Rusia s-ar mulțumi cu teritoriile ocupate până acum

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat miercuri în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului, că Rusia este deschisă negocierilor pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, dar cu condiţia să fie acceptate câştigurile teritoriale obţinute de armata rusă, transmite agenţia EFE.

„Suntem deschişi unei soluţii politice şi diplomatice bazată pe respectarea intereselor noastre legitime, pe luarea în considerare a realităţilor create de-a lungul multor ani şi care au condus la situaţia actuală”, a indicat Lavrov.

Dar „aceia care ne-au declarat război nu au nicio propunere semnificativă, iar în condiţiile în care nu sunt dispuşi să ţină cont de interesele noastre şi de situaţia de pe teren sunt puţine şanse să se ajungă la un acord la masa negocierilor. Nu se întrevăd astfel de opţiuni”, a argumentat şeful diplomaţiei ruse. Prin urmare, „a vorbi despre masa negocierilor nu este posibil în acest moment”, a punctat el.

Aceasta pentru că Washingtonul şi aliaţii săi continuă „să viseze la o înfrângere strategică” a Rusiei, cu toată că, după ce a văzut recentele progrese ale trupelor ruse pe câmpul de luptă, „Occidentul deja nu mai vorbeşte despre victoria sa, ci despre cum să evite ca (preşedintele rus Vladimir) Putin să câştige”, a continuat Lavrov.

Mai devreme, atât Kremlinul, cât şi un oficial american neprecizat au susţinut că nu este adevărată o relatare a agenţiei Reuters, care citează trei surse ruseşti ce afirmă că la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an Putin a propus Washingtonului, prin intermediari, o încetare a focului în Ucraina şi îngheţarea conflictului de-a lungul liniei frontului, Rusia păstrând teritoriile ucrainene deja ocupate, dar Washingtonul a respins propunerea, invocând inclusiv argumentul că nu doreşte să discute un armistiţiu fără Ucraina.

În interviul acordat săptămâna trecută jurnalistului american Tucker Carlson, Putin a spus că Statele Unite controlează guvernul de la Kiev, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ascultă numai de instrucţiunile Washingtonului, care-i indică să nu negocieze, aşadar orice negociere depinde de SUA.

Ultimele negocieri de pace ruso-ucrainene au avut loc în martie-aprilie 2022 la Istanbul, la o lună după lansarea invaziei ruse în Ucraina. Ulterior, Kievul a condiţionat orice tratative cu Moscova de retragerea totală a trupelor ruse din Ucraina (inclusiv din Crimeea) şi restabilirea graniţelor acestei ţări recunoscute internaţional. De partea sa, Rusia cere de atunci Kievului să accepte pierderea Crimeii şi a teritoriilor ucrainene ocupate de armata rusă şi le reproşează responsabililor ucraineni că s-au retras de la negocierile de la Istanbul pentru că aşa le-a cerut Washingtonul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

27 de Comentarii

  1. Cu cat se amana negocierile cu atat Rusia va lua mai multe teritorii. Nu e evident asta nici dupa doi ani de razboi?

  2. Pana se ajunge acolo multe realitati se pot schimba, iar Lavrov a stiut asta cand a facut declaratia.

  3. Povesti de soroshei..
    Unde a pus Rusul cizma e pamant rusesc.LEGE.

    Restul e can can pentru sorosh si usr.

  4. strategic vorbind Rusia nu va lasa niciodata Ukraina americanilor din simplu motiv ca va fi un pericol permanent pentru securitatea Rusiei-declaratie facuta de N ori de Rusia….

  5. Rusia daca si-a indeplinit planurile de a-si lua fostele teritorii care au apartinut inainte de ei ,se vor oprii si vor continua doar atunci cind vor fi provocati.Gogosile aruncate de occidentali ca rusii vor merge mai departe ,sint doar motive ca sa isi vinda ei armamentul tarilor europene si sa bage frica in ei.

