Mii şi mii de cărţi vă aşteaptă la Bookfest 2018

Mâine se va deschide la Romexpo Salonul de Carte Bookfest 2018, care reuneşte peste 150 de edituri participante şi are ca Invitat de Onoare SUA.

Desfăşurată timp de cinci zile, în perioada 30 mai – 3 iunie, pe o suprafaţă de peste 15.000 mp, cu 50% mai mare decât în anii trecuţi, ediţia din acest an a Bookfest prilejuieşte întâlnirea cu nume de prestigiu ale culturii noastre – Adrian Cioroianu, Lucian Boia, Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu, Varujan Vosganian, Vintilă Mihăilescu, Andrei Pleşu, Tatiana Niculescu, Eugen Uricariu, Varujan Vosganian, Marius Oprea, Victor Neumann, Ştefan Mitroi, Acad. Răzvan Theodorescu, Aurora Liiceanu, Vintilă Mihăilescu… fiind doar câteva dintre personalităţile care marchează agenda salonului.

Potrivit organizatorilor, pentru împătimiţii de lectură circa un milion de cărţi vor fi oferite la această ediţie, cu reduceri care merg până la 80% din preţul de copertă. Sunt programate câteva sute de evenimente, proiecţii de filme şi lansări de carte de care publicul se poate bucura în cele cinci zile de Bookfest.

Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, Grigore Arsene preciza că anul acesta, Bookfest se va desfăşura în cel mai mare spaţiu expoziţional de la Romexpo.

Participarea SUA din acest an, ca invitat de onoare, se desfăşoară sub motto-ul Celebrating the South şi prilejuieşte publicului român întâlnirea cu autori americani din diverse domenii. Astfel, vizitatorii Bookfest se vor întâlni cu romancierul şi dramaturgul Domnica Rădulescu – stabilită în SUA din 1983, atunci ca refugiat politic; poeta şi autoarea de romane istorice Sarah Kennedy; poeta Tara Skurtu, stabilită la Bucureşti, şi Sucheta Rawal – apreciată autoare de cărţi pe teme culinare şi jurnale de călătorie.

Peste 20 de editori din Lituania şi Regiunea Valencia sosesc la Bucureşti pentru o serie de evenimente care au loc în cadrul celei de a XIII-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, anunţă Asociaţia Editorilor din România (AER).

Vizita oaspeţilor străini, reprezentanţi ai două importante asociaţii de editori – Associació d’Editors del País Valencià (AEPV) şi Lietuvos leidėjų asociacija (LLA) -, este parte a unui proiect european iniţiat în urmă cu doi ani şi al cărui partener român este Asociaţia Editorilor din România. Este vorba despre PUBCOOP, o platformă de cooperare europeană susţinută prin programul Europa Creativă care îşi propune să susţină editurile din cele trei spaţii culturale – Regiunea Valencia, Lituania şi România -, în competiţia internaţională cu editorii din ţările cu o bogată tradiţie a pieţei de carte şi cu o putere financiară ridicată.

„Vizita unei atât de consistente delegaţii de editori străini la Bookfest trebuie privită ca un semn de normalitate, deşi este o premieră: Bookfest trebuie să îşi dezvolte şi o componentă de tranzacţionare de drepturi, de discuţii profesionale şi în aceeaşi cheie trebuie citite şi celelalte evenimente pentru profesionişti din program sau amplasarea, tot în premieră, a unui stand al Agenţilor Literari la această ediţie Bookfest 2018”, a declarat Mihai Mitrică.

Programul vizitei editorilor din reţeaua PUBCOOP la Bookfest începe miercuri, la ora 12.00, la Romexpo, cu o Conferinţă internaţională pe tema educaţiei la care va lua parte şi E.S. Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Agenda include apoi mai multe întâlniri profesionale între oaspeţii străini şi profesionişti ai pieţei de carte din România.

Înainte de Boookfest 2018, editorii din Regiunea Valencia, Lituania şi România au mai avut o serie de întâlniri în 2017, în cadrul târgurilor internaţionale de carte de la Frankfurt, Paris şi Villnius.

Toate aceste reuniuni ale editorilor din cele trei spaţii îşi propun să pună bazele unor colaborări pe termen lung în ceea ce priveşte vânzarea de drepturi de autor, promovarea cărţilor şi a autorilor, precum şi dezvoltarea de reţele online dedicate profesionalizării angajaţilor din sfera publishingului din cele trei ţări.

Cooperarea editorilor din cele trei teriorii se va concretiza şi prin consolidarea unui portal online dedicat vânzării şi achiziţionării de copyright-uri: literarymarket.eu.

