Moscova încearcă să restabilească legăturile cu ţările africane

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sosit luni în Kenya într-o vizită surpriză înaintea participării la o reuniune a şefilor diplomaţiilor din grupul economiilor emergente BRICS, care va avea loc săptămâna aceasta în Africa de Sud, transmite EFE.

„Bucuroşi să îl vedem pe ministrul Lavrov în prietenoasa Kenya”, a declarat ambasada Rusiei la Nairobi pe contul său de Twitter, unde a postat o înregistrare video a sosirii ministrului pe aeroportul internaţional din capitala kenyană.

„Urmează o săptămână foarte fructuoasă pentru relaţiile bilaterale Rusia-Kenya. Rămâneţi pe fază”, a adăugat legaţia diplomatică, fără a preciza agenda şefului diplomaţiei ruse în ţara africană.

Potrivit presei locale, Lavrov ar urma să se întâlnească cu autorităţile kenyene, inclusiv cu preşedintele William Ruto.

Această vizită neanunţată intervine după ce ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a încheiat săptămâna trecută un turneu în Africa, în timpul căruia a îndemnat ţările africane să pună capăt neutralităţii lor faţă de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Vizita lui Lavrov, care a fost ultima dată în Kenya în 2010, este a patra sa deplasare pe continentul african în ultimele 12 luni.

În iulie anul trecut, ministrul a vizitat Egiptul, Etiopia, Uganda şi Republica Congo.

În ianuarie, el a călătorit în Africa de Sud, Eswatini (fostul Swaziland), Angola şi Eritreea, iar în februarie a mers în Mali, Mauritania şi Sudan.

Lavrov urmează să participe joi şi vineri la o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) la Cape Town, Africa de Sud, în vederea pregătirii summitului pe care ţara africană îl va găzdui în luna august.

De asemenea, călătoria ministrului are loc înaintea celui de-al doilea summit Rusia-Africa, reuniune ce se va desfăşura în iulie la Sankt Petersburg.

Moscova încearcă să restabilească vechile sale legături sovietice cu ţările africane pentru a câştiga influenţă pe continent, unde se prezintă ca o alternativă la fostele puteri coloniale occidentale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

6 Comentarii

  1. „Moscova încearcă să restabilească vechile sale legături sovietice cu ţările africane” -da ne spui `„hautorule ”când a întrerupt Moscova legîturile cu țĂrile africane după deceniul decolonizării??? Și mai spune :cu ce-o venit „externul Ucrainei” din africa? NICI MĂCAR CU OCOADĂ DE RINOCER! AFRICANII AU FOST PRINTRE PRIMII CARE AU ÎNȚELES CINE JOACĂ ÎN U”CRAINA”! DELA ORA 13 NICI O LITERĂ NU AM TRIMIS ȘI-MI SPUI CĂ-I PREA DES!

  2. Emisfera sudica e cu Rusia. Ce relatii sa restabileasca? App cica rusii cara armement cu vaporul din Africa de Sud. Deci nu ei. Trebuie sa le dea Africa de Sud…penibililor.

  3. Progresuri mari neicusorule! Dupa fraternitatea kollossala cu Coreea de N si Iranul, acum au trecut la Kenia. China si India sunt fraterne, dar parca nu-s 100%.
    Pfui, numai tari selecte tataie!

  4. Asadar, citez „Potrivit presei locale, Lavrov ar urma să se întâlnească cu autorităţile kenyene, inclusiv cu preşedintele William Ruto.”. Cu coada intre vine, porneste in petit de naivi. Important e ca spune PRESA.

  5. Gresit, @R.C.: nu le „restabileste”, le CONSOLIDEAZA. O fi vorba de propaganda de RAZBOI (pe care SUA si UE a UrSSulei il PIERD), însa nici chiar asa! ROMÂNIA n-are NICI UN MOTIV DE-A SUSTINE UCRAINA: 1.locuitorii de origine româna de-acolo sunt PERSECUTATI LA SÂNGE, istoria le este falsificata. Dimpotriva: o ROMÂNIE INDEPENDENTA DE SUA (adica DEBARASATA de niste AIURESCU, JOHANNIS SI RESTUL „LIDERILOR POLITICI” ACTUALI) îsi POATE RECUPERA PE CALE PASNICA TERITORIILE PIERDUTE-N UCRAINA DUPA WW2, din cauza aliantei primeia, în primii 3 ani ai razboiului (pâna la 23 AUGUST 1944, LOVITURA DE STAT A REGELUI MIHAI), cu Germania nazista (MORMINTELE soldatilor ROMÂNI la STALINGRAD NICIODATA nefiind ONORATE de tara lor!!!) 2. ROMÂNIA N-ARE NICI UN INTERES DE-A SUSTINE $, MONEDA PRIN CARE SUA EXERCITA O ESCROCHERIE „GLOBALA”: cu datoriile pe care le au, SUA nu se pot sustine nici pe ele însele, dar-mi-te tarile vasale, care au prilejul, ACUMA ORI NICIODATA, DE-A REDEVENI SUVERANE (stapâne pe teritoriile lor nationale) si INDEPENDENTE (= industrii proprii, PRODUCTIE PROPRIE, NU IMPORTANTA AIUREA, si-nca si ARMAMENT, când MAJORITATEA ROMÂNILOR = REDEVENITRI SARACI din cauza CORUPTILOR DE CATRE SUA (ISARESCU MUGUR, SOCIALISTII, între care Iliescu si clica, Nastase Adrian si Isarescu, inclusiv, primul cu „privatizarile” si „restituirile”, si-al doilea, cu atacurile bursiere asupra leului!). Z!

  6. Ce face Lavrov priveste pe rusi. Lavrov nu are o functii de biroceat UE. Subordonatii Ursulei se pune intrebarea ce fac. Dar fac ei ceva in in legatura cu politica externa UE, in afara de a elimina dreptul de veto? Daca sunt ca Aurescu, Muraru&Comp s-a lamurit cum sta treaba
    Sau nu sta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.