Mihail Gorbaciov, un vizionar la judecata orbilor

Decesul lui Mihail Gorbaciov, primul și ultimul președinte ale URSS, a tulburat liniștea lumii, acum când a trecut în eternitatea absolută ca un simplu muritor abandonat singurătății alergătorilor cu viziune lungă, ca și în anii în care a transformat istoria lumii.

Analiza rolului lui Mihail Gorbaciov trebuie efectuată pe trei paliere: cel al istoriei universale, cele al istoriei Rusiei și cel al istoriei României. Aceasta în condițiile în care, deopotrivă de nedrept, Occidentul colectiv euro-atlantic îl omagiază pentru a fi pus capăt luptei Rusiei sovietice în Războiul rece, renunțând la a mai pretinde privilegiile aferente statutului ei de superputere mondială în cadrul ordinii bipolare, în timp ce Rusia post-sovietică îl acuză pentru a fi trădat cauza puterii sovietice, înfingând pumnalul” în spatele URSS, predând nejustificat și necondiționat blocului american atuurile strategice rusești și provocând cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea.

În esență, și cei care îl laudă și cei care îl detestă pe cel de curând dispărut, din perspectivă imperială americană și respectiv din perspectivă imperială rusă, o fac în considerarea unui act de capitulare.

Mihail Gorbaciov nu merită nici un asemenea omagiu, nici o asemenea ofensă. Așa se întâmplă când orbii îi judecă pe vizionari.

Aceia care cu bună credință se fac trâmbița mediatică a unor asemenea diagnoze nu au cunoscut nici omul (așa cum an avut ocazia să îl cunosc eu) nici vremurile, în intimitatea lor, ca actori (așa cum am fost eu), iar nu ca simpli spectatori. Iată motivul pentru care mă simt obligat la o mărturie care merge împotriva ambelor curente de gândire și neagă ambele evaluări. Nu pretind a deține adevărul absolut, dar pretind ca cele știute de mine să fie aduse la judecata istoriei, atunci când ea va putea avea loc. (Deocamdată nici evaluarea revoluției franceze din 1789 nu s-a încheiat.)

Ideea falsă că Mihail Gorbaciov ar fi capitulat, în numele și pe contul URSS („imperiul răului”, după cum o numise Ronald Reagan), în fața Occidentului euro-atlantic (și în special a SUA) este o teză utilă atât propagandei americane cât și celei ruse.

SUA se poate prezenta astfel ca fiind, în fruntea alianțelor sale, învingătorul Războiului Rece și așa își poate legitima unipolarismul. Pax americană ca fundament al ordinii globale post-bipolare ar fi rezultatul firesc al victoriei americane în război. O victorie care ne face învinși și pe noi, românii, precum și pe toate celelalte națiuni membre ale fostului bloc sovietic, justificând aplicarea regimului rezervat perdanților. O simțim încă pe pielea noastră la treizeci de ani de la dispariția blocului sovietic și a URSS.

O atare concluzie este întărită și de susținerea că schimbările de regim (abandonarea sistemul comunist) din țările central și est europene au fost impuse din afară (fie asta și din URSS) fără nici un merit intern.

Personal (și nu numai eu) m-am opus de la bun început unei asemenea interpretări susținând că Războiul Rece nu a avut învingători, în afara unor valori, adoptate de statele blocului sovietic prin voință proprie de îndată ce contextul internațional (creat, în primul rând, prin abandonarea doctrinei Brejnev a suveranității limitate”, de către URSS, sub conducerea lui Mihail Gorbaciov) a permis-o. Am adăugat, în același timp, că acest nou context impune și reformarea regimurilor politice occidentale, clădite după cel de la Doilea Război Mondial pe fundamentul și în logica contradicției dintre estul comunist și vestul capitalist. Constatăm și azi că dezideologizarea ordinii internaționale nu poate fi parțială, așa cum o fată nu poate fi parțial virgină și parțial gravidă, în timp ce ideologizarea unilaterală a acestei ordini conduce la insecuritate și instabilitate globală.

