Milioane de pensii, aproximativ 82,5%, au crescut la recalculare, 13,8% se vor majora peste patru luni, la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a valorii punctului de referinţă, conform legii, a declarat marţi ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Pentru cei 3,8 milioane de pensionari recalcularea reprezintă o reparare a nedreptăţii care li s-a făcut anterior, când primeau pensii mai mici decât alţi pensionari care au muncit şi au contribuit la fel. Odată ce s-a înfăptuit dreptatea, ea nu poate fi anulată. Nimeni nu poate interveni pentru a le diminua sumele primite în plus prin care li s-a făcut dreptate. Toate deciziile cu pensiile majorate rămân. Niciuna dintre deciziile cu pensii majorate nu va fi anulată. Este nedrept că toată dezbaterea din media şi mai ales din mediul politic despre această reformă a pensiilor s-a concentrat pe pensiile care au rămas cu aceeaşi valoare în urma recalculării. S-au concentrat pe cele aproximativ 17,5% dintre pensii care rămân la aceeaşi valoare, dar în proporţie de peste trei sferturi vor creşte şi ele de la 1 ianuarie 2025, prin aplicarea mecanismului de indexare prevăzut în lege. Constat că cei care atacă această reformă sunt cei cărora nu le pasă de cei 3,8 milioane de pensionari care au fost nedreptăţiţi decenii întregi şi cărora li s-a făcut dreptate prin noua lege a pensiilor”, a explicat ministrul Muncii.
Ea a subliniat că „este o minciună gravă care se rostogoleşte în spaţiul public că un milion de pensii vor fi îngheţate”.
„Mă adresez celor care transmit această informaţie falsă şi care ştiu ca este falsă şi îi dezinformează în mod deliberat pe pensionari. Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare, 13,8% se vor majora peste patru luni, la 1 ianuarie 2025. Repet, peste 13% dintre pensionari vor beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2025, conform legii. Tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare. Mai rămân doar 4,4% dintre pensii care vor avea aceeaşi valoare după indexarea la 1 ianuarie. Ele vor avea aceeaşi valoare pentru că, astăzi, nivelul lor este peste contribuţiile plătite, comparativ cu ceilalţi pensionari. Cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeaşi valoare până când vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeaşi bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare”, a explicat ministrul Muncii.
Ea a subliniat că, în câţiva ani, diferenţele se vor echilibra.
„Repet, cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeaşi valoare, până când vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeaşi bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare, fiindcă asta înseamnă echitatea: cei care care au avut mai puţin decât li se cuvenea, să ajungă din urmă pe cei care au avut mai mult. În câţiva ani, aceste diferenţe se vor echilibra, iar în final toţi pensionarii care au muncit şi au contribuit la fel vor avea pensii egale”, a adăugat ministrul.
Potrivit acesteia, nicio pensie nu scade în urma recalculării.
„În acelaşi timp, e important de spus că cele 4,4% din pensii care rămân la aceeaşi valoare beneficiază de principiul de bază că nicio pensie nu scade în urma recalculării. Dacă nu ar fi impus principiul „nicio pensie nu scade”, cele 4,4% din pensii ar fi fost tăiate în urma recalculării pentru a fi adus la nivelul de contributivitate aplicat celorlalte pensii. M-am opus acestui lucru, nu am acceptat tăierea niciunei pensii. I-am protejat pe aceşti pensionari care primeau pensii peste nivelul lor de contributivitate, adică pensii mai mari decât cei ceilalţi pensionari care au muncit şi contribuit la fel”, a adăugat Simona Bucura-Oprescu.
Ministrul Muncii a subliniat că a apărat aceşti pensionari pentru că nu este vină lor că „legislaţia s-a modificat incoerent, în ultimele decenii”.
