Neprihănitele noastre sau cum pune Rareș Bogdan gaz pe foc

Achitarea foștilor ofițeri ai Securității care l-au snopit în bătaie pe Gheorghe Ursu oferă unui număr din ce în ce mai mare de foști colaboratori ai sistemului, rude ale acestora, europarlamentari sau oportuniști pe social media, prilejul de a se da cu fundul de pamant ca semn de protest față de sentința judecătoarei Mihaela Nita. Fac plonjoane în psihanaliză ca puiul de găină în scuipătoare (vezi articolul din EVZ semnat de Rareș Bogdan). Aparițiile opiniilor lor în spațiul public sunt atât în esență cât și în spontaneitate asemănătoare cu cele ale melcilor alunecoși după ploaie. Doar că unui melc nu-i poți reproșa o atitudine ipocrită și oportunistă. Ce rost au acțiunile acestor indivizi? Ca să mă explic: 

Judecătoarea a refuzat să încadreze acel interogatoriu nemilos și bestial al disidentului Gheorghe Ursu drept crimă împotriva umanității. Subiectul este mult prea delicat pentru a-l trata publicistic în scop de profilare de patriot rătăcit sau apărător al demnității umane. Fie că acum corespunde unui curent în vogă, de a legitima o nouă nedreptate și abuzuri, sau pentru că efectiv nu sunt la nivel neuronal înzestrați pentru a pătrunde profunzimea acestei probleme delicate, subiectul Gheorghe Ursu atinge niște aspecte sensibile ale statului de drept, pe care slugile actualei nomenclaturi doresc să-l exploateze la maxim. Acestea toarnă gaz pe foc, fără a avea soluții în relația victimă și perpetuator și pentru a-și asigura simpatia românilor. Deci pentru a defini o crimă împotriva umanității este, după cuvintele judecătoarei, nevoie de un curent persistent al teroarei al unui regim și de un inventar considerabil al acțiunii de dizident, asemănător cu rigorile impuse vaccinaților cu efecte secundare de a-și dovedi suferința. Precum statul acționează în a apăra voința și interesul național, statul îngrăditor, în aserțiunea acestor trepăduși de presă, are dreptul să impună chiar și cu cruzime și prin violență ordinea de drept, atâta timp cât respectă legea. Indirect, ei susțin că statul are voie să aplice bătaia la fund cu condiția unui protocol, în baza legii, care să reglementeze când și cum ordinea de drept a statului nedrept trebuie să fie implementată. Precum spunea celebrul filozof de drept austriac, Hans Kelsen, chiar și dictaturile sunt state de drept, atâta timp cât aplică măsurile autoritare în baza legii. Ei se pot lua de mână cu acea judecătoare, deoarece ambii sugerează că bataia este ruptă din rai, iar că vorba multă echivalează ochiului violet. Atâta timp cât măsurile de combatere a pandemiei au motivat și maciuci pe spinarea protestatarilor, animate și de europarlamentarul patriot Rareș Bogdan, care sugera pedeapsa cu închisoare pentru cei care nu respectau regulile pandemiei (mereu recomanda închisoarea pentru adversari). A supune populația prin măsuri restrictive indirect la vaccinare oare nu este o acțiune similară cu o crimă împotriva umanității?  

Poate judecatoarea a ridicat ștacheta pentru astfel de fapte la un nivel utopic tocmai pentru a preveni acțiuni în justiție în care astăzi, victimele unui nou sistem autoritar ar putea cere dreptate în instanță. Acești alunecoși, adepți ai statului de drept, nu ar ezita să exonereze de vreo vină niciun act de violență a organelor de ordine publică atâta timp cât statul implementează chiar și o agendă inumana. Nu i-am auzit să protesteze față de violența la adresa miilor de imigranți din Grecia supuși cruzimii poliției elene, nu au trimis comprese cu camfor în Catalonia pentru cetățenii care cereau independența și se aleseseră cu ochii ca la balul mascat, sau de acțiuni de solidaritate împotriva „ciomegelor pentru sănătate” la protestele anti-COVID. Nu m-a mira dacă în cazul unui referendum în Harghita asemănător cu cel din Catalonia, chiar aceste repere ale oportunismului să îi reabiliteze pe torționarii disidentului Ursu pentru a stăvili protestele pentru autonomie.