Rusia, pe de altă parte, are nevoie să invoce „trădarea lui Gorbaciov” pentru a-și justifica revanșa și revizionismul în raport cu unipolarismul american. Dacă Gorbaciov a trădat înseamnă că Rusia sovietică nu a acceptat ordinea post-bipolară și, în lipsa consimțământului său valabil, ea are dreptul de a cere, la nevoie prin forța armelor, revizuirea actualei ordini unipolare și, dacă nu revenirea la situația anterioară actului viciat de trădare, înlocuirea ei cu una multipolară.

Cum propunerea lui Mihail Gorbaciov se limita doar la un simplu armistițiu în cadrul Războiului Rece, de natură a permite negocieri de pace ducând spre definirea consensuală a unei ordini mondiale multipolare (în acest sens vorbea și de „casa europeană comună” ca o Europă reconciliată cu sine în care Germania trebuia să se reunifice și Rusia să se integreze în baza identității sale culturale europene), diplomația rusă s-ar afla pe un teren mult mai solid dacă ar cere acum încheierea tratatului de pace prin care să se pună capăt Războiului Rece, tratat nefinalizat din cauza destrămării URSS (imputabilă loviturilor de stat conduse de Ianaev și Elțân), decât să invoce nulitatea ordinii mondiale actuale la care s-ar fi ajuns prin acordul „trădător” al lui Gorbaciov.

Mihail Gorbaciov nu a fost nici idiotul util” al Occidentului capitalist nici un Iuda al Orientului comunist. A fost un personaj tragic al unei istorii tragice care a sesizat cursul și verdictul timpului, preferând în locul unui război fierbinte care ar fi implicat inevitabil puterile nucleare (așa cum pare a accepta, dacă nu chiar a dori, azi SUA) sau al unui război civil (precum cel spre care pare a se îndrepta azi SUA), salvarea URSS, transformată în federație autentică de state autonome, și a păcii mondiale, renunțând la ideologizarea relațiilor internaționale și propunând superputerii rivale principale, SUA, lăsată fără sprijinul” adversarului ereditar sovietic, o nouă ordine globală caracterizată prin multipolarism, echilibru geostrategic, securitate colectivă și cooperare.

Nu orice vis care nu se întrupează este o utopie. Nu orice romantism este semnul naivității. Sunt visuri cutezătoare care au fost ucise de miopia, egoismul și stupiditatea celor care nu le-au înțeles sau nu le-au împărtășit. Pe de altă parte, cei mai mari realiști de azi sunt romanticii de ieri. Fără acești romantici nu ar fi existat progresul.

Dacă Mihail Gorbaciov ar fi greșit prin încercarea de a pune capăt Războiului Rece pe calea unei înțelegeri cu SUA / NATO / CEE, prin renunțarea la dogmatismul ideologic comunist și prin abandonarea doctrinei Brejnev, se pune întrebarea dacă menținerea ordinii interne sovietice și a celei bipolare internaționale, ar fi fost preferabile și posibile. Răspunsul meu este nu. Menținerea status-quo-ului nu ar fi fost nici posibilă, nici de dezirabilă.

Este exact ceea ce dorește să facă SUA acum, în încercarea de a-și păstra cu orice preț supremația în ordinea globală, și putem constata cu ochiul liber că aceasta îi provoacă doar fracturi interne și o implică în seisme internaționale de natură a-i aneantiza influența în definirea noii ordini mondiale.

Dacă este așa și alternativa era războiul (nuclear sau civil) sau pacea, implozia statului sovietic sub presiunea venită de jos sau restructurarea regimului de guvernare condusă politic de sus, înseamnă că nu decizia unei schimbări de profunzime (ajungând până la reforma de sistem) este de reproșat, ci eventual, modul de concepere și administrare a schimbării. Ceea ce am spus atunci (1990-1991) și o spun și acum este că Mihail Gorbaciov (spre deosebire de Deng Xiaoping) s-a înșelat atunci când a crezut că reforma politică trebuie realizată înaintea reformei economice. Opina mea a fost și rămâne aceea că reforma economică și cea politică trebuie să meargă mână în mână, iar dacă între ele apare un defazaj, acesta nu poate depăși anumite limite. Dacă Mihail Gorbaciov ar mai fi rămas la putere câțiva ani, poate că ar fi corijat și corelat ritmul reformelor sale. Nu i s-a dat răgazul necesar și de aceea nu poate fi judecat prea aspru pentru eroarea sa eventuală.

