Mircea Cosma şi fiul său au scăpat de grija dosarului de corupție

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, şi fiul său, fostul deputat PSD Vlad Cosma, scapă definitiv de închisoare în dosarul de corupţie în care au fost iniţial condamnaţi la 8, respectiv 5 ani de închisoare cu executare.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Ploieşti a respins, joi, ca nefondat apelul declarat de DNA Ploieşti faţă de decizia din octombrie 2023 a Tribunalului Prahova care a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescripţiei faptelor.

La acel moment, magistraţii de la Tribunal au decis încetarea procesului penal împotriva lui Mircea Cosma pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită (5 acte materiale) şi abuz în serviciu (trei acte materiale) ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale.

De asemenea, instanţa a dispus încetarea procesului faţă de Vlad Cosma pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă (3 acte materiale), tot ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale.

Pe acelaşi considerent, judecătorii au încetat procesul faţă de alţi doi inculpaţi din dosar – omul de afaceri Răzvan Alexe şi Daniel Alixandrescu, fost director în cadrul CJ Prahova.

Totodată, instanţa a dispus confiscarea de la inculpaţi a unei sume totale de peste 10,6 milioane de lei.

Decizia de joi a Curţii de Apel Ploieşti este definitivă.

Iniţial, în noiembrie 2016, un complet de trei judecători de la ÎCCJ a dat o primă sentinţă în acest caz. Fostul preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma a fost condamnat la opt ani de închisoare, în timp ce fiul său, Vlad Cosma, a primit cinci ani de închisoare. De asemenea, omul de afaceri Răzvan Alexe şi fostul şef al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova Daniel Alixandrescu au primit doi ani şi şase luni, respectiv şase ani de închisoare.

Ulterior, în martie 2018, în apel, un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a decis rejudecarea dosarului, pe motiv că o parte dintre martori au dat declaraţii contradictorii în instanţă şi există suspiciuni legate de modul în care procurorii de la DNA Ploieşti au administrat probele. Dosarul a fost trimis atunci la Secţia penală a ÎCCJ.

La rejudecare, procesul a fost amânat de mai multe ori, o parte dintre judecătorii din complet au fost schimbaţi, după care dosarul a fost trimis, în septembrie 2019, la Tribunalul Prahova, unde procesul trebuia să se rejudece de la zero.

Pe 20 ianuarie 2020, Tribunalul Prahova a trimis dosarul înapoi la Instanţa supremă, susţinând că există un conflict negativ de competenţă între acest tribunal şi Instanţa supremă. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că nu există un conflict negativ de competenţă, iar dosarul s-a întors la Tribunalul Prahova.

În data de 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă, şi pe Mircea Cosma, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Răzvan Alexe a fost acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită şi Daniel Alixandrescu – de luare de mită şi abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada 2012 – 2013, Răzvan Alexe (apropiat al familiei Cosma) şi fostul deputat Vlad Cosma au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate în fapt de Alexe.

Procurorii susţin că sumele de bani au fost pretinse şi primite de cei doi în schimbul intervenţiei la persoane cu putere de decizie din cadrul CJ Prahova, şi anume la Mircea Cosma şi Daniel Adrian Alixandrescu (director executiv al Direcţiei Patrimoniu, având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât societăţile să obţină trei lucrări de modernizare/ întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate.

Cele trei lucrări se referă la obiectivele: „Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova”, „Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice – plombe” şi „Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 – 2013”.

Conform DNA, pentru ca societăţile denunţătorilor să câştige cele trei lucrări, în cadrul CJ Prahova s-au desfăşurat, sub directa implicare a lui Mircea Cosma şi Daniel Alixandrescu, proceduri de achiziţie publică, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi prin care bugetul judeţului a fost prejudiciat cu suma totală de 6.077.273 lei.

„Pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu rezultate din lege şi din fişa postului şi pentru a favoriza cele trei societăţi comerciale, inculpaţii Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian au pretins şi primit de la inculpatul Alexe Răzvan o parte din sumele pretinse şi primite de acesta de la denunţători, respectiv 1.890.064 lei – inculpatul Cosma Mircea şi 130.000 lei – inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian. Anterior, în perioada 2010 – 2011, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, inculpatul Cosma Mircea a mai pretins de la reprezentantul de atunci al uneia dintre cele trei societăţi comerciale (în prezent decedat), în schimbul decontării cu prioritate a sumelor datorate de autoritatea publică judeţeană pentru lucrări executate de această firmă, suma totală de 900.000 lei, din care a primit 550.000 lei”, susţineau procurorii.

Conform DNA, suma a fost disimulată în contravaloarea unor suprafeţe de teren arabil, obiect al unor contracte de vânzare-cumpărare autentificate, în baza cărora societatea le-a „achiziţionat” de la persoane interpuse de inculpat, apropiate familiei sale, la preţuri supraevaluate. Obiectul mitei l-a reprezentat în acest caz diferenţa dintre preţul de vânzare către societatea respectivă şi preţul cu care terenurile fuseseră efectiv cumpărate anterior, de la primii proprietari, şi este în cuantum de 487.000 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

17 Comentarii

  1. Mii de dosare de corupție închise pentru că răspunderea penală s-a prescris, asta e justiția administrată de peneleu unde ministra se face că umblă după condamnații fugari, totul pare o mare amnistie dorita de Dragnea in trecut și făcută cu mana peneleului.

