Ororile comunismului. 340 de morţi la Siret şi o primă victorie

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunţă că judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti sesisează Curtea Constituţională în dosarul privind victimele-copii din căminul-spital de la Siret din timpul regimului comunist.

Potrivit unui comunicat, IICCMER salută decizia Curții de Apel București care a admis solicitarea Institutului de a putea sesiza Curtea Constituțională cu privire la ordonanța de clasare a dosarului referitor la crimele comise de regimul comunist privind sute de copii supuşi la tratamente neomenoase la Spitalul pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret.

„Pe 25 iunie 2018, IICCMER a înaintat un denunţ către Parchetul General cu privire la săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflați în Spitalul pentru copii neuropsihici cronici Siret. Denunţul făcea referire la perioada 1 ianuarie 1980 – 22 decembrie 1989, în care au murit 340 de minori.

Pe 13 martie 2023, un procuror de la Parchetul General a emis o ordonanţă de clasare în acest caz, iar pe 7 aprilie 2023, IICCMER a depus o plângere împotriva acestui document, pe care îl considera nelegal şi netemeinic, la procurorul ierarhic superior.

Plângerea noastră a fost respinsă de procurorul ierarhic superior, invocându-se faptul că IICCMER nu ar avea un „interes legitim” pentru a formula o asemenea cerere, nefiind o veritabilă victimă implicată în dosar, ci un simplu denunțător.

După ce ne-a fost comunicată această soluție (21 martie 2024), am formulat o nouă plângere împotriva Ordonanței de clasare, conform art. 340 alin. 1 din Codul de Procedură Penală, sens în care s-a format dosarul nr. 2477/2/2024 pe rolul Curții de Apel București.

Pe 17 mai 2024, un judecător din cadrul acestei instanțe a decis admisibilitatea sesizării IICCMER cu excepția de neconstituționalitate invocată în cauză, dosarul urmând să ajungă pe rolul Curții Constituționale pentru soluționare.

În cazul în care Curtea Constituțională decide că ordonanța de clasare a dosarului este neconstituțională, decizia de clasare nu mai are efecte legale. Cu alte cuvinte, dosarul va fi redeschis, iar procurorii trebuie să reia investigațiile și să continue procedurile legale.

IICCMER reiterează angajamentul său ferm față de adevăr și justiție, fiind motivat de dorința de a restabili memoria victimelor și de a aduce lumină asupra nedreptăților trecutului. Prin educație și sensibilizare, institutul poate și trebuie să contribuie la recunoașterea și reparația injustiției suferite de aceste victime, consolidând astfel rolul său esențial în apărarea drepturilor lor.

Este obligatoriu să ne asigurăm că suferința și nedreptățile suferite de acești copii nu sunt uitate și că responsabilii sunt aduși în fața justiției”, mai arată institutul.

Informații din dosarul IICCMER despre Spitalul pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret:

Localizat în partea de nord a României, Spitalul de copii neuropsihici Siret, numit sugestiv în limbajul localnicilor Orfelinatul Groazei, a fost înfiinţat 1956 prin ordin al ministrului Sănătăţii, fiind printre primele unităţi medicale din România comunistă dedicată afecţiunilor neurologice infantile.

În perioada 1956 – 2001 au fost internaţi la Siret 8586 copii, dintre aceştia pierzându-şi viaţa nu mai puţin de 1500. Din raţiuni de timp şi resurse umane limitate, ştiind că investigaţia este de mari proporţii, atât pentru IICCMER, cât și pentru Parchetul General, s-a ales pentru început perioada anilor `80. Pentru perioada de referinţă pentru care IICCMER a înaintat denunţul, cuprinsă așadar între 01.01.1980 – 22.12.1989, s-au înregistrat 340 decese, cu un maxim în anul 1981 de 81 de copii decedaţi, în timp ce în 1991, în noile condiții create prin implicarea unor organizații filantropice, registrele de stare civilă consemnează doar 2 decese.

Un aspect important este legat de faptul că numărul declarat al deceselor scade considerabil începând cu anii 1983 şi 1984 (12 decese în 1984), ca urmare a transferului masiv de copii către alte unităţi din ţară. Registrul spitalului consemnează transferul a peste 750 de copii în numai câteva zile de la finele lunii noiembrie 1983. Investigaţiile IICCMER vor continua pentru a putea determina traseul fiecărui copil transferat în acea perioadă.

