Motivele suspendării producției la Alum Tulcea

Motivele suspendării producției la Alum Tulcea: prețurile prohitive la energie

Compania ALRO, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, anunță că, din cauza costurilor ridicate și a disponibilității limitate a produselor energetice, trebuie să-și schimbe strategia de a fi integrat pe verticală și să se adapteze la contextul nou și dificil prin închiderea temporară a unității de producție de alumină din Tulcea.

„Criza economică generată de pandemie a fost intensificată de criza energetică din 2021 ca urmare a creșterii accelerate a prețurilor la electricitate și la gazele naturale, cu un impact negativ asupra costurilor de producție pentru alumina calcinată și aluminiul electrolitic. Costul gazelor naturale pentru o tonă de alumină este semnificativ mai mare decât prețul unei tone de alumină importată și livrată către ALRO”, a declarat Gheorghe Dobra, Director General ALRO și Președinte al Consiliului de Administrație al ALUM.

„Concret, alumina produsă de ALUM ar ajunge la un cost de peste 900 USD/tonă, în timp ce prețul aluminei pe piețele internaționale este de aproximativ 500 USD/tonă. Ponderea produselor energetice doar în costul total al aluminei este remarcabil de mare, ajungândla aproximativ 500 USD/tonă în 2022”, a adăugat Dobra.

Prețul gazului a crescut de zece ori de la 18 EUR/MWh în T1 2021, la peste 180 EUR/MWh în T4 2022. Prețul energiei electrice a urmat aceeași tendință și de la 60 EUR/MWh în T1 2021, a ajuns și a depășit 500 EUR/MWh în T4 2022. În prezent, pe piață există un deficit de energie electrică și de gaze naturale pentru consumatori.

Prețul certificatului de emisii de CO2 a crescut de la circa 25 EUR/certificat la sfârșitul anului 2020, până la peste 90 EUR/certificat, în prezent.

ALRO și ALUM au dezvoltat scenarii de funcționare la un prag minim de rentabilitate sau de reducere apierderilor financiare prin suspendarea anumitor activități de producție și trecerea unor echipamente de producție în stand-by. ALRO a redus producția de aluminiu primar cu 60% prin închiderea a trei hale de electroliză și ALUM și-a revizuit programul de producție în funcție de
nivelul de alumină calcinată necesar pentru ALRO, dar odată cu creșterea continuă a prețurilor, costul aluminei a atins un nivel nesustenabil.

În acest context, conducerea companiei a propus pentru aprobarea Adunării Generale a Acționarilor, care va avea loc în data de 29 iulie 2022, suspendarea temporară a operațiunilor de producție de alumină ale ALUM, începând cu data de 1 august 2022 pentru o perioadă estimată de 17 luni, concomitent cu păstrarea specialiștilor cheie din toate departamentele fabricii pentru a
fi pregătiți pentru reluarea producției atunci când evoluția preturilor produselor energetice o va permite.

ALUM va continua să desfășoare activități de cercetare și dezvoltare și operațiuni de logistică a aluminei și, de asemenea, va demara acțiuni de reparații și mentenanță a echipamentelor sale, pentru a fi pregătită pentru o repornire rapidă a producției de alumină atunci când piața o va permite.

Scopul acestor măsuri decisive, care sunt pe deplin compatibile cu tehnologia utilizată în rafinăria de alumină a ALUM, este de a conserva activele Grupului și de a menține stabilitatea financiară a Grupului la un nivel solid, pentru a fi pregătit să facă față provocărilor, în actualul mediu economic deosebit de dificil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Iohannis ce-ai făcut??…ai nenorocit industria de producerea aluminiului!!..românia mai era încă în primele locuri din europa la producția de aluminiu până acum…
    Ce ordine ți-a mai dat de la centru?..Ce mai închidem..?..
    Ajutăm ukraina sorosistă!!!..
    Dar pe noi români cine morții mă-sii ne mai ajută?..

