Niall Ferguson: Kissinger are dreptate să se teamă

Războiul e iadul pe pământ – iar dacă va îndoiți de asta, atunci faceți o vizită în Ucraina sau urmăriți adaptarea de pe Netflix a romanului ”Pe frontul de vest nimic nou”, al lui Erich Maria Remarque.

Chiar și un război mic poate fi îngrozitor pentru cei care sunt prinși în el. Însă un război mondial este cel mai mare rău pe care oamenii și-l pot face unul altuia. Într-un eseu memorabil publicat luna trecută, Henry Kissinger reflecta la modul în care am putea evita un nou război mondial. În 1914, ”statele Europei, încă insuficient familiarizate cu modul în care tehnologia le-a întărit forțele armate, și-au provocat dezastre fără precedent unul altuia”. Apoi, după doi ani de măcel industrializat, principalii combatanți din Vest (Marea Britanie, Franța și Germania) au început să caute căi de încheiere a carnajului. Încercarea nu a reușit, chiar și cu intermedierea Statelor Unite”, scrie istoricul Niall Ferguson, pentru Bloomberg.

Kissinger a pus o întrebare importantă: ”Oare lumea de azi se află într-un punct de inflexiune comparabil (cu ocazia de încheiere a păcii în 1916) în Ucraina, în momentul în care iarna va duce la o pauză a operațiunilor militare la scară largă?”

Anul trecut pe vremea asta spuneam că Rusia va invada Ucraina. Acum, un an mai târziu, întrebarea este dacă este vreo modalitate de a pune capăt acestui război sau daca el se va transforma într-un război mult mai mare.

Kissinger spune că doua puteri nucleare vor decide soarta Ucrainei. O putere este Rusia, care este implicată direct într-un război convențional în Ucraina. SUA și aliații se luptă indirect, oferind Ucrainei ceea ce Alex Karp, directorul Palantir Technologies Inc., numește ”forța sistemelor de luptă algoritmice avansate”. Acestea sunt atât de puternice, a spus Karp pentru The Washington Post, încât ”echivalează cu a deține arme nucleare tactice într-o confruntare cu un adversar care nu are decât arme convenționale”. Să ne gândim un moment la implicațiile acestui lucru.

Războiul a revenit. Poate să revină și războiul mondial? Dacă da, atunci vor fi afectate viețile tuturor. În cea de a doua perioada interbelică (1991-2019), am pierdut din vedere rolul războiului în economia globală. Pentru că războaiele acelei perioade au fost mici (Bosnia, Afghanistan, Irak), am uitat că războiul este o cauză majoră a inflației, a falimentelor și chiar a foametei. Războaiele mari distrug capacitatea de producție, perturbă comerțul și destabilizează politicile fiscale și monetare.

Războiul înseamnă în egală măsură mobilizarea resurselor fizice și mobilizarea finanțelor și a banilor. Orice mare putere trebuie să-și poată alimenta populația și industria. În perioade de mare interdependență (globalizare), o mare putere trebuie să poată reveni la autosuficiență, în caz de război. Autosuficiența face ca lucrurile să fie mai scumpe decât în cazul în care o țară se bazează pe liber schimb și pe avantaje competitive.

De-a lungul istoriei, principala sursă de putere a fost superioritatea tehnologică, inclusiv informațiile și comunicațiile. Apare o întrebare critică: Care sunt elementele fără de care nu poți avea o armată ultramodernă?

În 1914, aceste elemente erau cărbunele, fierul și capacitatea de a produce cât mai multe tunuri, obuze, dar și nave cu aburi. În 1939, elementele esențiale au fost petrolul, oțelul, aluminiul și capacitatea de producție de artilerie, nave, submarine, avioane și tancuri. După 1945, elementele esențiale au fost toate cele de mai sus, plus capacitatea științifică și tehnică de a produce arme nucleare.

Astăzi, elementele esențiale sunt capacitatea de a produce în masă semiconductoare de înaltă performanță, sateliți și sisteme de luptă algoritmice, care depind de elementele de mai sus.