„Nu este vina lor că legislaţia anterioară le-a oferit pensii mai mari decât în cazul altor pensionari care au muncit şi contribuit la fel. Deci, nu cei 4,4% dintre pensionari au fost nedreptăţiţi, cum susţin acum, în mod fals, reprezentanţii unor partide, în goana lor după procente electorale. Cei 4,4% dintre pensionari au fost protejaţi să nu li se taie pensia, cum probabil ar fi încercat alţii care au mai încercat să taie pensii în România. Nedreptatea nu este la cei 4,4%, nedreptatea a fost la cei 82,5% dintre pensionari care au primit pensii mai mici decât ar fi avut dreptul. Celor peste 3,8 milioane de pensionari li s-a făcut dreptate prin această reformă a pensiilor. În concluzie, li s-a făcut dreptate celor 3,8 milioane de pensionari prin majorările obţinute în urma recalculării, nici o pensie nu scade. Acesta este adevărul despre reforma pensiilor din sistemul public”, a adăugat ministrul Muncii.
„rămân doar 4,4% dintre pensii care vor avea aceeaşi valoare după indexarea la 1 ianuarie. Ele vor avea aceeaşi valoare pentru că, astăzi, nivelul lor este peste contribuţiile plătite, comparativ cu ceilalţi pensionari.”
Astia sunt aia care s-au pensionat cu putini ani lucrati dar dupa 2019 cand indicele de corectie a fost de 1,4 (si probabil si altii cu indice mai mic din anii precedenti.) Adica au primit cu 40% mai mult decat au contribuit.
Si punctele de stabilitate discriminatorii date cu dedicatie tot din asa zisa dreptate fac parte? Dar pensiile de 1281 RON pentru toti puturosii care nu au contribuit 1 RON in viata lor la casa de pensii tot din asa zisa dreptate fac parte? Huo de talhari ce sunteti
‘Apazitia’unita USR+AUR, pe masura ce vin alegerile,simte ca inebuneste daca nu latra, musca sau urla!
Un subiect gras e cu pensiile ca au 800.000 de pensionari,oameni cu vechime minima in munca si cu pensii pe dizabilitati,din care cel putin 300.000 sunt simulanti care au trait cu pensii pe dizabilitati o viata si au si lucrat la negru,pacalind statul
Fortarea urgentării pentru introducerea pensiilor nesimtite in aceeași lege a pensiilor sa fie doar o lege, a creat un tăvălug chiar foarte bun in defavoarea oricaror politicieni din Romania! S-au grăbit la înșelătorii pensionari, buturuga revinde la expeditorii care au creat buturuga. Mahoarcă de la munca, e perfecta că partenera cu plavanul nesimțit, amândoi scot colții și urla in disperare sacadat doar aberații ca bezmeticii sa isi ascundă mârșăviile infracționale.
Scuze pentru limbaj, panarama asta vie de la munca împreună cu ‘buhaiul’ de la casa de pensii, mint de usucă pământul! Cică, urlau de 4-6 zile că, sunt mai mulțe pensii crescute, în jur de 3.800.000, azi aud pe gura toantei mincinoase, că, sunt in jur de 4.400.000 cu pensii scăzute dar rămân în plată dar nu vor modifica nimic în lege! Yeeessss! O lege a pensiilor in care sunt incluși luxoșii nesimțiți cu multe avantaje dedicate, nu se admite nicio modificare, chiar daca majoritatea pensionarilor rămân fără drepturile de pensii! Asta e legea! Asta prevede legea!
@ parere… spune:,
„aud pe gura toantei mincinoase, că, sunt in jur de 4.400.000 cu pensii scăzute ”
Unde ai auzit sau vazut tu asa ceva? Nu e prima oara cand debitezi ineptii pe aici. Cate clase ai, 2 ca trenul? 4,4 % nu inseamna 4,4 milioane de pensionari.
In urma recalcularii pensiilor, zeci de mii de pensionari s-au trezit cu pensiile mai mici cu vreo 25%.
guwernerul spune ca nu vor scadea fata de cuantumul din august 2024.
Asa e.
Insa, guwernerul, nu spune faptul ca acesti pensionari, cu pensiile reduse prin recalculari, vor avea pensiile inghetate timp de cativa ani(3-5 ani, cel putin) la nivelul din august 2024.
Pensiile speciale au fost dublate anul trecut si majorate cu 35% anul acesta.
Deci, guwernerul acesta este un Robin Hood pe invers: fura de la saraci si da la bogati.
Cu alte cuvinte…:
PSD = PNL = USR = Aceeasi mizerie.
