Ministerul Finanţelor a blocat un export către Siria

Lui Jihad El Khalil, controversatul latifundiar libanez care, împreună cu mai mulţi arabi, deţine una dintre cele mai mari societăţi agricole din ţară, Agro-Chirnogi SA, i-au fost blocate fondurile şi resursele economice deţinute de firma respectivă din cauza exporturilor interzise către Siria.

Măsuri restrictive împotriva Siriei

Prin Ordinul 1143/18 septembrie 2015 al ministrului Finanţelor Publice “se dispune blocarea fondurilor şi resurselor economice deţinute de Societatea Comercială Agro-Chirnogi SA, cu sediul social în Călăraşi, comuna Chirnogi, menţionate în declaraţia vamală de export nr. MRN 15ROCT1970E0117205 şi factura nr. 201500809 din 18 septembrie 2015”.
Această măsură extremă a fost luată în baza “Deciziei 2011/782/PESC a Consiliului din 1 decembrie 2011 privind măsuri restrictive împotriva Siriei” şi a „Regulamentului (UE) nr. 36/2012 al Consiliului din 18 ianuarie 2012 privind măsuri restrictive având în vedere situaţia din Siria”.
Conform art.19 alineatul 1 din Decizia 2011/782/PESC, al capitolului 4 “Îngheţarea fondurilor şi a resurselor economice”, “Se îngheaţă toate fondurile şi resursele economice care aparţin, se află în proprietatea ori posesia sau sunt controlate de către persoane răspunzătoare de represiunea violentă împotriva populaţiei civile din Siria, precum şi de către persoane şi entităţi care beneficiază de pe urma regimului sau care sprijină regimul şi de către persoane şi entităţi asociate acestora, astfel cum figurează pe listele din anexele I şi II.”.
Aşadar, Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice, a luat o măsură excepţională pentru o situaţie, probabil, foarte gravă. Spunem “probabil” pentru că surse din Ministerul Finanţelor Publice ne-au spus, sub rezerva păstrării anonimatului, că singurii care ar putea oferi amănunte despre acest caz, probabil, grav, sunt cei de la Serviciul Român de Informaţii şi, poate, şi conducerea Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

Filat de SRI şi anchetat de DIICOT

Grupul de firme controlat de Jihad El Khalil, Maria Trading şi Agro-Chirnogi, ocupă o poziţie cvasimonopolistă pe piaţa cerealelor din Bărăgan şi un loc pe podium între agricultorii României. Administrează peste 30 de mii de hectare de teren agricol şi exportă anual între 800 de mii şi 1 milion de tone de cereale achiziţionate de la fermierii din toată ţara.
Jihad El Khalil a fost cercetat într-un dosar instrumentat încă din anul 2010 la DIICOT pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat. În august 2014 procurorii DIICOT au făcut percheziţii în mai multe judeţe, după ce au calculat un prejudiciu de 30 de milioane de euro. Anchetatorii susţin că libanezii ar fi exportat, în perioada 2010-2011, cantităţi uriaşe de cereale disimulând provenienţa reală a mărfii. Deşi cerealele proveneau din Turcia sau Liban, membrii grupării declarau că acestea au fost produse în România, după care le reexportau în ţări extra-comunitare şi îşi deduceau ilegal TVA-ul.
Jihad Al Khalil este identificat de procurori ca fiind capul rețelei.
Conform unor surse, SRI a monitorizat activitatea libanezilor înainte ca aceştia să fie investigaţi de DIICOT. Concluziile au fost incluse într-un raport asupra evaziunii fiscale, prezentat în anul 2010 într-o şedinţă CSAT. Potrivit surselor, grupul Maria Trading şi Agro Chirnogi realizau tranzacţii fictive cu cereale folosindu-se de un mecanism sofisticat de fraudare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marian Ghiteanu 46 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.