de mirare halul in care a ajuns tara. Si ca sa fie treaba, treaba sa discreditam si ultimele banci romanesti, care incearca sa faca ceva pentru economia nationala. Rusine.

  10. Aşa ….. cinstit şi lăutăreşte ….. de când ne-am „trezit” cu democrația în mâna la noi totul a fost „original şi nu odată ….. haotic” . Pe parte economică ….. hmmm …. parcă – parcă şi aici totul a fost original sau mai bine zis ….. „ca’n junglă” . Marea majoritate „a’nțeles” economia de piață după cum vedea la alții „mai mari” şi după cum „citise în cartea numită …. Şcoala vieții” .

    Din partea mea pot să rămână deschise , cu condiția să respecte regulile stabilite de Guvern . Din ce am văzut eu ….. până acum totul este OK din acest puct de vedere .

    Să ne’nțelegem de la bun început …….. Nu am absolut nimic cu privații . Apreciez oamenii care nu stau şi plâng ci încearcă să facă ceva . Înainte de a fiu acuzat că oare „am habar ce’nseamnă să „fi privat” vă spun că ….. da ….. ştiu ce’seamnă să lucrezi cu „banii de’acasă” şi să te gândeşti cum să faci să nu ai „treabă cu băncile” pentru ….. de ex. : extinderea activității .

  11. „Bănuiesc” că şi în cazul comercianților economia de piață se bazează pe cerere şi ofertă …….. dar în situții cum este şi cea prezentă …… până la speculă nu este decât un „pas mic …… mic de tot” …… care este uşor de făcut şi deja s-a „văzut cum a fost cu măştile chirurgicale” . Tot respectul şi toată considerația pentru cei care nu practică aşa ceva şi sunt corecți si în această situație .

    Aş vrea să văd un calcul exact şi nu „texte” despre ce pierderi are un mic comerciant . Punctul de plecare ar trebui să fie …… cum s-a încheiat anul fiscal care a trecut ( cu sau fără câştig ) …… pe urmă …. angajați …… câtă marfă are pe stoc ….. lichidități ….. cu cât au scăzut vânzările ….. etc. . Cred că „ați prins ideea” ?
    Nu spun să nu fie sprijiniți , dar sunt curios de pierderile lor .

    În rest … s’auzim numai de bine şi să nu ne facem probleme pentru că „Există o soluţie la orice problemă. Singura dificultate este să o găseşti.” (Legea lui Evie Nef )

  12. Scuze : Nu spun să nu fie sprijiniți , dar sunt curios de pierderile lor exact cum aş dori să ştiu şi pierderile multinaționalelor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.