Mircea Geoană în The Telegraf: SUA au nevoie de Europa

Alianța transatlantică este vitală, spune Mircea Geoană, pe fondul temerilor că Trump va opri sprijinul militar acordat Ucrainei dacă va fi ales președinte.

Mircea Geoană, primul român care a devenit Secretar General Adjunct NATO și primul dintr-o țară de dincolo de fosta Cortină de Fier, a declarat, pentru The Telegraph, că SUA va trebui să își mențină alianța transatlantică cu Europa, deoarece Statele Unite au nevoie de aliații lor europeni pentru a face față amenințării Rusiei și Chinei.

Există temeri că Donald Trump ar putea opri sprijinul militar pentru Ucraina dacă va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, sau chiar să retragă complet garanția de securitate a Washingtonului pentru Europa.

Pe de altă parte, Geoană a mai declarat că, în condițiile în care Occidentul este blocat într-o eră a „competiției marilor puteri” cu țări autocratice precum Rusia, China, Coreea de Nord și Iran, alianța transatlantică este mai importantă ca niciodată.

„La fel de mult cum Europa are nevoie de America, America cred că are nevoie de toți aliații săi”, a declarat el pentru „The Telegraph”.

„Realitatea strategică este că China este un competitor formidabil, iar Rusia și China și toți ceilalți împreună vor încerca masiv să perturbe puterea americană.”

El a adăugat: „Există un interes agresiv din partea acestor țări de a contesta practic ordinea mondială care a fost introdusă după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„În această luptă epică, America va avea nevoie, nu doar de propria forță, ci și de toți aliații din Alianță”.

Domnul Trump a avertizat că va lăsa Rusia să facă „ce naiba vrea” cu orice membru NATO care nu respectă ținta de cheltuieli de apărare al Alianței de 2% din PIB.

El a fost criticat pe scară largă pentru că a subminat principiul conform căruia un atac asupra unui membru este unul asupra tuturor membrilor Alianței.

„Am lucrat timp de patru ani cu președintele Trump la Casa Albă. Începutul a fost destul de tumultuos”, a spus dl. Geoană despre perioada în care dl. Trump a catalogat NATO drept „învechită”.

Dar a subliniat că dl. Trump a revenit la o atitudine „pozitiva” la adresa NATO în ultimul său discurs despre Starea Uniunii. A adaugat ca actuala cursa electorala cu dl Biden este mult prea stransa sa pentru “a declara un castigator.”

Mircea Geoană  este de părere și că „logica strategică va prevala și suntem încrezători că America va continua în aceași linie ca în ultimii 75 de ani, va continua să fie un jucător-cheie”.

Statele Unite rămân cel mai mare donator de arme și ajutor pentru Ucraina, dar unii consideră că Europa nu face suficient pentru a ajuta Ucraina.

Lordul Cameron, ministrul britanic de externe, a călătorit în SUA pentru a-i convinge pe republicani să renunțe la veto-ul din Congres asupra ajutorului de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, amânat de mult timp, și pentru a se întâlni cu dl. Trump.

„Există încă un pic de lipsă de comunicare din partea noastră cu Congresul american cu privire la cât de mult fac aliații din afara SUA”, a declarat dl. Geoană.

 

„Facem multe. Chiar și Islanda, ei nu au o armată, dar contribuie cu transportul de mărfuri și alte lucruri de acest gen. Ar trebui să facem o treabă mai bună în a comunica acest lucru.”

 

În februarie, NATO a anunțat că un număr record de 18, dintre cei 32 de membri, vor îndeplini obiectivul de cheltuieli. „La nivel agregat, aliații europeni cheltuiesc 2% – unii vor fi mai mult, alții puțin mai puțin – dar toți aliații au un plan pentru a ajunge la 2% în viitorul relativ apropiat.”

 

„Sute de miliarde de dolari americani în plus au fost investiți în apărare. Acest lucru trebuie să fie susținut”, a spus dl Geoană. „Dar procentul de 2 la sută nu mai este ținta care a fost odată. Este baza, nu plafonul”.

 

Țările europene caută să crească cheltuielile pentru apărare pentru a aproviziona Ucraina și pentru a-și reface proviziile după ce au trimis arme Kievului. Provocarea este că Rusia a trecut la o economie de război, a spus dl Geoană.

