„Ne aflăm în faţa unui act de forţă care a schimbat o realitate istorică”

„Este o decizie a conducerii Rusiei care se bazează şi pe nişte date istorice în legătură cu apartenenţa Crimeei la Rusia. (…) S-a creat o nouă realitate istorică, după destrămarea Uniunii Sovietice. A apărut statul independent ucrainean şi Belarus şi statele baltice şi aşa mai departe. Ori acum Rusia a încălcat aceste reguli ale jocului. Deci sunt chestiuni care pot fi element de dispută, ne aflăm în faţa unui act de forţă care a schimbat o realitate istorică.

De fapt, practic, înainte nu a existat un stat ucrainean. Rusia integra Ucraina ca o parte componentă a Rusiei. Deci Rusia imperială, Rusia istorică, de fapt primul stat rus a avut capitala la Kiev. Ivan cel Groaznic a mutat capitala la Moscova, iar Petru cel Mare la Petrograd, pentru a dezvolta forţa maritimă a statului rus. Deci există o anumită conexiune istorică, ucrainenii ca atare s-au afirmat ca naţiune de sine stătătoare şi ca un stat distinct în timp şi a fost Uniunea Sovietică care a organizat republici componente – republicile baltice, Ucraina, Belarus, statele din Caucaz şi din Orientul Apropiat. Altminteri, ruşii şi ucrainenii nu prea se delimitau. Deci există din acest punct de vedere un precedent istoric de care se folosesc. (…) E adevărat că Hrusciov a fost cel care a decis să treacă Crimeea în componenţa statului ucrainean, Ucraina sovietică. Deci există din acest punct de vedere tot felul de precedente istorice care se folosesc în fel şi chip. (…) Deci există câteva elemente ale istoriei Ucrainei, ale statului rus, Uniunii Sovietice care dau argumente din acest punct de vedere.

Fostul şef de stat a subliniat că ‘în componenţa naţională a locuitorilor Crimeei se pare că ruşii formează chiar o majoritate, ucrainenii fiind mult mai puţini şi ceva tătari care au fost expulzaţi pe vremea lui Stalin şi după aceea au revenit şi în Crimeea şi în alte câteva zone.

Şi ei acum vor să apeleze la Rusia, zona asta, fâşia asta de pământ de lângă Nistru, Transnistria, care e greu să fiinţeze ca structură statală. Devine o chestiune complicată şi suveranitatea Republicii Moldova este pusă în pericol prin asemenea acte samavolnice”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.