Care sunt principalele lecții ale războaielor mondiale din secolul 20? Prima, combinația americană a leadershipului financiar și tehnologic, plus resursele naturale abundente, a fost invincibilă. A doua, imperiile anglofone dominante nu au știut să descurajeze. Marea Britanie nu a reușit să descurajeze Germania și pe aliații ei. Asta pentru că guvernele liberale și conservatoare nu au vrut să le ceară alegătorilor să facă sacrificii pe timp de pace. Rezultatul au fost două conflicte care au presupus niște sacrificii materiale și în vieți omenești incomparabil mai mari decât cele pe care le-ar fi presupus descurajarea. Iar războaiele au făcut ca Marea Britanie să nu-și mai poată susține imperiul.

SUA au fost imperiul anglofon dominant începând cu Criza Suezului, în 1956. SUA au descurajat extinderea imperiului marxist-leninist al URSS în Europa dincolo de Dunăre și Elba, prin amenințarea cu apocalipsă nucleară. Însă America nu a avut succes în împiedicarea extinderii comunismului prin intermediul organizațiilor susținute de sovietici în Lumea a Treia.

SUA nu se pricep nici acum la descurajare. Anul trecut, America nu a reușit să-l descurajeze pe președintele Putin să invadeze Ucraina, în special pentru că avea un nivel scăzut de încredere în forțele armate ucrainene, pe care chiar SUA le-au antrenat, și nu avea încredere suficientă nici în guvernul de la Kiev. Ultimul obiectiv al descurajării americane este Taiwanul, o democrație autonomă pe care China vrea să o anexeze.

În octombrie, administrația Biden a publicat cu întârziere Strategia Națională de Securitate. Asemenea documente sunt redactate de niște comisii, nu de o persoană; chiar și așa, disonanța lor internă nu ar trebui să fie atât de evidentă. ”Epoca post-Război Rece este în mod clar încheiata”, arată autorii, ”iar acum avem o competiție între marile puteri, pentru a determina ce va urma mai departe”. Însă ”noi nu căutăm conflictul sau un nou Război Rece”. Iar marile puteri au „provocări comune”, precum schimbările climatice, covid si alte pandemii.

Pe de altă parte, ”Rusia amenință în mod direct sistemul internațional liber și deschis, încălcând regulile de bază ale ordinii internaționale, așa cum o arată prin războiul său brutal de agresiune din Ucraina”. China ”este singurul competitor care are atât intenția de a redesena ordinea internațională, cât și forța economică, diplomatică, militară și tehnologică de a-și urmări acest obiectiv”.

Ce fac Statele Unite pentru a descuraja aceste puteri rivale? Răspunsul este foarte asemănător cu ceea ce SUA au făcut în Primul Război Mondial:

–          ”Vom crea cele mai puternice coaliții pentru a promova și apăra o lume liberă, deschisă, prosperă și sigură”.

–             ”Vom prioritiza menținerea unui avantaj competitiv în fața Chinei, constrângând în același timp o Rusie care este încă foarte periculoasă”.

–          ”Trebui să ne asigurăm că rivalii noștri strategici nu pot exploata tehnologiile americane și aliate sau informații care să submineze securitatea Americii și a aliaților”.

Cu alte cuvinte, să menținem și sa formăm alianțe și să încercăm să-i împiedicăm pe rivali să ne ajungă din urmă în plan tehnologic. Aceasta este o strategie de război rece, doar că nu i se spune pe nume.

Există însă două probleme cu strategia SUA față de Rusia, care presupune susținerea Ucrainei și sancționarea economică a Rusiei. Prima este că, dacă sistemele de luptă algoritmice pe care SUA le oferă Ucrainei sunt echivalentul armelor nucleare tactice, Putin ar putea fi tentat să le folosească pe cele din urmă. A doua este că administrația Biden pare să fi lăsat la latitudinea Kievului alegerea momentului negocierilor de pace – iar precondițiile puse de ucraineni sunt în mod clar inacceptabile pentru Moscova.

