Ministrul Apărării, despre Suceava: Navă în derivă

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, compară Spitalul Județean Suceava cu o navă în timpul unei furtuni. „Acolo este o luptă contra cronometru pentru salvarea de vieți”, spune ministrul.

Problema spitalelor afectate de coronavirus „este una gravă, de maximă urgență și care cere măsuri ferme, radicale și imediate”, a scris Nicolae Ciucă, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Postarea lui Ciucă integral:

Problema spitalelor afectate în mod sistemic de răspândirea infecțiilor cu COVID-19 în rândul personalului medical este una gravă, de maximă urgență și care cere măsuri ferme, radicale și imediate.

Am răspuns, de aceea, cu maximă promptitudine, solicitării ministrului sănătății, de a contribui cu personal medical militar, și nu numai, la rezolvarea situației foarte grave de la Spitalul din Suceava.

Vreau să fie foarte clar: acest spital nu a fost MILITARIZAT, nu a trecut în subordinea MApN, nu a fost transformat într-o cazarmă, iar personalului medical de acolo nu i s-a cerut să se transforme în soldați care să execute fără crâcnire ordinele.

Situația de la Spitalul din Suceava poate fi văzută ca aceea a unei nave surprinsă de o furtună catastrofală. Nava s-a lovit de stânci și a început să ia apă, se află în derivă, fără motoare, fără cârmă, fără căpitan, iar la posturi cu mai puțin de 10% dintre marinari. Peste toate acestea, la bordul navei se manifestă mocnit și un incendiu. Pentru cine crede că exagerez, poate să vadă aici mărturia unui medic militar aflat la fața locului.

https://www.facebook.com/mapn.ro/posts/1660774334061810?__tn__=K-R

Într-o situație ca aceasta, nu este timp pentru alte discuții decât acelea despre măsurile urgente care se pot lua: aducerea la bord a unui căpitan și a unei echipe care să poată ține nava pe linia de plutire și să o scoată din furtună. Pentru asta, căpitanul chemat trebuie să ia măsuri urgente pentru stingerea focului și evacuarea apei, să aducă de pe alte nave o parte din echipaj și să-l recupereze pe cel rămas la bord, să repună în funcțiune sistemele esențiale ale navei și să ducă nava în siguranță, departe de pericol.

Despre asta este vorba la Suceava. Acolo este o luptă contra cronometru pentru salvarea de vieți.

Cei doi medici militari care și-au asumat, temporar, conducerea spitalului, împreună cu alți doi ofițeri care întregesc echipa de comandă, au misiunea de a readuce spitalul în zona de siguranță. Un spital care avea mai puțin de 10% din personalul medical apt de muncă. Un spital care a înregistrat un număr extrem de mare de infectări și, din păcate, și un număr foarte mare de decese.

Trebuie să știți că una dintre primele măsuri pe care le-au luat managerii numiți la Suceava a fost aceea de a aduce în acest spital 20 de cadre medicale militare (10 medici și 10 asistenți medicali), care s-au oferit voluntar de la Spitalul Militar din Cluj și care au asigurat reluarea activității în secțiile esențiale ale spitalului. În paralel, Spitalul Militar din Iași a preluat tratarea cazurilor non-COVID pe care spitalul din Suceava nu le mai poate trata.

Redresarea Spitalului Județean Suceava este esențială pentru lichidarea focarului de infecție din oraș și din apropierea acestuia. Totodată, spitalul trebuie repus în funcțiune nu doar pentru pacienții cu COVID-19, ci şi pentru a asigura tratamente de specialitate pentru întreg județul.

Măsurile de sprijin pentru acest spital nu sunt singurele pe care Armata României le-a luat acolo. Avem efective importante care contribuie la acțiunile de decontaminare a spațiilor spitalului și principalelor străzi din oraș, sunt militari care acționează alături de efectivele MAI în misiuni de ordine publică pentru supravegherea respectării restricțiilor de circulație și avem militari care distribuie produse de strictă necesitate în județ.

Revenind la Spitalul Județean Suceava, unul dintre cele mai mari spitale din Moldova, subliniez, din nou, că aici virusul s-a răspândit fulgerător printre personalul medical și pacienți. Multe vieți au fost pierdute. Importantă este acum scoaterea navei din exemplul nostru din furtună și mai puțin aspectele secundare. Orice alte discuții, mare parte dintre ele firești și justificate în vremuri normale, ar trebui să aștepte.

