Ministrul Victor Costache – un specialist pîrît

Un consilier pe probleme de sănătate al preşedintelui PNL Ludovic Orban a devenit între timp ministru al Sănătăţii, iar consiliatul său este deja prim ministru. La audierea din Parlament, conferenţiarul Victor Costache a fost întrebat şi despre dosarul penal aflat în curs de cercetare, despre care a spus doar că are calitatea de martor. Este vorba de un deces în urma unei operaţii efectuate de ministrul nostru. Drept pentru care nu ne vom amesteca în cazul declanşat de moartea unei paciente operate pe cord de conferenţiarul Victor Costache. Nu vom discuta nici despre prezența sa în Academia Recordurilor pentru o operaţie pe aortă pe care în România nu avea calificarea şi dreptul să o facă. Mai mult, nu ne vom întreba nici pe ce baze (în afara de legăturile cu gaşca de la Sibiu şi cu cîţiva apropiaţi ai lui Klaus Iohannis) conferenţiarul Costache a fost decorat de preşedintele României! Toate acestea sunt secundare sau numai bune de cercetat de către cei interesaţi sau de către cei în drept. Dar nimic nu ne împiedică să luăm în discuţie statutul de specialist în chirurgie cardiacă pe care îl are şi nu prea conferenţiarul de la Sibiu.

Conferențiarul Victor Costache de la Facultatea de Medicină a Univ. Lucian Blaga din Sibiu a lucrat în Franţa şi a obţinut de la Ordinul Național al Medicilor (Franța) o atestare conform căreia este calificat în specialitatea „chirurgie toracică şi cardiovasculară”. Virgil Costache a fost înscris în tabelul Consiliului Judeţean al Ordinului medicilor din Haute Savoie sub nr. 4803 din noiembrie 2010.

Dar asta era în Franţa! Domnul Costache, din dragoste de casă şi din dorinţa de afirmare, s-a întors în ţară şi a cerut echivalarea specializării sale de chirurg specializat în chirurgie toracică şi cardiovasculară din Franţa. De care chirurg? De aici începe toată tărăşenia!

În România, specializările sunt separate. Chirugia toracică este o specializare, cea cardiovasculară, altă specializare. În Franţa, pentru a obţine specializarea în chirurgie toracică şi cardiovasculară sunt necesari șase ani de pregătire, în vreme ce în România, numai pentru chirurgie cardiovasculară sunt necesari șapte, dintre care un an obligatoriu în chirurgie vasculară. Și, la sfîrşit, un examen. Ceea ce domnul Costache n-a făcut şi n-a dat!
Din cauza acestor diferenţe, nici chirurgia toracică şi nici cea cardiovasculară nu sunt recunoscute mutual între ţările membre din Uniunea Europeană. În consecinţă, legal, se echivalează doar partea comună din curricula de formare.
Apoi, în funcţie de durata şi curricula ţării în care medicul doreşte să practice, se completează stagiile lipsă şi abia apoi este susţinut examenul de medic specialist.
În consecinţă, la revenirea în ţară, Victor Costache ar fi trebuit să efectueze încă un stagiu de 1(un) an de zile în chirurgie vasculară şi apoi să se prezinte la susţinerea examenului pentru obţinerea titlului de medic specialist în chirurgie cardio-vasculară.
Ei bine, chirurgul nostru, devenit ministru, a descurcat-o româneşte.
Nu se ştie pe ce căi a obţinut un aviz al Colegiului Medicilor şi un Referat al Direcţiei Generale de Resurse Umane şi Certificare şi pe baza acestora s-a ales cu un Ordin nr 1187, semnat de minsitrul Eugen Nicolăescu în data de 15 10 2013.


Și gata! A rezolvat româneşte echivalarea! Citiţi Ordinul 1187 cu atenţie reprodus mai sus! Chirurgul Victor Costache devenit specialist în chirurgie cardio-vasculară pe baza următoarei precizări-ordin (decizie) a ministrului Nicolăescu, de profesie contabil, ajuns între timp vicepreşedinte al Băncii Naţionale a Romaniei:

”Recunoaşterea prevăzută la art 1 s-a făcut cu scop profesional şi produce, în vederea exercitării pe teritoriul României a profesiei de medic cu calificarea de medic specialist Chirurgie Cardiovasculară, acelaşi efect ca şi Certificatul de medic specialist Chirurgie Cardiovasculară eliberat de Ministerul Sănătăţii!”

