Noaptea generalilor

6 spre 7 decembrie 2009. O noapte de pomină. Nu ştim ce era acasă la Vîntu, dar am aflat ce era acasă la generalul Gabriel Oprea, un simplu parlamentar la ora aceea. Un simplu parlamentar? Nu prea. Grupul său parlamentar, rupt din PSD, împlinea majoritatea care susţinea Guvernul. Dacă Geoană ar fi câştigat alegerile din ziua de 6 decembrie, acest grup ar fi fost trecut în opoziţie, iar Coldea, adjunct al directorului SRI şi Kovesi, procuror general, ar fi fost revocaţi. Ce jocuri făcea la ora aceea Maior, şeful SRI? Împreună cu Dâncu el făcea parte din echipa care i-a ţinut spatele lui Geoană atunci când a candidat împotriva lui Ion Iliescu, la Congresul PSD.

E profund greşită ipoteza că tot acel grup care se afla acasă la generalul Oprea ar fi mizat numai pe victoria electorală a lui Traian Băsescu. La ora la care a sosit acest grup în casa lui Oprea, victoria lui Geoană părea la fel de probabilă ca şi victoria lui Băsescu.

Rolul lui Maior şi Dâncu, acolo, era mai degrabă acela de punte între ceea ce a fost regimul Băsescu şi ceea ce putea fi regimul Geoană. Iar rolul lui Coldea era acela de a garanta pesediştilor din grup, în caz de continuitate a regimului Băsescu, continuitatea carierelor lor personale. Maior şi Dâncu, în schimb, îi puteau garanta lui Oprea, sub preşedinţia lui Geoană, zero represalii pe linia Kovesi.

Dan Andronic zice că Laura Codruţa Kovesi a plecat înainte de ora 23.00, după care a plecat şi el. De unde rezultă că generalul Coldea a rămas în casa Oprea şi după ora 23.00. Cu siguranţă avea informaţii că diferenţa de voturi dintre Băsescu şi Geoană se reduce în defavoarea lui Geoană. Numai un astfel de trend o putea linişti pe Kovesi. De altfel, pare că Oprea l-a chemat pe Andronic la rugămintea Codruţei, care dorea să afle ce s-ar fi întâmplat în plan mediatic dacă PSD-ul ar fi iniţiat contestarea înfrângerii lui Geoană. Răspunsul nu era, însă, la Andronic, ci la Coldea, care a liniştit-o pe Kovesi: ”Nu te agita. Primul care va recunoaşte înfrângerea lui Geoană va fi Iohannis. Asta va linişti presa”. Trădarea iohannistă s-a petrecut la ora 7 dimineaţa a zilei de 7 decembrie. În noaptea aceea a fost la Sibiu, dar ştia că Geoană a pierdut, la o oră după ce Hrebenciuc anunţase public că Geoană conduce în numărătoarea care se făcea la sediul PSD (!!!).

Activităţile grupului din casa Oprea nu puteau influenţa numărătoarea, dar puteau contribui la formarea percepţiilor publice de a doua zi în cazul înfrângerii lui Geoană. Grupul ştia că Ion Iliescu se va opune unor manifestaţii pesediste în stradă. Dâncu şi Maior jucau la ambele capete ale dilemei. Le conveneau şi continuitatea regimului Băsescu, şi un nou regim pezidenţial. Coldea ştia că înfrângerea lui Geoană îi va permite să aducă în fruntea PSD un lider mai uşor de manipulat. O singură întrebare nu poate primi un răspuns satisfăcător: de ce atâta încredere a ambelor tabere în generalul Oprea, un simplu parlamentar? După 2008 – iată răspunsul –, generalul Coldea şi directorul Maior îi încredinţaseră generalului Oprea, încă pesedist şi membru al coaliţiei PSD-PNL, o sarcină secretă: să coordoneze reţeaua de procurori şi judecători acoperiţi ai SRI. După spargerea coaliţiei PSD-PNL, Geoană le-a cerut generalilor Dumitru Iliescu şi Cătătlin Voicu să rupă o parte din reţeaua Oprea şi să o treacă sub puterea lor.

La ora la care Oprea îl invita pe Maior la cină (chipurile), Geoană avea un avans de câteva procente la urne. Intenţia lui Oprea era să se asigure că noul preşedinte nu va fi răzbunător faţă de grupul desprins de Oprea din PSD la rugămintea lui Băsescu. Oprea era în stare să promită (cu acordul lui Maior) că cedează toată reţeaua de acoperiţi în favoare PSD-ului. Coldea trebuie că ar fi privit această posibilitate destul de alarmat. La ora la care Maior a ajuns la Oprea, avansul lui Geoană se evaporase. De aceea, directorul SRI i-a adus cu el, neinvitaţi, pe Coldea şi pe Kovesi. Erau de sărbătorit, acum, alţi învingători. Erau de făcut, acum, alte strategii. Inclusiv (sau mai ales) aceea prin care generalul Cătălin Voicu urma să fie pedepsit pentru amestecul său în jocurile SRI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.