EXCLUSIV : Cotidianul.ro Motorina de la sanatoriu, în rezervorul managerului

Sanatoriul Marila, după prăbușire

Managerul interimar al unui spital orășenesc refuză să răspundă la întrebările adresate pe Legea 544/2001, privind accesul la informațiile de interes public. El spune că acuzațiile ce i se aduc de către subordonați, dar și pe rețelele de socializare sunt aruncate în spațiul public de „gurile rele”. El nu poate răspunde, însă, de unde își face rost de motorina pentru autoturismul cu care face lunar peste 2.000 de km. Nu vrea să spună și care a fost motivul pentru care ar fi dispus ca personalul medical mediu, de la fosta Bază de tratament de la Sanatoriul Marila, să semneze cereri de concediu de odihnă, dar să vină la serviciu.

Managerul de la Spitalul Orășenesc Oravița (foto) nu vrea să dea explicații publice nici despre consumul excesiv de motorină de la Sanatoriul Marila, din ultimii doi ani și care ar fi fost folosit de către grupurile electrogene ale sanatoriului, în condițiile în care nu prea au existat pene de curent. Același manager, interimar pe funcție de mai bine de doi ani, le face zile fripte și „capcane disciplinare” potențialilor săi concurenți la funcția de conducere din spital. Primarul din Oravița spune că nu știa de practicile manageului interimar de la spitalul orășenesc, deși el l-a propus și susținut în funcție.

Inspectorii de la Curtea de conturi „au de treabă” la Spitalul din Oravița

A trebuit să se prăbușească o parte din clădirea în care funcționa Sanatoriul de la Marila, acolo unde erau tratați bolnavii de TBC, ca să iasă la iveală niște combinații financiare de care n-ar fi străin actualul manager interimar al Spitalului Orășenesc din Oravița. „Dacă până la numirea lui Popescu, ca manager, consumul de motorină de la Sanatoriul Marila era de aproximativ 200 de litri/an, în ultimii doi ani consumul a înregistrat un salt pe care noi nu-l putem explica. E vorba că acesta a explodat în anii 2021 și 2022 până la un consum cupriuns între 400 și 700 de litri pe lună!!! Acest lucru în condițiile în care grupul electrogen care asigură curentul electric necesar funcționării sanatoriului, dacă rețeaua de alimentare se întrerupea, nu a funcționat mai mult decât în anii anteriori, iar consumul de motorină nu se justifică. Întrebați-l pe manager, pe contabil, pe electricianul care se ocupă de grupul electrogen, ce s-a întâmplat cu motorina de acolo, dar mai bine unde a ajuns ea ”, au declarat, pentru Cotidianul.ro, surse din cadrul Sanatoriului Marila. Clădirea sanatoriului a fost avariată în luna februarie 2023, după ce o parte a imobilului, vechi de 90 de ani, s-a prăbușit. Nu au existat victime, dar toți pacienții și cadrele medicale au fost transferați la Spitalul Orășenesc Oravița.

Managerul Popescu refuză să răspundă

Ca să aflăm unde s-au evaporat miile de litri de motorină, achizionați în scripte, de la Sanatoriul Marila, i-am adresat managerului Mircea Popescu o solicitare scrisă bazată pe prevederile Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public. Asta, pentru că în joc sunt bani publici.

Am așteptat răspunsul managerului aproape trei luni, dar n-a mai venit. Între timp, alte informații îl pun într-o situație stînjenitoare pe actualul manager al Spitalului Oravița. ”Ne-a mutat de la Marila, după ce au căzut zidurile acolo, odată cu bolnavii, în fosta Secție Covid a spitalului. Suntem cinci asistepte medicale, plus șefa și șapte infirmiere care am figurat în concediu de odihnă până pe 31 martie, dar mergeam la lucru. Ne-a pus să semnăm cererile de concediu de odihnă, dar lucram în acest timp, câte două zile pe săptămână. Condicile de prezență ne sunt martore. La început ne-a spus că vom lucra voluntar, dar după aceea figuram în concediu și veneam la lucru. Am întrebat cum vine asta, dar nimeni nu ne spunea nimic. Știam că e ilegal ce ne-a pus să facem, dar am acceptat ca să nu ne dea afară. Dacă cineva ne întreabă noi o să recunoaștem”, au spus asistentele de la Sanatoriul Marila.

