Noaptea ca hoții: Orban cel rău contra partidului – ONG cel bun

Mai întâi presa europeană, apoi o serie de personalități europene și Parlamentul European au criticat decizia guvernului Ungariei de a prelungi sine die starea de urgență și de a guverna prin decrete. O moțiune a Parlamentului European arată că această situație este ”total incompatibilă cu valorile europene”. Asta se întâmpla pe 15 aprilie.

Dacă Parlamentul European ar mai fi așteptat câteva zile, ar fi criticat nu numai guvernarea prin decrete, ci și ora la care guvernul lui Viktor Orban emite decrete, mai cu seamă că fusese deja brevetată o denumire pentru asta – ”noaptea ca hoții”. Unele din cele câteva decrete ale guvernului ungar, în baza legii care prelungește starea de urgență pe termen nelimitat, au fost emise vineri seara, în momentul în care ziarele sunt deja la tipar și urmează două zile nelucrătoare. Așa s-a întâmplat cu decretul 135/2020, ”despre măsurile necesare pentru stabilitatea economiei naționale”.

Acest decret al guvernului de la Budapesta vrea să ”reducă consecințele economice negative ale pandemiei, să evite pierderea actualelor locuri de muncă și să creeze altele noi”. Decretul stabilește că pentru atingerea acestor obiective este necesară crearea unor ”zone economice speciale” în regiuni ale țării pe care guvernul le consideră de importanță națională, în special acolo unde sunt uzine importante.

Criticii guvernului Orban susțin că instituirea acestor ”zone economice speciale” nu are deloc de-a face cu problemele economice create de pandemie și izolarea socială. Miza nu ar fi decât ca taxele plătite de companiile dintre aceste zone (majoritatea străine) să nu mai meargă la bugetele orașelor în care activează, ci la bugetul regiunii. Aceiași critici ai guvernului nu pot să nu observe că, la alegerile locale din 2019, Fidesz, partidul lui Viktor Orban, a pierdut Budapesta și alte orașe importante din țară, însă a câștigat alegerile pentru consiliile regiunilor în care se află aceste orase. Prin urmare, decretul premierului a fost interpretat ca o încercare de a penaliza electoratul care a votat impotriva Fidesz și de a muta borcanul cu miere din nou sub controlul partidului de guvernare.

”Coronadictatorul”, partidul-ONG și borcanul cu miere Samsung

Un exemplu este orașul God. Imediat după emiterea decretului de mai sus a venit Decretul 136/2020, ”pentru stabilirea unei zone economice speciale pe teritoriul orașului God”. Acest oraș a avut un primar Fidez din 2006 și până la alegerile din 2019, când o alianță a întregii opoziții (inclusiv  partidului extremist Jobbik) a reușit să câștige, iar primar a devenit tânărul candidat al mișcării Momentum. Momentum este la origini un ONG progresist creat pentru a se opune candidaturii Budapestei pentru găzduirea Jocurilor Olimpice din 2024 (una dintre inițiativele păguboase politic ale lui Viktor Orban). Fondatorul ONG-ului a fost Andras Gyor-Fekete, un tânăr care nu avusese vreo activitate publică în Ungaria. A fost stagiar în Bundestag și a lucrat pentru un fost ministru de Interne și al Agriculturii din cabinetul Merkel – Hans-Peter Friedrich.

Marea miză în orașul God este fabrica de baterii Samsung (sunt trei asemenea fabrici în lume – două în Asia și cea din Ungaria). Investiția este de miliarde de miliarde de euro. Prima fază a fost finalizată în 2018, iar în 2019 a fos anunțată o nouă investiție de 1,2 miliarde de euro. Este o afacere promițătoare, căci Samsung vrea să produca aici baterii pentru automobile electrice. Samsung a devenit al treilea cel mai mare investitor din Ungaria.

Imediat după publicarea Decretului 136, tânărul primar al partidului-ONG a protestat, căci taxele plătite de Smasung (care asigurau o treime din bugetul local) ar urma să meargă în cuferele regiunii Pesta, care este condusă de Fidesz. Primarul a acuzat că decretul guvernului este ”certificatul de deces al orașului God”. ”Prin văduvirea de taxa plătită de Samsung se pierde o treime din bugetul orașului, ceea ce va pune în pericol îndeplinirea obligațiilor noastre administrative în viitor”, a replicat primarul. Apoi, primarul Balogh susține că, prin crearea ”zonei economice speciale”, cetățenii din oraș nu vor mai avea vreun cuvânt de spus în privința extinderii fabricii Samsung și în privința limitării poluării.

