Moromeţii 60. Jubileul unei capodopere

Sub titlul The Morometes 60: The Jubilee of a Masterpiece/ Moromeţii 60. Jubileul unei capodopere, Institutul Cultural Român din Londra va derula, între 10 iunie şi 9 iulie, o serie de evenimente dedicate uneia dintre cărţile esenţiale ale literaturii române, Moromeţii, la 60 de ani de la publicarea acesteia.

Programul – ai cărui invitaţi sunt regizorul Stere Gulea, profesorul, scriitorul şi criticul literar Caius Dobrescu, actorii Marcel Iureş, George Mihăiţă şi Jack Klaff – celebrează, în anul jubiliar, o carte mare a literaturii române cu ajutorul unui concept de promovare folosit în premieră, care grupează evenimente din mai multe domenii: teatru, cinematografie, literatură şi arte vizuale. În aceeaşi măsură, proiectul urmăreşte să deschidă publicului britanic şi internaţional o cale de acces spre componenta „moromeţiană” a identităţii româneşti, definită prin umor, înţelepciune ironică, inteligenţă iute şi scormonitoare.

Marcel Iureş si George Mihăiţă în piesa Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?

Nu în ultimul rând, iniţiativa ICR Londra îşi propune să evidenţieze, pentru publicul britanic, actualitatea romanului lui Marin Preda la peste jumătate de secol de la apariţie, precum şi relevanţa acestuia într-o societate care, deşi diferită de lumea Moromeţilor, se confruntă la rândul ei cu dileme şi alegeri importante, nevoită fiind să se întrebe, ca altădată Ilie Moromete: „Unde mergem noi, domnule?”.

Cele patru dimensiuni ale proiectului sunt:

Componenta teatrală – reprezentată de spectacolul Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?, o producţie a Teatrului ACT după un text de Cătălin Ştefănescu având la bază romanul Moromeţii, în regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iureş şi George Mihăiţă, care se va juca la Leicester Square Theatre din Soho-ul londonez, în 20 iunie. Într-un adevărat tur de forţă teatral, doi dintre cei mai iubiţi actori români readuc la viaţă universul inconfundabil al Moromeţilor, într-un spectacol îmbibat de umorul tăios şi înţelepciunea piezişă ale satului oltenesc. Spectacolul se concentrează asupra figurii inegalabilului Ilie Moromete, angajat într-un dialog plin de ironie şi sclipind de inteligenţă cu cel mai bun prieten al său, Cocoşilă, în care sunt puse sub semnul întrebării moravurile sociale şi politice ale unei lumi ce a luat-o razna.

Componenta cinematografică – seria Marin Preda în film, ce se va derula la Cinemateca românească de la ICR Londra.

Proza lui Marin Preda, o cronică realistă şi nuanţată a istoriei recente a României, însufleţită de personaje memorabile şi abordând teme morale şi politice grave, a fost de-a lungul anilor o consistentă sursă de inspiraţie pentru marele ecran. Seria Preda on Screen/ Marin Preda în film de la „Cinemateca românească” programează câteva dintre cele mai reuşite adaptări cinematografice ale romanelor marelui scriitor, deschizându-se cu Moromeţii (1987), în regia lui Stere Gulea, una dintre capodoperele incontestabile ale ultimelor decenii de film românesc. Proiecţia are loc în data de 10 iunie, la sediul ICR Londra, şi îl are ca invitat special pe autorul acestui film clasic, regizorul Stere Gulea.

Actorul Ştefan Iordache în rolul Victor Petrini din Cel mai iubit dintre pământeni

Programul seriei de ecranizări după operele lui Marin Preda mai cuprinde:

25 iunieCel mai iubit dintre pământeni (1993), în regia lui Şerban Marinescu

9 iulieMarele singuratic (1976), al regizorului Iulian Mihu

Expoziţia de fotografie Marin Preda: O viaţă în imagini şi cărţi, găzduită de Galeria Institutului.

Componenta propriu-zis literară, sub forma unei seri dedicate spiritului moromeţian şi deschiderilor sale istorice şi identitare, ai cărei protagonişti vor fi scriitorul şi universitarul Caius Dobrescu şi cunoscutul actor britanic Jack Klaff, care va citi fragmente din traducerea în limba engleză a celebrului roman.

Proiectul include publicarea în format digital a unei selecţii de fragmente din ediţia în limba engleză a Moromeţilor, apărută în anul 1957 la Editura pentru Limbi Străine în traducerea lui N. Mişu.

Moromeţii 60. Jubileul unei capodopere este un program realizat de Institutul Cultural Român din Londra împreună cu Teatrul ACT din Bucureşti, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Muzeul Literaturii Române. El inaugurează o serie de proiecte cu un format de promovare relativ inedit, cu ajutorul căruia urmărim să readucem în atenţia publicului, prin intermediul mai multor arte, opere clasice ale literaturii române traduse în limba engleză de-a lungul ultimelor decenii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.