Prin urmare, ca și Războiul din Coreea din timpul Primului Război Rece, războiul din Ucraina pare să se prelungească până ce se va ajunge într-o fundătură, până când Putin va muri sau până când se va ajunge la un armistițiu care să stabilească o nouă frontieră între Rusia și Ucraina. Problema războaielor prelungite este că publicului din SUA și din Europa tinde să i se facă silă de aceste conflicte înaintea inamicilor.

China este o nucă mult mai tare de spart decât Rusia. Un război prin procură riscă să arunce Rusia înapoi în anii 1990. China preferă să aștepte și să-și promoveze creșterea în termeni tehnologici, în special în microelectronică, sisteme cuantice, inteligență artificială, biotehnologii.

Consilierul pentru Securitate al Casei Able, Jake Sullivan, arăta că, ”în ce privește controlul exporturilor, având în vedere natura esențială a numitor tehnologii, precum cipuri foarte avansate, trebuie să menținem un ecart cât mai mare”.

Sullivan arăta că sancțiunile împotriva Rusiei ”au demonstrat cum controlul exporturilor de tehnologie poate fi mai mult decât un instrument preventiv”. ”Controlul exporturilor poate fi un nou instrument strategic pentru SUA și aliați”. Între timp, SUA caută să investească mai mult în producerea semiconductoarelor în America.

Experiența Primului Război Rece confirmă că asemenea metode dau rezultate. Controlul exporturilor a fost unul dintre motivele pentru care URSS nu a reușit să țină pasul cu SUA în tehnologia informației. Întrebarea este dacă această abordarea poate funcționa în cazul Chinei, care este exact acea fabrică a lumii care America a fost în secolul 20, cu o economie industrială mai dezvoltată decât cea pe care a reușit să o dezvolte fosta URSS.

Oare oprirea dezvoltării Chinei este modalitate prin care SUA vor putea câștiga Al Doilea Război Rece?

Ultimele restricții impuse de Departamentul Comerțului – transferul de unități de procesare grafice avansate în China, folosirea cipurilor americane în supercomputerele chineze si importul de tehnologie din China – pun mari probleme pentru Beijing,. Practic, China este ruptă de sursele de cipuri, inclusiv cele fabricate in Taiwan și în Coreea de Sud, precum și de experții în domeniu care sunt ”persoane americane”, inclusiv deținătorii permiselor de munca americane și cetățenii americani.

Este la fel de adevărat că Beijingul nu are soluții imediate. China fabrică doar cipuri de calitate medie (mai mari de 16 nanomentri). China nu poate clona peste noapte industria cipurilor ultraperformante din Taiwan. Președintele Xi Jinping nu se poate aștepta ca industria din Taiwan să înceapă să ajute China, dacă Beijingul va decide să invadeze Taiwanul. Facilitățile acestea vor fi mai mult ca sigur distruse în război. Chiar și dacă ar supraviețui, nu ar putea funcționa fără actualul personal, care poate fugi. Iar echipamentul din SUA, Europa și Japonia nu ar mai fi disponibil.

Însă China are și alte cărți pe care le poate juca. China domină procesarea mineralelor care sunt vitale pentru economia modernă, inclusive cuprul, nichelul, cobaltul și litiul. China controlează extracția și procesarea a 70% din metalele rare la nivel mondial. Sunt 17 minerale folosite pentru telefoane mobile, vehicule electrice, panouri solare, semiconductoare. Un embargo asupra exportului lor în SUA poate că nu ar fi o lovitură letală, însă îi va obliga pe americani și pe aliații lor să-și dezvolte alte surse în mare grabă.

Călcâiul lui Ahile pentru America ține de politica sa fiscală aparent nesustenabilă. La un moment dat în cursul acestui deceniu, spune Comisia pentru budget a Congresului, dobândă ce va trebui plătită pentru datorii va depăși nivelul cheltuielilor pentru apărare. Apoi, nu mai este atât de sigur cine va cumpăra obligațiunile americane, dacă Federal Reserve va renunța la relaxarea cantitativă si va trece la majorarea dobânzilor.