 

„Cred că problema numărul unu acum este cum să ne accelerăm baza de producție industrială”, a spus el.

 

Uniunea Europeană analizează planuri pentru a-și intensifica industria de apărare. Cu toate acestea, unele dintre planurile Bruxelles-ului, promovate de Franța, includ stimulente pentru ca membrii UE să „cumpere produse europene” și alte programe limitate doar la membrii blocului.

Dl Geoană – care va părăsi postul la sfârșitul acestui an – a cerut o „bază industrială transatlantică” și nu ceva care să creeze „ziduri inutile” între aliați.

„Dacă vă uitați la statele membre ale UE astăzi, este vorba de aproximativ 20% din investițiile agregate în apărare în NATO, 80% sunt din afara UE. Chiar dacă UE face un efort și mai mare, tot nu este suficient”, a spus el.

Planurile UE sunt susținute de Emmanuel Macron, președintele francez, care dorește să consolideze capacitatea Europei de a acționa fără Washington.

Problema a provocat dezacorduri între Franța și Germania, care a supărat Parisul, după ce a semnat anul trecut un acord pentru un scut antirachetă care utilizează tehnologie americano-israeliană.

Articol preluat din: https://www.telegraph.co.uk/world-news/2024/04/10/us-needs-europe-face-down-russia-china-nato/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

30 de Comentarii

 1. hauoileou,
  sua are nevoie MATEMATICA de evropa,
  asta ar fi spus si solomon marcus,
  matematicianul.

 2. A inceput de vreo doua saptamini sa-si puna tarina in cap.Comenteaza despre fapte si personaje importante ca oricine altcineva.O fi devenit deshteptanac.ha!

 3. „A CUI CIORNĂ DE DISCURS E ACEASTĂ ENUMERARE? Ț-APOI DACĂ EȘTI AȘA PORNIT PE APĂRAREA ÎMPOTRIVA AMENINȚĂRILOR„(Realitatea strategică este că China este un competitor formidabil, iar Rusia și China și toți ceilalți împreună vor încerca masiv să perturbe puterea americană.” DECI VOR ÎNCERCA–DA D-LE BĂTĂUȘ ?-VERBUL E LA VIITOR -PE CÎND CE FACE USA E LA PREZENT) DE CE MAI CETEȘTI FRAGMENTE RĂZBOINICE-ÎNCĂ N-AI PUS MÂNA PE ARCAN -SĂ COLINZI ȚARA ȘI SĂ ADUNI BĂIEȚI LA OASTEA PE CARE S-O DAI ACTORAȘULI S-ONGROAPE-N UCRAINA!

 4. Asta-i fratele geaman a lui Schwab. Uitati-va la el ce bine seamana cu Satana Globalizarii.

 5. A inceput „prostanacul” sa debiteze prostii spontan-la-ordin…
  Bineinteles ca SUA are nevoie de Europa, dar Rusia FACE parte din Europa si lovitura de stat din Ucraina a fost orchestrata de SUA, incepand cu anul 2003 !!!… le-a reusit abia in 2014…
  „Ordinea mondiala” de dupa WWII a fost deja perturbata de SUA incepand chiar din 1947 cand a fortat aparitia statului terorist Israel !!!

 6. ,,Vine justiția.

  A fost depusă o plângere penală împotriva președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru „uzurpare de funcții și titluri, distrugere de documente publice, luare ilegală de interese și corupție”. Acesta este un contract de aproximativ 35 de miliarde de euro între UE și Pfizer. Soțul ei, Heiko von der Leyen, a fost director al Orgenesis, o companie care a jucat un rol central în campania de vaccinare a UE. Orgenesis și Pfizer au aceiași acționari majori. De asemenea, CE a acordat 320 de milioane de euro subvenții lui Orgenesis în 2022. În plus, s-au pierdut milioane de doze de medicamente ARNm anti-Covid (etichetate greșit drept „vaccinuri”) în valoare de 4 miliarde de dolari. https://www.voltairenet.org/article220691.html
  În Italia, fostul ministru al Sănătății Roberto Speranza, care a impus vaccinările, nu se mai poate deplasa fără protecția poliției. Italienii îl așteaptă peste tot și strigă „Ucigaș”.
  În Canada, Justin Castrudeau nu poate apărea în public fără să fie urmărit de o mulțime furioasă. Iată un exemplu recent din Hamilton, Canada.
  De asemenea, Bill Gates tocmai a fost numit pedofil la televiziunea LIVE. Urmărește videoclipul atașat cu Clay Clark spunând adevărul așa cum trebuie, pe Newsmax.
  Satanistiii caută cu disperare povești de acoperire pentru daunele vaccinului.
  Pe acest front, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA au lansat 780.000 de rapoarte primite la scurt timp după ce vaccinurile COVID-19 au fost promovate, care arată că „oamenii au experimentat o gamă largă de probleme post-vaccinare, inclusiv inflamații ale inimii, avorturi spontane și convulsii. ” https://www.zerohedge.com/medical/cdc-releases-hidden-trove-covid-19-vaccine-injury-reports

