Mulțumesc, România, merci, La Belgique!

Mulțumesc, România, merci, La Belgique! A fost seara Belgiei, și nu a României, fotbalistic vorbind. Când belgienii au început să joace dintr-o singură atingere, și aceea foarte fină, când au pus călcâiele la treabă și când s-au apucat să se miște cu o viteză pe care doar pasionații jocului de fotbal pe calculator o cunosc s-a cunoscut cine-i șeful pe teren.

Și s-a văzut încă din minutul 2 pe tabelă. Belgia, care venise după o înfrângere surprinzătoare în fața Slovaciei, nu putea rata șansa de a continua să spere că va ieși din grupă la Europeanul german și a intrat pe gazon cu un De Bruyne și un Lukaku în cea mai bună formă, și cu ceilalți jucători, mai toți legitimați la echipe din cele mai importante campionate, montați să termine meciul și cu un ochi umflat sau cu un picior târându-l, dar victorioși.

Din tribune se vedea că Belgia poate juca și până a doua zi că tot nu va primi gol și că va ieși victorioasă. La un moment dat se vedea chiar că diferența nu va fi de doar două goluri.

Din aceleași tribune se putea observa că jucătorii români vor, dar nu pot mai mult. Nu le-a ieșit aproape nimic, comparativ cu meciul cu Ucraina, atunci când le-a ieșit aproape totul. În seara zilei de 22 iunie, pe stadionul din Koln nu au ieșit nici preluările, nici demarcările și nici alunecările. În schimb le-au ieșit alor noștri multe picături de sudoare care le-au udat tricourile, iar atunci când acestea nu au mai avut loc unele de altele s-au scurs pe gazon.

După victoria din prima partidă de la Euro, suporterii au început să viseze până departe, mult prea departe față de posibilitățile unor fotbaliști care, totuși, joacă pentru echipe, în general, modeste, atunci când joacă. De aceea, prin tribune s-au mai scăpat și înjurături la adresa unor fotbaliști ale căror nume fuseseră scandate de toți românii din tribune în urmă câteva zile. Însă, per ansamblu, publicul a fost la un nivel înalt, peste nivelul de joc al echipei. Dacă vreți, publicul român a fost la egalitate cu superbul public belgian, care și-a încurajat echipa cu o energie uriașă pe tot parcursul meciului.

Însă, una este să faci galerie pentru o echipă care zburdă pe teren și alta este să o faci pentru o echipă care vrea, dar nu-i iese.

Mai mult, la final, românii de pe stadion, care parcă au fost mai mulți decât belgienii, i-au aplaudat minute în șir pe jucătorii noștri și au scandat ”Rooooo-mânia” și ”Luptăm, luptăm, luptăm și câștigăm!”.

Câțiva spectatori aflați în spatele meu erau, deja, cu gândul la meciul următor și au început să strige ”Batem Croa-ția!”, dar au realizat rapid că jucăm cu Slovacia și au schimbat strigătura. Ce mi-e Croația, ce mi-e Slovacia, ce mi-e Slovenia. Important este să jucăm fotbal și, dacă se poate, să câștigăm meciul următor și să ieșim din grupă.
În seara zilei de 22 iunie 2024, pe stadionul din Koln a fost un spectacol total, cu două echipe care au jucat fotbal, fiecare cât a putut, și cu un public fabulos care a cântat și a scandat necontenit: unul pentru culorile roșu, galben și albastru, iar celălalt pentru roșu, galben și negru.
Mulțumesc, România, merci, La Belgique!

P.S. După meci, tramvaie ticsite cu suporteri români luaseră în viteză drumul către centrul orașului. Românii cântau și săreau, așa cum o făcuseră și în timpul meciului, inclusiv când ai noștri păreau că sunt din alt film decât De Bruyne și Lukaku.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Sorin Avram 762 Articole
Author

15 Comentarii

 1. Daca pierdem si meciul cu Slovacia se ridica un mare semn de intrebare asupra rezultatului cu Ucraina.

 2. De ce sa o mai dam dupa cires? Mciul a fost pierdut din start de catre Iordanescu datorita acelui ridicol 4-1-4-1 care a dezorganizat tot jocul: apararea si mijlocul. Nu aveam cum sa castigam jocul cu o asemenea „asezare”. Am fost invinsi exact cu armele cu care am castigat jocul cu Ucraina!!!