Dezechilibrele economice, financiare și sociale care au apărut în Rusia sovietică (precum și în toate celelalte state ex comuniste) și care au nemulțumit lumea, sunt inevitabile în toate situațiile unor schimbări de sistem. Ele nu sunt vicii ale sistemului, ci fenomene de ajustare, de adaptare la noua ordine, asociate oricărei tranziții. La urma urmelor, să nu uităm că progresul își are de multe ori originea în crize, iar crizele pot fi și modalități de gestionare a istoriei.

Ceea ce a fost tragic, cu adevărat, în cazul Rusiei, al republicilor sovietice și a majorității membrilor fostului bloc sovietic a fost împrejurarea că popoarelor respective li s-a oferit libertatea înainte de a fi învățat cum să o folosească. Aceasta a permis oligarhizarea societăților cu pricina prin acțiunea conjugată a factorilor interni (am în vedere, în specia, pe succesorii structurilor de putere aparținând vechilor regimuri) și a factorilor externi (care au vrut să se asigure astfel de ireversibilitatea pierderii de putere și de coerență a foștilor adversari sovietici). În România acest fenomen a atins paroxismul.

Dacă se poate vorbi despre o anumită naivitate, ea privește credința că revoluția (tranziția de la dictatură la democrație, de la economia de comandă la economia de piață și de la societatea închisă și controlată la cea deschisă și liberă) poate avea loc fără a se recurge la teroare. În România efectele negative ale unei asemenea opțiuni, pioase, desigur, dar perdante, au fost agravate de împrejurarea că, anterior anului 1990, în Partidul Comunist Român nu s-a coagulat un grup reformator oficial din care să se rezulte o stângă democrată post-comunistă, iar Biserica Ortodoxă Română, fidelă tradițiilor ei neimplicare în viața politică, nu a pregătit o dreaptă democrată gata să se afirme în construcția României post-comuniste. În plus, după 1990, instituțiile de forță ale vechiului regim nu au fost sistematic lustrate, în timp ce elitele (intelectuale) vechiului regim, cele mai pregătite pentru administrarea schimbării, au fost risipite inclusiv în încercarea de a decapita politic națiunea română.

Renunțarea la doctrina Brejniev nu a fost rezultatul atașamentului lui Gorbaciov pentru principiul neamestecului în treburile interne ale altor state, ci expresia nevoii de a salva URSS aruncând din nacela internaționalismului comunist balastul statelor satelite, așa cum altădată au procedat națiunile imperiale vest europene cu coloniile lor. El a acționat firesc în favoarea țării sale și în consecință și-a lăsat aliații pe contul lor. Așa cum procedează și SUA astăzi. Pactul de la Varșovia și CAER începuse să coste URSS mai mult decât îi profitau. De aceea a renunțat la ele.

Dacă nu ar fi renunțat ce ar fi putut face cu ele astăzi?! Putea fi menținută economia de comandă și puteau fi păstrate piețele lumii a treia exclusiv prin mijloace politice? Putea fi continuată cursa înarmărilor în condițiile stagnării brejneviste?!

În fine, trebuie să acceptăm că în România a avut loc o revoluție. Inițial a fost o lovitură de stat amorsată de factori externi (în special din sfera sovietică), care pentru a reuși a avut nevoie de sprijinul unei revolte populare, ușor de provocat în condițiile nevoilor existențiale ale românilor de atunci. Sub presiunea acesteia, încă în noaptea zilei de 22 decembrie 1989, a fost adoptată Declarația CFSN, care a avut un caracter revoluționar. Revoluția propriu zisă (adică schimbarea de sistem) a început și s-a desfășurat cu adevărat ceva mai târziu, ea durând până în decembrie 1991 (când a fost adoptată noua Constituție a României). Prin acțiunea unui grup relativ mic de români (din care am făcut parte), începând din ianuarie 1990, lovitura de stat a fost transformată în schimbare de sistem (adică în revoluție) și procesul schimbării a fost naționalizat / românizat (influența intervenției externe asupra schimbării revoluționare în substanța sa fiind anihilată). Fără Mihail Gorbaciov și fără armistițiul acestuia cu Occidentul colectiv euro-atlantic acestea ar fi fost imposibile.

