Începe procesul de aderare a Suediei şi Finlandei

Cele 30 de ţări membre ale NATO vor lansa marţi procesul ratificare a aderării Suediei şi Finlandei, o decizie istorică pentru cele două ţări nordice, determinată de războiul dus de Rusia în Ucraina.

„Aliaţii vor semna marţi protocoalele de aderare a Finlandei şi Suediei”, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat.

„Ne pregătim să primim doi noi aliaţi dotaţi cu forţe şi capacităţi militare formidabile”, a subliniat secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, într-o ceremonie pentru instalarea în funcţie a noului comandament suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR), generalul american Christopher Cavoli.

Ministrul suedez al Afacerilor Externe, Ann Linde, şi omologul său finlandez, Pekka Haavisto, au participat luni la sediul din Bruxelles al NATO la ultimele discuţii, înainte ca marţi să fie semnate protocoalele de aderare şi să fie lansat procesul de ratificare în fiecare dintre statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Turcia şi-a dat acordul pentru lansarea acestei proceduri la summitul liderilor NATO de la Madrid, însă preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a reamintit celor două ţări nordice condiţiile ce trebuie respectate.

„Dacă îşi vor îndeplini sarcina, vom înainta (memorandumul) în parlamentul” turc în vederea adoptării sale, însă „dacă ele nu o vor face, este în afara oricărei discuţii să îl trimitem în parlament”, a atras el atenţia într-o conferinţă de presă.

Erdogan a evocat o „promisiune făcută de Suedia” privind extrădarea a „73 de terorişti”. Ea figurează într-un memorandum semnat marţi la Madrid între liderii celor trei ţări înainte de deschiderea summitului.

„Îi vor trimite, au promis. Acest lucru figurează în documente scrise. Îşi vor ţine promisiunea”, a dat el asigurări, fără mai multe detalii.

Ankara cere de mai mulţi ani Stockholm-ului extrădarea de militanţi kurzi şi de persoane apropiate de mişcarea fondată de predicatorul Fethullah Gülen, acuzat de autorităţile turce că a alimentat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Suedia şi Finlanda sunt membre ale Uniunii Europene, însă acordul semnat la Madrid „nu angajează decât cele trei ţări”, a reamintit luni Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

„Legislaţia antiteroristă este un drept suveran al statelor, însă ea trebuie să respecte regulile şi drepturile fundamentale. Turcia are o interpretare vastă a legislaţiei sale împotriva terorismului şi ea profită pentru a-i aresta pe toţi cei care se exprimă critic, jurnalişti, avocaţi, apărători ai drepturilor omului”, a declarat ea în faţa presei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

17 Comentarii

  1. In promisiunile facute de Suedia sau de EU ar fi bine ca Turcia sa fie mai prudenta si sa nu se grabeasca sa-si dea acordul pt. intrarea in EU al celor doua tari nordice. Exista suficiente experiente in diverse contracte nerespectate .

  2. Felicitari Suedia si Finlanda! Daca n-ati cunoscut fericirea pina acum,cu aceasta miscare sigur o veti cunoaste.Si daca tot ati facut acest pas,pentru ca fericirea sa va fie deplina,luati-l pe basescu si pa johannis si puneti-i presedinti.

  3. Erdogan: „fără aprobarea parlamentului nostru, această muncă oricum nu va merge. Nu este nevoie să ne batem. În prezent, Suedia și Finlanda nu sunt membre NATO. Acest lucru ar trebui să fie cunoscut o dată pentru totdeauna”.

    Cu alte cuvinte, până când suedezii și finlandezii nu vor preda turcilor toți kurzii, nu vor vedea apartenența la NATO.

    Pentru liderul turc, aceasta este o chestiune de principiu. Are alegeri în curând și nu are absolut nevoie de încadrarea scandinavă, deoarece îi scapă imaginea de politician ferm și hotărât.

  4. Nato este pe faras. Padurarii vor fi bomboana pe coliva parastasului.

  5. După capul lor cu aștia noi băgați în trupă o să rezităm mai bine la nucleară ca ruși n-au destule pt toți ❓? Sa ai tu statut de neutralitate garantat și să te bagi acum cu capul în jug ? Astia e mai prosti decît noi ! Sa le zicem bun venit !?