Majoritatea deceselor aveau loc în lunile de iarnă, cauzele acestora fiind, într-o proporţie covârşitoare, afecţiunile pulmonare, urmate de epilepsii, afecţiuni cardiace, renale, hepatice, gastrointestinale etc. Pe grupe de vârstă, cele mai multe decese au fost consemnate în dreptul grupei 1-4 ani (mai mult de jumătate), urmate de grupele 5-10 ani, 11-18 ani şi peste 18 ani. O analiză asupra locului de proveniență al copiilor decedați demonstrează faptul că o mare parte a acestora proveneau din localități din judeţul Suceava sau judeţe învecinate, dar şi din zone mai îndepărtate precum Bucureşti, Bihor, Timiş, Dâmboviţa, Constanţa etc.

Contextul istoric declanşator a fost creat în anul 1966, când regimul comunist din România a iniţiat una dintre cele mai restrictive politici demografice pronataliste. Creşterea forţată a populaţiei, strict cantitativă, fără respectul față de om și fără asigurarea tuturor condițiilor decente de viață, a avut printre consecințe creșterea mortalității materne şi infantile, creşterea fără precedent a numărului de copii născuţi cu malformaţii congenitale grave, cu afecţiuni fizice şi psihice, cu diverse boli moştenite sau dobândite după naştere, mii de copii ajungând orfani şi un număr impresionant fiind abandonaţi.

Minorii ce necesitau protecție din partea statului erau împărţiţi în trei categorii: „recuperabili”, „parțial-recuperabili” și „nerecuperabili”. Diferențierea era făcută între o categorie de minori pe care statul încerca să-i „recupereze”, total sau parţial, pentru integrarea ulterioară în producţie, şi o categorie de copii în care statul nu era dispus să investească şi pe care nici măcar nu dorea să-i recunoască. Reabilitarea, chiar şi parţială, a acestor copii, care ar fi putut fi ulterior integraţi în muncă, solicita cheltuieli importante, la care statul contribuia doar parţial. Părinţii erau nevoiţi să acopere o parte din costurile îngrijirii copiilor, indiferent de situaţia lor materială. Nu puţine sunt cazurile în care familii monoparentale, cu venituri minime, sunt nevoite să plătească până la jumătate din acestea pentru întreţinerea minorului în cămin. Mai dificilă era situaţia minorilor orfani de ambii părinţi, lipsiţi de bunuri materiale sau rude, pentru care bugetul asigurărilor sociale nu avea prevăzute sume şi nici baza legală prin care să poată acoperi aceste cheltuieli. Pentru ideologia comunistă, doar omul sănătos intra în discuție, „rebuturile” fiind ascunse și, la limită, evacuate.

În urma analizei actelor de deces și a certificatelor constatatoare de moarte, efectuată de experții IICCMER și de o echipă de specialişti în medicină legală, s-a constatat că, pe de o parte, au existat rate crescute de mortalitate în cazul unor patologii ușor de prevenit sau de diagnosticat precoce şi de tratat corespunzător, iar, pe de altă parte, au existat cauze de moarte care susțin, prin specificul lor, concluziile cu privire la existența unui regim caracterizat prin tratamente neomenoase aplicate minorilor din spital.

Ca urmare a descoperirilor făcute, IICCMER a înaintat o sesizare penală către Parchetul General. Potrivit cadrului legal de funcționare, IICCMER este abilitat să efectueze investigaţii științifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist şi să sesizeze organele în drept.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

13 Comentarii

 1. „nefiind o veritabilă victimă implicată în dosar, ci un simplu denunțător.”

  -denuntzatorul ARE OBLIGATIA,
  asta spune legea,altfel poate fi tras la raspundere penala-tainuire,complicitate,etc:
  de aici rezulta imediat INTERESUL!

  cu alte cuvinte,
  sa spuna Justitia DACA denuntatorul si-a indeplinit datoria,
  sa-l scape de obligatie.

  @Nils
  -sa vezi ce Institut vor face palestinienii
  daca ….

 2. Rusine Ioana Radu! Rusine Cotidianul! Cum puteti publica magariile unui Strul si ale unui Nils?! Cenzurati in schimb tot ce nu convine globalistilor si purtatorilor de tichie. Copiii aia au murit in chinuri groaznice, iar romanilor li s-a rupt in paispe. Daca li se dadea liber la avorturi, nici nu le pasa de Ceausescu.

