România cumpără zeci de obuziere

România ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud, compania producătoare, Hanwha, fiind singura care a rămas în licitaţia deschisă de Ministerul Apărării Naţionale, iar negocierile în acest sens continuă cu Guvernul român, transmite Agerpres.

„Raza maximă (a obuzierului K9) este de 54 de kilometri, este foarte rapid”, a declarat Heo Man Jung, cercetător principal în domeniul artileriei la Hanwha, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români. El a spus că în 2010 acest obuzier a fost folosit în momente de tensiune maximă în ţara sa.

„Am răspuns foarte repede când am fost atacaţi de Coreea de Nord”, a completat el. De asemenea, Heo Man Jung a subliniat şi mobilitatea obuzierului, care ajunge la o viteză de peste 67 de kilometri pe oră şi faptul că structura vehiculului protejează foarte bine militarii din interior. Mai mult, a arătat Heo Man Jung, K9 a fost creat pentru a funcţiona în orice tip de climat.

În vara anului trecut, MApN solicita trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm, de nivel batalion, 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte (pentru instruire).

Durata contractului de peste 850 de milioane de euro este de 60 de luni, iar finanţarea este din fonduri bugetare, potrivit anunţului de la acel moment.

Un sistem obuzier este compus din: 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate, pe şenile, nouă ţevi de rezervă, 12 maşini de specialitate de transport şi încărcat muniţii, nouă posturi de observare de artilerie auto-propulsate, o autostaţie meteorologică, trei mijloace de evacuare a echipamentelor avariate şi trei sisteme de cercetare acustică. Acestor componente li se adaugă proiectilele aferente.

Reprezentanţii companiei sud-coreene susţin, într-un comunicat de presă, că intenţionează să deschidă o linie industrială în România, pentru „a contribui la capabilităţile de apărare ale Forţelor Terestre şi la dezvoltarea industriei militare”.

Obuzierele de tip K 9 Thunder sunt operate în nouă ţări din lume, inclusiv cinci ţări NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda şi Turcia.

Marţi vor fi semnate mai multe memorandumuri între guvernele României şi Coreei de Sud, inclusiv în domeniul Apărării, în contextul vizitei oficiale a preşedintelui Klaus Iohannis în această ţară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Opriți -vă criminali împotriva umanității: SUA, NATO, UE, Occident cu genocidele, cotropirile, jafurile, manipulările, nebunia, distrugerile , înarmările, vânzările de arme distrugătoare a vieții pe Pământ!
    Nu sunteți stăpânii a miliarde de oameni, a tuturor resurselor, a Pământului, a Universului!
    Dezarmare, desființare armate, negociere, dialog în cadrul ONU cu toate guvernele, popoarele Omenirii!

  2. Solutia fara Razboi este retragerea NATO la Berlin….Dar nu vorbeste nimeni de solutia asta care e singura logica…Prin urmare toata lumea europeana face obuziere….se pregateste de Raboi, NATO vrea sa incorporeze si Rusia…fortat daca de buna voie nu vrea…Asa e de cand lumea….Un Imparat roman avea NATO al lui. Avansa prin NATO al lui, aduns Trupe de peste tot si apoi navalea intr – o Rusie care nu voia sa se supuna cu vorba buna….Asa fscea di Sultanul…Cand ataca o Rusie, aduna trupe din NATO al lui, tari care se supusesera demult, de buns voie, de drag…La fel si Hitler care pentru atacarea Rusiei adunase combatanti din 18 tari prietene de drag si de buna voie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.