La finele lui 1991, când în URSS perestroika gorbaciovistă este înlocuită, printr-un șir de lovituri de stat, de secesionismul anarhic elținian, spre deplina satisfacție a Occidentului euro-atlantic, în România revoluția social-democrată este oprită tot prin lovitură de stat și înlocuită cu un regim … gorbaciovist, tot spre satisfacția amintitului Occident. Să fie oare o simplă coincidență?

Că au susținut efectiv sau nu aceste evoluții, este limpede că pentru autoproclamații învingători ai Războiului Rece, „perestroika” și „glasnost” erau mai binevenite într-o Românie aflată pe lista viitoarelor colonii și planificate pentru satelizare, decât în Rusia, destinată de înseși rigorile geografiei să rămână un rival strategic. Așa se face, probabil, că România avea să fie gorbaciovistă după Gorbaciov, înainte de a ajunge legic la băsism și iohannism. Dacă răsturnarea violentă din 1989 s-a consumat în logica gorbaciovistă, restaurația de catifea din 1991, în retrospectivă, pare a fi fost mai favorabilă strategiei euro-atlantice. Așa cum pentru Occidentul capitalist, Gorbaciov a fost un comunist mai convenabil decât Ceaușescu, Elțîn a fost un rus mai convenabil decât Gorbaciov, iar Băsescu un post-comunist mai convenabil decât Iliescu sau Năstase. Așa se scrie istoria.

Gorbaciov nu a trădat, ci a fost trădat, atât de ai lui, cât și de Occidentul colectiv pe care l-a avertizat că, dacă nu se va reforma la rândul său, va ajunge la colapsul în pragul căruia se afla URSS atunci când el a venit la putere. În 1989, când Gorbaciov a propus Americii și NATO un armistițiu, luat de acestea, din prostie sau din șiretenie, drept capitulare, URSS se afla într-o situație similară celei în care se află astăzi SUA (cheltuieli militare exorbitante efectuate în dauna dezvoltării economice și a justiției sociale, criză identitară, stagnare, recesiune, gerontocrație, nervozitate civică, frivolitate geopolitică, fundamentalism ideologic). La moartea lui, previziunea colapsului unui Occident nereformat și vitregit programatic de contraponderea rusă (sovietică) se adeverește. Iar visul său (care includea și ideea casei europene comune”) nu a murit. Pentru a se întrupa, însă, omenirea va trebui să mai străbată un alt deșert presărat cu sânge, lacrimi și suferințe.

Nu este o moștenire demnă de admirație, dar este un mesaj postum demn de respect. Mihail Gorbaciov nu ar putea fi fericit cu ceea ce lasă în urmă, dar ar avea de ce fi mulțumit pentru a fi încercat, precum și pentru a ști că ruina rămasă nu este imputabilă lui (sau, în orice caz, nu în primul rând lui). Dumnezeu să îi acorde iertarea, dreptatea și pacea pe care le merită!