 3. Dar de crimele din 907 si 933 nu va place sa vorbiti? De crimele de la Doftana si Jilava tot ciocu’ mic? Ce javre! Va platesc peneleaua,usereaua si pesedeaua sa mancati castane? Inca nu v-ati saturat? Dar ciordeala de tot ce-au muncit comunistii de gastile care va platesc din 89 incoace, hoti de afaceri, astea nu sunt tot crime? Nu va e rusine sa tot mancati kkt de comunism si comunisti? Comunistii au scos tara din izana taranisto-liberala, daca nu erau comunistii cu astia dormeam la corturi, eram tot la bordeie,opinca si condeie. Ce-au construit astia: hotia,prostitutia,analfabetismul,baroniada politica, crimele si drogurile, gangsteri si interlopii, scoli care scot numai facaturi incompetente, autostrazi pestrite, care arata precum pishatul boului,semnalizari de cacao,mai toate sterpelite, separatoare una da alta ba,una verde, alta gri, pingelite si papucite,asfalt turnat de fel de fel de paparude precum valurile Dunarii, telefoane sterpelite,constructii din mucava care ard precum benzina,fereasca al de sus de un cutremur, scamatorii de aeroporturi, puhoaie de sarme si cabluri atarnate pe toate ulitele din orasele tarii, cartiere de-ti provoaca scarba sa stai prin ele, o capitala, o caricatura ramasa tot la nivel de mahala, un litoral imbacsit de fel de fel de caricaturi de constructii care mai de care mai hidoase, odioase si inghesuite, populate de fel de fel de lichele disperate dupa bani ,certate cu legea si designul arhitectural.Sunt multe de zis, dar chiorul nu le vede,sluga vede numai ce-i dicteaza stapanul.

 4. I-auzi! Ce cauta „institutul” asta-ntre institutiile tarii, sa toace banii munciti de altii? si de-unde-ati mai scos si „comunismul”, care, pâna acuma, n-a existat si nu exista decât în kibbutz-uri? „Copii din spitalul de neuropsihici cronici Siret”. Ce „tratamente neomenoase” inventeaza IICCMER care, pe deasupra, de parca n-ar sti ca actiunea penala se stinge la moartea subiectului si ca singura solutie la mascarada pe care-o face-o declararea drept inadmisibila a „plângerii”? nu va e rusine, îmbuibati toxici, si-nca si pe banul altora, @IICCMER(geti la dracu’ sa va ia de impostori!)

 5. Dar de Caminele de batrini din zilele noastre nu se sesiseaza nimeni ? Sa pus batista pe tambal si nimeni nu mai sufla o vorba de tot ce se intimpla in aceste Camine de batrini .Consider ca mediile sint vinovate pt. ca au inchis acest subiect si nu insista ca cei vinovati sa plateasca .Incercati doar din curiozitate sa vedeti ca incontiuare batrinii din aceste Azile sau Camine sint chinuiti si nu li se asigura aceleasi conditii pe care le au alte Camine sau Azile de batrini ,din celelalte tari europene .

 6. TOTI copiii aia au murit de frig si foame,
  le furau mancarea;evident ca e tot vina Partidului Comunist DE OCUPATIE din Romania;

  imediat dupa decembrie ’89 i-au deghizat in „sidoshi”,
  incredibil dar Emilian Imbri dictatorul medical cu covidu
  in 1988 tocmai se lansa pe „orbita shtiintzifica” cu hiv/sida,
  dadea si definitia,foarte progressista dealtfel:
  ” promiscuitate secsuala…PESTE 1’000 de parteneri (homo)secsuali pe an”

  peste o mie? -tie,vrabia malai viseaza!

  @Ileana Rollason cu khibutzu comnunist e placa lu Charlie!

 7. Dar azilele de batrani, azilele groazei in care ati omorat o intreaga generatie de batrani nascuti in comunism cand le anchetati???
  Dar pensiile de 200-300 euro ce nu le permit batranilor sa isi ia nici macar medicamente, cand le anchetati? Dar exodul a 6 milioane de romani, genocid economic, cand il anchetati? Dar indatorarea tarii dupa ce a fost lasata de Ceausescu fara nici o datorie, cand o anchetati? Dar vanzarea economiei si domeniilor vitale ale tarii, strainilor, cand o anchetati? Dar sanatatea gratuita ce era in vremea comunista si astazi e pe „asigurari” cand o anchetati? Dar mortii ce nu si-au putut asigura nici hrana si sanatatea pt .ca nu aveti un sistem social, cine o ancheteaza? As putea scrie ore in sir atrocitati comise de acest actual regim politico-social. Stiti cat are un copil cu handicap ajutor? Stiti ca un copil Roman nu se poate trata pt leucemie si cancer in Romania? Stiti ca asta e GENOCID? Stiti ca familii disperate de romani nu pot gasi donatori de maduva, organe si nici macar sange de teansfuzii pt copii lor? Asta nu e Genocid impotriva copiilor romani? Unde este banca de tesuturi, maduva, organe, a STATULUI ROMAN? NU A PRIVATILOR! STATI SI JUDECATI REGIMUL DIN ANII COMUNISMULUI CE A FACUT IMENS DE MULT PT ROMANIA COMPARATIV CU CRIMELE DE ACUM.