Cel mai grav ar fi acum să politizăm un astfel de caz. Am văzut multe luări de poziție, pe acest subiect, în rândul politicienilor și al altor analiști sau formatori de opinie. Deși este evident că pandemia COVID-19 nu are culoare politică, sunt sigur că astfel de păreri vor mai fi auzite. Nu le poate interzice nimeni să-și spună părerea și nu este problema mea să judec competența unor astfel de opinii și verdicte.

Am văzut și multe luări de poziție din rândul personalului spitalului, în mod deschis, sau prin opinii anonime. Aici sunt de făcut câteva precizări. Acești oameni au trecut printr-un stres extrem. Viața lor, a familiilor lor și a pacienților lor a fost pusă în pericol. Strigătele lor de ajutor, teama pe care o au pentru ceea ce se întâmplă în prezent și temerile pe care le au pentru viitor sunt de înțeles, sunt de auzit și sunt de luat în seamă.

Repet, în lipsa unor măsuri ferme, acest spital nu ar putea reveni pe linia de plutire. În lipsa unor măsuri ferme, s-ar pierde, în continuare, vieți, care altfel ar putea fi salvate. De aceea, cred că cei care trebuie să vorbească și să explice ce se întâmplă la Spitalul Județean din Suceava și cum poate reveni această instituție la menirea sa firească, aceea de a salva vieți, sunt cei care acționează acolo.

Însă trebuie să înțelegem că momentele acestea sunt mai puțin pentru vorbe, pentru explicații și mult mai mult pentru fapte, pentru măsuri urgente. Nu putem cere conducerii temporare a acestui spital să stea în dezbateri, în talk-show-uri și în interviuri interminabile. Numai ieri au fost aproape 40 de solicitări de interviuri în direct pentru conducerea spitalului. Sigur, este important ca opinia publică să înțeleagă ce măsuri se iau acolo, dar nu le putem celor care și-au asumat misiunea de redresare a spitalului să facă asta de la microfon. Misiunea lor este clară: salvarea spitalului, protejarea sănătății celor care, deși epuizați și copleșiți, își fac datoria cu eroism și devotament, și, cel mai important, salvarea pacienților.

Echipa care și-a asumat această enormă responsabilitate a readucerii încrederii la Spitalul Județean Suceava este formată din oameni competenți și care știu ce înseamnă sacrificiul și dăruirea. Am toată încrederea că vor reuși, iar noi vom face tot ceea ce va depinde de noi pentru a-i sprijini.

O altă echipă de medici și cadre militare și-a asumat o misiune la fel de grea, la Spitalul din Deva. Vor fi, probabil, și alte astfel de solicitări.

Iată că, în momente ca acestea, pentru care nimeni din lume nu ar fi putut fi pregătit pe deplin, sunt oameni în România care își asumă, fără ezitare, destinele și jurămintele pe care le-au depus: acela de credință față de Țară și Jurământul lui Hipocrate. Medicii militari nu pot face minuni, dar puteți conta că vor face tot ceea ce va depinde de ei pentru a-și pune competențele și propria viață în slujba semenilor lor.

Fiecare dintre cele câteva mii de militari și personal civil din MApN aflați acum la datorie pentru a asigura măsurile de combatere a efectelor pandemiei știe că de curajul, dedicarea și implicarea sa depind șansele de revenire a națiunii noastre la o viață normală. Fiecare dintre acești oameni, care și ei au familii, au părinți, au răspuns fără ezitare fiecărei cerințe și misiuni. Mulțumesc fiecăruia dintre ei și am încredere că vom reveni la lumină și la o viață normală!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Se pare ca SPitalul este proprietatea baronului Ghe Flutur el da ordine,face si desface.
    PArchetele protejeaza baronii PNL-PDL ul lui basescu.
    Toti baronii lui au fost ocoliti.
    Intarzierea in salvarea spitalului pt.ca Flutur are propriile idei,interese ,pt.ca „apara”spitalul, i s e datoreaza.AUtoritatile sunt neputincioase in fata lui Flutur,protejat de Iohannis .

  2. ..e o lupta in capul vostru sec de apv-isti imputiti..faceti si voi ceva pt. pensia aia speciala, sa va stea in git.

  3. Doar vocabularul si exprimarea lui basescu e valabila, nea comandant?! Ai fost si esti comandant de nave sau comandant al unitatilor militare? De ce confuzionezi institutiile?! La fel spuneai cand erai in afganistan, irak sau siria?