  6. Putin doarme cu poza de la Yalta sub pernă. El visează că Rusia va fi iar la masa celor mari. Nu va fi indiferent cât iau ei din teritoriul Ucrainei. Au pierdut războiul rece, îl vor pierde și pe ăsta. Economic se vor duce în cap. Fac arme pentru intern, nu exportă. Vând doar materii prime și banii luați îi toacă în război. Pentru ce? Pentru trei județe.

  7. Pace ? NOI am spus clar =războiul va dura cît trebuie! Pină distrugem complet occidentul și popoarele europene. Cu America am cam terminat ..

  8. Sigur , e etic sa declare ca doreste pace .
    Insa Rusia , dincolo de declaratii asteapta prabusirea Ucrainei si restrangerea ei la o zona redusa , fara iesirea la mare , un teritoriu pitit catre Polonia . Putin n-are treaba cu Romania , Polonia , Moldova . In Moldova daca ii va accepta pe Transnistreni , va pierde un instrument de presiune la Chisinau si la Bucuresti . Situatia in car e se afla Transnistria acum , e garantia statalitatii R Moldova . Fara Transnistria , UE va forta unirea cu Romania pt extinderea teritoriului de jaf .

  9. Rusia NU are intenția să cucerească Ucraina. Dacă vroiau să o facă, hai să fim serioși, o făceau deja cu tot ajutorul UE si SUA.
    Rusia a anexat doar o parte din fostele teritorii imperiale aflate în urma acordurilor din fosta URSS între granițele Ucrainei, teritorii unde populația de origine rusă, majoritară, a fost umilită de fasciștii ucraineni, interzise drepturile la utilizarea limbii materne, interzicerea practicării religiei ortodoxe.

  10. Diferența între ce spune Lavrov și ce concluzie încercați să dați în articol e imensă. Da asta a spus și Putin, vor negocia, dar cauzele acestui război(din punctul lor de vedere ) vor fi rezolvate prin război sau negociere. Teritoriile sunt bonus sau cel puțin așa cred ei și dacă războiul se prelungește și ucrainienii mai au vreo două contraofensive „victorioase” sau trendul de la Avdifca probabil nici Niprul ca graniță nu le va fi suficient.

  11. Rusia a trimis in scris in anul 2021 la SUA, la UE, la NATO cerintele sale…Conflictul se termina numai dupa rezolvarea cerintelor Rusiei….Prima cerinta este neinglobarea Ucrainei in NATO. A doua este retragerea NATO la linia legala Berlin…NATO s – a extins ilegal dupa 1990 incalcand rezultatele razboiului 2 mondial, victoria Rusiei a fost furata de NATO. A treia cerinta e denazificarea Ucrainei si Europei care reinvie Nazismul prin contestarea victoriei URSS in razboiul 2 mondial…Problema teritoriilor a aparut DUPA ce NATO a pus Rusia in situatia de razboi in care a pierdut soldati…Inainte de conflictul militar Rusia nu a cerut teritorii…. NATO a pus Rusia dupa 2014 in situatia de a lua teritorii…Fara expansiunea NATO Rusia nu lua niciun teritoriu de la Ucraina… Inglobarea Europei de Est in NATO a obligat Rusia sa ia Ucraina… Si o va lua pe toata daca NATO nu se retrage la Berlin…Conflictul din Ucraina este generat de SUA prin expansiunea NATO dupa 1990…. Expansiunea NATO dupa 1990 este motiv de Razboi Mondial….Soldatii mor in Ucraina in folosul Romaniei, de exemplu….Romania e o tara invinsa in razboihl 2 mondial.

  12. Trebuie sa ai tupeu de porc rus sa spui ca ucrainenii te-au atacat…

  13. Oricine stie ca pacea se va face dupa dictarea lui Putin. La fel s-a facut si pacea din ’45 cand cel care a dictat-o a fost Stalin.