 3. Multe cazaturi,multa fuga fara rost,multe fite,pase imprecise,neputinta.Asta nu este o echipa de valoare decit pentru unii ca Becali.

 4. Sa o ovationezi pe Luluta , Kövesi ( in Tramvai in Bruxelles ) ,insemna sa fi si tu complice – cel putin moral – la distrugerea justitiei , si implicit la a distruge adevarul si economia Romaniei , bazate pe fraude acoperite .
  D-zeule, multe care cu prosti ,rasturnate la poalele Carpatilor . Daca prostia ar durea ,strigatele din Ro. s.ar auzi si de pe Luna .

 5. 1 zi am fost plictisit de stiri cu meciul ro-ucraina: toti erau patrioti, toti erau mandri, de parca Romania a rezolvat cu sanatatea si educatia.
  Azi am aflat de la stiri la sectiunea „si altele” ca nationala a pierdut cu Belgia.
  Pai sariti patriotilor!

 6. Înterținerea minciunii că echipa reprezentativă a fotbalului românesc, cu Ciurli-Burli cu grade la federație, cu echipe ale unor neica-nimeni, foști bișnițari pe care i-au ocolit și ocrotit procurorii, ar fi altceva decît e non-valoarea campionatului, acoperitoare pt necăutarea plănuită a copiilor talentați, praf în ochi pt lăsarea și susținerea pseudo-antrenorilor la orice nivel.
  Victoria cu Ucraina a fost o capcană ce ne-a și costat, tot pe noi păcăliții, un miliard de dolari; treaba cu patrioatele.

 7. Vom vedea ce se întâmplă miercuri. Deocamdată meciul ăsta a fost ca un duș cu apă cu ghiață. După el tricolorii se vor trezi la realitate sau vor intra în șoc termic. Vom vedea , trebuie să fim optimiști , speranța moare ultima…

 8. Putin cam sever, totusi. Golul lor din minutul 2 a atarnat greu dar, zjc eu, a fost si cu noroc, printr-o padure de picioare care l-au impiedecat pe Ionita sa vada sutul. Si-apoi, am avut si noi ocazii, cele mai mari ale lui Mihaila dar … Oricum, un rezultat normal si oarecum onorabil tinand cont de valoarea adversarului. Sa vedem cu Slovacia …

 9. blah, blah, blah…pase in propriul careu si pase cu portarul !??!?
  nu e o echipa…o adunatura de alergaci…gaini fara cap
  antrenor…zero barat…nu tu strategie, nu tu directie de joc…
  vor bani la misto…vina insa e a antrenorului si a selectionerului…
  rolul lui era sa creeze o echipa…nu o lista de prtezuri pentru transfer si comision
  dat-ii bai afara in suturi pe astia din federatie…acare a ajuns doar un tirg sa iti vinzi sheptelui

 10. din multe motive
  romanii TREBUIE sa sufere
  dupa voia Domnului;
  asta nu e decat o picatura in paharul care se va revarsa.

 11. Intrebarea care sigur si-au puso multi suporteri prezenti pe stadion si la fel alte milioane care au urmatrit meciul la televizor este ,ce cauta Hagii in echipa nationala ,pt. ca asa cum a jucat pana acum ,pare un incepator.Baiatu asta ,destul de increzut ,nici pe banca de rezerve a nationalei ,nu ar trebuii sa stea.

 12. Nu as spune unii romani au alergat mai mult si 11 km. Dupa ochiu meu, la nivelul asta conteaza ce experienta ai la nivel înalt si nu amicalele si finalizarea.Tre sa ai atacanți sa marce 1 din 4. Am avut 10 ocazii 0 gol. Din cauza asta mai relevant mi se pare meciul scoala decât un amical, amicalul nu inseamna experienta, la scoala ai de invatat.Apoi am vazut, acum e tarziu, ca se pierde 60% din baloane prin recuperari ferme. Nu stiu ce antrenament se poate face pentru. Apoi am vazut o mingie cu cipul ars. Altfel nu explic ca la Croatia a dat careu pt mana in careu aseara. Noua nu. Da asa i in tenis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.