Cazul care i-a uimit pe cercetători: Pozitiv la coronavirus 613 zile

Cercetători din Ţările de Jos au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a decedat anul trecut şi au avertizat în legătură cu apariţia unor variante mai periculoase ale coronavirusului.

Bărbatul vârstnic, care avea un sistem imunitar slăbit din cauza unor afecţiuni preexistente, a fost spitalizat la Amasterdam în februarie 2022 cu o infecţie COVID-19, potrivit unui comunicat.

Pacientul a fost testat pozitiv la coronavirus timp de 613 zile, până în momentul decesului, în octombrie 2023.

Au mai fost raportate anterior cazuri de infecţii foarte prelungite la persoane al căror sistem imunitar era incapabil să lupte adecvat contra virusului.

Echipa de cercetători, condusă de Magda Vergouwe, de la Universitatea Amsterdam, plănuiesc să prezintele rezultate în cadrul unui congres al Societăţii europene pentru microbiologie clinică şi boli infecţioase, care va avea loc la Barcelona, în perioada 27-30 aprilie.

Cazul este interesant pentru cercetători şi din perspectiva mutaţiilor pe care le poate suferi coronavirusul la astfel de pacienţi infectaţi pe termen lung. Acest lucru ascunde riscul apariţiei unor variante ale virusului care pot învinge mai uşor sistemul imunitar al oamenilor sănătoşi.

Cercetătorii din Ţările de Jos au colectat în mod repetat probe de la acest bărbat pentru a analiza materialul genetic al coronavirusului. Au descoperit un total de peste 50 de mutaţii în comparaţie cu varianta BA.1 a Omicron care circula la acea vreme, inclusiv unele care ar permite virusului să ocolească bariera imunitară. La 21 de zile după ce pacientului i-a fost administrat un anumit medicament anti-coronavirus, virusul a dezvoltat semne de rezistenţă la acest tratament.

Bărbatul a murit din cauza acutizării uneia dintre afecţiunile sale preexistente. Conform datelor existente, el nu a infectat nicio altă persoană cu versiunea mutată de coronavirus cu care era infectat.

Acest caz ”scoate în evidenţă riscul unor noi variante SARS-CoV-2 care trec de bariera imunitară şi apar la pacienţii cu un sistem imunitar compromis”, au spus cercetătorii în comunicatul de presă.

Dezvoltarea extensivă a virusului la un singur pacient ar putea duce la apariţia unor variante unice, au avertizat aceştia.

Este importantă monitorizarea de aproape a evoluţiei coronavirusului la persoanele cu sistemul imunitar compromis. Există riscul apariţiei şi răspândirii unor variante mai puţin sensibile la sistemele imunitare ale oamenilor sănătoşi, au adăugat ei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Masca a fost folosită doar de chirurgi să nu le picure sudoarea și saliva cît operau.
    Dacă vă uitați cît e de mic un virus (nu c-ar fi așa ceva) nu este material atît de des prin care să poți respira și să se strecoare viruși. Ce să mai zic că nu acoperă etanș fața sau că nici una nu-i verificată dacă vreo particulă atît de mică trece.
    Bănui că din cei ce zic că s-au vaccinat au mințit, au întreținut minciuna și, mai ales, frica, fiind de-ai sistemului. Din cunoscuții voștri care s-au vaccinat, cîți sînt de încredere?

  2. Hai nu mai spune, fix 613?
    Dar nu le-a dat eroare 404 la evenimentul 201? Dar cei 322 de parlamentari ce ziceau…?

    Penibile incercari…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.