Prețul gazului se prăbușește

Prețul gazelor în Europa a atins un minim al ultimilor trei ani, atingând 250 de dolari/1.000 mc, la fel ca în vara anului 2021, potrivit datelor centralizate ale hub-ului de la Amsterdam, cel mai mare din Europa, relatează Azernews.

Reamintim că, ulterior invaziei Rusiei în Ucraina, gazul ajunsese și la 1.000 de dolari pe mia de metri cubi.

În timpul licitațiilor de ieri, prețul de închidere a coborât sub 250 de dolari, o scădere de 3,9% față de pragul de joi al bursei.
Pe 23 martie, prețul contractelor futures pentru luna martie pe indicele TTF (Title Transfer Facility of the Netherlands, cel mai lichid centru virtual de tranzacționare din Europa) a fost de 249,9 dolari.

Încălzirea vremii, nivelul mare al stocurilor din depozite – încă pline pe aproape 50% în majoritatea țărilor europene, coroborate cu o scădere drastică a consumului industrial au prăbușit prețul gazului. Situația este aceeași și în România, depozite pline, consum industrial anemic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1069 Articole
Author

19 Comentarii

 1. AzoMures ? Alro Slatina ? Alum Tulcea ?
  Alte combinatele de ingrasaminte chimice șamd ?
  Hai, să aibă oamenii de lucru, nu să bea ajutoarele sociale la bufet sau să le joace la păcănele, măR😪g…

 2. Pe noi ne intereseaza pretul la care-l cumpara romanache de la furnizor, nu pretul la care cumpara furnizorul de la producator.
  Romanache plateste la fel de mult. De aici inteleg ca furnizorii cumpara ieftin si vand scump. Adica se imbogatesc porceste pe spinarea cetatenilor. Sa nu ne facem iluzii, gazul achitat furnizorului este pretul integral… o parte plateste romanache din buzunarul propriu iar o parte subventioneaza statul tot din buzunarul contribuabilului.

 3. O să ajungă la 50-60$ dar în Romania prețul crește că așa vor escrocii din politica românească!

 4. Noi , deștepții gayeuropei plătim 4 110 de EURO, mia de m3, șmecheri ce mai, 17 părți STATUL ROMÂN, 3 părți consumatorul casnic, asta da afacere pentru stăpânii sclavilor de sclavi ! Alooo, DNA-ul? Tăcere…. De 40 de MILIARDE de EURO cumpărăm fier vechi, sub formă de armament amerloc, de 2 miliarde submarine franjuișești de cadă de baie etc, etc…… Săraca țară bogată încăpută pe mâna străinilor… SLAVĂ PĂCII, suboamenilor !

 5. Noi , deștepții gaieuropei plătim 4 110 de EURO, mia de m3, șmecheri ce mai, 17 părți STATUL ROMÂN, 3 părți consumatorul casnic, asta da afacere pentru stăpânii sclavilor de sclavi ! Alooo, DNA-ul? Tăcere…. De 40 de MILIARDE de EURO cumpărăm fier vechi, sub formă de armament amerloc, de 2 miliarde submarine franjuișești de cadă de baie etc, etc…… Săraca țară bogată încăpută pe mâna străinilor… SLAVĂ PĂCII, suboamenilor !

 6. Pretul gazului, principala arma pe care miza Putin sa destabilizeze Occidentul s-a …fasait..

 7. Putin fierbe! La aragaz, se înțelege! Să pierzi tu principalul atu în fața europoilor asta e incredibil! Mai lipsește să se prăbușească și prețul petrolului, și sa vezi ce rapid se dezlipesc sauditii de cizma rusească și încep sa pupe iarăși bocancul amerloc!
  Proastă, ideea cu BRICS! Nu.pentru Rusia, care a reușit să găsească cîteva gîște bune de jumulit, ci pentru furnizorii de materii prime din țările slab dezvoltate economic, care au reușit să le impună statelor dezvoltate o scădere a consumului de asemenea materii prime, ce duce, în mod logic, la scăderea cererii, și deci la scăderea prețului de vînzare!
  Prețul la gaz începe să fie decis de chinezi, care îl cumpără foarte ieftin de la ruși și asta duce la o scădere a prețului gazului în toată lumea. China cîștigă , Rusia pierde, Europa respiră, BRICS se destramă.
  Ce simplă era rezolvarea ecuației ,ce părea de nerezolvat datorită multitudinii de termeni! Cînd cei mai mulți termeni s-au dovedit a fi de fapt zero, în final a ieșit un mare ZERO!!
  Slava Putina! Na ghilotina!!!
  NINGE PE BRICS!