Autor: Adrian Severin

Recomanda 7

17 Comentarii

  1. Trebuie sa recunoastem ca, in acest material, spre deosebire de altele, Dl. Adrian Severin se arata a fi consecvent cu sine insusi. Daca in cateva analize din ultima vreme constata prabusirea Imperiului occidental care a provocat multor tari, inclusiv Romaniei, suferinte si distrugeri uriase, desi Domnia Sa se numara printre factorii politici care au contribuit substantial si cu entuziasm la inrobirea Romaniei de catre mai sus mentionatul Imperiu, in analiza de fata se strofoaca sa-l reabiliteze pe unul dintre monstrii care au facut posibil ca Imperiul in cauza sa devina Hegemonul Global, fiind astfel in perfecta armonie cu propria-i atitudine slugarnica manifestata fata de Imperiu pana nu demult. Avand in vedere capacitatile intelectuale ce nu-i pot fi contestate, putem fi siguri ca Dl Adrian Severin stie ca, pana la tradarea comisa de Gorbaciov, URSS a reusit sa tina, cat de cat, la respect Imperiul care a fost si este, potrivit unor importanti intelectuali publici americani, cea mai mare amenintare la adresa pacii mondiale…

  2. daca Gorbaciov facea ce-au facut chinezi
    nu aveam Rusia de azi aunei ASRISTOCRATII OLIGARHE capabile s-o apere ca stat !
    Aveam dimpotriva o RUSIE corporativa vasala USA ! (Nu s-a reusit taman prin OLIGARHIA rusa … o RUSIE fara imputitii , bogatii si furaciosi de rusi OLIGARHI de azi … cu un sistem corporativ de directori si subalterni … nu-si putea apara libertatea !
    Nu-s deloc rusofil ..dimpotriva din motive personale ii pot ura …insa
    insa nu-s nici prost sa mint ceva ce-mi jigneste ratiunea !

    RUSII doar prin clasa ARISOCRATIEI OLIGARHE (purificate din timp-util de PUTIN ca o emanatie a ei) se puteau opune in modul atat de NESTEPTAT VESTULUI (ramasi cu doar „OCHII PE BUTELIE” dar fara GAZ ! 🙁 ) !
    Te sigur ca europenii cu expertii lor bine scolati dar NU geniali
    nu credeau ca RUBLA se va intarii prin insasi plata in VALUT a gaz-ului cu tsaraita
    si ca rusii vor face presiuni bine gandite intermitent
    „incalzind atenti broasca in fierbere” a … societatii populationale a vestului ! Fi-ti pe faza !
    Europeni sunt in pozitie de PAT … de PAT nu de MAT !
    = multi vad, putini pricep situatia actuala
    si
    pentru ca viitorul poate fi REALA doar 1-l singur (nu ca si, din lipsa de informatii, multiplele ipoteze despre viitor !)
    unii GENIALI ilm pot vedea EXACT asa cum il vom traii !

    PUP !

  3. @Novak : Gorbaciov a incercat sa distruga si China orchestrand manifestatiile din aprilie 1989 in piata Tienanmen,numai ca PC Chinez era beton cu noul secretar general Jiang Zemin,care a inca traieste la 96de ani si stia cate parale face Gorbaciov

  4. Daca Gorbaciov ar fi urmat linia chineza permitand alaturi de proprietatea de stat sa apara si proprietatea privata, ar fi fost demn sa ramana in istorie ca un lider vizionar, mai ales ca succesele Chinei ii erau cunoscute. Fara o economie puternica capabila sa asigure bunastarea cetatenilor, politica ramane demagogie gaunoasa. Gorbaciov nu a promovat economia ci a promovat ideologia, adica vorbe goale scrise sau latrate pe la adunari, conferinte si congrese, fara nimic concret in materie de economie reala.

  5. 1- Fara GORBACIOV nu-l aveam pe JELTZIN (personalitatea luiMJELTZIN a fost necesara pentru a adormii suspiciunile vestului 😉 )
    2- Fara JELTZIN nu-l aveam pe PUTIN
    3- Fara PUTIN nu aveam vestul , Rusia, China si UE-aua in ante-premeditatul balamuc anti FIAT.MONEY-cesc de azi !