  14. Aflam recent ca nazishtii pushi de CIA la Kiev planuiau sa il assasineze pe Emmanuel Macron. Crima urma sa se produca in timpul unei vizite a lui Macron in U-Kraina vizita pe care Macron a anulat-o cand a fost avertizat de atentatul planuit. Cu astfel de criminali nazishti vretzi voi sa incheiatzi pace ? Credetzi ca ei s-ar fi oprit dupa assasinarea lui Macron ? Deja multzi Romani sunt pe lista mortzii Myrotvorets dar Macron nu era pe lista deci putem banui ca se pregateshte assasinarea multor Romani fie ei pe lista sau nu.

  15. Acum 2 ani, rusii făceau plaja liniștiți în Crimeea. Acum nici în largul marii nu mai sunt în siguranță. Rusia nu va mai fi chemata la vre-o masă. Poate doar în China, Iran, sau Coreea de Nord.

  16. Iata ca porcismul lui Lavrov e mic copil pe langa porcismul unor postaci kopeicari, care vor ca Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria sa se retraga din NATO si, normal, sa treaca in sfera de influenta a salbaticilor care chipurile ar denazifica si aceste tari. Baaaai kopricarilor sefii vostri citesc elucubratiile pe care le raspanditi pe aici??? N-o sa va mai plateasca citind fantasmagoriile astea. A zburat puiul cu atza, salbatici se chinuie de 2 ani sa ocupe trei judete prin Ucraina pe chiar daca le-ar stapani n-ar fi in stare sa le gestioneze asa cum nu e gestionat restul Rusiei. Putinica sa ridice nivelul de trai al mujicilor macar la nivelul cehilor, ca s-ar putea mujicii asa manipulati cum sunt sa-l dea cu cracii-n sus…

  17. Serios?! De asta atacați in stil barbar ukraina cu noaptea-n cap acum dimineața(orele 4,30-5,00 pe continuitate pe timp) ca hoții și ucideți oameni nevinovați plus distrugerile din teren? De ce nu dau rusnacii un semn în teren pentru pace retragandu-si cetățenii din ukraina? Totul e la mișto și necredibil, vor continua invazia imediat ce accepta condițiile ukraina.

  18. Un raspuns la un comentariu de mai sus care spune:
    Oricine stie ca pacea se va face dupa dictarea lui Putin. La fel s-a facut si pacea din ’45 cand cel care a dictat-o a fost Stalin.”

    Pacea din ’45 nu a fost dictata de Stalin. Churchill a fost cel care, literal, a divizat Europa, iar Roosevelt si Stalin au aprobat.
    Ca si atunci, binomul USA-UK nu dau doi bani pe cei marunti.
    Marile puteri nu pierd niciodata. In final, dupa ce vor fi distrus jumatate din Europa si restul lumii, USA-UK vor cadea la intelegere cu Rusia. Franta se va strecura cumva intre ei, Germania, greu de spus, avand in vedere cine o stapaneste in ziua de azi.
    Romania va ramane in continuare un stat vasal, poate la americani, poate la rusi, nu se stie, la fel cum a fost in ultimii 2000 de ani. Dar, intr-un fel sau altul vom supravietui… mai dam o spaga, o teapa, ne descurcam…

  19. Totuși, pe tv se da informații duar despre zona Deltei Dunării care e aproape de Odessa deși e cam departe! Despre zona de nord a României, nicio informație! Și mă refer la cele două localități: Sighetul Marmației și Negrești Oaș care sunt mult mai aproape de granita ukrainei, Borșa și Satu Mare sunt puțin mai departe. Cele două localități nu au primit ‘cadouri aeriene’ redirecționate de ukraina pe partea terestră? Deși au fost atacuri aeriene in aceste zone, e adevărat că mai departe de granita Romaniei, nicio bucata de aparat nu se căzut pe teritoriul acestor localități, sau, nu se vrea aflat nicio informație? Chiar și azi dimineață, de pe la orele 04,00 cu noaptea-n cap, rușii ataca aerian în apropierea acestor localități și nici la orele 07,00 nu au încheiat atacurile! Chiar nicio informație privind căderea bucăților din zburătoare😉? Sau, sunt zone nelocuite in apropierea graniței?