 8. Poa’ să crească poa’ să scadă… prețul plătit de consumator doar va crește.

 9. M-am legat cu teava de gaz la Adam, cand se trezeste scrie pe ea Amsterdam.

 10. @tibi1 spune:
  24 feb. 2024 la 16:00

  „Pretul gazului, principala arma pe care miza Putin sa destabilizeze Occidentul s-a …fasait..”
  Nu s-a fasait.
  Ti-a scazut cumva pretul pe MC (sau kw) pe factura? Nu cred. Platim la fel de mult ptr gaz. Si cetatenii si statul roman ptr partea compensata tot din banii contribuabililor.

 11. Prețul gazelor se prăbușește în Europa,cu o mică corecție,RO nu face parte din Europa,că urmare prețul la noi e triplu cu tot cu compensarea de la guvern.Pentru cine nu înțelege prețul în dolari e de 0,25 dolari/ m3 iar pe plaiul mioritic al lui Ciolacul și Iohannis e de 3,1 lei/ m3.

 12. Așa și la omul de rand la producătorii mici când se aliniază prețul? In ce țară trăim? Aveam 7 servici da niciuna nu se ocupa de problemele reale.

 13. @Slava Putina, na ghilotina! : ai o logică, să-ți trăiască! 😂😂😂 Asta înseamnă să fii analfabet funcțional.

 14. 250$/1000mc=0,25$ daca consideram 1$=4,6 lei oficial este 4,597 lei atunci un mc de gaz este 1,15 lei, Iar noi in Romania avand gazul in „ograda” suntem obligati sa-l cumparam cu 0,31 lei/kwhX10,5 kwh/mc=3,255 lei/mc. Muktumim Ciolacu, Virgil Popescu, Burduja si marelui Iohannis manuitorul de guverne. deci noi platim de 2,83 ORI fata de pretul european pt cei ce nu au zacaminte in tara lor si tebuie sa primeasca prin transport din diferite surse.

 15. Nu stiu de care Europa vorbeste smecherul asta,ca unde sunt eu nu s-a prabusit decit vecinul cind a venit manga acasa ieri.

 16. “Consum industrial anemic”. După războiul devastator contra industriei României ducând la dispariția industriei, cu ultimul asalt contra industriei chimice industria de îngrășăminte, prin scumpirea gazului și sufocarea pieței cu îngrășăminte ucrainene obținute cu energie subvenționată, se constată industria omorâtă consumă anemic. Să vezi când nu vor mai fi termocentrale pe cărbune ci toate pe gaz metan preț la gaz cât casa și ticăloșia tip TVA numită Taxa de carbon ce va fi de 10 ori cât gazul. Încă în factura de gaz și factura de curent nu apare Taxa de carbon explicit, dar dacă UE continuă pe toboganul prostiei și nu se desființează, urmează!

 17. Prețul l-a prăbușit G7 să i-o dea la temelie lu’ putin. Pentru producător, consumatorii ciocu’ mic și buzunarul larg.

 18. Nu va e rusine? De la 3.15 lei/mc a scazut la 3.25 lei/metrul cub. Degeaba productaorul il ieftineste daca furnizorul , complice cu statul Roman nu-i scade pretul . Asa si cu benzina. Statul ne jecmaneste , ne ia si pielea de pe noi , stam la 18 – 19 grade in casa si factura de gaze tot 800 lei este .

 19. @Eduard M😪tZ spune:
  24 feb. 2024 la 13:14
  AzoMures ? Alro Slatina ? Alum Tulcea ?

  -combinate chixo-comice bolshevice
  FARA DREPT!
  (trebuie blestemate,
  arse si imprastiate)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.