Echivalarea făcută cu ştampila şi semnătura ministrului are valoare de document oficial, chiar dacă şchioapătă la Limba română (la liberali este permis!).
Ce ne facem cu domnul ministru Costache? Îl acuzăm de fals şi uz de fals sau îl acuzăm pe ministrul Nicolăescu de semnătură ca primarul? Tot un fals este!
Ce ne facem cu ceilalţi medici specialişti din România care practică numai pe baza unui Cerificat de medic specialist, în vreme ce ministrul Sănătăţii este singurul care operează în cardiologie pe baza unei adeverinţe din Franţa şi a unui Ordin de ministru din România?

Cine are curajul să le astupe gura pacienţilor şi rudelor care au avut de suferit de pe urma operaţiilor pe cord făcute de domnul conferenţiar Victor Costache, ajuns ministru pentru filiaţiile sale liberale? Au dreptul aparţinătorii să-l acuze de malpraxis şi să ceară despăgubiri?
Și, în loc de final! Cît de tare trebuie să ne bazăm pe priceperea conferenţiarului decorat de Victor Costache în gestionarea domeniului Sănătăţii publice, mai ales că a debutat cu o enormitate:
Rezidenţiatul pe unde dă Domnul!

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19

42 de Comentarii

 1. Victor Costache a macelarit zeci de Cadavre – daca nu sute – in Franta pentru a obtine Atestat de Felcer la Morga.
  In Principate acel Atestat Autentic in Limba Franceza este Echivalent cu Calificarea de Ministru al Sanatatii in Guvernul Meu. Recomandam cetatenilor cu Simptom Suicidal sa se inscrie pentru Operatii pe Cord Deschis pe Lista de Asteptare a Felcerului cu Larga Recunoastere Europeana Victor Costache. Se garanteaza succesul operatiei si Decesul in procent de 99%.

 2. Vă rog să faceți o comparație cu un caz aproape similar de la Oradea. Oare aici nu se mai pune problema legalității? Am uitat, este vorba despre un penelist, de care nu avem voie să ne legăm, el are imunitate prin simpla lui apartenență la PDL/PNL. Dacă era pesedist alta era problema. Obligatoriu trebuia legat și expus în piața publică.

 3. Chiar nu stiati de aceasta practica care functioneaza de prin 2009-2010 pentru toti „absolventii” in strainatate?! Ma mira acest fapt! Mai cautati si…putere plus rezistenta sa nu faceti un soc!

 4. Cum poti fi martor daca tu provoci decesul unui pacient operat cu mana ta ? Dar penal fiind este perfect pentru guvernul presului penal, mai ales la sanatate unde este loc de multe fapte penale pe viitor.

  • buna seara!!
   sunt din craiova si mama mea a fost omorata de acest individ!!a fost diagnosticata gresit de acest macelar si operata !!dupa 7 zile a fost gasita moarta in salon!!!au modificat ora decesului , au semnat actele din ziua respectiva medici care erau de garda dar in realitate erau acasa(sunt declaratii date la politie)aparatele la care era conectata nu au declansat alarma cand a fost instalat stopul cardio respirator!!!experiza medico legala de la parchetul dp langa judecat. sibiu a fost facuta de colegul lui costache (doctorul tinica) dl iasi !!!nu a raspuns la nici o intrebare din ce le puse de parchet si de catre avocatul meu !!!(a raspuns asa…cum dorea el…)mai mult procurorul de caz nu face nimic in aceasta ancheta spunandu mi ,, ce domne a vrut sa o omoare!!!oameni buni acest ,,doctor,, e un infractor !!!un criminal !!locul lui e la puscarie pt ca a omorat multi oameni !!!noi am facut deja organizatia victimilor lui costache !!poate asa vom fi ascultati!!

 5. ce spui peaicea cam seamana a para intre confrati. doar stii ca prima calitate a romanului este invidia; „sa moara capra vecinului” ar trebui sa fie strofa in imnul national.

