Nereguli grave la Spitalul „Bagdasar-Arseni“

bagdasar arseni

Corpul de Control al Ministerului Sănătății efectuează o amplă anchetă la Spitalul „Bagdasar-Arseni“, după ce a descoperit că săptămâni întregi nu s-au făcut teste pentru depistarea bacteriilor. În plus, sălile de operație erau dezinfectate mai rar decât ar fi trebuit.

Reprezentanții Ministerului Sănătății promit că vor lua măsuri după finalizarea anchetei. Ei spun că testele de sanitație făcute într-un spital arată dacă există sau nu infecții. Într-un spital cum este „Bagdasar-Arseni“, care are unitate de primiri urgențe, astfel de verificări trebuie efectuate în fiecare săptămână, ceea ce aici nu s-ar fi întâmplat.

Fără dezinfectanți. Cu săpunul adus de-acasă

Potrivit unor surse din Ministerul Sănătății, au existat perioade lungi în care nu s-a testat aero-microflora. Adică prin neefectuarea acestei testări nu s-a știut dacă aerul din spital este sau nu încărcat cu germeni dăunători. „Bagdasar-Arseni“ este o unitate sanitară în care zilnic ajung pacienți în stare gravă care au nevoie de operații chirurgicale complicate.

Surse medicale au declarat pentru Cotidianul că, din luna ianuarie a anului 2016 până acum, în cele opt săli de operație din spital au fost efectuate peste opt mii de operații chirurgicale. Și, cu toate acestea, ar fi avut loc o singură igienizare completă la 3-4 operații, în condițiile în care, pentru evitarea oricărui risc, este indicată dezinfectarea după fiecare intervenție de acest gen.

O altă problemă semnalată de sursele citate este faptul că laboratorul în care ar trebui verificate probele de control microbiologic nu ar fi acreditat pentru acest tip de analize. Unitatea medicală nu ar avea medic epidemiolog care să facă toate aceste verificări, deși reprezentanții spitalului spun că postul a fost scos la concurs, dar nu s-a prezentat nimeni. Ba, mai mult, o parte din angajați spun că au existat perioade în care în această unitate sanitară nu au existat dezinfectanți suficienți. „Când se știa că vine vreun control, apăreau ca prin minune. De obicei, ne cumpăram singuri săpun lichid. Ne aduceam de acasă prosoape și tot felul de alte chestii de care aveam nevoie în spital.“

Controale peste controale la „Bagdasar-Arseni“

Nu este prima dată când Spitalul „Bagdasar-Arseni“ este în atenția autorităților. În urmă cu doi ani, în luna iulie, Ministerul Sănătății a efectuat un control în urma unor nereguli referitoare la efectuarea operațiunilor de curățenie și dezinsecție în cazul unui pacient de 44 de ani. De asemenea, fusese semnalată și gestionarea deșeurilor periculoase rezultate din activitățile medicale. „În data de 11 iulie, pacientului i-au fost recoltate probe din aspiratul bronșic. Rezultatele analizei bacteriologice au evidențiat prezența Achomobacter xyloxidans – multirezistent, sensibil la Levofloxacin. În data de 14 iulie au mai fost recoltate probe din aspiratul bronșic și au fost trimise spre analiză la Institutul Național de Boli Infecțioase «Matei Balș». Rezultatele atestă prezența Acinetobacter baumanii – multirezistent, sensibil la Colistin – și prezența Klebsiella – rezistentă la Colistin“, se arăta în comunicatul Ministerului.

În luna martie a anului trecut, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au verificat unitatea sanitară după ce au apărut suspiciuni că doi pacienţi au decedat în urma infectării cu Clostridium. Raportul autorităţilor spunea atunci că la Spitalul „Bagdasar“ nu există un program de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor intraspitalicești şi că acestea nu sunt raportate săptămânal, ci lunar. Mai mult, nu era implementat în registrul unic de monitorizare a acestor infecţii. Culmea este că nici acum procedurile nu ar fi fost actualizate. Conducerea spitalului spune că va răspunde la toate aceste acuzaţii doar când Ministerul Sănătăţii va prezenta raportul final. Deocamdată, controlul este în desfăşurare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

3 Comentarii

  1. In spitale si policlinici nu se respecta lucruri elementare de igiena.Cu mopul de la WC se spala pe sala prin saloane,clentele de la usi nu se dezinfecteaza,cu[aceleasi] sau fara manusi se pune mana pe mai multi bolnavi operati,cu aceeasi papuci se duc peste tot,cu instrumentar in mana se plimba prin mai multe saloane.Chiar daca ar fi dezinfenctantii buni, 90% din regulile de igiena nu se respecta incepand de la infirmiera pana la medici.In general metodele de protejare sunt pentru ei ,nu pentru pacienti.Ar trebui cursuri in Elvetia si Olanda ,unde procentul de infectii intraspitalicesti este mic.Fara o conducere forte nu se va rezolva niciodata problema.

  2. Probabil motivul controlului actual este decesul recent (acum o luna) a unui pacient tot datorita infectiei cu Clostridium, informatie obtinuta de la un cadru medical din spital.

  3. Unii domni doctori de la acest spital te trateaza ca pe un nimeni. Au atitudine de superioritate, vorbesc nepoliticos si acorda atentia cuvenita doar daca/dupa ce o pila si sau spaga a fost aplicata. Vedem peste tot afise anti spaga, iar spaga se da in vazul lumii cu punga de atentie, buchetul de flori sau nelipsitul plic. Profesionalismul acestor domni doctori in schimb lasa de dorit. Si nu ca ar avea alt exmplu de urmat asistentele, infirmierele, stagiarii si rezidentii. Deja in sistem sau pregatiti sa intre in acest joc, personalul de adapteaza la „asta e”. Tin sa precizez ca nu toate cadrele medicale sunt la fel, unii incearca sa schimbe, sa faca corect si etic…dar se lovesc de sistemul pus in practica de conducere si de cei cu experienta. Cum ar putea o asistenta sa lucreze corect daca caraciorul cu ustensile are un sertar de ustensile uzate langa cel de ustensile dezinfectate? ( asta poate mai vezi printr-un spital dintr-o tara uitata de lume). Cum sa isi faca meseria cei ce spitale daca spitalul si anturajul ii invata sa fie spagari, sa aduca de acasa ce ar trebui ca spitalul sa ofere si sa se descurce cum pot? Aceasta atitudine este strict aplicata si pacientilor care trebuie si ei sa invete sa se supuna acestor reguli : aducem mai tot de acasa ( patul si mancarea sunt oferite de spital) si trebuie sa atragem atentia cu cate o hartie la fiecare interventie. Tot romanul invata ca iti trebuie o pila si ca platesti in spagi poate mai mult ca la privat ca sa ti se acorde atentia cuvenita care o platesti din salariu. Astefel daca toti trebuie sa folosim astfel de metode se instaureaza oare un top al celor care au pila mai sus pusa, a celor care au dat mai mult si care stau mai mult cu ochii pe ei sa isi faca treaba. Domnilor doctori care practicati aceste reguli sa va fie rusine pentru calitatea serviciilor, profesionalismul la locul de munca si nu in ultimul rand lipsa de umanitate.
    Cu scarba,
    Al vostru nimeni

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.