Mii de bolnavi de cancer, puși pe drumuri

Situație gravă la Galați după ce Secția de Radioterapie de la Spitalul Județean din Galați s-a închis pentu modernizare. Mii de pacienți care veneau la spital pentru tratament se văd nevoiți fie să amâne terapia, fie să meargă la alte unități spitalicești. 

Medicii din același spital din Galați reclamă și un deficit uriaș de personal, salariații muncind deseori peste program.

Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Andrei din Galaţi este închisă de la 1 august pentru lucrări de modernizare și pentru amplasarea unui acelerator liniar de particule. Lucrarea va ține trei luni, iar pacienții din Galați și din județele limitrofe au fost anunțați că trebuie să urmeze tratament la alte spitale din țară.

10.000 de persoane – tratament prin radioterapie

„Începând cu data de 1.08.2018 Secția de Radioterapie s-a închis provizoriu ca urmare a lucrărilor de execuție ce se efectuează în cadrul proiectului extindere și reamenajare ale secției și pentru aducerea acceleratorului pe fondurile Băncii Mondiale. Pacienţii au fost înştiinţaţi, fiecare a semnat că a fost informat despre această închidere temporară a secţiei. Pacienţii pot urma tratament la unul din următoarele centre: Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Institutul de Oncologie Dr. Alexandru Trestioreanu IOB Bucureşti, Spitalul Colţea Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davilla Bucureşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov şi Institutul Oncologic Cluj-Napoca”, a anunțat managerul Spitalului Clinic de Urgență Sf.Apostol Andrei, Valentina Alina Dobrea.

Potrivit statisticilor, până la 1 august, la Spitalul Județean din Galați, aproximativ 10.000 de persoane din zona de sud-est a țării primeau tratament prin radioterapie sau figurau în bazele de date cu afecțiuni oncologice.

Secției dotată la standardele europene

La finalul lunii octombrie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Ap. Andrei din Galați va avea o Secţie de Radioterapie dotată la standarde europene. Proiectul are două componente și presupune ridicarea unei clădiri și modernizarea spațiilor existente. Noua construcție va costa peste 5 milioane de lei, va fi realizată cu fonduri de la Consiliul Județean și va avea camere de iradiere şi comandă, cabinete medicale, lift, sală de recepţie, vestiare, grupuri sanitare şi căi de acces subterane și supraterane. Cea de a doua componentă a proiectului este asigurată de Ministerul Sănătății, cu bani de la Banca Mondială, și presupune achiziționarea unui accelerator liniar de particule și amenajarea buncărului în care va sta aparatul.

La aceeași unitate medicală însă criza de personal se acutizează, fiind nevoie de sute de medici, asistenți medicali și alte categorii de personal, în condițiile în care posturile din organigrama instituției sunt acoperite doar pe jumătate. În ultimele luni, la Spitalul Județean s-au făcut mai multe anunțuri de angajare, dar la concursuri s-au prezentat foarte puține persoane.

Conform cifrelor prezentate de reprezentanții spitalului gălățean, din schema de personal lipsesc aproximativ 40% dintre medici și un sfert dintre membrii personalului mediu.

Criză de personal

„Criză de personal este atât la medici, cât și la cadre medii. La medici avem un grad de ocupare de 63%, la asistenți medicali 84%, la infirmiere 60%, la îngrijitoare 30%, la ambulanțieri și personal de deservire 27%, la muncitori 60%. În spital sunt 266 de medici, dar mai avem nevoie de încă 155 de medici”, a declarat managerul Spitalului Clinic de Urgență Sf.Apostol Andrei.

Creșterile salariale promise de Guvern nu au reușit să atragă personal calificat la spitalul gălățean. Chiar dacă numărul angajaților a crescut ușor în ultimul an, deficitul de personal este foarte mare, iar la concursurile de angajare vin foarte puțini specialiști.

„Sunt 2.042 de salariați în tot spitalul, în urmă cu un an erau 1.800. Deficitul de personal este unul deosebit. Pe data de 29.06. 2018, am scos la concurs 17 posturi de medici dintre care doar șase s-au prezentat. Avem deficit major pe neonatologie, neurochirurgie, neurologie, diabet”, a precizat managerul Valentina Alina Dobrea.

Medicii spun că spitalul din Galați este ocolit de specialiști deoarece aceștia preferă alte orașe sau pleacă în străinătate. De aceea, salariați unității medicale gălățene sunt nevoiți să lucreze numeroase ore peste program.

În fiecare an, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Galați ajung aproximativ 88.000 de pacienți, dintre care 39.000 rămân internați. Fiind cea mai mare unitate medicală din zonă, la spitalul gălățean ajung și mii de pacienți din județele Brăila, Tulcea, Vrancea și Vaslui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

4 Comentarii

  1. E inca bine!
    In 10 ani veti mai avea 10 medici in tot Galatiul!
    Judetele din Sudul subdezvoltat si din Moldova saraca se Depopuleaza cu Viteza luminii, uite maretul Teleorman!
    Profilul județului care a dat un Premier, miniștri și a populat statul la vârf

    – peste 13.000 de şomeri la o populaţie de 360.000, cea mai mare rată a șomajului din România
    – 9.066 de teleormăneni sunt asistaţi social
    – 22% din populaţie a plecat din Teleorman în ultimii 20 de ani, record în România
    – MINUS 10% este natalitatea din judeţ, cea mai mică din România la o mie de locuitori
    – 136 de automobile la 1000 de locuitori, rata cea mai mică din ţară
    – doar 54.000 de salariaţi are judeţul
    – 41,53% rata de promovare la Bacalaureat 2018, cea mai mică din ţară. Nu s-a obţinut niciun 10.

    E bineeeeeee, spun teleormanenii Vasilicai si ai lui Carmen si ai lui Dragnea!

    • De ce se prefera sa se vada numai partea rea,se intelege ca este rau ca se modernizeaza,se inlocuieste o mini bomba nucleara cu aparatura performanta?Vreti sa mai aruncati mizerie #rezistenta pe actuala guvernare care vrea,totusi sa iradieze oamenii in tara si nu la Viena pe sute de mii de euro de pacient?

  2. Daca se mentin salariile actuale or sa vina si medicii,numai un nebun se duce sluga prin straini,chiar si pe salariu dublu sau triplu decat sa stea acasa pe o leafa mai mult decat decenta

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.