Ajungem într-un punct în care vom observa o notă de ipocrizie în comunicarea edilului anti-Orban. Locuitorii din God s-au opus construirii fabricii Samsung, de teama poluării. Opoziția a speculat tendința și mesajul împotriva investiției Samsung a fost unul dintre motivele importante ale victoriei opoziției unite la alegerile din 2019. Acum însă, aceleași forțe politice se luptă pentru a beneficia de taxele plătite în urma investiției căreia i s-au opus.

În plus, avem și replica presei apropiate guvernului, care vorbește despre mai multe înregistrări audio în care primarul Momentum din God este nemulțumit de ascunderea unor fapte de corupție de către cei doi viceprimari ai săi (ambii din partea opoziției din Ungaria). Ascundere acestor fapte se pedepsește cu până la trei ani de închisoare. Presa pro-guvernamentală sugerează ca decretul semnat de Orban ar fi avut în vedere și prevenirea unor acte de corupție cu sumele mari încasate de la Samsung.

Strategia lui Viktor Orban

Trecând acum în planul general al politicii din Ungaria, există jurnaliști care consideră că Viktor Orban nu a recurs la strategia stării de urgență și a decretelor pe termen nelimitat din motivele pentru care este acuzat în UE – adica instaurarea unei ”coronadictaturi”. Având o majoritate de două treimi în Parlament, Viktor Orban ar fi putut trece toate decrete de până acum sub formă de legi. Cât despre starea de urgență, doar neprecizarea unui termen limită este criticată în Vest, nu și impunerea acestei măsuri extraordinare. Ipoteza jurnaliștilor maghiari este că, prim măsurile sale ”dictatoriale”, Orban nu a vrut decât să incite criticile opoziției, pentru a demonstra electoratului cât de necooperante sunt aceste partide într-un moment delicat pentru țară și pentru a-și asigura astfel un plus de imagine. Următoarele alegeri generale ar trebui să fie organizate în 2022.

Toate partidele europene îl critica acum pe Viktor Orban pentru decretele sale și starea de urgență sin die. Îl critică și PPE, partidul din care Fidesz a fost suspendat. Fidesz și Orban sunt monitorizați, începând de anul trecut, de ”trei înțelepți” ai PPE. Unul dintre ei este fostul premier austriac Wolfgang Schussel, o situație umilitoare pentru Ungaria. Ideea acestui triumvirat al PPE care sa evalueze guvernarea din Ungaria este copia fidelă a soluției UE din anul 2000, in timpul crizei politice generate de coalizarea conservatorilor austrieci cu extrema dreaptă condusă de Jorg Haider. Atunci, delegatia PPE nu a descoperit motive pentru acțiuni punitive suplimentare împotriva guvernului Austriei. Cine conducea atunci guvernul de la Viena pus la zid de UE? Nimeni altul decât Wolfgang Schussel, însărcinat acum cu evaluarea de la Budapesta. Recent, în plină pandemie, Viktor Orban i-a spus lui Schussel că acționează acum pentru a ”salva poporul ungar” și că nu are timp de pierdut cu ”fantasmele” legate de excluderea din PPE.

Viktor Orban este criticat și de politicieni români. Este un moment bun din punct de vedere al politicii mari, căci guvernarea Orban nu este neapărat una favorabilă pentru București. Însă, judecând din punct de vedere al politicii economice și al atragerii investițiilor, aspecte scoase mereu în prim-plan de orice guvern al României, poate că politicienii români ar trebui să arunce un ochi la investițiile făcute de WV, BMW și Daimler AG în Ungaria, apoi să vadă cum și cine culege sparanghelul în Germania și abia apoi să critice ordonanțele lui Viktor Orban care încalcă ”valorile europene”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