    Fara intreg lantul straniilor-personalitati-aparent-istoric-haotice
    GORBACIOV – JELTZIN _ PUTIN nu aveam ce-i mai IMPORTANT istoriceste AZI(=chiar acum!):

    – NU AVEAM …………… „””BRICS”””-ul 😉
    IQ=?
    😀

  6. multi il vad pe Gorbaciov ca un cineva IDEALIZAT !
    mishteaux acest genial cu un IQ>145 gandeste altfel si penttru ca el nu palvrageste da anumite date carei fundamenteaza concluziile !
    (atacabile prin rationamente la ele desigur ..ne-atacabile prinatacul la putoarea nespalateor sosete ale mascaricului desigur)

    1- partidul comunist sovietic a fost o la fel de mare gargara ca si PCR-ul cu milioane de membri care …dupa „revolutii” 😀 au disparut fara urma ! (in contrast ce-ar fi cu isalmul, crestinismul sau ceva in care oamenii cred cu adevarat …ar dispare la fel ca comunismul ?)

    2- Ceausecu desi e cantat AZI-FALS ca un „dictator” … a fost subteran …”intre-ei-stiut” … doar PAPUSA-IN-GEAM a gruppului, de aceea atat de usoara inlaturare a lui de cate GRUPP (atentie: ulterior ca ne-comunist grupul de chiar sub el … comunistul
    de ce n-ar fi fost si GORBACIOV la fel …”papusa-in-geam” se vede dupa cum ulterior a pierdut sprijinul grupp-ului nu atat de comunist al
    majoritatii …”comunistilor rusi” 😉

    3- RUSIA azi pare …retrospectiv … c-a avut nu o istorie haotic-evolutiva ci dimpotriva
    pare ca un GRUPPO subterna rusnac a … construit cu rabdare ce vedem AZI (azi nu ieri !)

    4- decadenta VESTULUI si intarirea Rusiei in timp … nu poare deloc accidentala ! Rusii au jucat SAH cu vestul dupa ’87 !

    ETC … nu pot spune totul c-ar fi … mortal ! 🙁

    ajunge ?

  7. „your true master spune:
    31 AUGUST 2021 LA 18:32
    Mishteaux ( care-i cu siguranta policalificat in multe cele)
    spune ca dupa un studiu istoric COMPARATIV:

    1)- Razboi VIETNAM …durata … anticiparea USA a unei crize ciclice capitaliste ce-i va prinde „descoperiti in Vietanam (criza ce le poate face bucati DOLLARUL ) …si Crizele urmatorilor 5 ani dupa infrangearea USA de catre Vietnam care-au demosntrat renuntarea r´RUSINOSA la VIETNAM ca …economic foarte buna ( USA fara problema vietnameza a trecut teafara CRIZA PETROLULUI si DE-AUR-ificarea ? DOLLARULUI ajuns FIAT MONEY !

    (—identic cu—-)

    2)- Razboi AFGHANISTAN …durata … anticiparea USA a unei crize ciclice capitaliste ce-i va prinde „descoperiti in Afghanistan (criza ce le poate face bucati DOLLARUL ) …si Crizele urmatorilor 5 ani dupa infrangearea USA de catre AFGHANISTAN care vor demonstrat renuntarea RUSINOSA la AFGHANISTAN ca … economic foarte buna decizie ( USA fara problema AFGHANISTANeza a trecut bine si ani ’70 fara CRIZA PETROLULUI si cu DE-AUR-ificarea ? DOLLARULUI ajuns FIAT MONEY !

    Mishteaux le zice cu …fapte, obiectiv ! De aceea-mi plac mistourile lui ? !”

    Iar incepe sa creasca inexplicabilm ratingul fitzuiciin decad scrie mishteaux …”prostii” …si
    citesc si americanii masiv …vad-ca ! 😉

  8. Planurile de reformă ale lui Gorbaciov au fost compromise de costurile imense ale ‘accidentului’ de la Cernobîl…iar sovieticii,așa detestați cum sânt,au reușit performanța de a minimiza riscurile…iar dacă vrei o comparație,vezi FUKUSHIMA…întreaga lume occidentala nu e in stare sa accepte că e o problemă…unde mai pui că acțiunea urgentă este imperativă…

  9. Mihail Gorbaciov a Eliberat Europa din Inchisoarea Ideologica Stalinista si a Creat Conditiile pentru Implozia Vestului.
    Pe Vremea cind Eram Afon in 1990 inca mai Credeam in Democratia Secaturilor Originale dar incepind cu 1994 a Devenit cit se poate de Clar instalarea Kakistocratiei Mioritice la Butoane.
    Astazi asistam nepunticiosi la Diktatura Regimului Fanariot Iohannis in Buna Traditie a Baronului Von Brukenthal.

