Miliarde de copaci sacrificaţi pentru uscarea tutunului

Producţia de tutun dăunează mediului la fel mult ca şi consumul de ţigări. Aproximativ 1,6 milioane de copaci sunt tăiaţi zilnic pentru producţia combustibilului necesar uscării ţigărilor, potrivit Societăţii Române de Pneumologie (SRP).

Un calcul simplu ne arată că 600.000.000 de copaci sunt sacrificaţi anual numai pentru uscarea ţigărilor, şi asta fără a fi luat în calcul procesul de fabricaţie a hârtiei pentru ţigarete, a ambalajului pachetelor de ţigări şi a promovării brandurilor.

Reprezentanţii SRP susţin că, în realitate, un copac din opt este tăiat pentru a acoperi necesarul producţiei de ţigări.

„Studiul scoate în evidenţă faptul că nivelul ridicat al consumului de resurse nu se datorează doar nevoilor de bază pentru viaţa de zi cu zi, ci şi producţiei altor lucruri, în cazul de faţă produse extrem de dăunătoare sănătăţii. În momentul actual, mai mult de trei sferturi din populaţia lumii trăieşte în ţări cu deficit ecologic, conform ultimului raport Living Planet, publicat de WWF în 2008. Practic, se poate spune că trăim pe credit ecologic. Lucrurile nu sunt ireversibile, în sensul că aceste pierderi ecologice pot fi remediate, dacă ne schimbam stilul de viaţă, astfel încât să ne situăm pe o traiectorie sustenabilă”, a declarat Luminiţa Tănasie, director de program, WWF Dunăre-Carpați România.

O cercetare a Yale University School of Medicine, citată de SRP, arată că, dacă fermierii ar planta legume pe solul unde plantează acum tutun, 10 până la 20 de milioane din cei 28 de milioane de oameni care suferă de foame ar putea fi hrăniţi.

De asemenea, aproximativ șase kilometri de hârtie sunt folosiți în fiecare oră pentru producţia de ţigări, ceea ce înseamnă un copac tăiat pentru fiecare 300 de ţigări produse.

Despre dependenţa de tutun

Conform Ghidului Societăţii Române de Pneumologie, fumatul este o boală şi nu un obicei, iar o boală trebuie tratată sub observaţia unui medic specialist.

Un fumător este dependent atât psihic, cât şi fizic, iar efectele dăunătoare ale fumatului se produc pe termen lung.

Studiile arată că nicotina din trei sau patru ţigări, dacă ar fi absorbită în întregime de organism, ar putea ucide un adult.

Pe lângă nicotină, ţigările şi fumul conţin şi aproximativ 4.000 de substanţe chimice. Aproape 43 dintre acestea sunt cauza cancerului.

Conform Organizației Mondiale a Sănătăţii, la nivel global, 5 milioane din decese sunt înregistrate anual din cauza consumului de tutun. Se preconizează că, dacă situaţia nu se va schimba în următorii ani, rata va creşte la 10 milioane decese cauzate de fumat în 2030.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.