Asociaţia Editorilor din România (AER) a fost fondată în 1991 şi este principala asociaţie profesională a editorilor de carte din România, care reuneşte editori din toate domeniile de interes cultural. Asociaţia îşi propune în mod special să promoveze lectura de carte de calitate şi scrisul, să uşureze accesul cititorilor la carte din punct de vedere material şi informational, contribuind astfel la o liberă circulaţie a ideilor, precum şi la integrarea culturii şi limbii române în circuitul mondial de valori.

Asociaţia Editorilor din România se află sub egida Federaţiei Editorilor din România, care este membră FEP (Federation of European Publishers).

Unul dintre cele mai importante proiecte ale Asociaţiei Editorilor din România îl reprezintă Salonul Internaţional de Carte Bookfest, cel mai important eveniment internaţional de tip expoziţional din România. Început în 2006, Bookfest a ajuns să aibă acum ediţii în Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Tîrgu Mureş şi o altă ediţie internaţională în Chişinău (Republica Moldova).

În acest cadru, Editura Humanitas va organiza joi, în cadrul programului Statele Unite ale Americii, ţară invitată de onoare un eveniment dedicat seriei de autor Matei Călinescu şi ediţiei americane a volumului Viaţa şi opiniile lui Zacharias Lichter, publicat recent de prestigioasa editură New York Review Books (NYRB) Classics. Cu acest prilej, ambasadorul SUA în România, E.S.Hans Klemm, îi va aduce un omagiu, în acest context, celui ce i-a fost profesor – scriitorul Matei Călinescu.

 

Copiii vor avea propriul lor Bookfest – Bookfest Junior, un spaţiu dedicat exclusiv lansărilor şi evenimentelor pentru cei mici. Editurile Arthur, Booklet, Cartea Copiilor, Cartier, Casa, Casa Radio, Corint Junior, Curtea Veche Publishing, Diana, Frontiera, Humanitas/Colţul H Junior, Integral, Litera, Nemi, Niculescu, Polirom, TREI / Pandora M, dar şi distribuitori de carte pentru copii precum Maya’s Amazing Bookland (distributor Usborne) au pregătit pentru cei mici zeci de lansări de carte, ateliere şi evenimente interactive menite să-i familiarizeze cu minunata lume a cărţilor.

În ceea ce priveşte noutăţile pregătite pentru această ediţie de editurile participante, oferta este extrem de diversă. Astfel, editura Curtea Veche Publishing îi va aştepta pe cititori cu titluri noi din categoriile: beletristică, biografii, dezvoltare personală şi psihologie practică, dar şi cărţi pentru copii. Vizitatorii vor putea beneficia de promoţia 2+1 la majoritatea titlurilor, inclusiv la noutăţi, dar şi de reduceri mari (între 30% şi 80%) la peste 600 de titluri iar pachetele de cărţi vor avea şi ele 20% reducere.

Joi, 31 mai, la ora 18:00, celebrul psihosociolog francez Jacques Salome, autor a peste 70 de volume de psihologie, sociologie şi relaţionare, va veni la Bookfest pentru o mini-conferinţă şi pentru a lansa cea mai recentă carte a sa, Un strop de eternitate, apărută la editura Curtea Veche.

Valeria Salome, consultant şi formator în relaţii umane, soţia scriitorului şi autoarea prefeţei prezentului volum, va prezenta Un strop de eternitate publicului de la Bookfest, iar Jacques Salome va oferi autografe doritorilor. Invitat special la acest eveniment este Iuliana Alexa, redactor-şef al revistei Psychologies.

Cei care vor să îl întâlnească pe Jacques Salome, însă nu pot ajunge la evenimentul de lansare de pe 31 mai, vor avea această ocazie şi pe 2 iunie, tot în cadrul Bookfest, la standul editurii Curtea Veche. Începând cu ora 16:00, autorul va oferi autografe.

Scrisă cu „savoir” şi cu „saveur”, cartea pare construită pe o dinamică a înălţării: de la o sinteza a principalelor teme şi metode din cariera psihosociologului, trece prin autobiografie şi se sfârşeşte într-o scriitură distilată, rarefiată, pură.

Ce gasim in noua carte a lui Jacques Salome? Reguli de igienă relaţională, sfaturi pentru părinţii copiilor care nu vor să doarmă singuri, gânduri despre iubire şi cuplu, mărturisiri despre boală şi traumă, amintiri despre mamele de altădată şi despre un om care făcea pe arborele.

 

„Viaţa este un şir de miracole nemaiauzite” i-a spus Jacques Valeriei la prima lor întâlnire. Ulterior, i-a devenit sotie. În prefaţa acestei cărţi, Valeria a povestit: „Jacques stăpâneşte magia de a mângâia timpul, de a largi spaţiul vieţii, de a prelungi clipa astfel încât în ea să sălăşuiască un «strop de eternitate». (…) Această carte se doreşte o atingere suavă, mângâind stelele speranţei în infinitatea vieţii.”

