Exerciţiu MILITAR de amploare. ”Presupune recuperarea unei baze ocupate”

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat, marţi că  5.000 de militari şi 320 de mijloace tehnice, din şapte state aliate şi partenere, vor participa, în perioada 5-24 mai, la exerciţiul multinaţional SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24 al Comandamentului Forţelor Terestre ale SUA în Europa şi Africa (USAREUR-AF).

România participă la acest exerciţiu cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice.

”SWIFT RESPONSE 24 este un exerciţiu specific misiunilor de desant aerian, al cărui scenariu presupune recuperarea unei baze militare ocupate, prin realizarea superiorităţii aeriene, paraşutarea unei forţe aliate şi executarea de trageri reale în poligon (LIVEX). Pe teritoriul României, exerciţiul este condus de Forţele Armate Germane în parteneriat cu Forţele Terestre Române, cu sprijinul Forţelor Aeriene Române”, au precizat reprezentanţii MApN.

Ei au adăugat că, în timpul exerciţiului, va avea loc una dintre cele mai mari operaţiuni de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu implicarea a aproximativ 2.000 de paraşutişti din Franţa, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos.

”Principalele secvenţe ale exerciţiului se vor desfăşura în Baza 71 Aeriană General Emanoil Ionescu din Câmpia Turzii, poligonul Bogata din Turda, Centrul Naţional de Instruire pentru Luptă Getica din Cincu şi poligonul din comuna Ştiuca. De asemenea, se vor folosi facilităţi ale Bazei 90 Transport Aerian Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu din Otopeni, Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic Aurel Vlaicu din Boboc şi Aeroportul Banat din Caransebeş”, a menţionat sursa citată.

MApN a mai afirmat că militari şi coloane de tehnică de luptă, însoţite de echipaje de poliţie militară, se vor deplasa, începând de marţi, pe căi rutiere din ţara noastră către facilităţile de instrucţie de mai sus.

SWIFT RESPONSE 24 este condus de Corpul V al Forţelor Terestre ale Statelor Unite şi presupune operaţiuni aeriene comune pentru creşterea gradului de pregătire şi de interoperabilitate cu forţele aliate, contribuind la eforturile de descurajare ale NATO. Exerciţiul implică aproximativ 3.650 de militari din SUA şi 9.500 din statele aliate şi partenere, fiind programat să înceapă cu operaţii aeriene şi de desant.

Anul acesta, SWIFT RESPONSE este conexat cu exerciţiile naţionale QUADRIGA SOUTH din Germania, DACIA 24 din România şi SPRING STRIKE din Suedia.

Platforma de instruire DEFENDER 24 (compusă din exerciţiile SABER STRIKE 24, IMMEDIATE RESPONSE 24 şi SWIFT RESPONSE 24) este planificată de Comandamentul Forţelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) şi condusă de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA în Europa şi Africa (USAREUR-AF).

Exerciţiul se desfăşoară în perioada 28 martie – 31 mai,  include peste 40.000 de militari din 20 de ţări aliate şi partenere şi este cel mai mare exerciţiu al armatei americane din Europa. Acesta urmăreşte dezvoltarea instruirii în format aliat şi consolidarea capacităţii de apărare a Alianţei, fiind conexat cu exerciţiul STEADFAST DEFENDER 24 al NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. La cati parasutisti nu li se vor deschide parasutele si cate mijloace de lupta vor cadea ca bolavani la pamant pentru ca li se vor rupe ghingile parasutelor?

  2. hahahahah… 5000 de cadavre ambulante. FR a luat aeroportul cu o brigada de parasutisti si l-au tinut 4-5 zile pana s-a construit legatura cu grosul armatei.

  3. Daca baza ar fi ocupata de gagauzi, ar mai fi o sansa s-o recupereze. Daca o ocupa rusii, adios muchachos in vecii vecilor, amin……[Rumburak]

  4. In 30 aprilie 1945 și-a pus capăt zilelor cea mai scârboasă ființa umană a civilizației..

  5. Bine spune cineva mai sus: exercitiul inseamna sa te legi la cap fara sa te doara….Mai, Rusia a cerut si cere retragerea NATO la Berlin, nu a avut prententii sa va puna sa faceti exercitii militare sau flotari!

  6. Ca ce kilipir trebuie sa se retraga NATO la Berlin, daca toate tarile au intrat de buna voie si nesilite de nimeni in NATO?
    In NATO nu s-a intrat silit, cum s-a intrat in Tratatul de la Varsovia, care si ala era tot un pact. NATO n-a navalit cum a navalit ,,tratatul” in Cehoslovacia sau Ungaria.
    Si ca ce kilipir trebuie sa faca Europa, cum vrea Rusia? Europa s-a bagat pe muscali cand au facut revolutie 1917 si au devenit URSS? O tii danga-langa cu retragerea NATO la Berlin. Uite ca tarile din Est
    nu vor sa iasa din NATO, ba mai intra si altele, cand vad cat de periculosi sunt pigii muscali……[Rumburak]

  7. Sa vedeti ce „distractive” vor fi aceste exercitii atunci cind „baza militara ocupata” va fi desemnata Sevastopolul ! …

  8. Să te vad eu cum mai faci PLANURI DE LUPTĂ cu solnițele pe masa de bucătărie și bărcuțele de hârtie în cada de baie !
    Când or să-și așeZe CORTUL sub fereastra ta clanul de RomBoraci Cîrpaci, măR😜g
    ● RumburKK-StatMajoriZdu Gărzilor PATRIOTice Tulcene-RumburKK ●

  9. Am o problema cu cifrele…
    Primul paragraf: 5000 militari din tari partenere. Al doilea paragraf: Romania participa cu 2300 de soldati. TOTAL 7300 militari.
    Al saptelea paragraf: Exerciţiul implică aproximativ 3.650 de militari din SUA şi 9.500 din statele aliate şi partenere. TOTAL 13150 militari.
    Cati militari straini sunt pe teritoriul Romaniei in acest moment?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.