Ne împrumutăm 3 miliarde de dolari la americani pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a primit miercuri de la președintele băncii americane US Exim Bank scrisorile de intenție pentru două împrumuturi, de 50 milioane de dolari și 3 miliarde de dolari, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala atomoelectrică de la Cernavodă. La ceremonia care a avut loc în Sharm El-Sheikh (Egipt), în marja celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), au participat președintele Klaus Iohannis și Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry.

Cele două scrisori de intenție din partea băncii americane, care este principala agenție de credit de export a SUA, vizează un prim împrumut de circa 50 milioane de dolari, care va sprijini derularea fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităților 3 și 4, și un împrumut ulterior, de 3 miliarde de dolari, care să sprijine faza a treia, de construcție efectivă a proiectului.

″Sunt mândră să anunț emiterea a două scrisori de intenție de către Exim Bank, cu privire la potențialul sprijin al băncii pentru construirea unităților 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, una pentru o finanțare de 50 milioane dolari, iar cealaltă pentru o finanțare de 3 miliarde dolari″, a declarat șefa Exim Bank US, Reta Jo Lewis, la ceremonia oficială de înmânare a scrisorilor.

„Este un pas mare în ceea ce priveşte independenţa României în domeniul energetic şi sunt sigur că noii paşi pe care îi vom face împreună vor creşte viteza şi vom finaliza programele noastre nucleare. Suntem angajaţi să realizăm programul nostru privind reactoarele”, a susținut ministrul Virgil Popescu.

„Avem nevoie de securitate energetică, dar securitatea energetică este posibilă numai prin disponibilitate energetică şi noi, în România, avem o ambiţie şi aceasta este importantă pentru români, pentru mediul de afaceri şi pentru regiune pentru că aceasta este o nouă abordare care ne va asigura că avem suficientă energie, va demonstra că suntem independenţi energetic şi va arăta cum să atingem tranziţia verde pentru că innovarea şi energia nucleară vor face posibilă înlocuirea combustibililor fosili”, a spus Klaus Iohannis.

Reprezentantul special al preşedintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry a declarat: „Nu putem atinge neutralitate zero din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050 fără ca energia nucleară să fie parte a mixului energetic”.

El a afirmat că proiectul din România va dubla capacitatea de producţie de energie de la Cernavodă şi va ajuta la reducerea emisiilor.

Ce a zis și Ciucă

”Astăzi, la Conferinţa ONU privind schimbările climatice, a fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă. În prezenţa Preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a Reprezentantului Special al Preşedintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanţeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcţiei celor două reactoare, şi cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului”, a transmis și premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, ”prin cele două scrisori de intenţie înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanţare”.

Premierul mai arată că ”proiectul unităţilor 3 şi 4 este structurat în trei faze: prima fază – etapa pregătitoare – va fi finalizată până la sfârşitul primului trimestru al anului viitor, ce-a de-a doua fază, a lucrărilor preliminare, va fi demarată în martie/aprilie 2023 şi va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025. iar faza a treia, de construcţie efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030”.
”Prin creşterea capacităţii sale de producere a energiei electrice în centralele nucleare, România face paşi importanţi către independenţa sa energetică, printr-o tehnologie curată, care este o soluţie alternativă pentru reducerea emisiilor nocive eliberate în atmosferă. Evenimentul de astăzi este o nouă dovadă a legăturii strânse dintre România şi Statele Unite ale Americii, dezvoltată în cei 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre cele două ţări”, a susținut premierul.

Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice (MFP), s-a angajat recent să garanteze în proporție de 100% creditele care urmează să fie contractate de la finanțatori internaționali pentru cele două unități de la Cernavodă.

Centrala atomoelectrică este operată în acest moment de Nuclearelectrica, companie de stat.

În urmă cu doi ani, România și SUA au semnat la nivel de guvern un acord care permite țării noastre accesul la tehnologia nucleară americană, renunțându-se astfel la planul inițial de a dezvolta noile reactoare printr-un parteneriat cu China.

