România roz a lui Boloș

Deficitul bugetar ne dă iar bine pe hârtie.

„Deficitul bugetar estimat era de 5,9%. Calculele ne arată că stăm mult mai bine, sub 5,7%, ca să spun aşa. Dar aveţi răbdare. În conferinţa de presă următoare o să vă prezint şi datele din contul de execuţie bugetară, pentru că ne apropiem de final pe partea de regularizări pe care le avem de făcut, astfel încât să nu vă dau cifre care bântuie după aceea”, a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. Boloș într-o conferinţă de presă.

Întrebat de ce va fi diferit acest an faţă de 2023 şi de ce ar avea încredere în România partenerii internaţionali, Marcel Boloş a menţionat că trei lucruri vor fi diferite în 2024.

„Intrarea în vigoare a noii Legi privind măsurile fiscal-bugetare. Să nu uităm, este Legea 296/2023 care a avut o intrare în vigoare cu data de 1 noiembrie, când facilităţile privind CASS-ul la IT, construcţii, industria agroalimentară au fost eliminate şi, de asemenea, a avut loc creşterea salariului minim pe economie. După care, a doua intrare în vigoare este cu data de 1 ianuarie, cu actualizarea accizelor sau introducerea accizelor pentru băuturile care conţin zahăr sau Taxa pe Valoarea adăugată pentru produsele cu un conţinut de zahăr mai mare de 10 grame la 100 de miligrame. Deci, acesta sunt cu intrare în vigoare cu data de 1 ianuarie. Şi, sigur, mai avem partea de impozit minim pe cifra de afaceri şi componentele de măsuri care au fost luate pentru microîntreprinderi. Aceasta este prima modificare sau, să zicem, situaţie pe care o avem diferită faţă de anul 2023. După aceea, avem a doua componentă, combaterea evaziunii fiscale. Să nu uităm că avem, pe lângă măsurile care privesc sancţionarea faptelor de natură contravenţională în domeniul evaziunii fiscale, şi proiectul de lege care aşteaptă controlul Curţii Constituţionale cu sporul de pedepse împreună cu sancţionarea drastică a celor care săvârşesc fapte de evaziune fiscală în domeniul TVA”, a răspuns ministrul.

Potrivit acestuia, al treilea lucru diferit în 2024 vizează veniturile din digitalizare, respectiv modulul eTransport şi declaraţia de transport, eFactura şi implementarea scannerelor în vămi. În acest sens, şeful de la Finanţe a anunţat că miercuri va face o vizită la Autoritatea Vamală Română, pentru a discuta în detaliu despre scannerele din vămi şi eSigiliul electronic al mărfurilor.

În plus, Marcel Boloş a susţinut că 2024 nu este „un moment foarte potrivit pentru a discuta despre impozitul progresiv”.

„Impozitul progresiv are perioadele lui în care poate fi introdus, dar, fiindcă suntem într-o perioadă în care România şi românii au nevoie de sprijin şi o duc destul de greu, nu cred că e un moment foarte potrivit pentru a discuta despre impozitul progresiv. Dar acesta, repet, este punctul meu de vedere, ca profesor de finanţe. Mai departe, ceea ce ţine de doctrinele partidelor… nu mă băgaţi, că nu intru în acest joc”, a adăugat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. Roz bonbon de la Palatul Victoria: „este” si „avem”!!
    Ce „este” si ce „avem”?!
    Programe peste Programe, LEGI, proiecte de legi, adica hartii cu promisiuni goale!!

    Bolose, poate ai uitat(!!), dar mai „este” si Programul de guvernare al oricarui partid sau mai de-aproape, ia tu de pe site-ul Guvernului(!!):
    „PROGRAM DE GUVERNARE 2023-2024
    VIZIUNE PENTRU NAȚIUNE
    PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT
    PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL”.
    Are 171 de Pagini, e a 4-a editie a unui Program de guvernare dupa alegerile adica VOTUL Romanilor in 2020!!

    Si spune tu, Bolose: Ce ati FACUT din acest Program de guvernare, cum „viziunea” aia mult promisa de 33 de ANI e vorbarie goala!
    In 33 de ANI, Bolose, voi politrucii de la guvernare(75% sunteti la guvernare din 1989!) NU ati FACUT nimic pentru Tara, dar ati facut averi de Milioane pentru voi!
    A-propos, stiati ca dl Bolos e milionar?
    Potrivit celei mai recente declaraţii de avere completate de ministrul Proiectelor Europene la 30 mai anul acesta, Boloş deţine 2 apartamente cumpărate în 2003 şi 2019, un teren extravilan, peste 1 milion de lei în 16 conturi şi depozite bancare.
    Caz unic în lume! Deși a muncit toată viața la stat, Boloș e milionar, dar susține că a făcut banii din muncă cinstită!
    Intrebat pe subiect, Bolos a raspuns: „Ministrul-milionar Marcel Boloș spune că fiind o persoană singură cheltuie cam „3000 lei pe lună pentru partea de hrană. Bolos spune că își cumpără haine„ cam o dată la șase luni. Nu sunt un cheltuitor din acest punct de vedere. Sunt destul de zgârcit”.
    „Saracul” milionar, zfarcit mai e!!