Corneliu Vlad, celebrul analist de politica externă, renumit gazetar și doyen al presei românești a scris în urmă cu câțiva ani o carte intitulată „Reconcilierea”. Autorul se referă la strategie sud-africana de a trece peste un trecut crunt și asupritor al sistemului de Apartheid. După schimbarea regimului, atat foștii torționari care și ei credeau că slujesc cu credință statul, cât și cei care prin acțiuni teroriste au sabotat politica de asuprire rasială au avut posibilitatea de a depune mărturie în fața Comisiei de Adevăr și Reconciliere (TRC) pentru a beneficia de amnistie. Condiția a fost de a spune în fața comisiei, în prezența victimelor, absolut tot ce au făcut. Totodată, statul și-a asigurat continuitatea în urmăririle penale împotriva celor care au încălcat legea, lăsând și foștilor teroriști șansa să spună de ce au întreprins acte de violenta împotriva statului. Statul atotstiutor a vegheat asupra sinceritatii prin compararea celor mărturisite cu evidența din arhivele structurilor de securitate. Poate a venit și la noi momentul unei reconcilieri cu trecutul nostru în care prin sinceritate absoluta, toți cei care au bătut și schingiuit în numele statului să spună unui public mai larg ce fapte au comis. Poate așa vom afla de mult mai multă nedreptate chiar și în zilele noastre. Consider că numele Gheorghe Ursu ar trebui sa fie astfel simbol al reconcilierii dintre torționari și victime, nu în sensul de a ierta cu generozitate, ci de a ne ajuta să aflăm și mai mult despre trecutul nostru uneori nedrept, însă mereu în numele națiunii.  

Cel puțin am lua din mâna acestor țoape de presă ritualul de a-și da mereu cu poalele peste cap, care mai și cred că am vedea ceva semnificativ. De ce se doreste întreținearea acestei atmosfere de dezbinare a României? Ne dăm romani, însă uitam de spovedanie. Iar cei care nu ezitau în emisiuni să-l ia un gura pe „Dumnezeu” (Rareș Bogdan și „Doamne ajută”, „Dumnezeul să-l ierte” în fiecare emisiune la Realitatea) ar trebui să fie conștienți că agenda lor de legitimare a unei noi nedreptăți din zilele noastre nu rămâne nerăsplătită de o instanță superioară, atunci cand nu văd pădurea de copaci.  

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Radu Golban 87 Articole
Author

15 Comentarii

 1. Evreul născut în Basarabia, Gheorghe Ursu, a fost colaborator al Securității. Nu Securitatea l-a căsăpit ci Maica Israela care l-a pedepsit pentru că n-a vrut să fabuleze pe tema inventată a holocaustului din Transnistria. Dacă Gheorghe Ursu nu era evreu acum era un anonimeni.

 2. Dincolo de împrejurarea ca subiectul este exploatat de unii ca trambulină pentru voturi este important ca judecata instanțelor să fie supusă public tuturor examinărilor critice. Nu slujește nimănui deocamdată să fixăm definiția criticului îndreptățit. Problema judecătorilor care habar n-au ce judecă și cărora nici nu le pasă, căci nu răspund, este muuuult mai importantă decât să vă reglați conturile cu niște marțafoi guralivi.

 3. Viorica, fato, ai dat cu batu’n balta. Daca taceai, filosof, ramaneai! Este atat de urata postarea ta, incalificabila!

 4. „reconciliere”??????

  -golban e un securila prost,rebut:
  reconcuiliera poate veni DUPA RAZBUNARE!

 5. cainii latra,ursul trece!
  @Viorica :ai nota 10(zece) pentru postare;asta facea parte din tribul care din tantar ii iese un armasar si la care tufisurile vorbesc!:))

 6. Domnilor, in Romania suntem preoxupati de lumea noqstrq ingustq, Dupqa 33m de ani inca ne intoarcem la trecut, e adevarat cu multa nepasare su gargaranasa zis „revolutionara”, ca doar „marele” tates Bogdan (care omite sa isi publice CVuylpe siteul UE) atat poate – gargara, ca doar e bun de gura. este noul catatvencu de Romania…

  Admin. poate citeste cineva si politico.eu si ii informeaza pe romani de ce se intampla la nivelul Comisiei pentru ca multe din informatiile de aici vor influenta si viata noastra.

  1. Ursula este in concediu in luna augiust, ce conteaza ca Europa e strabatuta de prea multe crize.
  2. Se pare ca „armonia” dintre Weber si Ursula s-a cam dus aleia de suflet.
  3. Breton, comisar din partea Frantei, se pare ca ar cam vrea locul Ursulei..
  4. Cu toate ca acest site cica e destinat oglindirii politicilor UE, se gaseste un interviu interesant cu seful M6.