 6. Mai nene, daca era un medic adevarat nu accepta sa fie ministrul sanatatii unde invarte niste hartii. Cati medici de renume au accepta postul de ministru in ultimii 30 de ani? Huuuo!

 7. Ati criticat pnleii cand faceau opozitie,ii criticati si acum cand au guvernul. Ca romanul impartial.

 8. He he. Intorcandu-ma in tara in 1998 am fost obligat sa merg la minister pentru ca fiica mea, care facuse clasa intai „afara” sa fie primita in clasa a doua. Am preferat sa o inscriu din nou in clasa intai ca sa evit birocratia si drumurile la Bucuresti.
  Iata ca pentru doctori se poate, trebuie numai sa fii la partidul potrivit si sa locuiesti in buricul universului, Sibiu.

 9. De ce a acceptat doctorul V. Costache funcția de ministru? Pentru ca sa privatizeze sistemul sanitar si de salvare. E o păpușă încrezută în mâna unor interesați de bani mulți. Asta ne mai lipsea!!

 10. Eu unul m-am cam lamurit demult … astia care vin acasa inapoi din „diaspora” (cica „din dragoste de plaiurile mioritice” si multa „tristete la corazon” la gindul tarii si al romanilor !) au cam facut „rahatu’ praf” pe acolo unde au fost, demonstrindu-le vesticilor din plin „valoarea” absolventilor de facultati de apartament si a fabricilor de diplome din Romania ! Tot cam la fel cum si multora din celor ramasi acasa (din aceleasi motive fantasmagorice, mincinoase si lacrimogene ca cele prezentate mai sus) le convine mult mai mult un salariu (care nu e nici pe departe mic in comparatie cu „calitatea” muncii depuse), la care se mai adauga ba o spaga, ba un cadou, ba o „colaborare” cu diferite laboratoara farmaceutice, etc, decit sa lucreze, poate citeodata chiar pe bani mai putini, in niste sisteme in care nema spaga, nema cadouri, …

 11. N-ati inteles nimic! Pai, doctorul asta nu e din Sibiu, cu studii la Sibiu si relatii in zona marginito-iohanista?! Cate exemple va mai trebuie pana sa pricepeti ca astia sunt imuni la lege, prin origine…daca un procuror (dovedit cel mai subordonat politic si cel mai prost pregatit) isi poate lua cel mai inalt grad fara examen, cu hotararea onorate instante cu frica de dosar, un doctor ce cusur are, mai ales ca UE pare sa fie de acord…am ajuns Mexicul Europei, daca interesele mai marilor occidentali o cer, prostia si incompetenta primesc atestate…tocmai ce observasem ca Romania nu mai recunoaste specialistii, ca s-a intors la calificarea la locul de munca – avem politisti, procurori, judecatori, economisti, profesori, juristi calificati la locul de munca, fara experienta, fara concurs, aterizati in functii si profesii dincolo de orice merite profesionale si imi exprimam speranta ca macar medicii sa ramana in afara acestei abominatii…uite, ca viata bate pana si SF-ul…Dupa ce am scapat de „penalii” pesedisti (marea majoritate dovediti de instanta nevinovati) avem parte de inculpatii fara finalizare, pe model Iohanis 47 de dosare inchise de un tortionar in schimbul unui post de PG…noi cand ne trezim?!

 12. De vina este intodeauna cel care da si nu cel care cere. Iar daca analizam comparativ, liberalu’ Victoras pare oricum mai presus profesional decat fosta ministreasa PSD care devenise spaima femeilor de servici din spitale.

 13. Din cate imi amintesc (din ceea ce scria presa la vremea respectiva ) ,numirea doctorului Costache in fruntea ministerului a fost una din conditiile puse(si sustinuta foarte categoric,chiar ultimativ) de insusi Dan Barna pentru sustinerea liberalilor(a caror intentie era alta-un medic cunoscut de la TG.Mures)

 14. De ce sunteti rai? Hartia este semnata de Eugen Nicolaiescu, si dupa cate stiu eu, asta era economist! Deci de unde sa stie economistul ce-i trebuie unui medic? E adevarat ca „economistul” era „ministrul sanatatii”, dar era unul „parat” care habar n-avea cu ce se maninca!