  6. O alta decizie luata de soroshisti pe principiul „sa-l enervam pe Putin”. Pe care Putin o sa o foloseasca pentru a face trei lucruri: 1. Sa demonstreze ca Rusia este incercuita de NATO care se extinde si se extinde la nesfarsit… 2. Sa isi mareasca zona buffer din Ucraina adica sa ia tot teritoriul din est pana la Nipru plus toate porturile. 3. Sa taie gazul Europei (care este din ce in ce mai neprietenoasa) pentru a o slabi economic si a provoca nemultumirea populatiei. In concluzie o decizie agresiva de sicanare tipica pentru usristii-soroshisti mondiali care cu asta se ocupa. Mizerii, enervari, agresiuni, chestii distructive niciodata planuri de pace sau construire de ceva util .

  7. Americanii nu vor sa fie rezonabili si forteaza extinderea Nato. Mare tâmpiți. Si scandinavii idioți. Lgbt-istii de la Casa Alba au luat-o difinitiv pe arătură. Putin i-a facut șah-mat dar proștii tot insistă să piardă tot. Cine ar fi crezut ca Occidentul Colectiv este atât de derizoriu și stupid. Tărâmul pragmatismului si bunului simț a ajuns într-un hal… Este greu de crezut. Iar noi sintem într-o barcă cu ei. Sa ne paseasca Dumnezeu, altă speranță nu mai avem.

  8. Prin aceasta aderare Rusia si-a atins scopul razboiului sau: a indepartat NATO de granitele sale 🙂

  9. Aiurea, chipurile „ca raspuns” la agresiunea rusa in Ucraina. Oferiti cititorilor explicatia corecta, nu povesti nemuritoare.
    In realitate, aderarea SWE si FIN se intampla pentru a domina Arctica, o regiune foarte promitatoare in ce priveste resursele naturale. Armata SUA a prevazut demult ca statele scandinave trebuie luate in NATO.
    Exista documente scrise in acest sens, cum ar fi „Regaining Arctic Dominance” din 2021, unde se prevede clar cooptarea Suediei si Finlandei. Deci mai usor cu propaganda ridicola pe scari.
    Ca si in cazul celorlalte documente programatice, cum ar fi „Rebuilding America’s Defenses” (mentinerea si extinderea dominatiei la nivel global) sau „Which Path to Persia” (abordarea necesara in cazul Iranului), intentiile conducerii SUA sunt destul de usor de dedus.
    Programatic a fost si Mein Kampf, programatic a fost si Manifestul Partidului Comunist. Programatica este si Strategia Nationala de Aparare a Romaniei, unde Rusia este pentru prima data definita ca inamic .Daca ultimul document a fost conceput in intregime in Romania sau unele parti sunt de inspiratie externa, sa deduca fiecare.
    Dar fara lectura acestor directii generale de actiune, e greu pentru consumatorii de „brichiniuz” sa discearna intre realitate si propaganda.
    Informati-va, cum s-ar zice in reclame, DOAR DIN SURSE OFICIALE.

  10. Nebunia lui Putin in Ucraina a fortat doua state sa intre in NATO si Bulgaria sa ia decizia expulzarii a nu mai putin de 60 de spioni numiti de Putin diplomati.
    Semne grave arata nevoia apararii de agresiunea Rusiei. Finlanda se pregateste de invazie de la sfarsitul Celui de al doilea razboi mondial Rusia si Germania Nazista au fost frati.

  11. Jale mare la futinoizi.
    S-au mai pricopsit cu ceva baze militare la granita.
    Sa ai 300 000 de soldati profesionisti la granita e cam tot ce si-a dorit Futinel.

  12. @Paulian Ionescu
    Sigur s-a strecurat o fisura logica in postarea dvs (ce-i drept, si exprimarea este prolixa). Turcia nu e membra UE, in timp ce Finlanda si Suedia sunt. Adica, este exact pe dos.

  13. Bogdanele nu vine nici un razboi.
    Futinel nici macar nu stie cum sa scape de beleaua in care s-a bagat singur.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.