Managerul Popescu refuză să respundă la solicitarea pe Legea 544/2001, privind informațiile de interes public, deși sunt aproape trei luni de la data la care a primit solicitarea Cotidianul.ro. ”Stați liniștit(!!!) că o să vă dau răspuns la solicitare. N-ar fi bine să veniți aici, la Oravița, să stăm de vorbă? Am văzut și eu pe rețelele de socializare niște acuze la adresa mea. Este vorba de gurile rele care vorbesc tot timpul. Nu este adevărat ce susțin ele. Dacă nu veniți la Oravița, atunci stați liniștit că o să vă dau răspuns”; a declarat, pentru Cotidianul.ro. Mircea Popescu, manageul spitalului din Oravița, după ce a fost abordat telefonic de către redacția ziarului.

Mircea Popescu, un manager scos din pălăria primarului

Spitalul Orășenesc Oravița are un manager interimar de mai bine de doi ani, deși ar fi trebuit organizat un concurs pentru ocuparea acestui post. Mircea Popescu a fost desemnat manager interimar de către primarul localității, Dumitru Ursu, în virtutea unor merite care, public, nu există, ori stau „ascunse” pe undeva. Popescu este un manager sărac, pentru că în afară de o casă pe care o împarte cu soția sa el nu are nimic. Nici mașini, nici terenuri, nici măcar conturi bancare, în lei sau, după caz, valută. Declarația lui de avere (cea din 5 ianuarie 2021) este, din acest punct de vedere, goală goluță. Omul nu are nici măcar firme private unde să fi dovedit niște calități manageriale și, care, să-l fi prupulsat administrator pe bani publici la Spitalul Oravița. Ca să nu mai vorbim de faptul că managerul Popescu conduce, zilnic, un autoturism Dodge între locuința sa din localitatea Lupac și spital. Peste o sută de km zilnic.

Să existe vreo legătură între motorina „consumată” la Sanatoriul Marila și rezervorul autoturismului Dodge? La un moment dat, Popescu o să trebuiască să răspundă și la acestă întrebare, ca și la altele. Printre care și modalitatea perversă prin care caută tot felul de „gogotițe” prin care să elimine potențialii contracandidați la postul pe care-l ocupă, dacă s-ar organiza un concurs corect pentru funcția de manager la Spitalul Orășenesc Oravița. „Eu nu cunosc aspectele despre care mă întrebați Dumneavoastră. Nici cele legate de consumul de motorină, nici despre asistentele aflate în concediu legal de odihnă, dar care erau chemate în acest răstimp la muncă. Este adevărat că acel Consiliu de administrație de la spital nu este funcțional. El este descompletat. Eu, ca primar, am numit un om acolo, dar care a demisionat...”, a declarat, pentru Cotidianul.ro, Dumitru Ursu, primarul localității cărășene Oravița.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sergiu Miat 307 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Ciocoiul cu moacă de interlop a învăţat de la întâiul fanariot al ţării că informaţiile despre cum se fură banul public sunt „clasificate” în colonia bananieră. Pentru că „interesul naţional” şi „nevoia de stabilitate”. Evident, dacă nu ne-am fi aflat într-un stat eşuat, după acest articol ar fi trebuit să se autosesizeze Garda Financiară şi Direcţia Naţională Anticorupţie, dar dacă statul e eşuat hoţii au tupeu nemăsurat şi infracţiunea de delapidare e „legală”.

  2. Sat mic, Iad mare, ar fi spus Borges.În multe zone captive politic, așa numite”defavorizate”(intenționat), baroni și baroneți de partid fac legea.Căderea din comunismul a cărui putere formală tot mai funcționa pe alocuri, în paradigma deșănțată a crailor de curtea veche autentici, nu literari, s-a produs firesc, organic după ’89, în cultura cu ‘c” mic a procopselii de tip oriental-fanariot, pe care o înjurăm la ruși dar n-o vedem la noi. Alunecăm usor, afară din civilitate și civilizație, nepăsători în stil mioritic la lăturile care ni le varsă „elita”-n cap și entuziasmați de perspectiva procopselii numite”funcție”. Nea caisă ăsta e doar încă un zero mutant dintre atâția alții, vizibilizat o secundă de o posibilă catastrofă evitată, doar de hazard.

  3. Normal că refuză să spună unde a dispărut motorina, doar spitalul este moşia lui mă-sa şi se ştie că numai fraierii respectă legea în românika.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.