Ciolacu a luat în Turcia jumătate din Guvern

Premierul Marcel Ciolacu, însoţit de o delegaţie de miniştri,a ajuns la Ankara, într-o vizită oficială, la invitaţia preşedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, vizita oficială constituie un moment cheie de la stabilirea Parteneriatului Strategic între România şi Turcia, în decembrie 2011, prin operaţionalizarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, echivalentul şedinţelor comune de guvern.

Consiliul va fi coordonat de prim-ministrul României şi de preşedintele Republicii Turcia şi va avea rol catalizator pentru consolidarea cooperării în domenii strategice de interes comun, dezvoltarea Parteneriatului Strategic pe toate palierele, dar şi extinderea colaborării în cadrul cooperării regionale.

Declaraţia politică include şi crearea unui mecanism de dialog bilateral, respectiv ‘Grupul de dialog politic’ la nivelul MAE, sub coordonarea miniştrilor de externe, se arată în comunicat.

„Lansarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt subliniază angajamentul României şi al Turciei de a întări relaţiile bilaterale atât în plan politic, cât şi economic, pilon de bază al cooperării noastre. Turcia este principalul partener comercial non-UE al României şi prima destinaţie extra-comunitară a exporturilor româneşti. Prin viitoarele proiecte în energie, transporturi, agricultură, industrie agroalimentară şi de apărare ne-am propus să creştem schimburile comerciale la 15 miliarde de dolari”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, citat în comunicat.

În anul 2023, comerţul bilateral s-a ridicat la peste 10 miliarde de dolari. Investiţiile turceşti în România se situau pe locul 14 în ceea ce priveşte ţara de rezidenţă a investitorilor, cu 18.755 de societăţi cu capital turcesc în martie 2024, precizează sursa citată.

În cadrul vizitei, miniştrii care îl însoţesc pe premier vor avea întrevederi cu omologii lor turci în vederea dezvoltării proiectelor comune dintre cele două state.

Vor fi semnate şi o serie de Acorduri şi Memorandumuri de Înţelegere privind cooperarea sectorială în domenii precum securitate socială, IMM-uri, turism, aspecte funcţionale privind activitatea misiunilor diplomatice ale celor două ţări şi urbanism.

În contextul vizitei oficiale, şeful Executivului de la Bucureşti va depune o coroană de flori la Mausoleul dedicat preşedintelui fondator al Republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk, din cadrul complexului Anitkabir din Ankara şi va participa la dineul de lucru oferit în onoarea delegaţiei române de preşedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan.

Alături de şeful Executivului, participă viceprim-ministrul Marian Neacşu, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, Adrian Veştea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Muncii şi Solidarităţii sociale, Simona Oprescu, preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

13 Comentarii

 1. Schimburi 15md,adica 12md import(autobuse,tractoare,utilaje,legume) si 3md export (busteni,fier vechi).

 2. Pe Ponta si pe Firea i-a luat cu el?Ca astia doi erau familiarizati cu obiceiurile turcesti:o portie de rahat cu perje si un ceas cu-rubine,dupa care vin cu autobuze,tramvaie,etc., fara numar

 3. Singurii prieteni care ne-au rămas sunt turcii! Marea Neagra nu se pune că e lac rusesc! Sper sa fi luat cu el si niste covrigi de Buzău!

 4. Au mers trădătorii să ne mai ndatoreze cu câteva miliarde, cine știe cât armament mai cumpărăm și de la sultan

 5. Cumva pentru armament pentru ukraina, adică, drone ‘Bayraktar’ și ce mai poate achizitiona?

 6. Ciolacul e peste tot!La PSD nu merge cu vrăjeală trebuie fapte .
  Covrigarul cum îl numiți voi tefelistii, răutăcioșii și invidioșii ,face treabă nu vorbe!
  Nu vă place da nu-i după voi!
  Și „nea Cornel”îi cântă prohodul într-o vreme își dorea să plece,să nu-l mai vadă, noroc că nu s-a întâmplat!
  Rareș Bogdan e negru de ciuda !

 7. + 10 !🎯
  Și o mega-moschee în Bu🌈ești, măR🤮g …
  ●}RumburKK- PeZeDea IliciEsciană TL & TM -RumburKK{●

 8. Ai îmbătrânit degeaba !
  Ciovrigaru face un 💩, măR🤣g…
  ●}RumburKK- PeZeDea IliciEsciană TL & TM -RumburKK{●

 9. Ciolacu a luat în Turcia jumătate din Guvern. Mai bine il lua tot si ramanea cu el acolo. Oricum, in tara nu se cunoaste ca avem guvern.

 10. Ciolanul pierzator cauta sa-si faca imagine, se poarta deja ca un presedinte. Da cine il alege pe Ciolan ? Poate doar serviciile implicate in alegeri, ca de obicei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.