 8. Acest ‘Institut” este o CRIMA la adresa romanului de rand. Stiti cati copii au avut nevoie astazi de o punga de sange sau de maduva pt transplant, sau pt un organ pe care il asteapta de un an, doi. ACESTI COPII ROMANI NU AU PUTUT AVEA ACESTE LUCRURI PT CA ACEST ‘INSTITUT” CRIMINAL FURA BANI DI BUGETUL TARII INVENTAND STAFII. Parintii acestor copii au trebuit sa ia imprumuturi, sa apeleze la mila altora, sa aduca donatori de sange de pe la cunostinte pt a-si salva copii! Asta pt ca statul Roman a fost capusat de aceste „institute” platite din banii pensionarilor si muncitorilor romani. Asta in timp ce sistemul sanitar romanesc este pe „asigurari” si pe contracte private ce sub din bugetul si asa indatorat al tarii. Sunt copii romani ASTAZI nu in anii ’80 ce au nevoie de servicii medicale IMEDIATE si nu le pot avea. Asta in timp ce sefii acestor „institute” si ONG-URI SUG PESTE 2 MILIARDE LUNAR DIN BUGETUL INDATORAT AL TARII. La nivel national astazi, sunt inregistrati 200-300 copii cu leucemie ce nu au donatori compatibili iar Guvernul Roman capusat nu e in stare sa le ofere tratament. Stie „INSTITUTUL” asta? Asta nu anchetati? Cat aveti salariile? Care e salariul unui arhivar la voi? Dar seful al mare? E adevarat ca aveti salarii de peste 2000 de euro din impozitele pe pensiile romanilor? E adevarat ca seful vostru are salariul si masina unui guvernant? Prin desfiintarea voastra copii de azi so Romaniei ar trai mai bine. Guvernul Romaniei mele.ar putea oferi mai mult copiilor VII ai Romaniei mele.

 9. Bolsevicii au luat România în mizerie și au lăsat-o tot în mizerie. Diferența este că bolșevicii au avut puterea absolută, au făcut tot ce le-a trecut prin minte, au avut controlul total asupra tuturor resurselor, umane și materiale. Bolșevicii au scăpat ieftin, trebuia să li se pună piele-n băț de către mase pentru că au distrus pentru mult timp de acum înainte orice speranță de dreptate socială în lume.

 10. Prost ai ajuns, @maxtor, si mai scrii si ininteligibil, te plâng! Si copiii de care vorbesti erau handicapati mental din nascare si ai lor, milosi, nu-i asa?! îi abandonasera. La fel ca astazi, pe scarile unui spital sau ale unei biserici. De murit, or fi murit, fiindca speranta de viata a unui bolnav psihic e mica. Numai ca, de bine, de rau, aveau un acoperis deasupra capului si li se dadea si de mâncare, gratis, si se bucurau si de asistenta, à la casele de batrâni si de-atuncea, si de-acuma, si personalul din spitale le spala hainele si, poate, si pe ei, din când în când, cel putin. Si vad c-ai „uitat”de azilele groazei ACTUALE (dupa 2000), între care, langa Hunedoara, într-un castel fost al lui Nopcsa, în care copiii handicapati mental erau lasati de izbeliste. Unii-n mod sigur nu erau independenti motrice, aveau nevoie sa fie sustinuti ca sa mearga. Plus ca, dupa razboi, România ramasese si saraca, si cu despagibiri de platit, si fara cadre (medicale, inclusiv), de specialitate. Nu mai scrie tâmpenii, ca nu lucrezi la respectivul institut de paranoici. @Dan Olteanu: uite-te-n oglinda, daca vrei sa-l vezi pe Hitler.

 11. cotidianule postezi minciunile revizionistilor bolsevici dar Adevarul nu! Esti un ziar comunist condus de comunisti! Va trecem pe lista! Cand va veni vremea sa nu fiti surprinsi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.