  • Nicolaescu era contabil si nu economist! A semnat ca „primarul” in NEcunostiinta de cauza!

 15. Cînd vă spuneam că toți sunt lichele, credeați că sunt beat? Cînd vă întrebăm cu cine sa votez ziceați probabil că sunt prost.
  A început circul Pnl-pdl-usl și au început și bălăcărelile iar+plus.
  Cred că asta meritam că oricum ne trezim tot timpul cu două săptămâni după ce a trecut al 12-lea ceas.

 16. De asta,despre astia,nicio mila din partea mea,puscaria,o evita ei dar tot in ocna ajung,nu te incurci in dosare,hartii,stampile,scripta oricant arata,incompetenta,impostura,falsuri,nelegalitati ascunse cu „dibacie”de augustini dar ele fosnesc,in arhive,siderate,intrigate si ele ce contin,doritoare sa fie si ele bagate in seama,atarna greu!Despre astfel de specimene sa mai ascult cele mai”explodeaza”materia necenusie?Inseamna sa ma”prostituez”,ca la noi e obisnuit,o stare de fapt,total!Despre astia,numai de rau!Cand aparea si pelticul nicolaescu cu tampenii breselei ii convenea,consultari la stat,analize la privat,dezinfectari cu”apa de ploaie”cusute”cu „catgusu-ri”din sfara made ceaina,am mai spus-o,un vax ce a umplut „retetarul”cu falsuri,pacienti,tratamente,haloimus!Pacat de atatea vieti trecute prin mana astora,erau mai demni in casa lor,recent,am si eu durerea mea,d’aia nu iert si mai ales nu uit!”Spovedanii””cainte”,penitente doar in penitenciare,au timp destul acolo sa se caiasca,reeduce etc!D’aia mi-am luat si o cana de metal,cum aveam in copilarie,sa nu ma las amagita,aburita,manevrata de influentele pavate de astfel de caricaturi,am multe bipuri de dat dar le arunc in spatiul meu….privat si le primesc la greu dupa cum vad,aud,citesc!Nu ma intereseaza ce face clannis et.co,sunt idioti,cand ajung astia sa dea cu subsemnatu’,atunci da,toata atentia! DNA PE ASTIA SA II IA,SA BAG LISTA?AU SERTARELE PLINE,CASE BENGOASE FUNCTIE DE”GRINZI”,AVERI GONFLABILE!INVATAM ABECEDARUL SI VREM PISA?DESPRE CE TOT VORBIM?

 17. A fost asa de bun in Franta, ca a venit in Romania!! Ce minuni o fi facut pe acolo? Ca pacenta din Craiova, s-a „trezit-o moarta”, vorba Oaiei Turcane de la Sibiu!

 18. Pare baiat simpatic dar , meseria e meserie si functia de asemenea (cu toate ca i s-a dat o palarie prea mare), data din cosiderente politice . Si asta cand te gandesti ca un doctor eminent , prof.Burnei , a fost atacat mizerabil , fara motiv (din care cauza multi copii n-au putut beneficia de stiinta si ‘meseria’ lui ,de prin 2016), doar ca este prea bun pt o societate bolnava , condusa de niste personaje avide de bani , fara pic de scrupule . Respect deplin pt. doctor , sictir maxim pt.sacali !

 19. @tavi, tavi. condoleante. greu cu dreptatea in Romania. daca costache, nicolaescu ar fi fost din psd, ani grei de puscarie ii mancau. asa..merg voiosi inainte, care moare – ghinion, care nu – nu. bine ca pot formi linistiti…..

 20. dezvoltarea sistemului privat, parca la TV s-a spus ca vine din mediul privat, adica de unde se ”m…” pe bani multi atat din deconturi plus plata pacientului, nu asa a aparut si moda cezarienelor…nu asa se ”vrea” si rezidentiat privat? Chiar toate filmele sunt doar SF-uri cand se descriu „minunatiile” din spitalele private unde interesul/banul este mai presus decat viata? Un SMURD privat va avea rolul salvare sau prelevare de organe? Cum a ramas cu povestea de la Cluj?

