Ministrul Agriculturii, întâlnire cu însărcinatul pentru afaceri al Ambasadei SUA

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian CHESNOIU, a primit vizita unei delegații condusă de David MUNIZ, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.

În deschiderea întâlnirii, oficialii din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii au transmis aprecierea pentru ajutorul acordat de Guvernul României refugiaților din Ucraina. În contextul economic intern al provocărilor aduse de inflația înregistrată în ultimele luni, eforturile țării noastre și apelul către unitate sunt extrem de bine venite.

Temele de discuție au vizat sistemul de irigații din România, raportat la provocările aduse de schimbările climatice din ce în ce mai prezente la nivel global, oportunitățile pe care le au fermierii pentru a crește randamentele producțiilor agricole, precum și învățământul agricol din țara noastră.

Ministrul Adrian CHESNOIU a întărit importanța parteneriatului puternic între cele două state în special în această perioadă în care pe plan intern ne confruntăm cu o creștere semnificativă a prețurilor la energie și gaze naturale, iar agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei a creat un context și mai dificil.

Dezvoltarea sistemului de irigații din România reprezintă un obiectiv prioritar încă de la preluarea mandatului de ministru. Recent au fost aprobate modificări ale legislației în domeniu care permit introducerea de sisteme locale sau microsisteme de irigat în ferme astfel încât tot mai mulți fermieri să aibă acces la echipamente de irigat care să îi ajute să obțină producții la un nivel ridicat. Ne dorim să creștem suprafața irigabilă, iar ținta noastră este să depășim 2 milioane de hectare irigabile, față de 1,3 milioane de hectare irigabile în prezent”, a subliniat ministrul Adrian CHESNOIU.

Un alt subiect de discuție a fost parteneriatul dintre Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu Ministerul Educației în ceea ce privește finanțarea liceelor agricole prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul căruia se va pune accent, pe de o parte, pe componenta practică și, pe de altă parte, pe cea didactică, în ceea ce privește adaptarea programei de studiu după nevoile reale ale fermierilor.

Educația în domeniul agricol va face diferența în viitor, de aceea trebuie să ne aplecăm spre învățământul agricol, pornind chiar de la ciclul gimnazial, continuând cu cel liceal și, mai departe, cu cel universitar. În contextul factorilor de risc cu care ne confruntăm trebuie să investim în educația copiilor noștri, cei care vor deveni fermierii de mâine”, a adăugat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

La rândul său, David MUNIZ, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, a precizat că pe piața din România activează companii agricole cu care se poate iniția o colaborare în această direcție, exprimându-și disponibilitatea de a contribui la acest obiectiv important al țării noastre. În acest sens, discuțiile dintre MADR și reprezentanții Ambasadei vor continua la nivel de experți.

Un alt aspect discutat pe parcursul întrevederii a fost reprezentat de măsurile pentru tranziția către o ”agricultură mai verde” și valorificarea acestora prin investiții în energie solară, biomasă sau biogaz. Cu privire la acest subiect, ministrul a explicat că o parte din Fondul pentru Modernizare alocat României va fi dirijat către fermieri şi către industria alimentară, astfel încât să se asigure independența energetică a acestor sectoare. ”Dacă fermele își vor obține independența energetică, vor deveni mai puternice și mai profitabile. Prin instalarea de panouri solare pe acoperișurile fermelor și pe canalele de irigații se va reduce în timp presiunea pe sistemul convențional de producere a energiei”, a subliniat ministrul Adrian CHESNOIU.

La finalul întâlnirii, oficialul român a declarat că România apreciază experiența și expertiza SUA în domeniul agricol, iar cooperarea dintre cele două țări trebuie să fie intensă în acest domeniu strategic. La rândul său, David MUNIZ și-a exprimat toată disponibilitatea de colaborare în beneficiul fermierilor, apreciind eforturile depuse de aceștia ca fermele lor sa devină cât mai competitive pe piață internațională.