Oare asta va fi ocazia pe care China o va folosi pentru a pune presiune financiară pe SUA? În iulie, China avea aproape o mie de miliarde de dolari în obligațiuni americane – al doilea cel mai mare deținător de datorii americane. Dacă China ar renunța la aceste obligațiuni, dolarul s-ar prăbuși, cu urmări grele și pentru China, firește.

Cea mai mare vulnerabilitate a Americii ține însă de resurse, nu de finanțe. SUA nu mai sunt o economie manufacturieră. Au devenit un importator. Matthew Suarez, locotenent în marina militară americana, arată că SUA se bazează pe marina comerciala a celorlalte țări. ”Cele mai comercializate bunuri din lume sunt transportate în șase milioane de containere aflate pe circa 61.000 de nave. Acest flux de bunuri depinde și de un flux paralel al informației digitale”.

China domină ambele domenii, iar acest lucru nu trebuie subestimat. Trebuie să ne reamintim că o mare putere trebuie să fie capabilă să producă arme moderne fără a apela la importuri. Ambele tabere ale unui conflict vor folosi mari cantități de arme și muniție. Marea întrebare în cazul unui conflict China-SUA este cât de mult timp vor rezista americanii.

Jackie Schneider, de la Hoover Institution, spune că ”patru luni de sprijinire a Ucrainei au redus arsenalul SUA, inclusiv o treime din arsenalul de rachete Javelin și un sfert din cel de lansatoare Stinger”. Potrivit Royal United Services Institute, muniția pentru artilerie pe care o produc acum SUA într-un an ar fi ajuns doar pentru zece zile sau două săptămâni în prima fază a războiului din Ucraina.

Statele Unite sunt acum în situația Imperiului Britanic în anii 1930. Dacă repetă greșelile comise de guvernele britanice de atunci, America supraîndatorată  nu va reuși să descurajeze crearea unei axe între China, Rusia și Iran, care să înceapă un conflict pe trei teatre simultan: Europa de Est, Orientul Mijlociu și Orientul Îndepărtat. Diferența este că de această dată nu va exista o putere care să servească drept ”arsenal al democrației”, așa cum spunea președintele Franklin D. Roosevelt despre America, în decembrie 1940. De această dată, autocrațiile vor avea un arsenal mai mare.

Administrația Biden trebuie să fie atentă să nu înceapă un război economic atât de agresiv împotriva Chinei, astfel încât Beijingul să se afle în poziția Japoniei din 1941, cu singura opțiune de a lovi prima și de a spera că va avea succes în plan militar. Ar fi foarte periculos, pentru că poziția Chinei de acum este mult mai puternică decât cea pe care a avut-o atunci Japonia.

Kissinger are dreptate să fie îngrijorat de un nou război mondial. Primele două războaie mondiale au fost precedate de conflicte mai mici: Războaiele Balcanice din 1912 și 1913, invazia Italiei în Abisinia (1936), Războiul Civil din Spania (1936-1939), Războiul sino-japonez (1937). Războiul din Ucraina pare să meargă bine pentru Vest în acest moment. Însă, în scenariul cel mai rău, acest război poate anunța un conflict mult mai mare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18

10 Comentarii

  1. Cu toții ne temem de apariția unui conflict ce trece dincolo de granițele Ucrainei. Pentru moment Zelenski, cu ajutorul Occidentului, a reușit sa oprească agresiunea rușilor și sa limiteze intențiile Chinei de a încerca sa atace Taiwanul. Corupția din Rusia și-a arătat colții și a arătat întregii umanități cum ursul de la Moscova a devenit perdantul. Teama ce tine de apariția unor lovituri nucleare este justificata. Totuși Rusia nu va lovi nuclear mari concentrări umane. Rusia va lovi nuclear doar după ce depopularea unor regiuni din Ucraina devine aproape de un întreg cetățenii rusofili sau cei Ucrainieni părăsind teritoriile aflate sub sceptrul războiului și toate acestea în urma unui anunț ce va obliga toată suflarea omeneasca din aceste teritorii sa plece care încotro. Practic loviturile nucleare prin efectele lor vor separa pentru 50 de ani occidentul de Rusia.