 21. Asta e mana lu’ Craina, manageru judeteanului de la Timisoara, demis de Costache!

 22. Iohannis si gasca sa, protejatii stiu cum sa ocoleasca legile si sa le calce in picioarel.Tov.actor asta frumos din poza are clinica privata in curtea Spit.municipal din SIbiu ,nu orice frumos profita de fizic ci doar acela implacbil,mai stii?!
  Atat acest impostor in chirurgie cardiaca precum si E Nicolaescu zis socotitor de cap, pe baza reglementarilor si cercetarilor facute de autoritatile medicale si penale sa raspunda penal, actele aratand clar falsul si uzul de fals. Iohannis tolereaza falsul si uzul de fals prin traditia reisind din dosarul sau cu imobilul luat prin acte false.Punandu-l ministru la „conditia”altui corupt Barna jefuitor de fonduri pt.cie cu dizabilitati, pune in pericol sanatatea publica si actul medical.

 23. Multi pacienti din zona olteniei si in mod special craiova sunt trimisi express la polisano de catre medicii locali desi aceleasi proceduri se pot face si local.vedeti scandaluri din sua cu schemele de ,,kick back,, bani retur.domnul in cauza era director acolo inainte.oare cine organiza schema.e legala?e legal sa ti ze dea din pix specialitatea.aveti idee la cati altii in situatii similare ministerul nu le-a dat

 24. Care e este specialist în ceva, din actualul guvern?
  Niciunul,doar prosti ,aroganți,mincinoși și lingai !

 25. Ne meritam soarta. Cum vine cineva nou ii dam in cap inainte sa faca orice. Mai întâi ar trebui sa va documentați și sa vedeți ce a făcut și face la Polisano domnul Ministru și apoi sa comentați. Asa sunt romanii, vorbesc fără sa cunoască fapte. Daca domn Ministru face în minister măcar jumătate din câte vieți de copii a salvat la Polisano vom avea deja o Romanie mai buna. Si dacă toți Romanii ar lucra cu pasiune și nu pentru bani, ar fi o romania mai buna. Trăim în romania și asta ne ocupa tot timpul, vorba lui Badea. Eu as zice trăim în romania și trebuie sa ne ocupam timpul cu ceva bârfe ca altfel nu suntem Români. Da, intradevar in sistemul medical cand moare un pacient e un lucru trist si nu doresc la nimeni asa ceva. Dar ganditiva putin, credeti ca 100% din operatiile facute in lumea asta sunt reusite. Credeti ca un chirurg foarte bun face doar operatii usoare fara risk? Credeti ca e usor sa fi chirurg in orice specialitate? Daca ai ajuns pe masa de operatie nu e pentru ca esti sanatos. Sunt curios cati dintre voi la un moment dat ati incercat in profesia voastra sa faceti ceva bun si oricat ati incercat tot prost a iesit. Daca se face o eroare majora de protocol, atunci sigur ca medicul trepuie tras la raspundere. Cand esti in disperare de cauza cauti medicul cel mai bun si daca nici el nu reuseste din cel mai bun devine cel mai prost medic, nu e asa? Am citit un comentariu mai sus in care zicea cineva ca ne intoarcem in tara pentru ca „am facut rahatul praf pe unde am fost”. Daca domn Ministru vine la Polisano in weekend e ca sa poata sa faca bine oamenilor in continuare. Daca are atatea reusite si recunoasteri internationale poate ca nu e chiar asa prost precum il cred unii. Asa ca mai ganditiva inainte sa postati ceva. Poate pana la urma ii dati o sansa si la Noul Ministru al Sanatatii sa vedem daca e sau nu in stare sa faca ceva. O zi buna va doresc.

 26. De ce graba asta? De ce Medlife? Pentru că domnul ministru este director medical la Polisano care a fost cumpărat de Medlife și rezidenții vor fi plătiți de stat dar vor lucra pentru privat. Dar și pentru că domnul ministru este cadru didactic, conferențiar, ș are nevoie de nr de ore de predare pentru a se face profesor. Deși nu poți fi conferențiar ș profesor fără a fi medic primar ca să fi medic primar trebuie întâi să fi specialist în acea specialitate.. Fără diplomâ de medic specialist valabilă în țara noastră se anulează și titlul de conferențiar dat de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

 27. Am incercat să gasesc ceva
  de valoare în lunga ta scriere. Am retinut doar că,
  după mintea aia ta puțină, România se scrie „romania”,
  iar ministru obligatoriu cu
  M. Ca să nu mai vorbesc de
  agramatisme cât cuprinde, demne de un analfabet care,
  vai, Doamne!, se visează si
  formator de opinie. Caz clar
  de impostură.