  20. Rusia vrea sa intarzie aprobarea ajutorului american pentru Ucraina de 40 miliarde dolari si confiscarea banilor rusesti din bancile europene,cca 300 miliarde de dolari pentru care UE a dat o lege in 12 feb ac
    E gargara ruseasca ,cine mai crede un Lavrov,un Putin sau un clown ca Medvedev Comicul

  21. @parere Rusii le-au dat desteptarea la ora 5 dimineatza si pana la ora 8 vor face cu ei inviorarea de dimineatza pentru ca asa-i in armata.(spune tata su bunicul) Spun unii ca rusii sunt betivi? Veniti la Paris sa vedeti ucracii boschetari, betzi si scandalagii si veti constata ca rusii sunt ingeri pe langa ei.
    Razboiul? Cine crede ca rusii se vor opri si se roaga pentru negocieri e un ageamiu ca sa fiu eleganta. Rusii se vor opri doar atunci cand Ucraina nu va mai exista ca stat si va fi un judetz polonez. In acest moment nu face decat sa-si elibereze teritoriile istorice populate de rusi de secole dupa care daca „occidentul colectiv” nazist continua,vom avea razboi cu adevarat. Gasca lui Pitigoi de pe forum este asteptata la inrolare in frunte cu maresala Elena popii.

  22. Ar vrea putinosul, ca se crede smecher, sa se faca pace, iar iubitorul nostru furnizor de arme SH Romaniei, sa nu mai trimita bombardele lu zele!Bine ca erata ce conduce licuristanul, sustinut si de taratoarele noastre conducatoare nu e de acord, ca doar mai e ukrani de bagat sub pamant, slava dlui bideu Iar arme SH mai e de vandut lu ciuca , fiare vechi cumpar! PS Acum va las, ca ma duc sa amenajez pivnita , ca vine putinosul peste noi- ca asa s-a spus la teve!

  23. Rusia’i cat un continent – America de Sud / e gras ursu’ … n’ase snapanilor ?
    Din pacate … oamenii di omenie patimnesc !

  24. „Rusia s-ar mulțumi cu teritoriile ocupate până acum”
    Nu cred ! O ucraina ramasa mare inseamna un permanent potential agresiv . S-a amana doar un razboi viitor , mult mai violent . Pt a-si rezolva problema ucraineana , Rusia trebuie sa ajunga la gurile Dunarii , si sa diminueze suprafata pt ca potentialul Ucrainei sa nu prezinte un pericol in viitor . S-ar putea ca Moscova sa aiba in vedere ca Ucraina trebuie sa ocupe doar teritoriul rezultat din intersectia dintre suprafeta Zonei de Rezidenta a evreilor din vremea Rusiei tariste cu suprafata actuala a Ucrainei .

  25. Măi Muntene, măi vecine,
    poate tu explici la mine,
    de ce ar vrea ucranii să îl lichideze pe Macron, care a trimis și mai trimite ajutor militar în Ucraina, și care a încercat să îl convingă pe Ratat să nu o atace?
    Unde ai aflat tu așa știre? Pe Sputnik? De ce crezi că s-au interzis canalele rusești media, pentru că erau prea independente și nu vomau minciuni, intoxicări și diversiuni ca aceasta? De ce să nu îl.lichideze pe Orban, Erdogan sau Kadîrov? Pe Manu, chiar că nu ar avea de ce!
    Mai lasă propaganda, și încearcă să schimbi rublele pe dolari, căci sînt mai siguri! Nu te lua după Mishteaux, care e senatoare, și poate lătra ce poftește, din spatele imunității! Dar FED e mai tare decît Banca Centrală a Rusiei!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.