VIDEO

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

28 de Comentarii

 1. intre timp incepe controlul anaf prin e-factura. Romania devine chinezificata pas-cu-pas, in „lumina” schimbarii stapanului sua cu stapanul mao. TREZITI-VA SI SCUTURATI-VA DE PSI HOP ATI!
  https://www.facebook.com/LuisLazarusZeusTV/videos/805592840522669/
  de aici iti dai seama ca toate marile puteri sunt intr-o actiune de imbogatire pentru a prelua fuNtzia de „motor” al noii oranduiri totalitariene de genocid al rasei umane.
  https://t.me/STFNREPORT/19075

 2. Romania cheltuie lunar 1 miliard dolari cu masa si cazarea refugiatilor din Ucraina . Pana acum anu asta Romania a cheltuit 10 miliarde dolari. Si se imprumuta acum la americani 3 miliarde, intermediat de evvreul Popescu de la energie . Ia trimiteti voi refugiatii acasa ca jumate de Ucraina e pace. Si in 3 luni salvam 3 miluliarde si facem inca 2 reactoare din 3 in 3 luni.
  Afaceri evvreuesti. Care o gi prostu in afacerea asta, plus dobanda la neamurile lor plus comision lui Pompescu.

 3. Afaceri cu americanii
  Am umblat bine cu autostrada Bechtel , pe cerul patriei nu intra nici o musca fiind aparat de bateriile Patriot americane achizitionate cu miliarde ,acum ne bazam tot pe ei sa facem si unitatile nucleare 3 si 4

 4. Romania cheltuie lunar 1 miliard dolari cu masa si cazarea refugiatilor din Ucraina . Pana acum anu asta Romania a cheltuit 10 miliarde dolari, si se imprumuta acum la americani 3 miliarde, intermediat de evvreul Popescu de la energie . Ia trimiteti voi refugiatii acasa ca jumate de Ucraina e pace. Si in 3 luni salvam 3 mililiarde si facem inca 2 reactoare din 3 in 3 luni.
  Afaceri evvreuesti. Care o fi prostu in afacerea asta, plus dobanda la neamurile lor plus comision lui Pompescu.

 5. Datoria pe care a platit-o tara pana in ’89 a fost de 10 miliarde pe banii de atunci. Cat ne-ar fi costat oare in 1990 sa incepem finalizarea celor existente si constructia celorlalte doua reactoare? Poate cateva sute de milioane care s-ar fi platit de mult prin curentul exportat. Dar Petre Roman ar fi vrut sa le demoleze si pe primele doua si sa le dea la fier vechi.

 6. Ce am păzit 30 de ani?? A, da, am cheltuit toți banii pe pensii și pe bugetari ?

 7. Deci 9 miliarde de dolari vor costa cele doua reactoare.La prima strigare.oare cat ar costa sa le facem cu chinezii?

 8. Pt Mac Dacă s-ar fi cheltuit toți banii pe pensii ar fi fost corect, deoarece au fost rezultatul muncii celor care acuma sunt pensionari.

 9. Da’ uraniu de unde luati?
  Tot de la … criminalul Putin?
  Si dupa agresiunea „neprovocata” a Rusiei, SUA si statele europene au continuat sa importe uraniu rusesc.
  Aici nu au pus sanctiuni. Au finantat Rusia.
  Dar, „asta nu se pune”.

 10. pe bune, ia 8 ani sa construiesti 2 reactoare???? ciuca este imbecil de-a dreptul! evident ca aceasta mizerie propusa de slugile de la bucuresti are un cu totul alt scop… cine va construi, bechtel?

 11. Amerlica tara drogatilor si criminalilor are datorii de 31 de trilioane la chinezi au aproape 900 de mii de gunoaie umane de drogati si nenorociti amerlicani care dorm pe strazi si ei imprumuta bani la gunoaiele corupte din guvernul RO

 12. DUPA CATE VAD NUMAI „CHINEZARII” SI ALTE „RUSICARAFICARI”. DECI DOARE CA IN SFARSIT NE TREZIM LA REALITATE

 13. Desigur, ne bucurăm pentru un nou ÎMPRUMUT. Și de la cine? Desigur americani. Ce dobanda, termene,etc? Desigur devizele lor și platile noastre.
  PS. Parcă nu demult era directiva să fie închise centralele nucleare.