Recomanda 1
Author

19 Comentarii

  1. S-a dat raportul la Licurici, sa vada ce mai pot exporta pe repede inainte, poate si identificarea terenurilor agricole proprietate a statului care sa poate fi „privatizate”, scoase din arenda producatorilor autohtoni si vandute catre Bill Gates si alte corporatii americane. COLONIE.

  2. Avand in vedere ca pamantul tarii l-am vandut , nu mai e romanasc , ci strainez , acu tre’sa facem pe banii nostri irigatii pt apropitari. C-asa-i in colonie !

  3. Ministrul imprudent al agriculturii și-a permis și nu o dată să afirme că în România nu va fi penurie alimentară și că vom avea ce să punem pe masă, adică și-a permis să-l contrazică pe nea biden și guriștii de la onu. Săracul, nu a înțeles ordinul codificat din declarațiile mai marilor. Acuma i s-a transmis direct ca să știe ce are de făcut..

  4. Unchiul Sam a scos Securistania la apel, pai ce faci Bobita, pe aici nu treci sa dai si tu buna ziua in ingleza ?

  5. @perfect.
    Exact la piesa baietilor de la „Timpuri Noi” ma gandeam si eu citind articolul. Intr-adevar traim timpuri noi.

  6. Romania trebuie sa fie infometata si sa raman dependenta 100% de importuri, iar ministrul nostru a luat „calea gresita a independentei agricole” ,ceea ce a determinat urgenta sa chemare pentru redirectionare!

  7. Mexicanul și-a chemat pe unul dintre cățelusii din kaolița dă la guWernare….[Rumburak]

  8. Un europarlamentar croat a declarat ceea ce stie toata lumea: UE a devenit al 51-lea stat american, dar fara drept de vot. Ce pretentii sa ai de la un bou din grajdul EU numit Romania?

  9. Ferit de intemperii,
    Grâul de toamnă
    Recepționat la timp
    Este asigurat
    Perfect.

    Oile placide
    S-au așternut la iernat
    Privesc nutrețul cu multă poftă
    Din care vor consuma iarna întreagă,
    Perfect.

    Oh,
    Totul e minunat,
    Oh,
    Minunat.

  10. Asa cum fiecare localitate din Romania se infrateste cu o alta de aiurea, cum fiecare mistret la granita de N cu cel din Ucraina, cum Carpatii Chelbosi la nord cu cei padurosi ai Ucrainei asa si graul romanesc – va infrati peste iarna/peste noapte – cu cel al ucraineanului in acelasi Raport Z.

  11. De asta îi urâm pe americani şi SUA! Sunt Jandarimii Lumii şi se comportă ca atare. Acel ministru trebuie să-şi dea demisia imediat.

  12. Nu bre, I s-a explicat cornutului patriot ”trendul”, de cum să produci haos și criză alimentară, cum să mai umflii prețurile, chiar de ai de toate, chiar in belșug,.Cum să faci de vină rusul și războiul, iar surplusurile să le dai pe arme,.evident ameicane..

  13. Posibil dialog: Scoateti tot ce aveti in hambare,incarcati la vagoane si la vapoare! Imediat! –Pai noi ce mincam? Uite ca asta ne intereseaza mai putin.Asteptati pina secerati ce ati semanat.Ai inteles ma?!!

  14. ….SĂ NE PARĂ BINE! SĂ NE TRĂIM CLIPA! DATA VIITOARE O SĂ-L CHEME RESPONSABILUL CU-CU CURĂȚENIA ȘI O SĂ-I DEA ȘI O MĂTURĂ…! DE FAPT A FOST CHEMAT SĂ I SE DEA ORDINUL : ARDEȚI LANURILE !AVEM NEVOIE DE FOAMETE PESTE TOT ÎN LUME ! ȘI –CIOCUL MIC -ALFEL AJUNGEȚI PRIZONIERI ÎN DONEȚK (și tot cu statut de mercenari)!

  15. @ marin – „nu mai cultivati terenurile „cu plantele voastre , ci , cu ale noastre . Acele OMG ,plante modificate genetic…..

  16. In contul sepcii cadou primit, plavanul a adus vestea „minunata”: Romania va deveni piata de desfacere si consum??! Poate acum si prin lege!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.