9 Comentarii

  1. Despre valori europene… Aderarea Romanilor la UE ca si la NATO a fost votata „la pachet”. Conditionat – odata cu votul din 2003 pentru actuala Constitutie a Romaniei. Pro-europenilor le este frica de votul romanilor. De aceea n-a fost organizat niciodata vre-un referendum explicit cu intrebari limpezi si clare in care cetateanul obisnuit „sa deie cu votu” daca vrea sau nu in vre-o „cooperativa agricola de sparanghel” sau in afara ei. Unde mai pui ca actuala Constitutie s-a realizat cu sfaturile pretioase – cum declara public chiar Veorica – ale noilor stapani si plantatori europeni de spiranghel. Sa ne intrebam de ce dupa 1945 romanii n-au fost intrebati vreodata daca vor sa traiasca intr-o tara neutra ? E simplu: pentru ca nu s-a vrut. Faradelegile trebuie aparate cu mercenari straini. „Democratia si Drepturili Omului” rasadite in Romania de asa-zisi exponenti ai vointei alegatiorilor topaie intr-un picior si-o carja schioapa. In lume sunt tari fondatoare ale UE care nu sunt membre NATO si tari NATO care nu sunt membre UE. Politicienii de dupa 1990 au creat din Romania doar o forma fara fond, o Romanie navetista care plateste pensionari de lux „super-aparati”, o tara datoare care nu-si permite locuri de munca, medicamente si nici macar sa dea de mancare singura propriilor cetateni, ce sa mai vorbim de trai decent. Au scos WC-ul din curte si au mutat conductele in balta publica – „noua civilizare” otraveste apele si mediul fara statii de epurare si importa gunoi cu carul mare pe care-l arde noaptea pe furis… Fara gaz, petrol, lemne, si o iarna ca-n anii ’50 – zapada 5 metri, vant 175 km/ora – de unde, cu ce bani luam caldura… case pe baterii, gaze gratis nu da nimeni. Intr-un deceniu, „Petrica si lupul” n-o sa mai fie doar o opera comica…

  2. Cumva nemturia si austria vorbesc aceeasi limba? Daca da, sa nu ne intrebam de principii, legislatie si comunicare! Niciodata, dar, niciodata nu vor avea solutii separate pe ascuns, doar la vedere se arata altceva, ceva care nu coincide cu intelegerile si comunicarea pe la spate.

  3. Idealisme debile si sclavi si lasi la pachet (Iohanis & Sica „romani” cu „dureri” de Romania).

  4. Lui Orban i se reproșează acțiunile (presupuse) contra democrației. Investițiile în Ungaria nu sunt relevante aici, ele urmăresc doar profitul companiilor respective. Daimler, VW, Samsung n-au grija democrației, nici în Ungaria, nici în altă parte, la fel cum nu-i privește nici creșterea nivelului de trai. Merg în Ungaria – ca și în China – pentru câștig și atât.

  5. Daca Hungaria iese din uniunea sovietica europeana nu se va intampla nimic. Se va intampla doar cand Franta sau Germania vor iesi.Si asta se va intampla doar cand pleaca Merkla la pensie.

  6. Dascalimea, popa si moflujii-l critica pe Orban. Nu le da atentie, @Marchievici. Le-are, tipul, pe-ale lui, dar nu-l pune-n acelasi borcan cu tembelii de Verhofstadt, Petre Roman, Kwasniewski, restul escrocilor care se dau în spectacol PLATIT DE ALEGATORI, fiindca indivizii se joaca pe BANII CONTRIBUABILILOR. + Nastase Adrian si restul impostorilor din PARLAMENTUL ROMÂNIEI care-au „privatizat” si mai ales „restituit” Transilvania (pe care ROMÂNIA O CUMPARASE în TONE DE AUR PUR, vezi „AFACEREA OPTANTILOR”) descendentilor horthystilor sau bisericii catolice. Plus ce-au facut acelasi Nastase Adrian – 7 VILE si complicii PARLAMENTARI si oameni politici ROMÂNI în restul tarii. Nemeritând decât sa fie-ngropati de vii.

  7. Totuși.. Mă gândesc ca atunci când un jurnalist român rupe câteva stilouri, sau tastaturi, iși ia măcar un mic efort de a se informa asura subiectului din discuție..Pentru informare corectă e de căutat mai multe surse de informare.. Neștiind limba maghiară, neștiind nici măcar utilizarea calculatorului pentru o ortografie corectă, jurnalistu dezinformează de fapt.. Scrie ceva in cel mai bun caz in dodii,. in răspăr,.. Ceva confuz,.apoi poolimea română să creadă ce-o vrea,.

  8. Orban a fost recent la Chisinau si a spus ca in UE e mai bine decât in afara ei. Dar e bine pentru cei care își cunosc si urmăresc interesul.

  9. Orban Viktor irita pe toata lumea pentru ca are indrazneala sa numeasca un magar pe nume, adica magar, nu cal de curse.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.