Ministerul Justiţiei (MJ) transmite, vineri, după ce a primit o circulară de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în care se menţionează că instituţia doreşte să se autoexcludă din domeniul just.ro pe motiv că „au fost identificate vulnerabilităţi”, că, până în prezent, nu ar fi fost semnalate breşe de securitate cu privire la informaţii sau proceduri judiciare.
Potrivit unui comunicat al MJ, în raport de circulara Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerul precizează că soluţia implementată în ceea ce priveşte toate sistemele aflate în dezvoltare la Ministerul Justiţiei (Dosarul Electronic Naţional, ECRIS IV virtualizat, ECRIS V) nu este una centralizată integral, ci de gestiune partajată, instituţia gestionând strict componente de infrastructură (de exemplu: pentru activităţi specifice de mentenanţă) fără a avea şi drept de acces la aplicaţiile şi serviciile specifice sistemului judiciar.
Accesul în aceste sisteme informatice este supus principiilor jurnalizării şi trasabilităţii, aceasta însemnând că orice accesare neautorizată este evidenţiată, înregistrată şi, după caz, alertată, menţionează sursa citată, care adaugă că, în ceea ce priveşte procesul de înrolare în domeniul just.ro, aceasta a demarat încă din anul 2015 fără a fi semnalate până în prezent „breşe de securitate” cu privire la informaţii sau proceduri judiciare, generate din culpa administratorului infrastructurii IT şi de comunicaţii de date, cu menţiunea că furnizorul serviciilor de internet este în continuare Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
„Proiectul ECRIS V este esenţial pentru sistemul judiciar, iar Consiliul Superior al Magistraturii, alături de Ministerul Justiţiei şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este partener în derularea acestuia. În acest context, Ministerul Justiţiei a consultat permanent CSM, încă de la momentul realizării analizei iniţiale pentru dezvoltarea viitorului sistem ECRIS V, arhitectura de tip centralizat fiind cea pentru care s-a optat în considerarea avantajelor unui sistem interoperabil, care poate asigura un sistem informatic judiciar unitar şi funcţional, aşa cum de altfel o cer şi prevederile art. 131 alin. (4) din Legea nr. 304 din 2022. Se asigură astfel o funcţionalitate ridicată, sunt reduse costurile de operare şi mentenanţă în cazul sistemului prin comparaţie cu soluţia păstrării la fiecare instanţă a serverelor, echipelor de operare şi mentenanţă proprii. Altfel spus, soluţia tehnică este expresia procesului de modernizare şi transformare digitală a sistemului judiciar, în scopul creşterii calităţii actului de justiţie privit ca serviciu public în beneficiul cetăţeanului”, se precizează în comunicat.
Legat de măsura propusă de CSM, a autoexcluderii din domeniul just.ro, Ministerul Justiţiei spune că acest domeniu asigură servicii „esenţiale”, cum ar fi serviciul de corespondenţă electronică (atât pentru utilizator, cât şi pentru instanţă), serviciul de mediere a accesului remote (VPN) la infrastructura IT şi de comunicaţii de date sau afişarea datelor pe portalul instanţelor de judecată www.portal.just.ro, resursă publică de interes major pentru cetăţenii beneficiari ai serviciului public oferit prin intermediul acestui portal.
Ministerul Justiţiei apreciază ca „nefondată” afirmaţia cuprinsă în circulara CSM potrivit căreia „au fost identificate vulnerabilităţi”, neprecizate/neidentificate în concret, sub aspect al mecanismelor tehnice şi/sau informatice de realizare efectivă, ca urmare a procesului de înrolare a echipamentelor din instanţe într-un sistem centralizat, administrat din exteriorul autorităţii judecătoreşti.
„Orice potenţială vulnerabilitate identificată poate fi tratată şi aliniată atât principiilor de drept cât şi celor privind guvernanţa IT, în condiţiile în care proiectele respective au fost finanţate în considerarea contribuţiei nemijlocite a acestora la îndeplinirea unor jaloane din PNRR”, arată sursa citată.
PNRR nu e decat un gigantic fond de corupere:
UE vrea sa instaureze feude,feudali cu banii europeni pe care aia ii fura -pe meritul lor cu ar veni…..
-daca primaru fura mult atunci e DESTOINIC sa fie feudal,
stapan de sclavi,
ai inteles?
CSM e de fapt shefu lu Justitia nu Ministerul Justitiei
pentru instantze -judecatorii,tribunale,curti de apel si Inalta Curte
circulara este litera de lege!
-CSM CERE tuturor instantelor sa se „auto-excluda”
Totul va ajunge fix cum se proceda în perioada Macovei, kovesi in colaborare cu Sri dar doar pe baza de control politic și decizii la comanda pe alese.
Ca sa se vada in ce hal a a juns Romania,citim cu stupoare ce spune M.Justitiei prin onorabila Alina GHorghiu care prin afirmatiile sale
spune nici mai mult nici mai putin ca
CSM trebuie sa „se alinieze la guvernanta IT”!!!!!!!
Cate „guvernante” are Romania, franc-masoanco ???
CSM nu poate invoca vulnerabilitati deoarece nu vrea Gorghiu!
-ca urmare a procesului de înrolare a echipamentelor din instanţe într-un sistem centralizat, administrat din exteriorul autorităţii judecătoreşti-este „imposibil”!
-ca face parte -porcaria- din PNNR -este „imposibil”!
Niste tilhari au semnat fel de fel de porcari- POCA,SIPOCA pe care ala in sandale Ghinea le-a trecut in PNNR,ala de la ski le-a semnat,iar Gorghiu il umple de bani acum pe „bursierul”Bogdan Florea, fondatorul grupului de tehnologie Connections,listat „CC” la bursa ,cu grupul securisto=american de IT ,dindu-le 43.950 mii lei, fara tva, cerind de zorr bugetarea Parchetului public sa asigure toate echipamentele desi proiectul Operaționalizarea ECRIS V aparea gratuit.
Politehnistul Bogdan Florea nu face nimic in plus,www.portal.just.ro functioneaza deja si celelalte!
Alinuto dresti si tu ceva miere la borcan,bulion, precum chirurgii eminenti din vest sau esti chiar Vestul in personana si cu coarne,le ai sau le pui?
,, Neînțelegere ,, , între ticăloși și tîlhari …