  2. O tara sau imperiu ca sa fie puternica trebuie sa detina 2 lucruri la care romanii nu dau importanta.
    Unu….banii tipariti fara numar si acoperire ca la amerucani. Doi…cumpararea de oameni inteligenti din toata lumea cum au facut americanii. Azi s-au schimbat lucrurile. Oamenii destepti stau in Europa. Cu timpu America va cadea tehnologic. 8n Romania daca ai o inventie si nu iese spaga din asta…spaga la sul de euro cum a lyat sefu de la inventii nu se face.
    Polutua are filmu cu spaga si nu misca nimic. Bode se face ca ploua. Ciuca e la popota la fasole cu ciolan si nu se uita cum fura subalternii lui.

  3. sa mai comentezi niste ‘ziceri’ale lui Kissinger este o impietate!Rusine pentru cine-i exploateaza celebritatea, omul nu mai stie de el de cca 5 ani
    Niall Ferguson isi face curaj singur..China domina viitorul cipurilor si al inteligentei artificiale,Taiwan este controlat economic de China,agitarea razboiului e pentru uz intern,nationalism chinez
    cititi si „US Chip War With China May Already Be Lost – Bloomberg.com”mai sunt si americani lucizi ,nu e cazul cu acest Ferguson
    Ce se fac ca nu inteleg vuvuzelele platite de Rusia este ca daca a disparut Imperiul Britanic, in mod necesar un alt Imperiu ,America,i-a luat locul si intotdeauna va fi un imperiu care va domina si organiza lumea
    Pregatiti-va de o revenire in 10-20 de ani a partidului unic dupa model chinez ,dar poate fi si modelul american democrat y republican e tot una,dar da bine la fraieri:e democratie:)))
    Vorba CIA, pentru americanii care nu sunt „wasp”: „voi sunteti doar in vizita „

    • @margelatu
      Ma surprinde faptul ca sunt și romani informați și rezonabili la suflet asa ca tine întrebarea se pune pentru tine ca și pentru mine de ce itzi pierzi timpul comentând aici ?

  4. @Mărgelatu
    Replica completa: „Noi avem USA, voi sunteti doar in vizita”. Asta e realitarea care devine din ce in ce mai evidenta. Pentru cine o vede. Daca e difuzat in acelasi timp cu Las Fierbinti n-are nicio sansa.

  5. Ca si inainte ,conflictul de acum a fost construit cu migala de catre taberele combatante.Atata vreme cat Biden declara ca vrea sa slabeasca Rusia in asa masura incat lovitura finala sa fie doar o formalitate nu ne putem astepta la intelepciune.Ridicarea Chinei poate ingheta conflictul dar nu-l poate opri definitiv.BRICS nu este o conjunctura ci o necesitate.Tipul de razboi dus de Rusia este diferit de cel dus de Germania la precedenta intalnire razboinica.Pana in acest moment puterile aliate au trimis ce au mai bun.Nu pot construi insa infrastuctura Ucraineana.Rusia demonstreaza uneori un comportament haotic.Pericolul consta si in acest fapt.
    Orgoliul aliatilor are o limita financiara ca si determinarea rusilor dar rusii nu trebuie sa transporte echipament catre campul de lupta utilizand teritoriul lor ca pe o baza de atac pe care isi construiesc totul.Acelasi lucru il pot face si ucrainienii dar dupa ce le sosesc coletele cu armament de la prieteni.Aliatii nu au curaj sa practice atacuri decisive asupra Rusiei pentru ca asta ar insemna finalul si pentru ei.Cantarind realitatea tehnico-economico-militara evident ca solutia este stop razboi sau macel.