  10. Bravo.esti tare tăticu.ca și țara din care faci parte.
    In primul rand:tu nu ești în măsură să vorbești despre el.esti doar un fost demnitar al statului roman.ca cele câteva mii sau zeci de mii.inutili și fără valoare intrinsecă…
    Gorbaciov a recunoscut că au pierdut.iar rușii au procedat așa cum au făcut-o cu napoleon sau Hitler…întrebarea:cine a câștigat războiul rece?…care război?l-a câștigat cineva deja?s-a încheiat?… sânt atâtea necunoscute…ciocul mic și pasul mare.te așteaptă câinele in parc

  11. Dacă tot s-a oferit D-l Severin să arate lumii o mostră de vizionar, poate ne spune şi cine sunt orbii care nu văd, eventual, surzii care nu aud. Degeaba stabileşti un diagnostic dacă nu eliberezi şi rețeta. Dacă susțin cumva că şi diagnosticul este greşit, probabil mă trimite la oftalmolog sau orelist. Situația este mult mai complexă decât putem cunoaşte noi din frânturi, fie că am cunoscut, fie că nu am cunoscut direct unele persoane sau personaje. Mai toți ideologii „s-au văzut” vizionari la vremea lor dar cu toate acestea, mai toate ideologiile au colapsat mai devreme sau mai târziu şi nu e de mirare. Eu, unul, chiar nu mă întreb de ce iar asta mă scuteşte să dau, să ascult ori să citesc explicații fără sfârşit. Nici o viață de om nu merită să fie pierdută pentru a apăra orice ideologie din lumea aceasta. Aşa văd eu viața însă orb, surd sau vizionar nu sunt şi nici nu-mi doresc câtuşi de puțin să fiu ori să devin.

  12. Multumesc, domnule Severin. Se pare ca abia acum, dupa citirea/recitirea acestui editorial, incep/incepem sa „vin/venim de acasa” pe subiectul Gorbaciov.

  13. Toti premiantii se fac ca uita ca Gorby a fost un simplu secretar de partid sovietic, nimic mai mult. Singurele lucruri facute de el s-au vazut in 1989 in RDG, apoi la Malta si din 2014 in Ukraina. Romania nu e Germania, nu e SUA, l-a avut pe Ilici (ultimul gorbaciovist) presedinte pana in 2004. Hai, pupincuriti mortul si coruptii condamnati !

  14. Gorbaciov a fost un trădător jalnic un individ fără demnitate ce a căzut în plasa mafiei marilor forte obscure externe care l-au șantajat și l-au pus sa acționeze în interesul lor meschin !!!

  15. Gorbaciov a vrut terminarea ostilităților războiului rece, A vrut prietenie mondială,.. A intins o mână către celălalt pact militar NATO, Dar din păcate a fost refuzat,. Odată cu desființarea Pactului de la Varșovia, trebuia ca și NATO să facă la fel,. Practic nu mai avea rost existența fără ”adversar”.. Dar .. vizibil ”organizația defensivă” a incălcat tratate și promisiuni, devenind organizație teroristă, agresivă, provocatoare care clar agresează, ocupă țări, distruge suveranități, murdărește planeta, refuză dezarmarea, refuză reducerea poluării,..mai mult vrea război mondial..Deci, Gorbaciov aceste lucruri de prevedea, era mai bățos, azi incă zidul de la Berlin exista, iar evenimentele din 89 nu se petreceau…

  16. Severine citeste subsolul comentariilor PROFETIC-IONTELIGENTE de aici
    (si reanalizeaza forta de predictie a scolii „STEFAN GHEORGHIU” 😉 ):

    cotidianul . ro/moment-istoric-dupa-20-de-ani-talibanii-jubileaza/

    😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.