  Din asta scoateti cel putin 4-5 articole interesante.

  In rest presa europeana esdte cam in vacanta, stiri locale banale si ceva interes pentru soarta lui Trump.

 7. nenorocirile Romaniei se datoresc lipsei unei judecati a comunistilor.
  Daca in anii 90, se aplica Punctul 8 de la Timisoara, viorelele si trandafirii, ereau la beciul rusinii vesnice.
  Asa, se pastreaza la volan, fara macar sa aiba carnet de sofer.
  Stalin si poporul rus, bunastare ne-a adus
  dar si noua ne-a placut, intrucat puturosii au procent majoritar…

 8. Maestre Golban, problema nu este sentinta data de judecatori, ci motivarea odioasa care neaga calitatea de dizident a lui Ursu si, la fel de grav, „spala ” Securitatea de responsabilitatea de organ de politie politica!!!

 9. @cârcotaș la 3 aug. 8:09
  „……… judecata instanțelor să fie supusă public tuturor examinărilor critice „….” Problema judecătorilor care habar n-au ce judecă și cărora nici nu le pasă, căci nu răspund……” !!!!!!
  Esti convins ca postarea ta este un exemplu de ” Examinare critica ” ????? Judecatori care habar n-au ce judeca ???? „….nici nu le pasa …”!!!!!!?????? ……” …nu raspund …” !!!!!!???
  Mai pune mana pe o carte ! sau pe Net, cu Cartea e mai dificil !

 10. 9:18,lasilor, mancatori de evrei, nici macar nu ma pot ruga pentru sufletele voastre! Ing. Ursu a avut curajul sa-l infrunte pe dictator dupa sistarea lucrarilor de consolidare a cladirilor afectate de cutremurul din ’77, voi ce-ati facut?

 11. Cazul Gheorghe Ursu e exponentul tipic al disidenței «fabricate». Se canonește fiiul din SUA (plecat legal) să ne convingă exhibând tot soiul de zvârcoliri antidictatoriale și sfâșieri morale ale tatalui care era un turnator notoriu,posesor de pasaport la purtator, ca in cazul Brucan,in vremea in care romanilor le era interzis
  Evoluția post-revoluționară a legendei disidenților, stă, în general, sub semnul misfitting-ului, al nepotrivirii, cu posturile și situațiile reale in care s-au balacit in vremea comunismului
  Cel putin la acest Ursu,situatia infloririi istoriei proprii de catre urmasii lesinati dupa bani, e tipica si chiar genetica intr-un cadru mai larg.Ei vor razbunare prin plata unor rente pe viata
  Iar radu Golban ma face sa rad si la suparare,e comic in felul lui Charlot, e un talent comic

 12. @carcotas, la 08:09
  Cam cum poti tu (si toti ceilalti asemenea tie) sa „examinezi” o hotarare judecatoreasca (sau un proiect ingineresc, un diagnostic medical etc…), in conditiile in care TU NU ESTI judecator, sau macar avocat (inginer, doctor s.a.m.d.) si HABAR NU AI despre absolut nimic din domeniul respectiv?! Desi, in ceea ce te priveste, abia cu mare dificultate te poti exprima in scris, tosusi te crezi mai destept decat cei care – de bine, de rau – au studii de specialitate absolvite, au examene (dificile) promovate si au ani de practica in spate… Crezi ca dreptul este asa simplu? Esti doar un habarnist. Evident, una dintre marile meteahne ale societatii contemporane este ca toti ineptii se exprima in toate domeniile!

 13. Eu il admir pentru ca el a facut ceea ce eu nu as fi putut face, a avut curajul sa se opuna regimului opresiv, iar ei il urasc tocmai din acest motiv.

 14. @hmmm :ma canibal nenorocit ,nu mai inventa situatii, nu l-a intrebat nimeni nimic in 1977 pe tac-tu,”disident” de doua parale Cand l-a infruntat de Ceausescu,cand dormea sau cand era la Paris in excursie?:)))
  Mananci rahat kosher cu polonicul

 15. Foarte bun articol ! Da, „se doreste întreținearea acestei atmosfere de dezbinare a României”. Dar cine o propaga, cine o alimenteaza, cine o intretine ? Un mare carturar spunea: „tineti minte…Romania are multi, multi si perfizi dusmani” !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.