Editurile Humanitas şi Humanitas Fiction vor expune peste 1.000 de titluri ce vor putea fi achiziţionate la reducere generală de 10%, dar ediţiile de colecţie vor beneficia şi ele de reduceri speciale. Humanitas Fiction celebrează SUA – invitatul de onoare Bookfest 2018 lansând volumul premiat cu Man Booker Prize în 2017, Lincoln între vieţi, de George Saunders, carte tradusă de Radu Paraschivescu şi care va fi prezentată sâmbătă, de la 12,30.

Şi la standul editurii Nemira de la Bookfest vor putea fi găsite circa 1.000 de titluri cu reducere generală de 20%, iar pachetele promoţionale vor putea fi achiziţionate la stand cu reduceri de până la 35%.

Editura Polirom a pregătit şi pentru această ediţie Bookfest un extrem de bogat calendar de lansări ale autorilor români şi străini, care acoperă o gamă extrem de variată de domenii, de la eseistică şi istorie, până la sociologie, ficţiune şi cărţi pentru copii.

La standul editurii Litera vor fi disponibile peste 1.000 de titluri, dintre care 400 noi, printre care Ordinea de zi, de Éric Vuillard, carte recompensată în 2017 cu cel mai prestigios premiu literar francez – Premiul Goncourt, sau volumul Omul suspendat, al autorului Saul Bellow, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1976.

De 1 iunie, Litera mică pregăteşte o serie de surprize şi evenimente pentru cei mai mici dintre cititori. Printre noutăţi se vor afla, în premieră la Bookfest, şi bestseller-urile clubului de carte dedicat copiilor şi adolescenţilor – Clubul Printre Litere: Poveşti de seară pentru fete rebele 2, noile apariţii din colecţia Micul Zen: Motoraş, un iepuraş fără astâmpăr; Nu mi-e somn!; Mă relaxez cu Anda, micuţa panda! şi Rina Ursulina e furioasă, dar şi Pookie puiul mamei din seria Aventuri de la Ham Hotel.

Peste 400 de titluri vor putea fi găsite şi la standul editurii Vremea, iar reducerile sunt de 20% la absolut toate titlurile. Editura Niculescu vine la Bookfest cu peste 500 de titluri, reduceri între 20 – 50% la orice titlu, 50% reducere la titluri din Colecţia de Dezvoltare Personală, pachete promoţionale la preţuri speciale şi o varietate de titluri interesante, disponibile la preţuri unice de 5 şi 10 lei. Vizitatorii vor găsi la stand o zonă dedicată cărţilor în limba engleză, titluri noi şi reduceri substanţiale de până la 50% la cărţile Oxford University Press.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât şi la toate evenimentele şi proiectele interactive programate pe durata acestuia. Programul de vizitare va fi: miercuri, 30 mai – 10:00-20:00; joi, 31 mai – 10:00-20:00; vineri, 1 iunie – 10:00-21:00; sâmbătă, 2 iunie – 10:00-21:00; duminică, 2 iunie – 10:00-20:00.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Ambasadei Statelor Unite ale Americii din Bucureşti. Pentru al treilea an consecutiv, Bookfest este organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

În următoarele zile vă vom prezenta minunata lume a cărţilor de la Bookfest.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Din pacate, la aceasta mare intrunire culturala nu se va aminti despre faptul ca odinioară a fost faurita o Romanie Mare iar anul acesta se implinesc o sută de ani de la acel eveniment. Nu, nu trebuie sa le spunem invitatilor străini la Bookfest ca sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire si ca suntem mandri ca suntem români. Se va lansa vreo carte dedicata Marii Unirii? Bineinteles ca nu!

    • Cine poate spera ca si acest “Bookfest” nu e altceva decat un Babel de cuvinte, organizat la scară comerciala bucuresteana, nu la una rationala si lucida. Dar unde sa cautam discernamantul într-o lume romaneasca a editurilor dominate de sensul ideologic actual, de combinațiile de free market si libertarianism social!!? Bookfestu’ este gandit mai degraba ca supermarket de o saptamana, ca platforma pt “produse editoriale” ale unor “intelectuali” politizați excesiv, ale unor mercenari producatori de maculatură ideologică subvenționată de diverse ong-uri. Se promoveaza si se vand “ cărți” ce nu contribuie la edificarea unor identități politice benefice în România, au doar un rol tranzacțional, de camuflare a acțiunilor de corupere a Puterii si de dezintegrare sociala. Mai avem scriitori umani a caror gândire sa fie ancorată în realități perene, care sa abordeze la scară umană si nationala problemele politico-sociale ale Romaniei? Mai avem editori ghidati de realism ,decenta si onestitate fata de cititori!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.