  Dacă aș fi un lider senior KM, nu aș dormi prea bine. Vine justiția.’’

 7. Bine-nteles ca SUA au nevoie de Europa, Caci Europa este TABARA MILITARA A AMERICANILOR. Doar n-o sa-si tina americanii soldatii la ei acasa. Pai cat i-ar costa haleala, energia, femeile? Asa, le asigura Europa toate astea. Iar cand vad europenii ca n-au motiv sa tina soldatii americani, aici, pe banii lor, americanii fabrica imediat un motiv. Ca Ucraina, acuma.

 8. Nici o zi fara Geoana in Cotidianul. Degeaba, maestre, ca tot n-o sa iasa presedinte!

 9. Biden nu pune geana pe geana , pana nu-l vede presedinte pe Geoana !
  ( Oare femininul lui John e…Geoana ? )

 10. Oameni buni, ăștia sunt bolnavi după funcții! Se cer obligatoriu impuși din străinătate! Doi milogi cerșetori, Plavanul și (editat) care, văzând și simțind că nu au șanse reale de vot sau respect in Romania, apelează la strainezia prin a forța cetățenii să fie votați 😯😯 sau acceptați indiferent că vor sau nu! Din contra, toți trebuie sa ne unim sa ii scuipam exact cu respectul acordat cetățenilor români, cu respectul acordat compatrioților și conaționalilor români! Tomberonul istoriei politice va așteaptă cu drag!

 11. N-ati inteles nimic,America are nevoie de Europa,iar Europa are nevoie de Geoana.

 12. „A CUI CIORNĂ DE DISCURS E ACEASTĂ ENUMERARE? Ț-APOI DACĂ EȘTI AȘA PORNIT PE APĂRAREA ÎMPOTRIVA AMENINȚĂRILOR„(Realitatea strategică este că China este un competitor formidabil, iar Rusia și China și toți ceilalți împreună vor încerca masiv să perturbe puterea americană.” DECI VOR ÎNCERCA–DA D-LE BĂTĂUȘ ?-VERBUL E LA VIITOR -PE CÎND CE FACE USA E LA PREZENT) DE CE MAI CETEȘTI FRAGMENTE RĂZBOINICE-ÎNCĂ N-AI PUS MÂNA PE ARCAN -SĂ COLINZI ȚARA ȘI SĂ ADUNI BĂIEȚI LA OASTEA PE CARE S-O DAI ACTORAȘULI S-ONGROAPE-N UCRAINA!

 13. asta s-a transformat intr-o entitate non umana, uitati-va la el, ii s-au ascutit urechile ! Asta nu mai e Geoana, e altcineva si altceva!

 14. extraordinar ,o tara cu wc in fundul curtii si cu tot felul de prostii inca persistente in sec 21 in ieuropa romania da oameni de asa marimeca geoana aka (editat)….sua habar n-are ca are nevoie de ieuropa …norocul lor cu (editat)….s-apuca sigur de industrializare a armamentului toata ieuropa mai ales romania lui johansky si a ciolacului …revolutionaru lui gorbachev..o noua pagina din comedia umana marca romanesaca..