  6. Scopul acestui razboi inceput de Biden este EXTERMINAREA Rushilor, Chinezilor, Indienilor, Africanilor inclusiv idiotul acum util Lloyd Austin, Latinilor inclusiv tot poporul Roman shi altor „rase inferioare”. Acest scop este spus clar shi raspicat de divershi politicieni nazishti Reagan, Biden, etc. din SUA shi de slugile lor din U-Kraina. Unele discursuri sunt atat de extreminst-naziste planificatore de genocid incat presa inclusiv Cotidianul le cenzureaza pentru a nu speria Romanii „cei care vor muri” victime ale genocidului American realizat cu sprijinul ienicerilor U-Krainieni. Cititzi Hindustan Times, apare la Delhi in limba Engeza, shi nu este cenzurat. Poate fi citit shi pe internet. Din Hindustan Times aflam, inclusiv filmul, ca la Kiev a avut loc recent o manifestatzie nazista organizata de cei care Cotidianul pretinde ca nu exista sau daca exista sunt foarte putzini. Manifestantzii nazishti impodobitzi cu svastici au ridicat in Kiev o spanzuratore cu care planuiau sa il ucida pe cel numit de ei „jidanul Zelensky” vinovat conform nazishtilor ca nu a ucis destui Rushi shi colaboreaza cu Netanyahu pentru gasirea unei solutzii pashnice la conflict. Multzi sau putzini nazishtii sunt foarte violentzi shi cand vezi ca te ashteapta spanzuratorea ridicata deja ai tendintza sa le satisfci cererile.

  7. „Ce fac Statele Unite pentru a descuraja aceste puteri rivale? „Vom crea cele mai puternice coaliții pentru a promova și apăra o lume liberă, deschisă, prosperă și sigură”…”
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
    …”prosperă”? DA. 40% dintre americani sunt obezi, ceea ce demonstrează că mănîncă continuu. Dar asta e pe bază de $$ tipăriți zi și noapte: HÎRTIE IGIENICĂ…
    …”sigură”? Ia să vedem: nigării îs 10% dîn populime șî jum’ate dîn deținuții Patriei amerloce, Cazu’ lu’ ăla ucis în stradă p’în sufocare arată cît dă sigură e viața păntru ei… Albii: se tem să treacă p’în cartierele nigărilor, școalili lor sunt poligoane dă tir cu arme dă foc (știu două familii dîn proximitate ce au preferat să se înapoieze în Mioritistan, în 2022, dă frica incidentelor armate dîn școalili iU-eS-ei!), gioburili lor s-au transformat dîn mecanici la linie dă avtomobile în zugravi șî faianțari, 80% dîn copiii lor experimentează pînă la 14-15 ani droguri dă mare risk, în mediul școlar. Progre$$, muykă!
    …”o lume liberă, deschisă”? …dășchisă dă Bideu păntru meksikani, la fronteră, aia DA! …”liberă”? S-a văzut în „pandemiye” cîtă „libertate” li se acordă! Urmează alte tulpini……[Rumburak]

  8. Murika și-a tras-o singură la gioale de două și importante ori.Prima a fost pe vremea lui McCarthy când l-au înscăunat pe Mao cu gândul de a scăpa de un potențial concurent iar a doua oară, în ’80 cu perestroika lui Bush tatăl, când dumpalăii clubului de le Roma au tras concluzia că o Chină bogată e o Chină liniștită, ceea ce e în interesul negustorilor care vor sărăci Euramerica desființându-i fabricile cu muncitori plătiți prea bine și exportându-le joburile peste tot, mai ales în China.Acu, au înghițit și gălușca neomarxistă care le dă apetențe dictatoriale, vezi Davos, dar văzând încercările de zbor ratat ale miliardarilor ruși pe geamurile spitalelor și pe Ma, miliardarul chinez intrat în ocultație, începe sa le tremure dosul pentru că înafară de furat, nu se mai pricep la nimic.Zici că-s din România, singurul lucru pe care-l știu e împrumutul cu tonele, bâlbele și ridicatul din umeri.Mare aliat și America asta.Și dăștept de dă-n gropi cu înghețata-n mână.Se vede după președinte.

  9. U-Kraina a invadat Rusia inclusiv Moscova unde terorishtii invadatori U-Krainieni au assasinat-o pe Daria Dhughina. Un asemenea stat terorist-nazist nu poate fi acceptat indiferent de frontire. El trebue distrus shi locuitorii: Rushi, Romani, Polonezi, Maghiari, Bielorushi, Romi, Evrei, Germani, etc. eliberatzi de teroarea nazista.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.