  2. Mafia italiana e mic copil fata de mafia justitiei din Romania mani pulite, tangentopoli..vax albina crema puca ..iote Curţea de Apel Ploieşti

  3. DNA Ploiesti a favorizat prescriptia ? DNA la impuscarie !

  4. Justitia din Romania, dupa ce Kovesi a fost data afara, voia sa-l bage in puscarie pe Portocala care-i anchetase pe acesti hoti. Am avut cativa oameni care au vrut sa starpeasca hotia in tara asta dar n-am stiut sa-i sustinem

  5. cum se castiga pensiile speciale, bai sarakilor?
    Treceti la coada la impozite!

  6. Nu poate fi abrogată aceasta instituție Prescripția faptelor? Observăm că 90% din infractorii și infracționalitatea politica revin spălați la Nufărul S.a ca lacrima în aceeași politica de furat, escrocat și mințit.

  7. Mda, atâta muncă, atâtea cercetări, atâta hârtie şi opinteli, pentru ce? – CURAT NUFĂRUL S.A.!

  8. …pai..cumaltfel…tarfa batrana bre…cuuu ezperenta…harsit si uns..

  9. asta e dosarul ala instrumentat cu Portocala si restul „magistratilor” de renume din DNA… in care cerseau si santajau de la martori denunturi… scarbos, cica „justitie”… propun sa redenumeasca Ministerul Public in Pubic, sunt la fel de utili

  10. Este un nou mare fas ce se aduna la CV-ul de ‘profesionist’ al Lulutei. Si ea si Portocala sunt pe acelasi palier de pregatire profesionala. Astia sunt magistrati?!?

  11. @Ghro: Nici un dosar lucrat la meserie pe baza de probe concrete si nu masluite nu poate fi amanat de instante atatia ani oricat ar vrea avocatii sa o faca. Dar acest dosar caricatura facut pe baza protocoalelor securiste (Koldea-Kovesy) nu putea fi decis in favoarea DNA decat de niste judecatori precum Portocala.

  12. Spun unii ca Kovesi si Portocala au abuzat justitia…dar hotii astia de Cozma si altii ca ei nu ne-au abuzat pe noi cetatenii Romaniei cu jaful pe care l-au facut. Noi de partea cu suntem? a hotilor sau a procurorilor care de bine de rau au mai bagat pe unii in puscarie? Fara Kovesi si Portocala acum se dau prescrieri pe banda rulanta…e mai bine pentru dreptate??

  13. Nenea tibi1, nu mai plânge cu lacrimi de crocodil, că n-ai pierdut nimic în urma faptelor clanului cosma. Nu este Justitie cand îî „facem” pe infractori cu tertipuri, cu jonglerii, cu aproximări, cu asa zise probe scoase din joben

  14. da nea Mihi, justitie e cand ne fac hotii si noi stam, ne uitam si nu zicem nik cum stau astia la Afumati chiar acum…

  15. Domnul președinte Mircea Cozma nu este condamnat,nu este vinovat,nu a fost lăsat să-și dovedească nevinovăția, pentru că a intervenit prescriptia.Pentru asta primesc magistrații pensii speciale? Încurajarea politicienilor cu suspiciuni rezonabile de corupție, de a frauda statul cu ajutorul magistraților garantandu-le că vor fi scăpați prin amânarea la nesfârșit a judecării faptelor penale, până la intervenția prescripției? Miroase a crimă organizata,care va aduce in scurt timp administrațiile locale și județene la anarhie.Sefii lor, președinți și primari aleși politic prin înșelarea alegătorilor cu privire la pregătire,conduita,averea candidatilor,perpetuează o stare infracțională organizată generalizată,va duce rapid la falimentarea statului,deoarece nu există nici o posibilitate legală de a fi condamnați,și confiscarea averilor ilicite până la gradul doi inclusiv.Cu alte cuvinte,magistrații își trag singuri preșul de sub picioare pentru că,în scurt timp prin fraude nenumărate încurajate de corupția generalizata în administrarea resurselor naturale și a însușirii banilor de la stat ptr.dezvoltare,nu vor aduce venituri la buget,nu vor mai exista bani la buget pentru plata pensiilor speciale ale magistraților.Cand vorbim astăzi în România despre corupție și crimă organizata,vorbim de fapt,despre partidele politice care și-au făcut legi pentru a scăpa de pușcărie pe viață pentru corupție,fraude,furt din averea statului.Si sa ne miram de ce românii îi iubesc atât de mult pe Simion și pe Sosoaca,pe care-i cred capabil să răstoarne regimul corupt și mafiot prin aducerea și defilarea trupelor militare rusești pe B-dul Kiseleff,și continuarea Revoluției din Dec.1989,pentru creșterea bunăstării românilor,care astăzi milioane de pensionari suferă de malnutriție,lipsa banilor pentru tratamente medicale,și mor cu zile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.