Moscova nu mai dă doi bani pe verdictele CEDO

Curtea Constituțională a Federației Ruse a decis că verdictele CEDO nu vor fi aplicate dacă ele intră în conflict cu constituția rusă.

Rusia este semnatară a Convenției Europene a Drepturilor Omului, ceea ce face ca verdictele CEDO să se aplice în această țară în mod obligatoriu. Însă Curtea Constituțională a decis că Moscova se poate sustrage aplicării, în cazul în care deciziile Curții Europene contravin constituției.

Decizia de la Moscova vine la un an după ce CEDO a decis că Rusia trebuie să plătească 1,9 miliarde de euro foștilor acționari ai companiei Yukos, sub formă de compensații pentru că statul rus ar fi violat prevederile privind protecția proprietății private din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Consiliul Europei, care monitorizează modul în care se aplică Convenția Drepturilor Omului și deciziile CEDO, și-a exprimat îngrijorarea față de poziția justiției din Rusia.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagalnd, a precizat că Rusia și-a asumat aplicarea deciziilor CEDO. El a mai declarat că experții Consiliului Europei analizează implicațiile deciziei de la Moscova și că ulterior se vor purta discuții la cel mai înalt nivel cu autoritățile ruse.

Recent, Georgia a câștigat un proces la CEDO, care obligă Moscova să plătească peste 70 de milioane de euro pentru reținerea și deportarea ilegală, în 2006, a peste 2000 de cetățeni georgieni ce se aflau în Rusia, în urma unui scandal de spionaj.

Procurorul general de la Moscova, Aleksandr Bastrîkin, a precizat că, în timp ce impun altor state supremația legislației internaționale, SUA, Marea Britanie și alte state folosesc sistemul juridic anglo-saxon nu aplică acest principiu în propria legislație.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.