Fiasco în chestiunea petrolului rusesc

Un grup de companii de asigurare occidentale atenţionează că plafonarea tarifară asupra petrolului rusesc a devenit imposibil de aplicat şi a avut ca efect doar creşterea numărului navelor petroliere care se adaugă flotei-fantomă ce livrează petrol rusesc la preţuri peste plafonul impus de grupul celor şapte mari state industrializate (G7) pentru a limita veniturile Rusiei, transmite Reuters.

Statele din G7 au convenit în decembrie 2022 plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl livrează statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură aplicată prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol, obiectivul fiind de a diminua sursele de venit prin care Rusia îşi finanţează războiul în Ucraina, reaminteşte Agerpres.

Complementar, UE a impus un embargo asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă, dar statele occidentale au gândit impunerea acestui plafon tarifar în locul unui embargou total în aşa fel încât să fie diminuate veniturile Rusiei fără a se crea o criză provocată de creşterea cotaţiilor petrolului ca efect al scăderii ofertei.

La mai mult de doi ani de la impunerea acestei măsuri, companiile de asigurare reunite în „The International Group of P&I Clubs” au emis o declaraţie în care menţionează că în acest timp plafonul de preţ asupra petrolului rusesc a avut un succes limitat, iar Rusia s-a reorientat către folosirea unei flote de petroliere proprii sau care să nu poată fi controlate de jurisdicţiile occidentale.

„Plafonul de preţ asupra petrolului devine tot mai inaplicabil pe măsură ce mai multe nave şi servicii asociate se mută în acest comerţ paralel. Estimăm că aproximativ 800 de tancuri petroliere au părăsit deja International Group Clubs ca rezultat direct al introducerii plafonului”, observă grupul ce reuneşte companii de asigurare ce oferă servicii pentru 87% din tonajul transportului maritim mondial, într-un document transmis parlamentului britanic pentru o dezbatere pe această temă desfăşurată marţi.

Oficialii americani şi europeni consideră însă că impunerea acestui plafon a reuşit să diminueze veniturile Rusiei, menţinând în acest timp fluxurile de petrol pe piaţa mondială şi evitând un şoc al preţurilor, iar numărul companiilor de transport maritim dispuse să transporte petrol rusesc a scăzut, ceea ce a complicat eforturile Moscovei de a-şi vinde petrolul.

Totuşi, există companii de asigurare ce oferă servicii încălcând plafonul impus, iar acestea ar trebui adăugate pe lista de sancţiuni asociate invaziei ruse în Ucraina, a declarat la dezbaterea din parlamentul britanic Tom Keatinge, director al „Royal United Services Institute’s Centre for Finance and Security”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

12 Comentarii

  1. Îi doare pe ruşi fix la banana de embargoul lor. Ipocrizie şi minciună. La tribună: EMBARGOU! şi-n dosul tribunei cumpără cu canistra petrol rusesc. Vă aduceţi aminte ce a făcut Orban? Le-a spus-o-n faţă: Faceţi ce vreţi cu gazul rusesc dar faceţi la voi în ţară. Ungurii nu vor suferi de frig şi nici gaz scump de la voi nu vor cumpăra!

  2. Recomand celor din G7 să vizioneze atent,foarte atent, filmul televizat al TV URSS,”17 momente ale unei primăveri”..
    Ba, voi sunteti proști..

  3. N-ar fi rău în să-și facă un test IQ eliminatoriu, respectivele”genii” politice și autonumitele „elite” înainte de a părăsi relaxarea, ocupația lor de bază și a-și trompeții mesianismele lor de doi cenți, gogoși umplute cu „logica” wishfull thinking-ului.

  4. Asta ar fi inclusiv și în interesul lor direct înainte de a se prăbuși odată cu civilizația pe care o urăsc că niște infatuați inutili ce sunt dar care i-a ferit de satârul islamului sau glontele KGB-eului.Poate c-ar trebui să-si pună raiul în aplicare prin alte părți, poate prin Sahara sau Atakama ori să se ofere voluntari pentru Musk și să ne lase.

  5. Ce mai, „Atlanticii” sunt slabi jucatori de Sah, iar cacialmaua de Poker nu merge cu Ursul, care-se stie-e mai destept ca Bizonul.

  6. Succese pe toate planurile.😆😆😆😆😆
    Mau putin si se huluie toata sandramaua progresista😆😆😆😆😆

  7. Demult tot scriam că totul este o escrocherie ordinară cu narcisici infatuați, accidentați la trapă umflați ca curcanii și dăștepți comparativ similar. Au un standard de care se țin ca să aibe de lucru și-n rest, le bate vântul praful între urechi.Pe scurt, nu vă mai uitați de jos în sus la ei pentru că m-aveți motive.Si ,apropos, cuvântul „demnitar” ar trebui schimbat cu „bugetar de lux” iar „elite” cu persoane cu handicap accentuat în relaționare și perceperea realității.

  8. Nu de alta dar „demnitarii” au orice înafară de demnitate iar”elitele” au probleme cu realitatea și logică elimentară.

  9. Bolsevicii nu se desmint. Ei DECID preturile. Alea cu piata libera, concurentiala, sunt doar LOZINCI pentru tampitei.

  10. Citești și te crucești !!!
    Cu ce drept și pentru ce cauză umanitară își permit descreierații ăștia să bulverseze Lumea ? :
    „Statele din G7 au convenit în decembrie 2022 plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl livrează statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură aplicată prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol, obiectivul fiind de a diminua sursele de venit prin care Rusia îşi finanţează războiul în Ucraina, reaminteşte Agerpres.

    Complementar, UE a impus un embargo asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă, dar statele occidentale au gândit impunerea acestui plafon tarifar în locul unui embargou total în aşa fel încât să fie diminuate veniturile Rusiei fără a se crea o criză provocată de creşterea cotaţiilor petrolului ca efect al scăderii ofertei.

    La mai mult de doi ani de la impunerea acestei măsuri, companiile de asigurare reunite în „The International Group of P&I Clubs” au emis o declaraţie în care menţionează că în acest timp plafonul de preţ asupra petrolului rusesc a avut un succes limitat, iar Rusia s-a reorientat către folosirea unei flote de petroliere proprii sau care să nu poată fi controlate de jurisdicţiile occidentale.”
    O fi Ucraina în NATO, sau în UE ? Că eu știam că-i vândută unor familii de kazari…
    Sau ăștia au cumpărat și UE și NATO ? ! 😎

  11. Asta-i ca și cu vizita lui Blinken în China unde a primit șapte de – NU !!, sau mai pe scurt un singur șut în coor !
    Un „Veni , vidi, vicii” sau „Veni, vidi, kanci ”! 😎 😉

  12. Am înțeles mișcarea. Văzând ca toate armele livrate Ucrainei au fost inutile, occidentalii s-au gândit să-i atace pe ruși cu o armă letală: vor să-i facă să moară de râs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.