  2. Bugetul, pe 2023 de pildă, nu arată cît din plăcintă merge la plata datoriei! E secret de stat?
    Întrebare: cît la sută din bugetul pe 2024 va merge la plata datoriei?

  3. chiar arata bine economia in Romania, sa crape fierea in kopeikasri si media aservita Kremzeekului
    bagatorii in seama de posturile tv prostitutie deja faceau calcule la tabla cu impozitul progresiv
    guvernarea PSD-PNLcea mai desteapta alianta sa crape suveranistii

  4. …dap…hai sa te desfiintez!…pt a face din pix deficitul ati amanat platile pt anul acesta, numai idiotii nu ar putea pricepe…nu ati facut rectificarea bugetara care ar fi devoalat dezastrul, ati folosit ilegal-vedeti cacatu v-a facut plangere penala pe tema, intr-o justitie corecta, independenta, ati fi toti in hora calugareasca la parchet-fondul de rezerva al guvernului, un sac fara fund se pare, mai mare decat bugetul invatamantului dar inteleg, nu sunt bani…sanchi!…prin masurile fiscal-bugetare cu care va laudati veti ingropa, in maxim 6 luni, antreprenoriatul romanesc, 20% cifra de afaceri, 80/80% angajator si contributor la buget…consecinta?…va mai voteaza sulea, in toamna vor fi sute de mii de someri, zeci de mii de firme inchise…mai adunati la buget o laie!…geaba rugaciuni filmate pe la munti sfinti…ne-ati ingropat de vii…lupta cu evaziunea?…pai, cine o face?…firmele care va sponsorizeaza, va spun eu…este ca si cum v-ati taia craca de sub picioare, veti tabara tot pe boul care trage…am satisfactia faptului ca, dupa europarlamentare vor schimba orientarea si cei din sts…sunteti mancati, baieti, si voi, si sustinatorii vostri!…ne mai auzim!…

  5. Îmi era chiar simpatic ăsta cu surâsul lui permanent în colțul gurii, dar acum, după ce ne ia de proști, vorba nemților :
    – Wir fahren Scheisse, IHR SEID SCHEI$E !
    Cum să afirmi zâmbind pe sub bărbie, că n-are mustăți :
    „Impozitul progresiv are perioadele lui în care poate fi introdus, dar, fiindcă suntem într-o perioadă în care România şi românii au nevoie de sprijin şi o duc destul de greu, nu cred că e un moment foarte potrivit pentru a discuta despre impozitul progresiv. Dar acesta, repet, este punctul meu de vedere, ca profesor de finanţe. Mai departe, ceea ce ţine de doctrinele partidelor… nu mă băgaţi, că nu intru în acest joc”, a adăugat el.
    Așa că intră tu în mămițica ta, dacă nu vrei în joc și lasă-ne cu asemenea gogomănii că cei cu salarii mari au nevoie de sprijin la fel de mare și că nu poți introduce impozitul progresiv. Siktir, „profesor de finanțe”, cică…. ! 😉

  6. In randul guvernantilor exista optimism ca incepand cu anul 2024, o data cu intrarea in vigoare a noilor legi privind e-factura, eTransport, marirea salariului minim ( implicit a darilor corelate cu acesta), eliminarea facilitatilor pentru agricultura, IT, constructii si alte legi menite sa aduca cat mai multi bani pentru stat o sa curga numai lapte si miere. Toti isi inchipuie ca economia privata va rezista si va putea sa sustina “statul obez si ineficient”. Nu stiu daca am dreptate totusi experienta mea de viata imi spune ca ar fi bine daca statul ar incerca simultan cu masurile amintite anterior sa faca cura de slabire, sa devina “suplu si eficient”.
    Spun acest lucru fiindca impresia mea este ca economia privata nu va putea sustine statul “obez si ineficient” actual. Economia privata va claca !
    Sa dea Dumnezeu sa ma insel !

  7. Totul e fals , totul e minciună și nu pricep de cum populimea nu vede, nu se deșteaptă. Ești in picaj de la mare inălțime, iar parașuta e vîndută,..sacul e gol..Doar pentru cele știute clasa politică actuală e de pus in țeapă, De se mai află și cele dosite, sau cosmetizate,.. apoi cred că niciun romîn nu mai vrea să audă de romania..

  8. Stati calmi ca intram in faliment si ne cumpara si pe noi Black Rock, ca pe ucraineni. Dupa, ne baga la masina de tocat cu muscalii. Tot ca pe ei. Nu ziceau baietii aia bogati de la Davos ca suntem cam multi pe coaja asta de planeta si-i cam deranjam? Bolos draga, cu cianura n-ar fi mai simplu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.