 14. asa albeste guvernul american hirtia igenica fara valaore tiparita de FED. indatorindu-i pe altii. excelent business!

 15. În numele cui semnează Iohanis și Popescu? Au aprobare de la parlament!? De ce n-au semnat în România? Slugi.

 16. Ceva, chiar dacă ne mințim c-ar fi centrale nucleare ce fac curent mai mult decît consumă, ceva nu potrivește:
  1. Statul este cel mai rău administrator.
  2. Centrale nucleare doar de stat.
  Dacă curentul e atîtde strategic, după cum ar răspunde unii, de ce nu s-a băgat la moriști și oglinzi?
  Cînd ne-au băgat minciuna pe gît, ani 1950, ziceau că de acum încolo oamenii nu vor mai depinde energetic de Soare și, mai ales, energia va fi din ce în ce mai ieftină…
  Minciuna cu ieftinirea ne-o bagă cu moriștile și oglinzile. Nu mă miră, aceleași minciuni și metode au băgat cu plandemia ca acum sute de ani.

 17. Doar 2 Reactoare Functioneaza ? Daca mai trebuiesc Reactoarele 3 si 4 , mai trebuiesc 1 virgula 5 Miliarde de Dolari , si pentru Reactorul Numarul 5 .

 18. Chiar nu realizam nici acum despre toate afacerile facute de Romania cu americanii, ce final au avut pana la urma ? Iar vor amerlocii sa ne pacaleasca ?

 19. Munții noștri la Roșia Montană aur poartă. Noi cerșim la străini în poartă. De unde cifrele acestea de 50 milioane și 3 miliarde scoase din pălărie înainte de Caiet de sarcini și Proiect și termene de execuție? Sigur că șefa Exim Bank US, Reta Jo Lewis este mândră că i-a prostit pe români să se împrumute pe blana ursului din pădure. Suntem datori vânduți și cu puținul aur BNR plasat în Anglia.

 20. John Kerry reprezentantul fumului mondial si al taxelor pe fum de inspiratie fanariota! Um alt mare salvator al planetei!

 21. Americanii cer pe cele doua reactoare $8 mld, dublu cat au cerut chinezii care ne imprumutau toti banii. Nu ne-am lecuit cu Bechtel, ne-a placut, mai vrem, ne-a creat dependenta.

 22. Dacă facem reactoarele cu americanii după șoseaua invizibila o sa avem și reactoare invizibile. Dacă le făceam cu chinezii măcar aveam în final doua jucării pe care le amplasam în curtea unor școli sa se joace copiii cu ele

 23. Si dupa ce le instalam, cine pleaca primul, in Germania, in State ?

 24. 3 miliarde? pentru lucrari de inceput… probabil nu o sa faca nici macar cat au facut aia de la Bechtel. Problema e ca un reactor de 600-700Mwh costA vreo 7 miliarde de dolari acum 3 ani, in ziua de azi probabil 9. De unde o sa aiba Rromania bani sa investeasca 15 miliarde de dolari in Cernavoda, cand noi suntem ocupati cu alte prioritati, gen cumparat de armament. Banii astia DACA o sa vina o sa fie in mare parte mite catre politicieni, dupa care politicienii o sa fie santajati de Departamentul de Stat ca ii dau pe mana Justitiei Rromane. Asa controleaza SUA statele, cu o mica mita, poti sa santajezi pe vecie politicienii altor state, au modelul pantentat si exersat la nivel mondial. America Latina, Europa de Sud/balcani, in Pakistan un „complet de judecatori” a scos un parlamentar 3 zile din arest ca sa voteze demiterea premierului mai nationalist, dupa care l-au bagat la loc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.