IohaniSS+Ciuca+Ciolacu = Basescu+Boc
Doamna ministru Bucura a fost invitată la A3, în emisiunea care a avut-o că moderatoare pe Porumbel. Doamna ministru a turuit cum n-am văzut pe cineva s-o facă în trecutul apropiat. Invitații din platou au încercat să-i adreseze ministresei niscaiva întrebări. Misiune imposibilă, Bucura a vorbit peste ceilalți cu un tupeu inimaginabil. Iar Porumbel a arătat că e o slabă jurnalistă, scăpând hățurile din mână. Într-un final, ministresa a închis telefonul, fericită că a evitat răspunsuri la întrebări mai dificile. Concluzia, un circ total marca A3, absolut inconfortabil, iar televizorul meu a scăpat la milimetru să nu scap înspre el o ceașcă de cafea.
De ce dezinformați?
Nici o pensie nu se taie!
Un miner după douăzeci de ani de muncă primea cel puțin patru mii lei iar un cetățean care a lucrat patruzeci și cinci de ani primea sub tei mii.
Acuma minerul rămâne cu pensia in plata iar celălalt primește și el patru mii.Ce e rău în asta?
@deeper: scuze, s-a lipit in plus un zero. Cred că și la 3.800 s-a lipit un zero in plus. Scuze.
Pensionarii cu dizabilități sunt păcăliți cu: ‘ o să / în viitorul apropiat, etc. ‘, penibil!
mai fa socoteli….pensiile celor care indeplinesc conditiile dupa 1 sept. 2024 vor fi mult mai mici decit cele in plata ….
gresit…..mai citeste si informeaza-te….contributia este prioritara
Femeia asta minte cum respira !!!!! Ce tupeu jegos de infractor poti avea sa minti milioane de oameni, in public?? Chiar nu aveti constiinta deloc, hotilor ?!???!???????????????????????????
Pentru „Batranul”:
Ai dreptate: nici o pensie nu se taie dar se ingheata pentru 3-10 ani in timp ce pensiile speciale NECONTRIBUTIVE au fost majorate cu 100% in 2023 si cu 35% in 2024.
P.S.
Daca intrai intr-o mina, la cateva sute de metrii sub pamant, fac pariu ca dupa 10 minute urlai ca sa fii scos afara din mina.
Am vazut asta la cineva venit din Cluj care zicea ca nu e mare scofala sa intri intr-o mina.
Nici macar nu a apucat sa coboare cu colivia ca deja spunea ca vrea afara.
Te rog, măcar atât să faci pentru noi, că ești partizan de-a dreptul: recunoaște cinstit că ești membru PSD, și-atunci ai măcar circumstanțe atenuante pentru laudele tale la adresa guvernanților. Vom privi comentariile tale ca atare și nu te vom mai certa!
Sa citim art. 101 dupa ce a fost modificat de Plx 22/2023! *modificarea plafonului neimpozabil de la 2000 la 3000 lei*
Observam ca pensiile de la literele b) si c) au ramas cu plafonul neimpozabil de 2000 lei, deci, de ce a mai fost necesara modificarea articolului 100?
Acum chiar se bate cap in cap articolul 100 cu art. 101! Incoerenta modificarilor…
Art. 3 introdus este discriminatoriu pentru pensiile care au atat cuantum contributiv cat si necontributiv.
zeci de mii s-au trezit Valter COJMAN cu scripic mai putin, dar milioane au primit in plus fie pt ca au muncit mai mult de 25 de ani fie pt ca au fost barbati si li s-a impartit vechimea la 35 de ani nu la 25, fiind suparat se pare ca ati iesit inainte de 2010 cand vi s-a calculat raportat la 25 de ani si nici nu ati avut o vechime mai mare de 25 de ani, unii au pensie si cu o vechime de 10 ani pt ca prin anii ’80 se putea iesi la pensie cu doar 10 ani…
altii care nu aveau cum sa primeasca sunt din agricultura care nu au contribuit si care sunt incadrati la indemnizatie/pensie minima, mai exista si femei cazinice ele primesc 1/2 sau 1/4 pensie de urmas dupa sot.