 28. Vedeți-vă de treburile voaste, dacă aveți. Este medic foarte bun, elefanții din UMF-uri la pensie.

 29. @@@
  M.S.esti periculos pentru societate!În articol se face referire la faptul cã acest derbedeu este un impostor (uitã te în Dex!acolo vei gãsi explicatiile pentru cuvintele derbedeu si impostor;nu sunt convins cã le si vei întelege (explicatiile))
  Nu pot întelege cum un specimen ca tine are asemenea tupeu încåt îsi permite sã posteze un mesaj!atåt timp cåt dumneata nu ai înteles ce scrie în acest articol,nu ai nici un drept sã postezi ceva!mã cutremurã sã vãd cã existã asemenea oameni!apropo,ai reusit sã finalizezi ciclul primar?pe întelesul dumitale:ai 4 clase terminate?

 30. Cel putin stranie formularea actului de recunoastere a diplomei (asa or fi uzantele, nu stiu): art1 recunoaste calitatea de medic de chirurgie generala, pe baza diplomei de medic specialist cardio-toracic, iar art2, pe baza art1 (??) ii confera dreptul de a practica chirurgia cardio-vasculara. Sa inteleg ca i s-a oferit o dubla specializare: chirurgie generala si cardio-vasculara? Comentariul meu nu vizeaza competentele domnului doctor ci stilul alambicat si confuz al documentului romanesc.

 31. Cornele tare ii mai urăște pe liberali,dar mult ii iubești pe pesedisti. De ce? Dau de mâncare?
  Să revenim! Cornel scrie cu răutate si a stârnit o furtună in ignarus populi.
  Eu cred ca dr.V.Costache este un bun specialist.
  PS. Cornel te rog sa vezi de ce fizicieni grei din străinătate nu au acces la la aerul de la Măgurele.
  Ministerul Educației din România u le echivalează diplomele! BIROCRATIA RIGIDĂ DIN ROMÂNIA.

 32. Gata!
  Ajunge! Doar rautate vedeti, stiti cum e sa iei o decizie si sa depinda totul de tine, stiti ce inseamna chirurgia?!?!
  Cretini infatili!
  Ganditi inainte de a scrie!
  E cel mai bun Ministru pe care l am avut vreodata
  Care face ceva pentru noi si se implica!
  Nu as avea timp si nici spatiu sa scriu cate lucruri bune a facut dr Costache!
  Si Oricum nu ati crede, pentru ca sunteti orbi de ura!
  Nu stiti sa apreciati nimic, nici pe voi nu va apreciati!

 33. Bună ziua! Să ne spună fostul ministru al sănătății, dl. Nicolaescu, de ce în acest caz particular a echivalat adeverința din Franța cu diploma de specialitate din România și în toate celelalte cazuri, nu. Nu suntem într-un stat dictatorial!

 34. Acum o luna spunea ca nu crede in ceva impus cum e vaccinul… si eram foarte impresionata de declaratie. Astazi spune ca e o prioritate obligativitatea vaccinului ca si pe vremea lui Ceausescu vaccinul era obligatoriu. A uitat sa mentioneze ca pe vremea lui Ceausescu era dictatura. Se vrea privatizarea a tot si a toate… oare nimeni nu vede cum incet incet se instaureaza o dictatura? Dar cel mai mult ma mira cum s-a contrazis singur in declatatiile legate de vaccin in doar o luna…. asta da caracter…mare om..Intotdeauna romanul prost a lesinat la tot ce vine de „afara”…. dictatura se apropie vertiginos si lumea doarme un somn adanc dupa cum i se prezinta la tv. Nu orice tv ci doar la tv unde li se spune ca sunt ptr destepti si elite…. Ar trebui sa sariti ca arsi ori de cate ori auziti cuvantul obligativitate. Ptr ca si comunismul a venit fiind prezentat frumos… cu fraze cheie care sa le intre bine in cap oamenilor… treziti-va

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.