  4. In principal, la Suceava trebuie sa raspunda „politicienii pentru trepadusii” numiti de ei sa conduca „corabia sanatatii din Suceava la dezastru”, trebuie sa o faca, ar trebui PENAL, doar ca ei politicienii, ne-au sters din legi dreptul nostru al romanilor, orice parghie prin care sa-i tragem la raspundere penal pentru faptele lor. Apoi, unde naiba au urmat cursurile personalul medical de la Suceava, in vreo tara africana, nu cred, cred casi aia au reguli stricte … sa „articuleze ca .. eu nu vreau sa urmez un anumit itinerariu, sa imbrac aia sau aialalta.sa fac una sau ALTA ???????. Persnalul medical, trebuie sa aiba niste regului si procedee stricte, similar cu ele militare dar sigur ca nu identite ci adaptate sanatatii dar, regului strice pentru ca trateaza oameni, nu animale. Aceasta introi situatie de pandemie, sigur ca, pana la urma, Johannis a avut dreptate sa le retraga acel ordin, vina pentru dezastru de la Suceava, este comuna, conducerea „para malaiata politica si la comun cu parte din personal care pare a trai pe o alta planeta, sigur ca printre ei sunt si oameni de buna credinta care nu merita sa fie „dezonorati” si au inteles ca la aceste vremuri, trebuie sa fie mai multa strictete.

  5. @covid .- in mod sigur faci parte dintre rezvratiti din spitalul Suceava care … mai degraba prin actiunile lor duc la moarte oameni decat la viata. Priveste realitatea, adevarul, cum au fost infectati oameni nevinovati din cauza grandomaniei si prostiei conducerii si unei parti din personal care crede ca trateaza animale nu oameni. Nimeni nu a militariat spitalul ci doar, pentru o perioada scurta, s-a dorit intarirea rigorilor pe care o parte din personalul spitalului le-a tratat ca la „carciuma din sat”. Iar este rezultatul, cea mai mare contaminare cu COVID-19 din Romania.

  6. Cum luptati mai nemernicilor, daca nici acum doctorii de acolo nu au materialele de protectie necesare, iar asistentele acelea infectate, ALE VOASTRE si internate LA VOI, le tineti nemancate si fara nicio asistentza medicala? Nu vine nimeni sa le consulte, sa le prescrie medicamente, sa se uite la ele.
    Cu mancarea amarata pe care le-o lasati in caserole la usa si din care mananca cainii din curtea spitalului?
    Ati instaurat teroarea in spital, nimeni n-ar voie sa spuna ce se petrece acolo de frica sa nu-i dati afara.
    Vai de armata voastra! Aia este armata de ocupatie……[Leo]

  7. „Si dai si lupta si lupta si dai… Nu se putea neicusorule ca eu cu familia mea de la 48, eu Fluturas cu miile de oi, sa raman fara coledzi”.
    Apropo ca tot va omoara grija de oameni: cati bolnavi ati vindecat in closetul ala care ii ziceti spital?
    Daca va mai luptati cateva saptamani o sa-i terminati pe suceveni si veti continua lupta de clasa si-n restul Moldovei, in Oltenia si in alte zone psd-iste.

  8. Este o magarie ce au facut neghiobii de la varful guvernarii prezidate de Verner. Ce fac in plus acei militari spre deosebire de o conducere medicala obisnuita care si-ar fi facut corespunzator treaba in conditii de asigurare ritmica cu tot ceea ce se impunea. Ciuca bate in retragere fara a dovedi onoare militara, dupa cum s-au exprimat guvernantii toata tara a aflat ca s-a apelat la o conducere militarizata pentru disciplinarea personalului medical. Chiar sefii militari de la fata locului au dat declaratii in acest sens (sa fie placuti celor doi mari vinovati de la varful tarii) chiar la o zi, doua dupa ce au fost inscaunati acolo. Raul s-a produs, degeaba se incearca acum sa se dreaga busuiocul.

  9. Puteti citi postarea integral pe DefenseRomania.Dupa aceea puteti sa va exprimati punctul de vedere.
    Mie , personal , urmarind ce a aparut in media , mi de pare ca pe langa multele probleme din acest spital , cea de indisciplina generalizata si cea de lipsa de pregatire pentru combaterea epidemiei sunt cele mai importante.Poate cadrele medicale de acolo isi vor da seama ca trebuie sa isi uneasca eforturile pentru rezolvarea situatiei.In rest numai de bine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.