 15. E suficient să te uiți la fața lui de eduKKat PERNICIOS și realiZeZi câtă dreptate a avut Iliciescu, măR🤣g…
  ■{RumburKK- PeZeDea TL & TM -RumburKK}■

 16. Sua are nevoie de Europa ca să ce? Spune cu glas tare și răspicat deșteptocratule! Ca să supraviețuiască cumva? Se scufundă continentul american și vine Europa să îl salveze????? Parcă vorbim de vreo doi ani despre supraviețuirea Ucrainei și, eventual a Europei, României sau Rusiei. Vezi cum te dai de gol „și iar nu mai știi câți suntem”? Dacă astfel ați fost voi învățați să trăiți și să gândiți, ce vreți să facă „ceilalți?” Să vă aplaude? Să stea cu mâinile în sân și să spună: Ne predăm cu arme și bagaje, veniți , sunteți cei mai buni? Sigur că nu ai rugină de două degete la titirez?

 17. Personajului ii este teama ca s-ar putea încheia războiul și își pierde obiectul muncii. În rest, vorbește despre ce nu pricepe. Rămâne cum a fost botezat!

 18. Mirciulică, Europa nu are nevoie de SUA, SUA are nevoie de Europa să o jecmănească, să vândă gaz lichefiat de 10 ori mai scump, să importe toate rahaturile din SUA și alte țări (inclusiv China). Ce plm îi dai înainte cu marea SUA? E în cădere liberă, cu tot cu Trump!

 19. SUA are nevoie de Europa…
  de ce ma rog ???
  ca sa nu raminem prosti…
  un argument…
  daca vrei sa vizitezi EU ca muzeu viu pe perioada vacantei …dar se poate traii si fara asta…vei putea vizita virtual orasele lumii stind pe canapea in casa de oriunde..chiar si din USA…

 20. Rusia „amenintza” Romania cu re-facerea Romaniei Mari prin UNIREA Romaniei cu Basarabia, Bucovina, Maramureshul de nord, Bugeacul shi Insula Sherpilor. Sper ca Rusia sa-shi indeplineasca „amenintzarea”. Romania trebue sa intrebe politicos dar clar SUA, aliata Romaniei, daca aproba UNIREA Romaniei cu Basarabia, Bucovina, Maramureshul de nord, Bugeacul shi Insula Sherpilor. In functzie de raspuns apartenentza Romaniei la NATO va fi mentzinuta sau nu. Ordinea stabilita dupa WW2 includea Uniunea Sovietica care includea U-Kraina, tzarile Baltice shi alte republici Sovietice. Acea ordine nu poate fi mentzinuta caci era ne-dreapta datorita pactului Ribentrop-Molotov abrogat doar formal dar in realitate mentzinut. Conform acelei ordini Taiwanul includea toata China care s-a eliberat partzial, fara Taiwan doar in 1949. Re-intregirea Chinei este conforma cu ordinea dupa WW2 asha cum China era pana in 1949.

 21. Omul spune adevarul..sua are nevoie de razboi sa nu intre in default…

  Iranul nu musca momeala,deci banii vinbdin razboiul european..altfevvorbplati cu oua la pompa.

  Soon🤣

 22. Sigur ca are nevoie de Europa,sa-i smulgă afacerile,s-o mulgă de bani ca să își țină complexul militar industrial,din tarile estice are nevoie de carne de tun.Face bani și spala bani din razboaiele în care împinge Europa și Orientul Mijlociu. Au scăpat de competitivitatea Europei taindu-i sursa principala de dezvoltare.

 23. SUA au nevoie de slugi, si inca de multe, MG nu face exceptie

 24. Intre Europa si America e un cordon ombilical care nu poate fi taiat de moașe, ce leaga Sua de Anglia Canada de Franta Mexic de Spania, Brazilia de Portugalia .
  Oricat ar sapa dusmanu la astfel de separatii nu face decat sa-si sape propriul mormant. Poți avea 1000 de amante dar nu poti avea decat 1 singura mama.

 25. domne, e trist ca Nistorescu, pe care il stie o tara intreaga si il stimeaza pentru a sa valoare, il sustine pe nulul Mircea Geoana. sa nu se supere nici cei pro si nici cei impotriva lui Geoana, pe bune, noi in Romania furata si facuta harcea parcea de aia de peste ocean, numai porcariile lui Mirciulica le putem lua in considerare? (tot apare in Cotidianul cat sa part…it acest nimeni in drum de Geoana)
  serios, romani, prezentati-va la vot, votati cu cine vreti, dar fara PSD PNL USR si UDMR! (si evident fara Mircea Geoana, care a mai facut un par…tz in 2009)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.