„Ne temem”: Variola maimuței stârnește îngrijorare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la riscurile de propagare internaţională a epidemiei de mpox (denumită mult timp „variola maimuţei”) care se răspândeşte Republica Democrată Congo (RDC), informează AFP.

„Ne temem că ar putea exista o transmitere internaţională” din RDC, a declarat Rosamund Lewis, specialistă în mpox la OMS, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

„Epidemia se răspândeşte rapid în această ţară”, care a raportat „mai mult de 13.000 de cazuri suspecte” în acest an, „peste dublul numărului de cazuri semnalate în anii precedenţi”, şi printre acestea „peste 600 de decese”, a indicat ea.

OMS a tras deja un semnal de alarmă la sfârşitul lunii noiembrie cu privire la această epidemie în RDC, provocată de varianta I a virusului, şi a anunţat trimiterea unei misiuni de evaluare.

„Tabloul demografic din zonele nou-infectate este îngrijorător, deoarece este pentru prima dată când am constatat că virusul mpox afectează mai multe femei decât bărbaţi”, a semnalat Lewis.

Focare ale variantei IIb de mpox fuseseră constatate, începând din mai 2022, în Europa şi Statele Unite, în afara celor circa zece ţări din Africa Centrală şi de Vest unde boala este de mult timp endemică, ceea ce a determinat OMS să declare nivelul de alertă maximală la 23 iulie 2023.

La 11 mai, OMS a ridicat alerta, dar a cerut păstrarea vigilenţei. Epidemia se răspândise anterior prin raporturi sexuale între bărbaţi.

Din mai 2022, peste 92.000 de cazuri au fost raportate în 117 ţări, potrivit OMS.

Recent, cazurile semnalate la OMS au crescut din nou, de la aproximativ 100 pe lună în perioada iunie-august la „peste 1.000 pe lună” în prezent, a declarat Lewis, semnalând focare în Asia, în special în Japonia, Vietnam, China şi Indonezia.

Cambodgia a raportat primul său caz săptămâna aceasta.

Lewis a declarat că organizaţia a fost informată despre un posibil focar pe un vas de croazieră care a navigat în Asia de Sud-Est, însă nu deţine informaţii.

Boala – semnalată pentru prima dată la om în 1970 în RDC – se caracterizează în principal prin erupţii cutanate pe organele genitale sau în gură şi poate fi însoţită de pusee de febră, dureri în gât sau dureri la nivelul ganglionilor limfatici.

Actuala epidemie din RDC este deosebit de îngrijorătoare pentru OMS, deoarece se răspândeşte în zone considerate anterior ca fiind ferite de mpox, cum ar fi Kinshasa, Lualaba şi Kivu de Sud, dar şi pentru că este pentru prima dată când a fost observată o transmitere sexuală în rândul pacienţilor cu varianta I, a subliniat Lewis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. Asa a inceput si SIDA … barbat cu barbat (!!) … In the Navy ! …

  2. Thomas Sydenham [1624-1689] a dezvoltat un tratament pentru variola care a redus rata mortalității de la aproximativ 50% la 1% sau 2%. Recompensa lui a fost o provocare la duel iar asociația medicală engleză a vrut să-l alunge din randurile lor. Sydenham a numit variola „cea mai sigură și ușoară dintre toate bolile, atâta timp cât nici un medic sau o asistentă nu fac ceva gresit”. Pe vremuri oamenii mureau nu de variolă, ci din cauza tratamentului, ca acum de la vaccinare.

  3. E in congo si nu in Romania! Acem destui maimutoi politic purtatori de luxul confortabil al variolei mincinoase! Ce mai trebui e la acest lux confortabil politic o variola a maimutelor globale?!

  4. Va fuutetzi regular in cuur ca urmare a directivelor de la Bruxelles???

    Sorry auto correct..lool

  5. Trebuie repede lock-down, masti, declaratie sub juramant pe drapel pentru iesit cinci minute pe holul blocului, balcon sau in propria curte si multe boostere. Macar doi ani, pana la aplatizarea curbei. Spalati-va pe maini!

  6. Variola maimuţei? Hauliu muică, aţi testat maimuţoiul când s-a-ntors din Africa?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.