  2. —PUTIN e de vină! Poate Putin, poate Jelensky, bine ,bine ,da cine plătește „șomajurile”, ori viitorii șomeri vor merge mercenari în U”kraina? De partea cui ,OARE???

  3. Sa se inchida sper ca urmeaza Petrom si Dacia, nimic nu trebuie sa ramana in Romanistan

  4. trebuie distrus tot. motivele sunt variate in functie de pooolimea care le mai inghite: putin, virusu’ ucigaaashhhhh care da caaaashhhhh, seceta, razboiu’. criza, boala vacii nebune, boala cotetului de pasari si boala porcului si multe alte crize, boli, virusi si multe inchipuiri, totul intru SARACIRE, INFOMETARE SI DISRTUGERE. SAAA TRAAAIM BINNEEEE FRAAATI ROOOMAAANI H@HaaaaH@@@@!

  5. Marii consumatori de energie electrica ar face bine sa-si cumpere sau construiasca centrale electrice proprii, termo sau hidrocentrale, pentru a avea integrat in costul productiei doar pretul de productie al energiei nesupus speculatiilor financiare de pe piata. Sunt suficiente speculatiile pe seama produselor finite.

  6. @smarandache – lol, pai ai impresia ca mai pot sa construiasca? creditele de la banci se dau cu EGS (sa nu poluezi sau nu-ti dam credit), daca gasesti banii din alta parte te blocheaza statul, UE si 1000 de ONG-uri de mediu. Nu pe carbune, gazul e scump si nu e verde, hidrocentralele au lacuri care afecteaza migratia linului si bibanului… doar eoliene si fotovoltaice, si productia functioneste doar daca nu e nor si bate vantu’

  7. Inca 500 de oameni aruncati in ghearele saraciei si mizeriei ! In loc sa plateasca ajutorul de somaj acestor oameni ( de unde bani ?) statul trbuia sa sa subventioneze , pentru o scurta perioada ,pretul energiei electrice si al gazului! In conditiile date este f. putin probabil ca ALUM , sa-si mai reia vreodata activitatea ! O sa stea si ALUM inchisa precum sta, de multi ani, o alta unitate gigant a economiei romanesti : FERAL Tulcea, privatizata (sic!), pentru a fi inchisa de cumparator ! Ce fac guvernantii nostrii , ce fac politicienii nostrii deghizati in mari patrioti ? Absolut nimic ! Au grija , doar de ei , de binele lor si a acolitilor lor! Nu-i doare nici in cot de situatia tragica in care-si arunca concetatenii , concetateni, care produc bunuri si valori materiale. Aici duce habarnismul si incompetenta celor pusi sa aibe grija de popor! N-au solutii ? Pai, in acest caz exista demisiile de „onoare” ! Altora mai buni locul lor sa-l lase ! Aoleu ! Na beleaua ! Nici vorba de asa ceva ! Pe moment am uitat ca traim in Romania , tara in care orisice magarie este posibila, si….. am ajuns sa visez!

  8. Închideți tot,să nu mai rămînă nimic produs în România.Apoi aruncați cheia in cel mai mare lac,iar cînd vă va venii mintea la loc,trimiteți un băiat deștept cu șperaclu,ca să redeschidă,dacă mai are ce.Cum naiba în conducerea economică(și nu numai) a țării s-au adunat numai idioți !

  9. Procesul de lichidare a economiei continuă.iar economia funcționează pe baza materiilor prime și forței de muncă vândute.plus împrumuturi.
    Ce e hilar e faptul că inconștienții ăștia au uitat ce a pățit Ceaușescu.
    Pentru mult mai puțin.
    Acum țară e datoare vândută,bolnava,analfabeta.iar pe existența viitoare a statului nu pariază nimeni

  10. @Drako
    -procesul de duca-se dracului:
    alro-slatina are curent electric din juma de reactor de la cernavoda
    la „pret preferential”;
    daca jidovu de mascinsci patronu e rus atunci poti sa te impushti in cwr!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.